Gość: harcerka IP: 213.173.209.* 02.10.01, 18:25 Hej, co myślicie o harcerstwie?!? Napiszcie coś o tym, co myślicie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: HARCERSTWO IP: 213.25.124.* 11.10.01, 09:35 A co tu myśleć - spróbuj i zobacz, czy to to czego szukasz. Dla mnie osobiście to beznadziejne - byłam na obozie harcerskim z harcerzami z Ochoty - i nie mam ochoty tego powtarzać. Stracony czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oleńka Re: HARCERSTWO IP: *.cust.poz.supermedia.pl 11.10.01, 15:06 cóż ta zabawa jest dobra do 15 roku życia, później odkrywa się wiele, duzo ciekawszych żeczy. Byłam harcerką, i bardzo mile wspominam obozy, zimowiska, od czasu do czasu zbiórki, ale kiedy doszłam do wieku, w którym planowano moją kariere w harcerstwie stwierdziłam, że to chore!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da killa Re: HARCERSTWO IP: 10.10.70.* 11.10.01, 17:32 Gość portalu: Oleńka napisał(a): > cóż ta zabawa jest dobra do 15 roku życia, później odkrywa się wiele, duzo > ciekawszych żeczy. na przyklad ortografie! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toms Re: HARCERSTWO IP: *.cu.com.pl 16.10.01, 13:19 bardzo wiele zalezy do jakiej druzyny sie trafi i w jakim srodowisku nawet w obrebie jednego szczepu moga sie one bardzo roznic ale zeczywiscie zabawa jest tak do 17-18 roku rzycia ja mialem to ogromne szczescie trafic do bardzo fajnej drurzyny i wiele sie tam nauczylem pżede wszystkim samodzielnosci i zaradnosci bywalo lepiej i gożej ale patżonc w stecz nie rzałuje tego doświadczenia wrecz przeciwnie jest mnóstwo fajnych żeczy (:-)) do wspominania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sierus Re: HARCERSTWO IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.11.01, 00:07 Mój Boże!!! Gdzieś był, kiedy w szkole uczyli ortografii? Cholera uczcie się pisać poprawnie, bo oszaleć można. "Żeczywiście" przez "Ż", "Drurzyny" przez "RZ", a "Patżonc" to gwóźdź do trumny. Straszne :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mi6 Re: HARCERSTWO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.01, 01:30 Sierus nie denerwuj się przyjacielu, może jeszcze jest dla nich jakaś nadzieja........ Odpowiedz Link Zgłoś
youstynus Re: HARCERSTWO 24.01.02, 03:05 Gość portalu: Oleńka napisał(a): > cóż ta zabawa jest dobra do 15 roku życia, później odkrywa się wiele, duzo > ciekawszych żeczy. > Byłam harcerką, i bardzo mile wspominam obozy, zimowiska, od czasu do czasu > zbiórki, ale kiedy doszłam do wieku, w którym planowano moją kariere w > harcerstwie stwierdziłam, że to chore!!!! do 15 roku zycia? Ja wlasnie zostalam przyboczna w tym wieku.Teraz mam 23 i wcale nie chce mi sie odchodzic; a wrecz przeciwnie: lza sie kreci w oku, kiedy czlowiek pomysli, ze wszyscy za kilka dni jada na Glucholazy Rajd Zimowy, a my nie mozemy, bo nie zdazymy doleciec ze Stanow. To jest moje zycie i nie wyobrazam sobie innego. Kazdy fanatyzm jest chory, z tym sie zgodze, ale z naszego nie wynika przeciez nic zlego, a wrecz przeciwnie. papatki Odpowiedz Link Zgłoś
asca Re: HARCERSTWO 03.02.02, 20:00 harcerstwo to ludzie. na jakich trafisz takie masz wrazenia( albo wspomnienia) mnie kiedys wydawalo sie ze nigdy nie odejde a teraz... od wrzesnia 2000 nie mialam na sobie munduru... czasami troche mi sie za tym teskni(nikt mi nie spiewa "Bartnego"...)ale ani w moim hufcu ani w szczepie nie moglam juz wytrzymac. jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze albo o wladze. a ja naiwna myslam ze o "harcerskie idealy"...:(( jedno jest prawda: z tego sie nie wyrasta. do tego sie dorasta. wszystkim zuchmistrzom, bylym, obecnym i przyszlym ( i nie tylko) czuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oleńka Re: HARCERSTWO IP: *.cust.poz.supermedia.pl 16.10.01, 12:13 ojej , bardzo przepraszam za blad!!! od czasu do czasu mam tego rodzaju wpadki :-) mmmm pewnie da killa byla w harcerstwie i nauczyla sie tam jak byc upierdliwa,chwytajaca za bledy ort. a nie zabierajaca glosu na temat, harcereczka-forumowiczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aisak Re: HARCERSTWO IP: 195.205.158.* 10.11.01, 14:35 Za to Oleńka jest przesympatyczna i na prwno sama to w sobie wyrobiła nie sądź innych jeśli nie chcesz być sądzona, kim ty właściwie jesteś aby oceniać? Ja popieram harcerstwo sam się tam świetnie bawię i nie wydaje mi sie że można ustalić jakąś górną granicę wiekową, do której dotarłwszy należy zrezygnować, na rzecz czego innego ważny jest człowiek a nie wymysły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: HARCERSTWO IP: 213.173.209.* 10.11.01, 12:45 myślę,że harcerstwo jest krótko mówiąc super. Nie tylko do 18 roku życia. Znam harcerzy i harcerki, którzy mają trochę lub dużo więcej lat. Bardzo fajni ludzie, którzy uczą młodsze harcerskie pokolenie, jak działać w nim, żeby przez cały czas uczyć się czegoś nowego, żeby nie było nudno i cały czas coś dię działo. Czy np. praca z dziećmi niepełnosprawnymi to zabawa? moim zdaniem nie, a są przecież drużyny które tym akaurat się zajmują. Poza tym czy zabawą można nazwać naukę różnych przydatnych rzeczy, patrityzmu (bo tego też trzba się nauczyć), pomocy innym... Widocznie trafiliście do drużyn, w których byli ludzie do tego wieku o którym piszecie. W starszoharcerskich drużynach (np. wędrowniczych) są dużo ambitniejsze zadania, niż te o których piszecie. Ja mam większe szczęście. Czuwaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zorro Re: HARCERSTWO IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 10.11.01, 14:19 Ha rcerstwo nie da sie z Niczem porownac, zajobka niespotykana, sprobujesz a nie pozalujesz to wciaga, pociaga i naciaga... no, no po prostu brak slow, juz sie slinie na sama mysl, iz utracilem zdolnosc by by c harcmistrzem czy chcby pomywaczem garow na obozie koncentrujacym ta harcerska swolocz. Zal posladki sciska. Idz z duchem harcmistrzow-arcymistrzow - w te pola przecudne, majeranki bezkresne, idz... i nie zapomnij nam o tym napisac! powodzenia na polach, lakach i w lasach.. Kresle slodki znak "Z" na twym posladku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spawacz Re: HARCERSTWO IP: *.chello.pl 11.11.01, 15:22 "ZHP to kurwy i pedały ..." Nagły Atak Spawacza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabasny Re: HARCERSTWO IP: 192.168.0.* 06.02.02, 00:17 No coz ja jestem juz mojej kochanej harcerskiej organizacji juz prawie 14 lat i nic nie wskazuje abym mial zrezygnowac, bo nigdzie nie znajde takich przyjaciol i przezyc jak tutaj. W mojej druzynie (moze to jaka patologia albo co - nie wiem) jest sporo ludzi starszych niz te 15 lat:1x21lat(bez 3 mies)1x20 lat,4x19 lat i raczej ci ludzie nie chca sie przestac bawic w harcerstwo. Po prostu znajdujemy sobie nowe, nieco inne pole sluzby niz nasi druhowie i druhny mlodsze od nas. Co wiecej, moja druzyna byla jedna z tych rzeczy, ktore nieomal nie doprowadzily do tego, zre studiowalbym na innej uczelni niz studiuje (w koncu udalo mi sie tak wszystko zorganizowac tak aby kierowac na odleglosc). A jesli chodzi o patologie to sa, gdyz wiele osob zapomina o slowach (nie pamietam czyich - moze ktos by mogl mi przypomniec?), ze "To, ze Harcerstwo jest organizacja mlodziezowa oznacza, ze jest tworzona przez mlodziez, a nie dla mlodziezy" Wszyscy Instruktorzy pamietajcie o tym. Bawmy sie z naszymi dziecmi (nawet jesli maja po dwadziescia lat) albo zmienmy pole dzialalnosci - moze kregi seniorskie? Sa przeciez nie tylko dla emerytow ale i wszystkich ktorzy chca dalej dzialac w harcerstwie a z jakis przyczyn nie moga lub nie chca pracowac z mlodymi. z harcerskim pozdrowieniem CZUWAJ!!! pwd kabasny - druzynowy 2WDH Szturwal Hufiec Wrzeszcz-Oliwa Choragiew Gdanska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harcerka Re: HARCERSTWO IP: 213.173.209.* 24.02.02, 12:06 Dzięki za wszystkie opinie, ale niktórzy naprawdę mogliby pisać kulturalniej. Jestem harcerką ZHR,mam szary mundur, żółtą chustę z szachownicą (drużyna lotnicza) i jest naprawdę cudownie. Za rok przejdę do wędrowniczej-dla tych starszych. Nigdy jednak nie zapomnę tych pierwszych chwil spędzonych na mozolnym zakładaniu pasa harcerskiego, poprawiania chysty, zeby mi nie sterczała i prób eleganckiego zakładania beretu-wszystko to w zwykłej, harcerskiej drużynie-dla tych młodszych. A w wędrowniczej- hmmm....marzenia...spełnią się moje marzenia już niedługo. Jeszcze raz dzięki! Czuwaj! Odpowiedz Link Zgłoś