Dodaj do ulubionych

Clapton krytykuje U2 i Coldplay

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 18.05.06, 16:48
Może jest zazdrosny o ich popularność?
Nie zgadzam się z Claptonem.
Obserwuj wątek
    • Gość: fagoo Dwa zdania wyrwane z wywiadu. IP: .* / 194.115.171.* 18.05.06, 16:54
      A moze by tak lepiej caly wywiad przeczytac. Zna ktos linka?
    • Gość: dziubek Clapton is God IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.177.* 18.05.06, 17:01
      en.wikipedia.org/wiki/Image:Clapton_is_God_Graffiti.jpg
    • Gość: ania Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.05.06, 17:01
      Ma racje Clapton. Ostatnia plyta Coldplay jest bardzo powtarzalna, w porownaniu
      z dwoma poprzednikami - te plyty byly naprawde dobre. U2 to samo, Pop to
      ostatnie nowatorskie dokonanie tego zespolu, potem bylo tylko gorzej, coraz
      gorsze teksty pisane wyraznie na odwal sie, odgrzewanie starego kotleta. Nie
      dziwi tez, ze Chris Martin jest "zaangazowany" tak samo jak Bono, ktory na
      ostatniej trasie prawil doslownie kazania religijno - polityczne przeplatane
      placzliwymi kawalkami w stylu "Sometimes You Cant Make It On Your Own". Dodam,
      ze jestem wielka fanka U2 i uwazam plyte Achtung Baby za najlepsza plyte
      wszechczasow. Zooropa i Pop to tez genialne wydawnictwa. Nie wiem co sie z nimi
      stalo, ale chyba muzyka zeszla w pewnym momencie na drugi plan. To slychac.
      • tsheshek czas to zweryfikuje 18.05.06, 17:38
        nieszczegolnie przepadam za U2 i Coldplay, choc U2 mialo kilka super piosenek
        (chocby New Year's Day i wiekszosc Joshua Tree), teraz sa tacy niby strawni dla
        wszystkich przez co dla mnie troche bez charakteru. Ale maja prawo robic kase.
        Natomiast Clapton coz... akutat on naprawde juz zapisal sie w historii rocka i
        to kilka razy i nawet jesli od konca lat szesciedziesiatych nic wielkiego nie
        zrobil to pozostanie wielki
        • Gość: Ktoś Re: czas to zweryfikuje IP: 82.139.26.* 24.05.06, 08:04
          Nie był, nie jest i nie będzie wielki. Jest tylko starą pierdołą, która krytykuje, bo go zazdrość pożera.
    • Gość: gość Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: *.aster.pl 18.05.06, 17:09
      Clapton akurat nie ma czego zazdrościć. U2 to muzycy grający na jednej strunie;
      chociaż czsem lubię ich słuchać a niektóre kawałki mi się nawet podobają to
      Clapton przy nich jest GigaGwiazdą i SuperArtystą (w grze na gitarze i w
      kompozycji). Kto jak kto ale on ma prawo do tego typu krytycznych wypowiedzi i
      niestety ma rację. Myślę, że Bono - inteligentny przecierz facet - prywatnie
      spalił się ze wstydu, a co odpowie publicznie to już inna sprawa (ta
      popularność eeh)
      • Gość: mart Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:47
        co znaczy "przecierz"? chodziło Ci o "przecież" może, mój Ty inteligentny
        facecie?
    • Gość: jb93 Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: *.range81-157.btcentralplus.com 18.05.06, 17:33
      A jakie sa ich zrodla?
      • simply_me Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay 18.05.06, 18:02
        Chris Martin sam powiedzial w jakims wywiadzie ze U2 mialo i nadal ma duzy
        wplyw na to jaka muzyke graja. Colplay jest bardziej "melow". Pozatym oba
        zespoly bardzo sie przyjaznia i uwazam ze nie ma w tym nic zlego. Fakt faktem
        Coldplay musi sie jeszcze duzo nauczyc. Ich show w porownaniu z U2 pozostawia
        jeszcze wiele do zyczenia. Wlasciwie U2 mozna nazwac weteranami sceny. Jak
        narazie Colplay niezle sobie daje rade. W ogole to jakos sobie nie przypominam
        zeby Bono tanczyl na jakim kolwiek koncercie a bylam na kilku. Chris Martin ma
        okazyjnie jakies dziwne ruchy ale nikt poza nim jakos na scenie nie wywyja.
        Skad te porownania to nie wiem. A Clapton jest gwiazda ale moglby sie wziasc do
        roboty bo od kilku lat jakos nic konkretnego, wartego uwagi nie napisal.
        • Gość: etts Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 18:46
          Nie trzeba być kimś pokroju Claptona żeby ten fakt w dzisiejszej muzyce
          zauważyć. Jest to rzeczywiście bardzo szeroki problem, chociaż nie
          dlawszystkich, bo takie kapele i taka muzyka większości odpowiadają. Co do tych
          źródel, to nie wiem nawet jakie one mialyby być w tym przypadku tych dwóch grup.
          Chyba jest to za duże slowo. Dzisiaj gwiazdy muzyki mają raczej swoją wlasną
          inspirację, którą slychać bardziej lub mniej w tym co tworzą. Dawniej, w czasach
          mlodości Claptona rzeczywiście można bylo mówić o zródlach.
    • Gość: dix Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: 195.217.52.* 18.05.06, 18:33
      Tez sie z nim nie zadzam. Facet jest wielki za to co juz osiagnal, ale ostatnio
      tez jakos nie powalil nikogo na kolana swoja NOWA muzyka. Wiec przyganial
      kociol garnkowi ??
      • Gość: Kuba Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 18:50
        Zgadzam się z Ericiem Claptonem.Owsze Coldplay i U2 robią piosenki miłe dla
        ucha ale pod względem gry na gitarze są lekko mówiąc mało wyszukani.Tak jak
        wcześniej ktoś powiedział grają na jednej strunie;)No ale tak to jest z tymi
        zespołami rockowymi,przecież muszą robić taką muzyke żeby się wszystkim
        podobało.Coż ludzie i tak tego słuchają więc jakby nie zatrzyma się kijem
        wisły.Ja osobiście jestem fanem angielskiego zespołu "Oasis".To też jest
        wzasadzie prosta muzyka no ale bardziej w niej jednak chodzi o text niz o
        muzke.Dobra pozdrawiam wszystkich fanów rocka,było miło.papa.
    • uhu_an ło matko, czy fani U2 przezyją ten news? 18.05.06, 19:32
      jw
    • Gość: Jerzy U2 to nie muzyka IP: 80.51.186.* 18.05.06, 19:44
      Oni nie potrafią grać.
      To tylko rzężenie.
      Słuchają tego tylko mariany z drewnianym słuchem.
      • Gość: c3p0 Re: U2 to nie muzyka IP: *.chello.pl 18.05.06, 20:12
        A czegoż ty słuchasz? Wyjaw jakaż to muzyka jest godna twojego ucha?
        • Gość: Jerzy Muzyka to: IP: 80.51.186.* 18.05.06, 21:03
          Queen
          Pink Floyd
          Led Zeppelin
          Van Halen
          AC/DC
          Spyro Gyra
          James Brown
          Miles Davis
          The Beatles
          Gary Moore
          Prince
          Brahms
          Chopin
          Mozart
          Bach
          Beethoven
          Strauss
          Czesław Niemen
          Vangelis
          ...
          i mógłbym tak jeszcze dłuuuugo...

Ale U2???
          Siłują się na protest-song starając się nadrabiać tekstem brak koncepcji
          harmonicznej i brzmieniowej.
          Kto chce - niech słucha - ale moim zdaniem - to strata czasu.
          • Gość: mart Re: Muzyka to: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:49
            no tak, U2 słuchają tylko ludzie z drewnianym uchem, za to nie ma to jak
            wymieniona na Twojej liście popiskująca ciota, która podpisuje się jakimś
            zawijasem zamiast imieniem.. daruj sobie
            • Gość: Jerzy Re: Muzyka to: IP: 80.51.186.* 19.05.06, 10:45
              No cóż - widać masz drewniany słuch...
    • Gość: rozczarowany u2 Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 19:52
      Niestety to prawda. Co ceremonia rozdania nagród - U2 dostaje nagrodę. Choć od
      albumu "POP" Muzycznie stoją w miejscu, by nie powiedzieć, że się cofają. Bono
      bawi się w zbawcę świata...mówiąc o biednych itd. jednocześnie bryluje w tv i
      na okładkach... nie podoba mi się to.
    • Gość: corrado Hmmm... IP: *.chello.pl 18.05.06, 20:14
      Między U2 a Coldplay jest zasadnicza różnica. Jeśli nie wiecie jaka to i tak
      nie ma sensu wyjaśniać. A pan E. C. chyba nudzi się na emeryturze.
    • mickeyy Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay 18.05.06, 20:39
      Tylko kto to jest Clapton??
      • Gość: Marcin Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: *.3.cust.bredband2.com 18.05.06, 20:44
        Jak możesz wiedzieć kto to jest Clapton skoro słuchasz tylko Disco Polo
    • Gość: Gaucho Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 20:45
      Nie podnos reki na mistrza.Ma racje.
    • Gość: witalik Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: *.cable.ubr04.shef.blueyonder.co.uk 18.05.06, 20:46
      a tak w ogóle bylem ostatnio na koncercie Claptona i chyba mu sie juz coraz mniej chce. hmm...
    • ilekobietamalat Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay 18.05.06, 21:49
      cos w tym jest.
      ale inna sprawa ze z claptonem ostatnimi czasy cos dziwnego zaczelo sie dziac
      • Gość: gość Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: *.aster.pl 18.05.06, 22:20
        widzieliście koncerty z reaktywacji Cream'u? Facet miał kilka takich odjazdów
        że dech zapierało. Bruce po jednym stwierdził, że granie z tym gościem to
        największa przyjemność, na sali aż roiło się od muzycznych gwiazd i tych
        starszych i współczesnych: wszyscy wpatrzeni jak w obraz. Może czasem mu się
        nie chce ale jak się rozgrzeje to czapki z głów kochani
        • Gość: Pink Floyd Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: *.4web.pl 19.05.06, 01:10
          Ja widziałem i całkowicie się zgadzam. Aż ciarki chodziły mi po plecach. Nie
          jestem aż takim przeciwnikiem Coldplay i U2. Na tle współczesnego chłamu to i
          tak szczyt artyzmu w porówaniu z Limp Bizkit czy innym badziewiem. Wszystkim
          krytykantom obecnej działalności Claptona chciałbym jednak napisać, że to co
          teraz robi jest właśnie przejawem nonkorfomizmu twórczego. Facet robi to co
          lubi a nie to czego chce tłuszcza. Mnie jego ostatnie blusiki bardzo się
          podobają. Ponadto pełnią rolę edukacyjną bo w większości to stare zapomniane
          standardy.
          Tak na marginesie: jadę na Claptona do Pragi. :-)
          pozdrawiam
    • magdateclaw Pierwszy raz urpwiałam seks przy Layli Claptona 18.05.06, 22:27
      ...ale uważam, że Eric chrzani. Niech się przeniesie na wschód, np do Polski,
      tutaj pamieta się o korzeniach i non stop color biadoli.

• pj.pj Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay 19.05.06, 01:03
      A kiedy to ostatnio Clapton napisał dobra piosenkę? Jego opiniami można się
      przejąć chyba tylko w kraju, gdzie wciąż kocha się Yes, Deep Purple i
      Guns'n'Roses.
      • Gość: Pink Floyd Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: *.4web.pl 19.05.06, 01:16
        Jeśli sprowadzimy działalność artysytyczną jedynie do tworzenia nowych piosenek
        to fakt, Clapton wypada blado. Moim zdaniem nie o oto jednak chodzi. Z
        przyjemnością zamieniam nowe U2 czy Coldlay na jakiekolwiek wydanie "Eric
        Clapton plays old blues". To inna klasa, zbliżona do jazzu. Tam też gra opiera
        się na interpretacjach dzieł stworzonych i trudno im odmówić wielkości.
        pozdrawiam
    • Gość: Kaz Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: *.weglokoks.com.pl / *.weglokoks.com.pl 19.05.06, 08:56
      Kiedyś Clapton był bogiem. Czyżby mu teraz tego brakowało?
      A w ogóle co to za hasło, że ci muzycy nie pamiętają o swoich korzeniach? A
      Clapton to niby pamięta? Jeśli by tak było to powinien grać muzykę celtycką a
      nie patrzeć na muzykę amerykańskich czarnoskórych bluesmanów.
      Wielki muzyk, ale niech sobie lepiej daruje takie bezsensowne wypowiedzi.
      • Gość: etts Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: *.bednarska.edu.pl 19.05.06, 16:24
        Panie Kaz, korzenie to nie etniczna muzyka regionu z jakiego on pochodzi, czyli
        niby celtycka, tylko to, czym się zafascynowal jako początkujący gitarzysta,
        czyli blues. Wiadmomo, że zarzut odejścia od źródel może nie być dzisiaj jakiś
        strasznie spostrzegawczy i druzgocący, bo nie trzeba mieć koniecznie wyraźnych
        inspiracji ażeby grać dobrze. A to już inny problem, że oni nie mają pierwszego
        i nie robią drugiego.
    • johndoe Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay 19.05.06, 08:57
      jak rozumiem pan clapton ma za zle takiemu u2, ze:
      a/ nagrywa plyty gorsze niz kiedys /bez doglebnego spojrzenia na zrodla/
      b/ coldplay gra jak u2
      c/ glownym zajeciem u2 jest odbieranie roznych nagrod /chodzi jak sadze o grammy czy cos takiego/
      wyglad totroche na demencje starcza, bo:
      a/ nie powinni wg. claptona nagrywac juz od 1987 lub 1991 roku.i zgodnie z tym rozumowaniem coppola powinien po ojcu chrzestnym odejsc na emeryture. brando i pacino rowniez.
      b/ chyba, ze chodzimu o to, ze u2 gra jak coldplay. ale w 1979 takich glosow chyba nie bylo. btw. rasiak gra jak pinokio, nalezaloby skrytykowac pinokia. moze pan clapton by sie tym zajal?
      c/ sami sobi ete nagrody przyznaja, czy jak? bo chyba pan clapton nie nawoluje do bojkotu grammy czy mtw ma? jak on odbieralt e nagrody jakis mniej radykalny byl.
      pzdr
    • Gość: __ __ Re: Clapton krytykuje U2 i Coldplay IP: 195.117.255.* 19.05.06, 09:38
      Clapton w jednym ma naprawdę rację ... rock porzestaje być rockowy i to już nie
      chodzi o U2 ale wogóle rock to nie etykieta a coś co powinno wynikać samo z
      siebie .. wiele kapel nazywa się rockowymi .. czy kreuje się na takie
      mentalnie i muzycznie pozostajac w jakiejsć nie określonej popowym schemacie.
      Bo rock jako schemat .. staje się popem. W tym wypadku nie chodzi o dzwięki ale
      o sposób i żródło tworzenia muzyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka