Dodaj do ulubionych

Sony DSC R 1

17.01.06, 09:24
zamierzam kupić właśnie taki aparat. może ktoś go użytkuje i doradzi, albo odradzi. zdjęcia robię tylko amatorsko, ale chciałbym miec dobrej jakości sprzęt, może więc wybrać coś innego?.
Obserwuj wątek
    • viking2 Re: Sony DSC R 1 20.01.06, 04:05
      rodion123 napisała:

> zamierzam kupić właśnie taki aparat. może ktoś go użytkuje i doradzi, albo odra
      > dzi. zdjęcia robię tylko amatorsko, ale chciałbym miec dobrej jakości sprzęt, m
      > oże więc wybrać coś innego?.

Zobacz opinie na
      (www.dpreview.com/reviews/read_opinion_text.asp?prodkey=sony_dscr1&opinion=29695)
      - Jesli nie znasz angielskiego, to generalnie uzytkownicy chwala aparat, poza
      kilkoma zastrzezeniami co do pojemnosci buffera (nie wiem jak to jest po polsku,
      chodzi o te "tymczasowa" pamiec, w ktorej aparat trzyma zdjecie zanim zapisze je
      na karcie pamieciowej) i zwiazanego z tym limitu szybkosci 3 klatek na sekunde w
      ciaglym fotografowaniu. Czy rzeczywiscie 1/3 sek na zdjecie to tak wolno? Jest
      tylko kilka mozliwych sytuacji kiedy potrzebujesz szybszego aparatu i te
      sytuacje nie zdarzaja sie jednak codziennie. Jest tez jeden uzytkownik, ktory
      krytykuje obiektyw - jakoby niesolidnie "czuje sie" go w reku, ale to moze byc
      po pierwsze ktos silny w lapach, a po drugie przyzwyczajony do metalowych
      korpusow i obiektywow.
      Inni chwala doskonala jakosc zdjec, bardzo niskie szumy, znakomite kolory i
      ogolnie bardzo "czyste" soczewki, jak rowniez latwosc obslugi (ktos tam nauczyl
      sie w zasadzie pelnej operacji aparatu w ciagu jednego calego dnia robienia
      zdjec). Bardzo rowniez chwala 24mm szeroki kat obiektywu (zadnych
      znieksztalcen). Generalnie opinia jest, ze aparat jest na poziomie cyfrowych
      lustrzanek Canona i Nikona.
      Ja sam osobiscie mialbym tylko zastrzezenia do limitowanego zoomu (wszystkiego
      120 mm), ale ile w koncu zdjec robi sie z odleglosci kilometra?
    • glosatorforowy Re: Sony DSC R 1 13.04.06, 00:45
      To jest sprzet dla Ciebie. Sam jestem amatorem i nie bawi mnie noszenie kilku obiektywow, jak to jest w lustrzankach - stad kupilem wlasnie Sony. W R-1 masz obiektyw zastepujacy kilka lustrzankowych. A zdjecia wychodza po prostu znakomite. Duzo by pisac o zaletach; z wad to chyba tylko odrobine wolny autofocus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka