ralston 02.10.03, 13:50 www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1702082.html Pisarz z Południowej Afryki otrzymał literacką nagrodę Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ashanti5 Re: Literacki Nobel dla Afryki 02.10.03, 15:14 Czy ktoś czytała któąś z jego książek? Proszę o recenzje. Byłam pewna, ze nagrodę zgarnie Varhas LLosa Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Literacki Nobel dla Afryki 02.10.03, 15:20 Czytałem jedynie recenzję do "Hańby". Podobno bardzo smutna rzecz, więc z czytaniem poczekam do wiosny... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Literacki Nobel dla Afryki 02.10.03, 16:29 Prac wartych nobla jest niewystarczajaco, aby obdarowywać co roku tą nagrodę. wśró nobli ten jest najmniej istotny Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Literacki Nobel dla Afryki 02.10.03, 16:36 Zalezy dla kogo. Mysle ze wlasnie ten Nobel wzbudza najwiecej emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Literacki Nobel dla Afryki 02.10.03, 17:25 o wiekszości laurelató nikt nie pamieta po kilku latach. Przeciwieństwie do laurelatów nobli naukowych, których nazwiska więcej coś mówia.... Z pisarzy XX w. wiecej wśró istotnych jest takich których niobla nie dostali niż odwrotnie. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Literacki Nobel dla Afryki 02.10.03, 17:30 Nie chce sie klocic, ale uwazam ze jest akurat na odwrot! :) I na marginesie: fatalnie sie czyta takie niedbale pisanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Literacki Nobel dla Afryki 02.10.03, 17:31 Ciekawe, bo z literackich laureatów ostatnich lat pamiętam dwa nazwiska: Szymborską i Guntera Grassa. A z naukowych, wstyd się przyznać, nie pamiętam żadnego noblisty... Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Literacki Nobel dla Afryki 02.10.03, 17:39 A ja trzy posty wyzej znalazlem murowanego kandydata do Niobla... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Literacki Nobel dla Afryki 02.10.03, 17:46 No jak to! W tym wypadku kazdy pasuje! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Literacki Nobel dla Afryki 02.10.03, 17:59 A jeszcze lepszy byłby Ignobel przyznawany Przez Kapitułę Uniwersytetu Harvarda. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 11:59 za wiarę w astrologię mozna by ignobla otrzymać... Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 13:29 hehe, Mars właśnie znowu ruszył do przodu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Literacki Nobel dla Afryki 02.10.03, 23:42 > o wiekszości laurelató nikt nie pamieta po kilku latach. Przeciwieństwie do > laurelatów nobli naukowych, których nazwiska więcej coś mówia.... > Z pisarzy XX w. wiecej wśró istotnych jest takich których niobla nie dostali > niż odwrotnie. Moze przyklady. Na gruncie polskim, jesli powiesz ze bardziej nalezalo sie Zeromskiemu i Herbertowi niz Reymontowi i Szymborskiej, to prawie sie zgodze. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 12:02 laureratami nobli literackich byli Churchill za pamiętniki czy Mommsen za Romische Geschichte. Wiekszośc tego co ważne dla literatury w XX w. zostało przez akademie pominięte. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 13:08 > Wiekszośc tego co ważne dla literatury w XX w. zostało przez akademie pominięte > . No ale kogo konkretnie masz na mysli. Owszem, byly niewypaly, ale dostali prawdziwi giganci: RUDYARD KIPLING ROMAIN ROLLAND WILLIAM BUTLER YEATS GEORGE BERNARD SHAW HENRI BERGSON THOMAS MANN HERMANN HESSE THOMAS STEARNS ELIOT WILLIAM FAULKNER ERNEST MILLER HEMINGWAY ALBERT CAMUS JOHN STEINBECK JEAN-PAUL SARTRE SAMUEL BECKETT ALEKSANDR SOLZHENITSYN PATRICK WHITE ISAAC BASHEVIS SINGER CZESLAW MILOSZ GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ itd... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 17:25 a teraz nalezy porównać to z listą osób, które noble nie otrzymały.... Pewnie bedzie ona tak samo długa, albo jeszcze dłuzsza. Niestety ten nobel jest najbardziewj koniunkturalnym noblem. Mniej liczą się zasługi, a abrdziej konkretne gusta osób typujacych noble. łatwo zauważyć, że na listach noblistów z literatury duzo jest nazwisk skandynawskich. W innych nagrodach jest ich zdecydowanie mniej. Przypadek? Ostatnio nagrody przyznawane są z klucza, aby dowartościować rózne kultury. W wyniku tego przepadaja autorzy lepsi, na rzecz miernot. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Literacki Nobel dla Afryki 11.10.03, 12:53 ralston napisał: > Czytałem jedynie recenzję do "Hańby". Podobno bardzo smutna rzecz, więc z > czytaniem poczekam do wiosny... ja po przeczytaniu recenzji zdecydowalam sie na reszte, i bardzo nieobiektywnie stwierdzam, ze takiego gniota dawno nie czytalam. teraz z checia bym sprawdzila, czy cos sie w moim odbiorze zmienilo, i chcialabym przezyc przyjemne rozczarowanie, a z drugiej boje sie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Literacki Nobel dla Afryki 02.10.03, 20:08 Na pewno jest transwestytą wyznającym islam... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 12:03 Aand ty wróć do zabawy klockami. Tam się lepiej sprawdzasz... Jesli nie masz nic do dodania to po co komentujesz? Szkoda prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 12:25 wśró laurelatów nagrody, którą ja otrzymali słusznie mozna wymienić: T.mann`a (29). E.hemigway`a (54), A.Camus (57), J.P.satre (64), S.beckett`a (69), A.Sołżenicyna (70), Singera (78), G.Marquez (82), W Golding (83), S.becketta (99). A gdzie reszta osób? jak rozumiem D.Fo odegrał istotniejszą role dla teatru niż taki Ionesco... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 12:33 A dlaczego akurat ci słusznie a inni nie? Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 12:38 Poniewaz to sa "laurelaci", a pozostali niestety tylko laureaci... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 12:43 Bo TAK! Ralston. Nie wiesz ze dlatego, bo TAK!?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 12:49 luego napisała: > Bo TAK! Ralston. Nie wiesz ze dlatego, bo TAK!?? :) Znaczy nie powiem, żebym się nie domyślał, ale wolałem zapytać, żeby mieć pewność ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 12:55 przejrzyj angrody i dodaj kilka nazwisk które zasłuzyły sie dla literatury. To proste Do dzieła Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
awee Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 12:42 alex.4 napisał: > A gdzie reszta osób? Nagroda jest jedna, a nominowanych wielu. Kapituła zaś nie jest zespołem filantropów. Kogoś trzeba wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 12:50 awee napisała: > alex.4 napisał: > > > A gdzie reszta osób? > > Nagroda jest jedna, a nominowanych wielu. Kapituła zaś nie jest zespołem > filantropów. Kogoś trzeba wybrać. > > Ach, to dlatego co roku mnie pomijają! ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 12:57 L/Tołstoj, Tolkien, Ibsen, kafka, Ionesco... mozna ta listę ciągnac prawie w nieskończoność. O wiekszości litearckich naobi nikt nie pamięta. Ci co nie dostali jej są w podręcznikach literatury. paradoks? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 13:32 O ile mi wiadomo to Einstein też nie dostał Nobla za teorię względności... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Literacki Nobel dla Afryki 03.10.03, 17:17 ale dostał nobla za ruchy browna. Wśró fizyków trudno znaleść kogoś wielkiego pominietego (do głowy przychodzi mi tylko Hoyle). W ptzypadku literatury to dotyczy większości Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
awee Przynajmniej.... 03.10.03, 13:00 ralston napisał: > Ach, to dlatego co roku mnie pomijają! ;))) ....jako pominięty jesteś w podręcznikach literatury....Dobre i to Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Przynajmniej.... 03.10.03, 13:03 awee napisała: > ralston napisał: > > > Ach, to dlatego co roku mnie pomijają! ;))) > > ....jako pominięty jesteś w podręcznikach literatury....Dobre i to > :)))) przynajmniej jest jakaś konsekwencja Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Ralston ode mnie... 03.10.03, 13:07 ...masz nagrode za caloksztalt twórczosci. Kryminal w przencie - Joe Alex... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ralston ode mnie... 03.10.03, 13:10 Dzięki :) W młodości czytałem conieco Joe Alexa. "Tajemnica Pani Labiryntu" - nawet jakiś tytuł mi się przypomniał... Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Ralston ode mnie... 03.10.03, 13:15 A to bedzie antyczny kryminal - "Czarne okrety", gdzie je wyslac? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ralston ode mnie... 03.10.03, 13:15 A "Czarne Okręty" - czytałem! To nawet chyba w kilku tomach było! Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Ralston ode mnie... 03.10.03, 13:18 oj, kieszonkowe wydanie to nawet w trzynastu tomikach bylo :) Czyli cos innego? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ralston ode mnie... 03.10.03, 13:50 W mojej szkolnej bibliotece w podstawówce było chyba wydanie czterotomowe. O kieszonkowym nie słyszałem. A jakie jeszcze tytuły masz? Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Ralston ode mnie... 03.10.03, 14:16 ...mam super tytul - "Cichym scigalam go lotem". Swietej pamieci Slomczynski jeszcze zarchaizowal swój staroswiecki styl... pyszne :)) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Ralston ode mnie... 03.10.03, 14:33 A ja znam! Dobre, a jest jeszcze "Powiem wam, jak zginął...". Też pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: 03.10.03, 17:21 1 ile osób z noblistów z literatury dodalibyście do tej listy zasłuzonych pisarzy? Nie zauważyłem jakoś reakcji. A przecież wystarczyłoby tylko przejrzeć liste. To proste, tylko trzeba coś by zrobić. Ale wtedy trzeba by uzyć argumentów merytorycznych.... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: 03.10.03, 17:28 alex.4 napisał: > 1 ile osób z noblistów z literatury dodalibyście do tej listy zasłuzonych > pisarzy? Nie zauważyłem jakoś reakcji. A przecież wystarczyłoby tylko przejrzeć > > liste. To proste, tylko trzeba coś by zrobić. Ale wtedy trzeba by uzyć > argumentów merytorycznych.... > A ty co? Pracę domową sprawdzasz? Chcesz pouczać dorosłych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: 03.10.03, 17:56 Boje sie ze to tzw. neverendingstory. Jak ktos sie czegos czepnie, to przepadlo na amen! I do znudzenia ciagle to samo. Tylko po cholere? :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: 03.10.03, 17:58 może czasami nalezy być troche merytorycznym. Czasami nalezy również wiedzieć o czym się pisze... mnie się wydaje, że nagrody nobla z literatury są bardzo dyskusyjne, najczęściej dostają je mało znani aytorzy, a o tym kto dostanie nagrodę decyduje polityka (w I poł XX nie nagradzano autór zbyt nowatorskich i zbyt antykościelnych, teraz dowartościowuje się mniejsze kultury i ceni się antyklerykalizm). Częśc osób nie zgadza się. Ale nie podaje argumentów merytorycznych. To proste Odpowiedz Link Zgłoś
desjudi Re: Literacki Nobel dla Afryki 16.10.03, 09:46 w jednej z bibliotek białostockich byłem owego dnia gdy ogłoszono zwycięzce. z miejsca wec zacząłem szukac jakiejkolwiek powiesci laureata tak zacnej nagrody:) i była - "Czekając na barbarzyńców". nie powiem, żeby mnie zachwyciła, nie powiem również, ze to rzecz obowiązkowa, umysł rozjaśniająca bądź rozluźniająca w trudnych jesiennych czasach. pare razy niebanalnie Coetzee powie o samotności, o spotkaniu z kobieta, ktora zdaje sie, ze rozumie, choc nie rozumie nic :) w tle Apartheid, podróż przez pustynię, zachwyt przyrodą, człowiekiem chowającym się za krzakiem, zachwyt nad uczuciem strachu, nad zniewoleniem, obojętnością. i zdziwienie Coetzee, który odkrywa, prawdę objawioną niegdys przez Hobbesa, że homo homini lupus, ze ludzie ludziom zgotowali los tak okrutny, bezsensowny. lektre skonczylem, nie wiedziec czemu o niej zapomnialem, watek na milym Tea Time mi o nobliscie tegorocznym przypomnial... pozdrawiam, desjudi Odpowiedz Link Zgłoś