Dodaj do ulubionych

Wszystkie koty

15.12.06, 21:45
Stwierdzam, że wszystkie koty które spotkałam na swojej drodze są spod znaku LWA.
Obserwuj wątek
    • sztuk6mistrz Re: Wszystkie koty 15.12.06, 22:00
      A ty kotko spod jakiego jesteś znaku?
      • anu_anu Re: Wszystkie koty 15.12.06, 22:04
        Skorpion smile
        Ale koty ogromnie lubię, całkiem tak jak psy.
        Ostatnio mąż przyniósł jakiś tomik poezji i tam był wiersz:
        Kto Ty jesteś?
        Kotek mały.
        Jaki znak Twój?
        Lew.
        (nie pamiętam autora, sprawdzę, podam)
        • sztuk6mistrz Re: Wszystkie koty 15.12.06, 22:08
          Pamiętasz bajkę Kiplinga o udamawianiu zwierzaków?
          Ja też kot i to w dodatku lew.
          • anu_anu Re: Wszystkie koty 15.12.06, 22:14
            Znaczy - teoria się potwierdza smile)
            • eddie_5 Re: Wszystkie koty 15.12.06, 23:00
              koty to najukochansze zwierzatka...maja swoje zycie i nie przejmuja sie niczym
              za to je kocham ze maja taka olewajaca milosc do kazdego nawet do swojego pana
              • napoj.chmielowy Re: Wszystkie koty 15.12.06, 23:54
                Miejskie koty mają świra. Powód jest prosty - jakiś palant ustalił, że sześć
                miesięcy czyni kota dorosłym, a jest to zupełna nieprawda. Obserwowałem kiedyś
                stado dzikich kotów przez trzy kolejne wakacje. Kot staje się dojrzałym
                osobnikiem po około 2.5 roku. I koty tworzą społeczność (bardzo anarchistyczną
                bo te zwierzęta są wielkimi indywidualistami) wspaniale pracującą. Są tam
                szkolenia (i kotki nauczycielki). Jest podział zadań. Jednego nie ma - dowódcy.
                • rita78 Re: Wszystkie koty 16.12.06, 00:19
                  kurde zbaranialam zupelnie ...a nawet od urodzeniasmile...a z kotami nie
                  gadam..wole psy
                  • anu_anu Re: Wszystkie koty 16.12.06, 11:31
                    Miałaś kiedykolwiek kota?
                    Ja przez wiele lat miałam psy.
                    I kiedyś córka przyniosła ze stajni kociątko. Pies polizał coś po grzebiecie i
                    tak koty weszły do naszego domu. I zostały. Pies dwa lata temu poszedł do nieba
                    a koty (drugi jakoś tak się wślizgnął nieznacznie, nikt nie wie kiedy) już zostały.
                    A mąż ma alergię na te koty i teraz łyka prochy garściami, sprzątanie nic nie
                    daje. No ale przecież nie wyrzucimy kotów...
                • kolejar Re: Wszystkie koty jak Panthera Leo 16.12.06, 13:49
                  napoj.chmielowy napisał:
                  I koty tworzą społeczność (bardzo anarchistyczną
                  > bo te zwierzęta są wielkimi indywidualistami) wspaniale pracującą. Są tam
                  > szkolenia (i kotki nauczycielki). Jest podział zadań. Jednego nie ma - dowódcy.

Jako hodowca i obserwator życia kotów prawie wszystko potwierdzam. Poza może tym
                  dowódcą. W społeczności kociej jak najbardziej występują dominujące samce.
                  Niektóre kocury potrafią terroryzować wszystkie inne, a postawić im się mogą
                  tylko waleczne kotki (jak moja ś.p. Sjama). Kiedyś moją okolicę terroryzował
                  Pers z sąsiedniej ulicy. Nie był wcale taki silny, ale nikt mu nie mógł
                  podskoczyć, bo zaraz dławił się persowym futrem. Aż Pers na starość dostał
                  depresji i odszedł na wieczne łowy.
                  A czy one wszystkie są spod znaku Lwa? Oprócz kota domowego tylko jeden koci
                  gatunek prowadzi życie stadne - to Panthera Leo!
                  • anu_anu Re: Wszystkie koty jak Panthera Leo 16.12.06, 14:13
                    Mogę wiedzieć jakie koty hodujesz?
                    Moje są to tzw. dachowce - ale mają charakter, różnorodne życie wewnętrzne i są
                    przepiękne.
                    • kolejar Re: Wszystkie koty jak Panthera Leo 18.12.06, 00:31
                      anu_anu napisała:

> Mogę wiedzieć jakie koty hodujesz?

Pierwsza była w 100% a nawet więcej (podejrzenie chowu wsobnego) rasowa kotka
                      syjamska imieniem Sjama. Była przepiękna, niesamowicie inteligentna, czasem
                      złośliwa i bardzo groźna - szczególnie dla psów, nawet wielkich, a właściwie
                      głównie wielkich. Nigdy nie uciekała na drzewo, zawsze stawała do walki i
                      zwyciężała. Ona najpierw należała do przepięknych sąsiadek - Iwonki i Ewelinki.
                      Przeprowadziła się do mnie pewnie dlatego, że żadna z tych dziewczyn nie chciała
                      smile. Sjamę zamordował zły sąsiad z zemsty za ciężkie uszkodzenie swojego wrednego
                      jamnika. Potem była Sjama II - już krzyżówka 1/2 dachowca i dużo jej potomstwa.
                      Sjama II miała mózg, oczy i futro rasowe - reszta pokraczny dachowiec, a
                      właściwie ogrodowiec. Potem dalsze jej potomstwo. Teraz jest Burka o zgrabnej
                      figurze syjamskiej, takimż usposobieniu, ale reszta ogrodowa - futro pręgowane
                      buro-żółto (ładne), oczy brązowe... Trochę mniej agresywna, niezłośliwa. Była
                      też Szynszylka (otruł sławny seryjny truciciel zwierząt - zanim schwytała go
                      Policja, zmarł na raka mózgu), Misio (zginął pod samochodem) i parę innych
                      osobników - każdy niepowtarzalny. Są też dzikie koty ogrodowe. Dużo ludzi je
                      karmi. Są już tłuste na zimę. Tutaj zresztą większość ludzi hoduje koty, a
                      pozostali przynajmniej lubią. Szczurów nie ma w ogóle, mysz ogrodowa bardzo
                      rzadko bywa schwytana.
                      • anu_anu Re: Wszystkie koty jak Panthera Leo 19.12.06, 12:41
                        U nas w rodzinie funkcjonuje pojęcie rasy "syjamsko-bisurmańskiej". Oznacza
                        kociątko po rasowej kotce syjamskiej, która zbisurmaniła się z innym kocurem smile
                  • napoj.chmielowy Re: Wszystkie koty jak Panthera Leo 16.12.06, 14:47
                    kolejar napisał:

> napoj.chmielowy napisał:
                    > I koty tworzą społeczność (bardzo anarchistyczną
                    > > bo te zwierzęta są wielkimi indywidualistami) wspaniale pracującą. Są tam
                    > > szkolenia (i kotki nauczycielki). Jest podział zadań. Jednego nie ma - do
                    > wódcy.
                    >

Miejskie kocury walczą o teren bo to sprawa życia i śmierci. Samochody są dla
                    kotów bardzo niebezpieczne i kocur, który przegra walkę o kawałek ogródka czy
                    działki przeważnie ginie. Dzikie koty z lasów walczą o tereny łowieckie i walka
                    ta jest pewnym rytuałem (podejrzewam, że istnieje jakiś koci Kodeks Boziewicza).
                    Najsilniejszy kocur wcale nie jest dowódcą (w przeciwieństwie do lwów) kotki to
                    kobiety bardzo wyemancypowane i kierują się głosem własnego serca, a nie urojoną
                    hierarchią (znowu zupełnie inaczej niż u lwów).
                    • sztuk6mistrz Re: Wszystkie koty jak Panthera Leo 16.12.06, 15:41
                      napoj.chmielowy napisał:

>
                      > Najsilniejszy kocur wcale nie jest dowódcą (w przeciwieństwie do lwów) kotki to
                      > kobiety bardzo wyemancypowane i kierują się głosem własnego serca, a nie urojon
                      > ą
                      > hierarchią (znowu zupełnie inaczej niż u lwów).

W lwim stadzie rządzą lwice, lwy tam nie maja za dużo do powiedzenia, jak są
                      dojrzałe są z niego wykopywane. Zostaje jeden, który jest potrzebny jako
                      reproduktor. Inne samce prowadzą się luźnym stadkiem (młodsze), albo są
                      lwy-samotniki (stare i chore). Wogóle los lwa jest raczej przereklamowany.
                      • hurysa1 Re: Wszystkie koty jak Panthera Leo 16.12.06, 16:12
                        sztuk6mistrz napisał:

>
                        > W lwim stadzie rządzą lwice, lwy tam nie maja za dużo do powiedzenia, jak są
                        > dojrzałe są z niego wykopywane. Zostaje jeden, który jest potrzebny jako
                        > reproduktor. Inne samce prowadzą się luźnym stadkiem (młodsze), albo są
                        > lwy-samotniki (stare i chore). Wogóle los lwa jest raczej przereklamowany.

W "Królu Lwie" było to zupełnie inaczej przedstawione...
                        • sztuk6mistrz Re: Wszystkie koty jak Panthera Leo 16.12.06, 17:27
                          Widzisz jak Disney fałszuje prawdę o świecie zwierząt. A ty uwierzyłaś w kaczora
                          Donalda i myszkę Miki?
                          • hurysa1 Re: Wszystkie koty jak Panthera Leo 16.12.06, 19:01
                            sztuk6mistrz napisał:

> Widzisz jak Disney fałszuje prawdę o świecie zwierząt. A ty uwierzyłaś w kaczor
                            > a
                            > Donalda i myszkę Miki?

Disney nie do końca fałszuje
                            en.wikipedia.org/wiki/Lion#Social_behavior
                      • kolejar Re: Wszystkie koty jak Panthera Leo 18.12.06, 00:35
                        sztuk6mistrz napisał:
                        albo są
                        > lwy-samotniki (stare i chore).

Te zazwyczaj żywią się murzynami i misjonarzami - tylko z rzadka udaje im się
                        złowić jakiegoś naukowca, czy najemnika.
                      • kolejar Re: Wszystkie koty jak Panthera Leo 18.12.06, 00:39
                        sztuk6mistrz napisał:
                        > W lwim stadzie rządzą lwice, lwy tam nie maja za dużo do powiedzenia,

Lwice polują. A jak jeden kocur jest wykopywany, to przychodzi drugi i morduje
                        kocięta po poprzednim, żeby samemu się zreprodukować. Poza tym u lwów
                        stwierdzono onanizm oraz przypadki samobójstw.
        • anu_anu Re: Wszystkie koty 17.12.06, 20:38
          Autor nazywa się Tomasz Majeran.
          • napoj.chmielowy Re: Wszystkie koty 17.12.06, 21:00
            anu_anu napisała:

> Autor nazywa się Tomasz Majeran.

Co ten autor ma wspólnego z kotami?
            • anu_anu Re: Wszystkie koty 17.12.06, 21:17
              Napisał wiersz, który cytowałam. Obiecałam podać autora.
    • szarykot Re: Wszystkie koty 16.12.06, 11:30
      To ja się wyłamię smile
      • anu_anu Re: Wszystkie koty 16.12.06, 11:32
        A nie ubędzie Ci "kocości"?
        • szarykot Re: Wszystkie koty 18.12.06, 14:08
          Na moją wybitną kocią indywidualność składają się - w odpowiednich proporcjach,
          rzecz jasna - kocość i skorpioniość. I niczego nie ubywa.
          • sztuk6mistrz Re: Wszystkie koty 19.12.06, 13:32
            Znaczy się, kot z wygiętym do przodu ogonem - to musi wyglądać uroczo (od tyłu)smile))
          • anu_anu Re: Wszystkie koty 19.12.06, 13:34
            Jeszcze jakiś kobiecy skorpion wśród nas? Bo ja też z tego znakusmile
            • napoj.chmielowy Re: Wszystkie koty 19.12.06, 14:44
              anu_anu napisała:

> Jeszcze jakiś kobiecy skorpion wśród nas? Bo ja też z tego znakusmile

Od swojego odkrycia do degradacji Skorpionem rządził Pluton. Teraz Skorpiony są
              wolne - bardzo sprytny znak zodiaku.
              • szarykot Re: Wszystkie koty 19.12.06, 20:05
                Szkuchenka! Faktycznie, zabrali mi planetę! A ja się zastanawiam, czemu od
                jakiegoś czasu jestem zupełnie nie do życia.
                • sztuk6mistrz Re: Wszystkie koty 19.12.06, 20:32
                  A tam, zaraz planeta. Amerykanie mieli zbyt powiększające teleskopy z byle
                  asteroidy wyszła im planeta, z dziury w rajstopach Baśki Busch - czarna dziura
                  itd. Ot i cała astronomia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka