lira_korbowa 07.06.07, 15:31 za dżemtelmeńskom postawem: perso.orange.fr/arnauld.divry/ImagesArnauld/legion_d_honneur.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brezly Re: Medal dla Brezlisia 07.06.07, 15:45 Ja dziekujem bardzo, postaram sie nie zawiesc pokladanego, jak mowil milicjant do szwagra Alojza rzucajac go na plask do Nyski. No wiem ze do tego, no podkoszulki bawelnianej to nie bardzo, ale jest bez Kaczora Donalda to sie tak bardzo nie bedzie gryzlo, no ja, w ogole, zaraz zaczne tego, obryzac paznkocie, no, jakby powiedzie, no.. "dobrze sie ustawily", no zacytuje ten ideal skromosci rycerskiej, co to Tatara udawal przez tatarski oboz idac i zdrowaski pod nosem nucac, co wsrod Tatarow rzadka rzecza jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Medal dla Brezlisia 07.06.07, 16:03 z zawiści czystej i nieskalanej niczym innym warczę :) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Medal dla Brezlisia 07.06.07, 16:04 Zawisc jest uczuciem niegodnym i motywujacym negatywnie. Zwiazan jest zla karma i dlatego najlepiej sie jej pozbyc przez zmiane diety. Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Dla warczącego Matiego 07.06.07, 16:48 Order Ostu (wraz ze stosowną cytatą): Szkocja kojarzy się nam z ostem. Oset jest w herbie Szkocji, jest na znaczkach brytyjskich razem z głową panującego, na monetach, bo król Wielkiej Brytanii to także głowa Szkocji. Tradycja ta jest bardzo stara. Rzekomo wzięła się stąd, że w czasie wojen duńsko - szkockich za panowania Aleksandra III (1241-1285), przemyślni Duńczycy chcieli cichcem podejść oblężonych Szkotów. Wojacy dostali rozkaz zdjęcia butów, żeby się skradać po cichu pod szkocki obóz. Nie przewidziano jednak, że szkockie polany pełne są ostów. Jeden z bosonogich wojaków nadepnął na oset, wrzasnął "o, k...!" - pamiętajmy, że słowiańskie obyczaje niezupełnie zostały zapomniane po panowaniu piastowskiego potomka - Kanuta Wielkiego. W ten sposób bosonogi wojak obudził Szkotów, którzy dali Duńczykom łupnia, właśnie dzięki ostom. Warto wiedzieć, że motto szkockiego herbu brzmi: "Nemo me impune lacessit" (nikt nie sprowokuje mnie bezkarnie). Oset spełnił więc rolę gęsi kapitolińskich i od tego czasu jest w wielkim poważaniu w narodzie. Nic dziwnego też, że najwyższe odznaczenie szkockie nosi nazwę 'Orderu Ostu' Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Dla warczącego Matiego 07.06.07, 16:50 Moze ci Dunczycy mysleli ze to ser?:-9 Odpowiedz Link Zgłoś