Dodaj do ulubionych

Negatywy z komputera

28.09.05, 10:37
Z jakimi wartościami najlepiej naświetlać negatywy? Chodzi o rozdzielczość (dpi) i liniaturę (lpi). Czy
wartości 2400/150 są wystarczające? Jaki kształt punktu rastrowego jest najodpowiedniejszy. Może być
eliptyczny czy lepiej użyć rastra stochastycznego? A może nie ma to żadnego znaczenia?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mosteczek2 Re: Negatywy z komputera 28.09.05, 17:30
      Najlepiej to się na początku nauczyć negatywu w ciemni - jak Pan Bóg przykazał.
      • alienbox Re: Negatywy z komputera 28.09.05, 18:27
        Cenna uwaga, szanowny Panie Most, ale...
        "Cyfrowe" negatywy są z powodzeniem wykorzystywane w technice gumy, czego dowodem są między
        innymi wpisy na tym forum. Więc dlaczego z nich nie skorzystać?

ukłony :-)
        • mosteczek2 Re: Negatywy z komputera 29.09.05, 10:02
          Z bardzo prostego powodu. Guma wymaga ogromnej artystycznej dyscypliny. Tę daje
          praca w tradycyjnej czarno-białej ciemni. Photoshop to dobre narzędzie, ale
          dopiero na pewnym etapie bycia w fotografii i z fotografią.
      • gumista Re: Negatywy z komputera 29.09.05, 11:04
        Ja potwierdzam to co mówi most. Najpierw negatywy srebrowe, a później dopiero
        ewentualnie te z komputera. Zresztą z tymi negatywami to tak jak z tabliczką
        mnożenia. Najpierw uczysz się na pieszo, a dopiero później wykorzystujesz
        kalkulator. W fotografii też bezwzglęnie musimy przestrzegać tych zasad. pzdr
        • chromowy Re: Negatywy z komputera 30.09.05, 19:35
          Ja co prawda jestm nowy na tym forum ale widze że starsi koledzy próbują
          wyrolowac nowego, po co tracic czas na zabawe w ciemni - tym bardziej ze
          tradycjna fotografia już umiera.
          pzdr
          • mosteczek2 Re: Negatywy z komputera 30.09.05, 23:07
            No to niech Pan sobie siedzi w tej nowoczesności. Nie wiem, co to jest
            trafycyjna fotografia, ale jeśli chodzi o metody, to guma jest b. tradycyjna.
            Skoro tak jest - to czy ona też umiera? To po co wobec tego o nia pytać? Trzeba
            czasem pomyśleć, zanim się coś napisze. Pismo bardzo zdradza nielogiczność
            myślenia. O wiedzy już nie mówimy, bo jej tu ewidentnie brak. To przykład
            żałosnego myślenie człeka, co kupił sobie cyfraka-mydelniczkę 0,5 Mpix. i myśli,
            że jak już uiścił w kasie - to już jest Avedonem.
            Nikt nikogo nie chce rolować. Człowiek zapytał - my odpowiadamy. Poza tym - jacy
            koledzy? Pan chyba przesadził. My się znamy w ogóle? Może tak troszkę dystansu, co?
            serdeczności
          • gumista Re: Negatywy z komputera 01.10.05, 08:41
            Skoro kolego chromowy już na samym stacie (przygody z gumą arabską) uważasz, że fotografia tradycyjna umiera to ja myślę, że dalszy sens dyskutowania z mojej strony jest zbędny!!! JAK uMIERA!!! ŻE CO? a co to jest technika gumy dwuchromianowej jak nie fotografia klasyczna i to o bardzo złożonym procesie!!!
            Ja jeszcze powiem tak - dlatego nic nie odpowiadam na temat kmputera, bowiem musisz się nauczyć podstaw - jak dziecko które zaczyna chodzić, jak wspomniana już tabliczka mnożenia-bez tego ani rusz we procesie gumowym.

zbulwersowany gumista
          • columba Re: Negatywy z komputera 10.10.05, 23:22
            Panie Chromowy!!!
            Fotografia tradycyjna nie umiera!!! Ma się wspaniale!!! Chyba nigdy tak dobrze
            się nie miała , a to za sprawą fotografii "nietradycyjnej" , która to dokonała
            odchamienia fotografii tradycyjnej - plewy odeszły , ziarno zostało...
            dużo zdrowia
            Piotr
    • columba Re: Negatywy z komputera 01.10.05, 01:15
      Plamka eliptyczna,kąt 45 do obrazów monochromatycznych,do wielobarwnych-różne
      kąty dla każdego wyciągu.DPI dzielone przez LPI madać liczbę 16.Rozdzielczość
      naświetlarki dzielona przez rozdzielczość jaką się chce uzyskać na papierze
      powinna dać liczbę 8.Optymalna D (gęstość optyczna) do gumy 3.Dobrze jest znać
      j.angielski i niemiecki.Sieć w tych językach to kopalnia wiedzy!
      Proszę "pogooglać" np:David Fokos,David Scopick,Sam Wang,Livick...
      Uważam jednak,że najlepszy jest negatyw tradycyjny...ale rzecz to gustu i tego
      co się chce osiągnąć. Pozdrawiam Piotr
      • alienbox Re: Negatywy z komputera 03.10.05, 11:38
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Te na temat i te troszke mniej.
        Pytanie moje spowodowane było przekonaniem, że można pogodzić tradycje i nowoczesność.
        :-)

Chromowy, Ty chyba nie wiesz co mówisz...

pozdrawiam
        • auto-da-fe Re: Negatywy z komputera 07.10.05, 17:25
          To troszkę nie tak. Ta srebrowa fotografia otwiera oczy cyfrowym maniakom, ale
          negatywy, slajdy czy cyfra... To nie o to chodzi. Trzeba parę lat pocykać (z
          głową) i nie ważne chyba czym, ale jak. Wiedza, jak widać z powyższego
          potrzebna jest specjalistyczna, a gradienty i krzywe świadomy człowiek opanuje
          intuicyjnie. I to, że ktoś nie umie np. odbielać nie dyskfalifikuje jego zdjęć.
          • gumista Re: Negatywy z komputera 10.10.05, 23:02
            Pogodzić można, tylko cos się traci kosztem czegoś (zabrzmiało tajemniczo) (bo i tak miało zabrzmieć) (taki był mój cel)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka