Dodaj do ulubionych

USA: Seniorzy mają się doskonale

IP: 12.11.149.* 10.03.06, 17:30
taaa... tylko ile oni zarabiaja ile my
jaka emeryture maja oni jaka my
Obserwuj wątek
    • parazyd Re: USA: Seniorzy mają się doskonale 10.03.06, 18:26
      Nawet my moglibyśmy się mieć lepiej gdyby nas nie okradano z naszych składek
      zdrowotnych i emerytalnych. Płacimy bo musimy ale g. z tego mamy. Za to
      wszystko możemy podziękować sobie tj. tzw. większości, która wybiera w wyborach
      ludzi sobie podobnych czyli buraków i złodziei.
      • ziuta38 Re: USA: Seniorzy mają się doskonale 10.03.06, 18:40
        gdyby w USA istnieli rencisci to emeryci zyliby w nedzy.
        gdyby w USA istnialy zwolnienia na L4,to nie byloby
        emerytur.
        zyjesz w raju dla darmozjadow i kombinatorow
        wiec korzystaj z tego.
        • wakefield Re: USA: Seniorzy mają się doskonale 10.03.06, 18:59
          Kurna ich m..ć.
          Jestem seniorem kukna ich m ...ć.
        • Gość: ewcia Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 20:01
          A co mnie to obchodza amerykanscy seniorzy , napiszcie jak zyja
          senorzy w naszym kraju:-((
        • Gość: Gosc Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.dyn.optonline.net 12.03.06, 23:11
          gdyby w USA istnieli rencisci to emeryci zyliby w nedzy.
          gdyby w USA istnialy zwolnienia na L4,to nie byloby
          emerytur.
          zyjesz w raju dla darmozjadow i kombinatorow
          wiec korzystaj z tego.
          TO PRAWDA
      • gatta8 Re: emeryci poczytajcie sobie 12.03.06, 00:10
        Dajcie ten artykul do poczytania WSZYSTKIM polskim emerytom , ktorzy z brukselek
        golabki sobie na obiadek robia i maja odwieczny problem czy kupic w tym miesiacu
        tabletki, chleb czy wegiel na opal ale dziwnym cudem jakos uciulaja te pare
        groszy i dadza wnukom przy kolejnej wizycie. Takie cuda to tylko w Polsce sie
        zdarzaja. Smutne ale bedzie jeszcze dlugo prawdziwe.
        • Gość: Kapusta Re: emeryci poczytajcie sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 23:54
          gatta8 napisała:
          > Dajcie ten artykul do poczytania WSZYSTKIM polskim emerytom , ktorzy z
          > brukselek golabki sobie na obiadek robia i maja odwieczny problem czy kupic w
          > tym miesiacu tabletki, chleb czy wegiel na opal ale dziwnym cudem jakos
          > uciulaja te pare groszy i dadza wnukom przy kolejnej wizycie.

To namówcie jeszcze emerytów, żeby nie wybierali polityków jakich im każe
          wybierac Radio Maryja i (tak jak druga duża grupa emerytów) żeby nie głosowali
          na pogrobowców PZPR, tylko na ludzi chcących dla Polski wolnej (LIBERALNEJ)
          gospodarki jak w USA.
      • Gość: mm Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.mia.bellsouth.net 13.03.06, 03:07
        czlowieku czytasz bzdury i mowisz bzdury!!!czy byles kiedykolwiek w usa???czy
        wiesz jak sie tam leczy? czy widziales biede?zapewne nie !!!wiec nic nie
        wiesz!!!!!!
    • wakefield Re: USA: Seniorzy mają się doskonale 10.03.06, 19:06
      nie bede pisał na posty łamiące!
      Cala ta reszta mnie interesuje?
      Wujku, i Ty Tutaj?
    • gumienny Rzad USA: Seniorzy mają się doskonale 10.03.06, 19:13

finance.yahoo.com/columnist/article/yourlife/2808
      Nie wszyscy podzielaja ten optymizm rzadu. Ostatnio emerytury, ktore firmy
      obiecywaly pracownikom przez cale zycie sa po prostu likwidowane bez sladu i
      jest to w pelni zgodne z tutejszym prawem. Obecnie jedynym sposobem zeby miec
      sie doskonale jako emeryt w USA jest oszczedzanie pieniedzy przez cale zycie i
      szczescie w inwestowaniu.

Fragment z artykulu (6 marca 2006):

"Smutnym faktem jest to, ze emeryci beda cierpiec. Dla Baby Boomers [ktorzy
      wlasnie teraz odchodza na emeryture] jest juz za pozno. Wielu z nich nie
      uniknie dramatycznego spadku dochodow i standardu zyciowego. Kryzys podobny do
      Wielkiej Depresji [mowa o upadku kapitalizmu w poznych latach 20-tych] pedzi w
      nasza strone: katastrofalny spadek poziomu zycia."

The sad fact is that retirees will suffer. And for the leading edge of the
      Boomers is: It's too late. Many of them cannot escape a drastic ratcheting down
      in income and lifestyle. A crisis akin to the Great Depression is racing our
      way: A ruinous drop in standards of life.

• Gość: Kapusta Re: Rzad USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 23:56
        gumienny napisał:
        > Obecnie jedynym sposobem zeby miec sie doskonale jako emeryt w USA jest
        > oszczedzanie pieniedzy przez cale zycie i szczescie w inwestowaniu.

Ach, jacy niedobrzy w tym USA. Każą ludziom oszczędzać na własną emeryturę. Fuj!
    • Gość: Smutas80 Propaganda sukcesu czy może rzeczywistość... IP: 69.156.138.* 10.03.06, 20:44
      Oczywiście iż seniorzy w USA mają się lepiej dzisiaj niż np. 30 lat temu. Nawet
      skromna para emerytów, z których każdy dostaje ok. $1000 miesięcznie (przy
      założeniu, iż mają spłacony dom/mieszkanie) może się z tych pieniędzy utrzymać
      i od czasu do czasu wybrać się na jakiś cruise czy wakacje na południu.

Problem jest, iż emerytury na obecnym poziomie dla większości przyszłych
      seniorów nie będą istniały. Tylko kilka dni temu GW pisała o problemach właśnie
      związanych z emeryturami największych firm amerykańskich (jak GM, Ford, etc.).
      Obecni pracownicy mają do wyboru: albo rezygnują z przyszłych emerytur na
      obecnym poziomie albo rezygnują z pracy.

Niektóre emerytury dla ludzi, którzy przepracowali całe życie w jednej firmie
      potrafią zniknąć wraz z tą firmą (przypadek Enronu).

Jedyna metoda dla większości amerykanów na "godziwą" starość, to jest
      oszczędzać na emeryturę (średnio 50 latek powinien mieć odłożone co najmniej
      pół miliona dolarów). Jak to zrobić, gdy w Ameryce ludzie wydają więcej niż
      zarabiają jest inną kwestią.

To nie zmienia faktu, iż człowiek 65-letni w USA czy Kanadzie to osoba często
      przyżywająca drugą młodość. Taka osoba w Polsce jest "przysłowiowym" dziadkiem
      czy babcią, dla której często jedyną radością jest wizyta wnuków.

• Gość: janek wedrowniczek Ludzie o czym we mowicie??? IP: 12.150.181.* 10.03.06, 21:35
        W USA jest tzw. Social Security. Jest to gwarantowna przez panstwo emerytura
        ktora dostaje sie po przepracowaniu minimum 10 lat (40 kwartalow). W zaleznosci
        od lat pracy i zarobkow moze sie wahac od kilkuset dalarow do okolo 2 tys. Ja
        dostaje corocznie informacje z Social Security i gdyby moje zarobki utrzymaly
        sie na tym samym poziomie co obecnie to za 10 lat gdy przejde na emeryture
        dostane okoo 1,400 dolarow. Kwota ta zalezy rowniez od wieku kiedy konczy sie
        pracowac zawodowo. Mozna ja zaczac brac juz w wieku 62 lat ale wtedy bedzie to
        okolo 80% tego co mozna by dostac gdyby pracowalo sie do 66 roku zycia. Prawda
        jest taka ze dla wielu ludzi SS nie wystarcza. Dlatego sa inne metody i srodki
        ktore pozwalaja na zabezpieczenie sie na starosc.

Tzw. pensions ktore sa obecnie likwidowane przez niektore firmy to zupelnie inna
        para kaloszy. Jst to placone przez zaklad pracy. Ja np. tego nie mam u siebie
        w firmie. Mam natomiast cos co nazywa sie 401(k). Ja odkladam swoje pieniadze
        (before taxes czyli nie place od tego podatku), firma doklada mi do tego. Rozne
        firmy roznie dodkladaja. U mnie jest 5% rocznych zarobkow.

Ja osobiscie planuje miec nie swoim koncie 401(k) okolo 800 tys. w momencie
        przejscia na emeryture. To pozwoli mi zyc spokojnie bez obaw ze ktoregos dnia
        zabraknie mi Social Security.

I tak mniej wiecej to wyglada.
        • Gość: Lola Re: Ludzie o czym we mowicie??? IP: *.ny325.east.verizon.net 10.03.06, 23:02
          No i bardzo dobrze ujete.
          Dlatego tez nalezy sie prywatnie oszczedzac na emeryture...tak jak my robimy.
          Moj dom tez teraz jest warty przeszlo pol miliona, ale zanim my pojdziemy na
          emeryture to bedzie warty wiecej. Wtedy tez sie go sprzeda i przeprowadzi do
          mniejszego kondominium w innym stanie niz NY z mniejszymi podatkami itd itd
          itd. A z tego ile zarobimy na domie to mozemy tez z tego zyc!
          • Gość: Vera Re: Ludzie o czym we mowicie??? IP: 209.89.159.* 12.03.06, 02:21
            Nie na "domie",tylko na domu,prosze pana!
        • Gość: anka Re: Ludzie o czym we mowicie??? IP: *.nwrknj.east.verizon.net 10.03.06, 23:37
          Ty nie wies co mowisz. Wcale ta emerytura i 401 K nie wygladaja tak rozowo. Aby dostac tzw. pelna
          emeryture w USA musisz miec przepracowane 30 lat. Odnosnie 401 K to zalezy jak sie ksztaltuje gielda i
          czy potrafisz sobie te pieniazki dobrze na niej ulokowac .
          Widze, ze jestes optymista, zycze Ci szczescia.
          • Gość: mamacat Re: Ludzie o czym we mowicie??? IP: *.pearsontc.com 10.03.06, 23:55
            kazdy ma troche racji i kazdy sie troche myli. Po pierwsze, zyc z $1400 obecnie
            jest strasznie trudno, nawet jesli ma sie splacony dom. Po drugie, ja tez
            dostaje z Social Security informacje ile bede dostawac po 65 roku zycia.
            Wychodzi toto okolo $1200. Problem w tym, ze $1200 za 30 lat nie bedzie wart
            wiele. Do tego dochodzi jeszcze to, ze juz teraz panstwowy system emerytur
            cierpi i jak nasz "madry" prezydent czegos nie zrobi, to na pewno za 30 lat nie
            zobaczymy naszej emerytury od panstwa. Po trzecie, jak sie nawet zarobi na
            sprzedaniu domu, to tez przeciez moze nie starczyc. Trzeba gdzies mieszkac,
            zaplacic za ogrzewanie (tej zimy przecietny rachunek za ogrzewanie w New Jersey
            to $250/miesiac), prad, itd. Zeby utrzymac sie na emeryturze trzeba miec
            odlozone tyle pieniedzy: obliczyc 80% obecnych zarobkow rocznie i pomnozyc to
            przez 20 (to srednia lat jakie ludzie zyja na emeryturze). Sporo tego, co nie?
            A co do 401K to mozna inwestowac bardzo konserwatywnie, z malym ryzykiem, zeby
            nie stracic jak beda wahania na gieldzie. Ja inwestuje srednio ryzykownie i
            przez 35 lat troche sie tego odlozy.
            • Gość: Miś Aktualizacja wartosci Social Security IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 11.03.06, 14:07
              Gość portalu: mamacat napisał(a):
              > Problem w tym, ze $1200 za 30 lat nie bedzie wart wiele.

Social Security jest aktualizowane co roku, t.j. wyplata jest podnoszona o tyle
              ile wynosila inflacja. Jesli nowy prezydent nie rozkradnie Social Security
              (Bush jr probowal to zrobic ale Kongres mu nie pozwolil), to jest to solidny
              system.

Wracajac do oszustw Busha jr - w pierwszej kadencji pozyczyl on pieniadze dla
              skarbu panstwa i zredukowal o 5% podatki dla swoich bogatych przyjaciol.
              Deficyt, ktory tym spowodowal wszyscy podatnicy beda splacac przez
              kilkadziesiat lat.

W drugiej kadencji planowal dobrac sie do Social Security i je okrasc. Ale na
              szczescie starsi wyborcy amerykanscy zmobilizowali sie, nacisneli na swoich
              konresmenow i powstrzymali malwersacje.
              • cracovian Nie tyle co inflacja... 11.03.06, 14:37
                ...tylko tyle co sredni wzrost zarobkow, a to jest ogromna roznica.
              • Gość: marcin Re: Aktualizacja wartosci Social Security IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 11.03.06, 23:13
                Na szczescie kazdy moze decydowac o IRA, 401k, i osobistych inwestycjach.
                Social Security juz niedlugo bedzie bankrutem. Bush chcial dac nam nieco wybory
                jak nasze $ sa lokowane w SS. Jaki by jego pomysl nie byl, przynajmniej
                przedstawione jakies pierwsze rozwiazanie problemu.
                A demokraci, sami nie majac pomyslu, potrafili tylko stosowac swoje 'scare
                tactics' i osiagneli sukces w tym aby problem odlozono innym - szkoda ze sami
                nie przedstawia swojego rozwiazania, bo tak jak jest byc nie moze (tzn. moze
                ale juz niedlugo...).

Dlatego tez ja licze na siebie bo zakladam z gory ze dla mnie nie starczy.
          • jataddy Re: Ludzie o czym we mowicie??? 11.03.06, 23:37
            Aniu skad ty jestes???Emeryture SS pelna masz jesli uzbieralas 10 kwartalow i
            skonczylas wymagany wiek - na dzien dzisiejszy to 65 lat<dla mojego rocznika
            niestety 67>. 401 k ty wplacasz ale twoj bank jak ty to mowisz lokuje a ty nie
            masz na to zadnego wplywu.
            Reasumujac jak czegos nie wiesz to milcz!!!!!!!!!!!
        • Gość: A. Re: Ludzie o czym we mowicie??? IP: *.Stanford.EDU 11.03.06, 01:21
          Tak jest. Zgadza sie. Wlasciwie nawet nie mozemy marzyc juz o Social Security
          gdyz ten fundusz juz chyli sie ku upadkowi.
        • Gość: Harry Re: Ludzie o czym we mowicie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 21:56
          Chyba z tymi 800 tys $ to staruszku przesadziłeś. Przez 30 lat gdybyś (z
          pracodawca odkładał 1500 $ miesięcznie (co jest niemozliwe) miałbyś stricte
          540 tys $ + oprocentowanie narastające kapitalowo. Raczej z tego byłoby około
          700 tys $. Przeciez przez pierwsze 10-15 lat zarabiałeś netto nie więcej niż
          1500 $ miesięcznie. T ile mogłeś odlożyć na 401k. Jest to jednak twój cieplutki
          problem
        • Gość: bozo Re: Ludzie o czym we mowicie??? IP: *.hsd1.wa.comcast.net 13.03.06, 07:48
          Wysokosc emerytury i wiek emerytalny nie sa gwarantowane przez panstwo. Kongres
          moze to zmienic w kazdej chwili. Jezeli urodziles sie po 1949r. szanse sa, ze
          podwyzsza twoj wiek emerytalny do 70 lat. Bush juz o to zabiega. Tylko wysokosc
          budzetu na obrone jest gwarantowana. W Polsce emeryt ma bezplatna opieke
          zdrowotna. W USA nie, placi obecnie ok. $88.- miesiecznie.
    • Gość: Anna Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.ny325.east.verizon.net 10.03.06, 23:54
      Wcale nie jest rozowo.Moja znajoma dostala 620 dolarow.Mieszkanie kosztuje
      prawie 500 $ .Na zycie przez miesiac zostaje jej 120 $, a gdzie
      telefon,samochod ,ubezpieczenie,ciuchy,leki?
      • Gość: bibelot Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.athletics.nd.edu 11.03.06, 01:03
        Ja bym jej nic nie dal w ramamch selekcji ewolucyjnej Darwina...
    • Gość: gosc Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.dhcp.mant.nc.charter.com 11.03.06, 01:49
      byles kiedys w usa pracowales ze straszymi ludzmi rozmawiales z nimi wychodzi
      na to ze nie bo nie masz zielonego pojecia o czym mowisz. prawda jest taka ze
      usa to kraj zaklamany i tylko sie pieknie tutaj mowi a rzeczywistosc jest inna.
      znam ludzi ktorzy dostaja emerytury 400$ na miesiac.I tacy mimo ze ledwo chodza
      i pracuja od 15 roku zycia dalej musza pracowac dorywczo bo im nie starcza na
      chleb.Wszyscyci ktorzy mysla ze zycie w usa jest latwe sa w bledzie ale to sa
      ci ktorzy tu nigdy nie byli i nie musieli placic podatkow ani ubezpieczenia
      zdrowotnego.Ci ktorzy nigdy tutaj nie chorowali i nie musieli sie leczyc.Ci
      ktorzy to przezyli nie pisza takich bzdur.
      • Gość: libra Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.hsd1.ut.comcast.net 11.03.06, 05:25
        Ja mieszkam tu ponad 20 lat, przyjechalem na stypendium (professorship)
        Kazda czastke Twojego zdania potwierdzam, pracowalem na uniwersytetach i w
        kilku firmach. 50 % faculty na university jest praktycznie z mental disorders,
        w firmach niewiele lepiej, straszni ludzie , jak zreszta sam to piszesz. To
        jest po prostu zalgany w niesamowitym stopniu kraj.
        Wiele osob jest bardzo biednych, zwlaszcza w duzych miastach. Podatki,
        ubezpieczenia zdrowotne - toz to potworne klamstwa ze strony rzadu i
        prywatnych firm
        • cracovian Re: USA: Seniorzy mają się doskonale 11.03.06, 06:24
          Daj spokoj... 20 lat w takim syfie i klamstwie spedziles? Nie szkoda Ci bylo
          zycia?

Ja nie widze u siebie biedy wcale - wprost przeciwnie, ludzie albo maja forsy
          10 razy wiecej niz my albo naprawde zyja na ponad swoj stan. Z drugiej strony
          zycie na kredyt tez ma swoje uroki, zjesz dzisiaj, zdechniesz jutro, a pojutrze
          dluznicy beda Cie mogli gdzies pocalowac ;-)
      • Gość: marcin Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 11.03.06, 23:20
        zaraz, przepraszam, to kto jest winny jak nie oni sami ze tyle dostaja? nawet
        przy niewielkich zarobkach mogliby sami zaoszczedzic/zainwestowac, ale jak sie
        chialo tylko imprezowac (ehh te lata 60te...) to pewnie niektorym teraz jest
        ciezko,

ja przez pierwsze 2 lata pracy wogole nie inwestowalem osobiscie i w zadne
        fundusze emerytalne, ale wreszcie puknalem sie w czolo i zaczolem - i jesli
        przepracuje nastepne 30 lat to wszytko mi bedzie jedno czy bedzie cos z SS czy
        nie (raczej nie)

a jesli system zly to przeciez mozna sobie wybrac inny - skoro mogl ktos
        przyjechac do US to moze wyjechac chyba i do innego, lepszego

• Gość: Vera Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: 209.89.159.* 12.03.06, 02:36
        Zgadzam sie z Toba w 100%
        Marzyl o USA moj kuzyn i wreszcie wyjechal do "krainy marzen".
        Po kilku latach pracy na " czarno" wrocil,jakze zmieniony na niekorzysc.
        Nie przesadze mowiac,ze obecnie jest to ruina pod wzgledem zdrowotnym
        i psychicznym. Mam wrazenie,ze dlugo mu sie beda jeszcze snic koszmary tam
        przezyte. Mysl o krainie marzen sie rozwiala;pozostala szara rzeczywistosc juz
        w Polsce.
        Jak wytlumaczuc Polakom,ze tam na prawde nie jest tak rozowo,jak sie wiekszosci
        wydaje,ale kto nie byl i nie poprobowal tych "rozkoszy" nie ma o tym
        najmniejszego pojcia. To trzeba samemu przezyc i wtedy mysl o wyjezdzie oddaki
        sie.
      • Gość: stmftr Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.nj.res.rr.com 12.03.06, 17:36
        Moj ojciec byl zwyklym murarzem, do USA przyjechal dosc pozno bo jak mial 43 lata, przepchnal trojke dzieci przez college, kupil 2 domy, zyl godnie i uczciwie, dzis mieszka sobie w cieplej Arizonie i zwiedza swiat jak mu przyjdzie ochota, tak wiec przestancie pieprzyc o jakichs nierobach co dzis maja po$1000 emerytury na miesiac bo czekali az im z nieba spadnie!
    • Gość: cracovian Specjalisci... IP: *.asm.bellsouth.net 11.03.06, 01:57
      W najgorszym wypadku mlodzi z generacji X dostana 75% tego co teraz Social
      security obiecuje. Wiec nie takie znowu bankructwo tego systemu jak nasz
      swiatly prezydent probowal w Wasze glowy wcisnac. W moim przypadku tez jest
      podobnie; ok. $1400 jesli teraz przestane pracowac i poczekam 35 lat na
      emeryture. Wiadomo, ze przez ten czas swiadczenia wzrosna i to sporo. Roznica
      jest taka, ze w USA rosna na poziomie sredniej wzrostu innych zarobkow, ktore
      sa historycznie duzo wyzsze niz inflacja. W UK to niedawno zmienili,
      swiadczenia utrzymuja sie teraz na poziomie inflacja i starsi ludzie zaczynaja
      biede klepac. W latach trzydziestych srednie swiadczenia Social Security na
      dziesiejsze pieniadze wynosily $200. Teraz naprawde skromnie z samego Social
      Security mozna zyc.

Wieksze korporacje jak Enron, GM, rozne banki tez mialy i nadal maja swoje
      pension plans. To moze nic specjalnego, duzo zbankrutowalo, ale wiekszosc
      przezyla, a inne sa pod rzadowymi gwarancjami. Z mojej pracy to bedzie co
      najmniej nastepne $1000/miesiac w przeliczeniu na dzisiejsza forse.

No i na koniec jest 401(k) do ktorego mozna teraz 30% swojej pensji przed
      podatkami dorzucac (do max. 15K w 2006) i na to ludzie powinni liczyc. Nawet
      nie bede teraz obliczal ile z tego forsy bedzie, ale bedzie b. duzo nawet
      gdybym nic wiecej tam nie wkladal, bo od 10 lat laduje na maksa.

Mlodsze pokolenie na starosc bedzie zylo jak Rzymianie jesli podstawy sobie
      teraz przygotuja i z 401(k) przed czasem pieniedzy nie wezma. Ale czy w ogole
      tego siwego wieku dozyjemy - to jest pytanie za milion...
    • neiden Re: USA: Seniorzy mają się doskonale 11.03.06, 03:21
      artykol zapomnial powiedziec o bialych obywatelach bezdomnych,umierajacych na
      ulicach.artykol nie jest obiektywny.coraz wiecej bialych jest bez pracy ze
      wzgledu na duzy naplyw nielegalnych ktorzy pracuja za pol ceny.ten problem
      bedzie sie powiekszal.
      • Gość: Miś Bezdomni w USA IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 11.03.06, 13:56
        neiden napisał:
        > artykol zapomnial powiedziec o bialych obywatelach bezdomnych,umierajacych na
        > ulicach.

Artykul jest o ludziach, ktorym chcialo sie pracowac. Slyszalem wywiad z
        wlascicielem firmy odbudowujacej Nowy Orlean. Mowil, ze niestety rzekomo
        szukajacy pracy obywatele tego miasta nie chca pracowac w jego firmie, bo
        trzeba nosic ciezkie deski i wchodzic na rusztowania. W efekcie zatrudnia on
        pracownikow z Ameryki Srodkowej i Poludniowej. Podobnie bezdomni weterani na
        ulicach - to albo ludzie chorzy psychicznie albo lenie, ktorym nie chce sie
        pracowac i uwazaja, ze panstwo ma obowiazek ich utrzymac. Zaciagneli sie do
        wojska majac nadzieje, ze beda pic piwo w koszarach. Potem wyslano ich do
        Wietnamu, a teraz do Iraku. Po wyjsciu z wojska wyciagaja reke aby z jalmuzny
        miec na piwo.

Ronald Reagan zmniejszyl opieke nad psychicznie chorymi w Stanach. W efekcie
        spory ich odsetek zyje albo na ulicy albo w aresztach.
    • propaganda.sukcesu NIECH zyje biuro statystyczne USA !!! 11.03.06, 07:30
      NIECH ZYJE KRAJOWY INSTYTUT ZAJMUJACY SIE SPRAWAMI STARZENIA SIE !!!
      Niech zyje prezydent George W. Bush !!!
      Niech zyje sojusz amerykansko-Gazetowy!

".... raport krajowego instytutu zajmującego się sprawami starzenia się oraz
      biura statystycznego USA...."
    • Gość: Kazek Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 12:39
      No , jak sie 300 lat oralo w murzynow to jest to mozliwe .
      Jeszcze niech powiedza za ile ropke kupuja od arabow w ramach przymusowej
      ochrony przez najemnikow z marines pol naftowych .
    • Gość: @@@ Bo nie mają ZUSu IP: *.autocom.pl 11.03.06, 13:55
      i nie znają dobrodziejstwa tej instytucji
    • Gość: Longislander Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.dsl.invision.com 11.03.06, 16:39
      o poziomie zycia emerytow za 20-25 lat zadecyduje, przede wszystkim, tempo
      rozwoju ekonomicznego bo klasa emerytow ma standard zycia zblizony do ogolu
      ludnosci. Wiec jesli sie o cos martwic to raczej o emerytow niemieckich czy
      japonskich bo te kraje rozwijaja sie pomalu i starzeje znacznie szybciej niz
      USA.
      Moje Social Security wyniesie ok. $2000/mies. plus 50% na niepracujaca zone. Do
      tego od kilkunastu lat skladam w 401(k) max. kwote wolna od podatku (w tym roku
      $14,000) do ktorej pracodawca doklada mi jeszcze 3% zarobkow.

Oczywiscie sa ludzie nieodpowiedzialni pracujacy za gotowke i nie
      odprowadzajacy skladki emerytalnej. Wielu o niskich poborach odprowadza
      groszowe sumy (ok. 6.5% pracownik i tyle samo pracodawca) wiec nie powinni sie
      dziwic, ze potem dostana male emerytury.
      • sasanka2411 Re: USA: Seniorzy mają się doskonale 11.03.06, 17:28
        W ubostwie 10 procent
        Tych ktorzy przyjechaki do USA bez zawodu znajomosci jezyka itd
        My tak zyjemy po przepracowaniu 30-40 lat w swoim kraju
      • Gość: Janek wedrowniczek Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 11.03.06, 17:35
        I wlasnie tak jak ja napisalem wyzej. Trzeba sie po prostu do emerytury
        przygotowac. Nawet przy srednich zarobkach mozna uskladac sobie niezla sume na
        emeryture. Najwazniejsze jest to zeby zaczac w miare wczesnie. Moja corka ma
        30 lat i od 2-3 lat odklada na IRA.

Ja zaczalem kilkanascie lat temu - skromnie. Teraz stac mnie na wiecej wiec
        odkladam okolo 10,000 + 4,000 dla zony. Ona nie ma 401(k) u siebie w pracy gdyz
        pracuje dla bardzo malej firmy.
        • sasanka2411 Re: USA: Seniorzy mają się doskonale 11.03.06, 18:02
          Przygotowac sie do emerytury
          To jeszcze w Polsce dziwnie brzmi
          Jezeli ciezko przezyc od wyplaty do wyplaty
          Jak odkladac na emeryture?
          • Gość: Longislander Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.dsl.invision.com 11.03.06, 19:11
            Zawsze od najmarniejszycg dochodow da sie odlozyc 10%. To zalezy od czlowieka,
            a nie od poziomu zarobkow. Tu w USA sa bardzo silne pokusy konsumpcyjne i nawet
            dobrze zarabiajacy moglby sie tlumaczyc, ze nie odklada bo mu ciezko.

To jest kwestia wyobrazni i priorytetow. W Polsce denerwuje mnie to, ze ludzie
            sa niedomyci, a tlumacza sie, ze nie maja w domu kabiny natryskowej by co dzien
            rano sie kapac. Jednoczesnie stac ich na antene satelitarna. Brak pieniedzy na
            oszczednosci emerytalne, a jednoczesnie spoleczenstwo wydaje miliardy $ na
            milion uzywanych samochodow rocznie. Emerycie- jak sobie poscielesz tak sie
            wyspisz!
            • Gość: Folksdojcz Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.03.06, 20:40
              a my u nos momy sie jeszcze lepij.Jo mom rynta lod Knappschaftu , moj domek i
              nowego merca i mom wos wszyjstkich kajs tam glymboko.Mie styknie moj
              faterland.Tukej dbajom richtik o nos ,wypyndzonych przez wos z mojego
              heimatu ,Oberschlesien. Za to mocie tako biyda gorole.A jak se manchmal
              przijada na Besuch do Beuthen to moga pokozac sie tym biydokom co sie zy mie
              smioli przedtym .Tera jo sie s nich lachom .Rynty mom 2800 Euro i to mi styko
              na alles.A merca mom co Zwei Jahre nowego.
      • Gość: marcin Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 11.03.06, 23:23
        20-25 lat? zeby tylko bylo jeszcze SS wtedy... lepiej licz na swoje inwestycje
    • Gość: dziadunio Ja całom swoją emeryturkie oddaje na Radio Maryja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 21:22
      Jem tylko chlebek z solom i raz na miesionc jedno winko owocowe plus jakieś
      mnięnsko . Resztem oddajem państwu i Ojcowi Dyrektorowi . Nie potrzebuję po 80
      latach ciężkiej pracy jakiś luksusów ,jachtów itd. Bóg da mi to wszystko po
      śmierci . Idźcie w pokoju Chrystusa .
    • Gość: marcin Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 11.03.06, 22:50
      tu nie tyle o emeryture chodzi co o fundusze inwestycyjne - 401k, IRA, etc.
      Social Security starczy jeszcze na 20-30 lat (chyba ze zostana wprowadzone
      zmiany), dlatego nastepne pokolenia musza liczyc na swoje rozsadne inwestycje

pozdr

• Gość: sianko Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: 209.89.159.* 12.03.06, 02:15
      U nas tylko sie duzo mowi o emerytach,ale nic sie dla nich nie robi.
      Ile bylo rzadow,tyle pustych obietnic.
      Denerwuje mnie dobre samopoczucie rzadzacych.
      W mysl przyslowia: "syty glodnego nie zrozumie" - nie ludzmy sie,ze nastana dla
      nich,biedakow,ktorzy cale zycie poswiecili pracy- lepsze czasy.
      Tak nigdy nie bylo i nie bedzie,bo jesli nawet troche podniosa emeryture,to
      bedzie to podwyzka nic nie znaczaca,tylko wywola duzo szumu!!!
      • Gość: p928s Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.hsd1.md.comcast.net 12.03.06, 05:04
        Jak zwykle trzeba powrocic do odpowiedzialnosci za swoj los. Duza grupa ludzi w
        Stanach (i prawdopodobnie w wiekszosci krajow) zyje PONAD poziom zycia na ktory
        ja tak naprawde stac. Gdy zaczyna sie zblizac emeryturka to strach lapie za
        d... i wtedy czas na narzekanie na Prezydenta, system czy Kongres.
        W U.S. jestem od 25-ciu lat. Jesli ja - emigrant - moglem sie wyksztalcic,
        splacic studia moje i zony i wypracowac sume z ktorej moglbym przezyc pare
        ladnych lat bez zadnej pracy juz dzis, przed ukonczeniem czterdziestki..... to
        chyba prawie kazdy moze uciulac tyle na emeryture zeby mu starczylo. Jest
        oczywiste ze wypadek, choroba lub inne zyciowe "niespodzianki" moga zniszczyc
        najlepsze nawet plany. Ale niestety wiekszosc czlowieczkow jest zdrowa i mocna
        i porostu nie nie ma ochoty na poswiecenia typu:
        -zycia o wiele PONIZEJ swoich mozliwosci finansowych
        -jezdzenia uzywanymi samochodami kupionymi na aukcji
        -niezwracania uwagi na marke butow, nowej skory czy spodni
        -kupowania synkowi trzech zabawek po choinke a nie 30
        -jedzenia w domu a nie w przeroznych resauracjach (nawet tanich fast-food-ach)
        -poswiecania kilku ladnych godzin w kazdym tygodniu na doksztalcanie samego
        siebie o inwestycjach
        -inwestowania wszystkiego co zostaje po zacisnieciu pasa (co jest super wazne
        zwlaszcza na poczatku drogi jako ze pozniej juz graja zame procenty)
        -unikania tej calej choroby konsumpcyjnej

Moglbym tak dalej ale po co ? I tak wiekszosc ludzi jakikolwiek "sukces"
        drugiego zwali na szczescie czy cwaniactwo czy zlodziejstwo. Prawda jest taka
        ze naprawde mozna zapewnic sobie przyjemna emeryture - ale bez poswiecen i ciut
        rozumu to nic z tego.
    • Gość: ssadam Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.bchsia.telus.net 12.03.06, 03:44
      Co za bullshit i propaganda sukcesu.Autor powinien napisac o medicare ale
      zapomnial.W USA mozna byc wesolym staruszkiem ale zdrowym.
    • Gość: słuchacz bajek Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.jmdi.pl 12.03.06, 13:02
      Kolejne bujdy z kraju gdzie 37 mln ludzi żyje poniżej progu ubóstwa.
      • Gość: p928s Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.hsd1.md.comcast.net 12.03.06, 17:52
        Progu o ktorym sie wiekszosci Swiata marzy :)
    • Gość: Janek Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 22:03
      W USA wszystko jest ok. To jedyny kraj , który trzyma ten chory świat w kupie.
      Krytycy USA to ciemni ludzie.
      • Gość: kindziuk Re: USA: Seniorzy mają się doskonale IP: *.tokyo.ocn.ne.jp 13.03.06, 06:41
        "W USA wszystko jest ok. To jedyny kraj , który trzyma ten chory świat w kupie.
        Krytycy USA to ciemni ludzie."

Rozumiem, że gdyby nie USA, to cały świat nie tkwiłby w "kupie"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka