Dodaj do ulubionych

Jak znaleźć pracę na rynku foto?!

05.07.06, 16:11
jak w temacie...jak znależć pracę na tym rynku..nie mówię o byciu
samodzielnym fotografem, ponieważ nie mam takiego doświadczenia ani
wiedzy...Mam na myśli pracę w charakterze asystenta czy pracownika agencji
fotograficznej czy niezależnego fotografa...Fotografia interesuje mnie od
dawien dawna...Skończyłam szkółkę foto...Teraz pracuję w zupełnie innej
branży, jednak chciałbym zacząć się realizować i poczuć sens mojej
pracy...eeeh:)
Macie jakieś pomysły?Co tu począć?
Obserwuj wątek
    • rafost1 Re: Jak znaleźć pracę na rynku foto?! 14.01.07, 21:14
      moim zdaniem powinnaś zacząć od serwisów stock-photo. Ważna jest jakość Twoich
      zdjęć.

submit.shutterstock.com/?ref=67180
      istockphoto.com/index.php?refnum=rafost
      www.dreamstime.com/resp170565
      www.123rf.com/src_rafost1
      www.fotolia.com/p/101703/partner/101703
      www.bigstockphoto.com/?refid=J3IiSsGgm5

z powyższych linków mozna się zarejestrować, za pośrednictwem tych serwisów
      sprzedałem juz ok 400 zdjęć. Każde zdjęcie można sprzedać nieograniczoną ilość
      razy w różnych serwisach. Kwota za jednorazowa jest niewielka, 0,5,- 1 $ ale np
      przez ostatni miesiąc nie umieszcając żadnych zdjęć w tych serwisach z braku
      czasu, ok 40 zdjęć przyniosło mi ok. 70$. Kwota mała, ale przy umieszczeniu
      większej ilości zdjęć znacznie może się zwiększyć. Jest na ten temat sporo w
      internecie, warto poczytać i spróbować.
      • dama-kanaliowa Re: watpliwosci 07.05.07, 16:28
        Temat mnie tez zainteresowal. Nie znam precyzyjnie angielskiego, ale posluguje
        sie dobrze innymi jezykami, wiec poczytalam o warunkach prezentacji zdjec do
        sprzedazy. No i widze, ze jest wiele rzeczy, ktore albo opatrznie rozumiem,
        albo sa to tzw. "haki". Wszedzie widze za cos sie placi, te oplaty ida
        na "konto" ewentualnie sprzedanych zdjec itd. Jak wiec jest naprawde z
        wystawianiem tych zdjec? Moze wiecej i dokladniej? Bo moze trzeba wiecej
        stracic niz zarobic?
        • dama-kanaliowa Re: watpliwosci 14.05.07, 18:27
          No wiec podziekuje za niezamierzona inspiracje. Odwazylam sie przeslac kilka
          probnych fotek do fotolii. Przeszla przez selekcje tylko polowa.:( Wyslalam 10 -
          przeszlo 5. Ale mam bardzo prosty aparat, jestem baaaardzo poczatkujaca,
          nieustalona w tematach. Eksperymentuje. Twoje zdjecia obejrzalam i innych
          polskich fotografow i naturalnie podziwiam. Tez szukam niszy;)
          • rafost1 Re: watpliwosci 17.05.07, 21:58
            W żadnym serwisie nie płacisz za umieszczanie zdjęć. Fotolia jest dobra dla osob
            początkujących, jednak najwięcej mozesz zyskać w Shuttesrstocku i istocku.
            Jednak wymagania odnośnie akceptacji zdjęć są tam o wiele wyższe.
            • dama-kanaliowa Re: sony??? 21.05.07, 11:01
              Chcialabym poprawic "technike", bo to przyczyna moich odrzutow a mam
              ograniczone finanse. Sony-dsc-h9; czy eos 350d??? na poczatek?
              • rafost1 Re: sony??? 25.05.07, 18:14
                jasne że eos :)
                • dama-kanaliowa Re: formowanie zdjecia 10.06.07, 14:37
                  Dzieki za pomoc. Moze jeszcze tutaj zagladniesz? Wiec pozwole sobie na kolejne
                  pytanie. Co uwaza sie za "normalne proporcje" w zdjeciu? Tak okresla jeden z
                  warunkow technicznej selekcji, fotolia. Czy jesli podetne odrobine bok zdjecia,
                  eliminujac w ten sposob braki w kompozycji, to nie dopuszcza? Zycie fotolii
                  wyglada obecnie marnie:( Probowalam rownoczesnie w istockfotho, ale zadanie
                  skanowania paszportu, lub prawa jazdy przy rejestracji mnie wystopowalo.
                  Zostaje fotolia, moze po zapowiadanych zmianach bedzie ciut lepiej. Pozdrawiam
                  • rafost1 Re: formowanie zdjecia 12.06.07, 21:26
                    może zbyt "drastycznie" kadrowałaś. Każdy serwis określa minimalne rozmiary
                    zdjęcia w pixelach, jesli zabardzo wykadrowalas, mogło pixeli zabraknąć:)
                    kadrowanie jest najzupelniej dozwolone. co do fotolii to faktycznie jest tam
                    ostatnio posucha jesli chodzi o pobrania, ale łatwo umieszcza się zdjęcia, gdyz
                    zlagodzili bardzo kryteria. polecam shutterstocka, paszport musi przejsc i
                    zdjecia tekstowe ale skorka warta jest wyprawki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka