Dodaj do ulubionych

IQ, genetyka, statystyka

08.01.04, 13:31
Jaki wpływ na Polskę, pojmowaną jako ludzi zamieszkujących w granicach państwa
polskiego - czyli RP, miała emigracja w latach 1980-1989, 1 mln 200 tys.
Polaków w wieku od 21 do 40 roku życia i to tej części najlepiej
wykształconych i "drapieżnych"?
Dane te pochodzą z komputera Służb Bezpieczeństwa (pierwsza całkowicie
skomputeryzowana instytucja w Polsce zajmująca się emigrantami)
Ludzie, którzy wtedy wyemigrowali mają średnio po 2,3 dziecka w USA i Kanadzie
(tak twierdzi mój znajomy pracujący w instytucji rządowej US). Dzieci te znają
oprócz Polskiego znają angielski i dodatkowo inny język bardzo dobrze i
następny w stopniu średnim. Zaczynają one wchodzić w dorosłe życie i wygląda
na to, że wiedzie im się znacznie lepiej niż średnio ich rówieśnikom w krajach
w których zamieszkują.
I zasadnicze pytanie: Jak wyglądałaby Polska, gdyby nie owe nieszczęsne 1.200
mln emigrantów? (w zeszłym roku profesor socjologii Uniwersytetu Mikołaja
Kopernika w Toruniu podał, że w tym czasie wyemigrowało ok. 250 tys. Polaków -
ciekawe dlaczego kłamał?).
Ciekawy jestem co sądzicie na ten temat.
Pozdrowienia
Nowy
Obserwuj wątek
    • r.richelieu Re: IQ, genetyka, statystyka 08.01.04, 14:54
      nie rozumiem co ma do tego genetyka i IQ
      jak się uprawia kartofla na I klasie ziemi to wiadomo, że większy wyrośnie
      • nowytor Re: IQ, genetyka, statystyka 08.01.04, 15:39
        IQ - w 1979 zrobiono międzynarodowe badania i Polska po tych badaniach zajmowała
        2 (drugie) miejsce w Europie. W 2002 roku Wielka Brytania przeprowadziła badania
        w stolicach europejskich, przyjmując 100 dla Londynu i Polacy znaleźli się na
        przedostatniej pozycji.
        Można kwestionować, czy inteligencję się dziedziczy czy nie, ale z moich
        obserwacji (z lat 70 i obecnie) wynika, że Polacy w Polsce nawet nie czują, że
        są 'inni'.

Jeszcze jedna sprawa w związku z tą emigracją.
        Dzieci tych emigrantów, które urodziły się już w za granicą, wstydzą się, że ich
        narodowość jest taka jaka jest, bo to: Jedwabne, podobno Polska to jeden z
        najbardziej antysemickich krajów na świecie, gdzie łamane są prawa różnych
        mniejszości. W każdym razie wierzą w sygnały z Polski na ten temat.
        Piekielnie przykre!!!
        Nowy
        • zlewozmywak1 Re: IQ, genetyka, statystyka 08.01.04, 16:13
          Proponowałbym jeśli juz zajac sie swoim IQ - kazdy z osobna człowiek na ziemi -
          jesli mu to do czegokolwiek potrzebne. Nie badałem sobie tego cholerstwa
          przenigdy, a zadnego inferiority nie czuję. Moja żona młody naukowiec jak widzi
          te zagadki to ucieka. Moze zaczna badać w którym kraju ludzie maja lepsze
          wyniki w pacmana i tu też kurka mozemy wyjśc na jełopów. jak ja słysze że ktos
          tam ma pokrzywione na temat Polski wizje to postrzegam go tak samo jak tego
          który nigdy nie był w USA a wszystko wie co i jak w tym kraju. dajmy temu
          spokój.
          • nowytor Jeżeli nie IQ to może raport o 08.01.04, 16:29
            tym, że odesetek ludzi zamieszkujących Polskę nie rozumie tekstu czytanego, jest
            jednym z najwyższych w Europie. Nie ma potrzeby bawić się w "zagadki" by
            dostrzec jak jest w tej chwili w Polsce.
            Raport na ten temat przedstawiono w Polsce chyba w 2001 roku. Nie pamiętam kto
            go sporządził, ale fakt pozostaje faktem, że był robiony i wypadliśmy źle.

Mnie najbardziej interesuje, czy średni poziom intelektualny Polaków upoważnia
            do utrzymania państwowości polskiej i tożsamości kulturowej?
            Nowy
    • zlewozmywak1 Re: IQ, genetyka, statystyka 08.01.04, 15:04
      Może jakoś równolegle istnieje czasoprzestrzeń, w której emigranci w pełnej
      liczbie 1200 tyś nie ruszyli z Polski, ale ja nie mam tam dostepu, ale coś nie
      wiem co, mówi mi, że główne wskaxniki społeczno gospodarcze ledwo dygnęły by na
      + bądź -.
    • komandos57 Re: IQ, genetyka, statystyka 08.01.04, 16:18
      Bzdety.Ja zem pozostal soba.Czyc ja taki durny by uczyc sie.Jeszcze mnie nie
      odbilo.Wyciaganie azbesta jest szczytem moich fantazjii...Czyc ja taki durny by
      tracic czas na czytanie ksiazek?O nie......
    • kwieto Re: IQ, genetyka, statystyka 08.01.04, 20:20
      Ja bym z ta kiepska "wypadalnoscia" nie przesadzal. Swego czasu, nabijano sie z ankiety
      przeprowadzonej wsrod Brytyjczykow (jakos rok czy dwa lata temu), z ktorej wynikalo ze co piaty
      (czy szosty?) obywatel Wlk. Brytanii jest przekonany ze Polska jest juz w UE.
      Fajnie, mozna by sie dowartosciowac ze nas tak swietnie oceniali, tyle ze... co ktorysnasty (chyba
      co 15sty) uwazal. ze w UE sa rowniez Stany Zjednoczone...

Spotkalem sie kiedys tez z tekstem, ze Polska to "taka wyspa w Europie".

Coz, mysle ze umiejetnosc czytania i pisania jest tutaj drugorzedna.
      A Polacy nadal maja sporo do powiedzenie w nauce, zwlaszcza w dziedzinach "technicznych".
      • nowytor bezpośredni powód to stan (całokształt!!!) 08.01.04, 21:51
        w jakim znajduje się Polska.
        Jeżeli się mylę, to może ktoś mi wyjaśni kto może Polskę wyprowadzić z
        "czerwonego kręgu"?
        Nowy
        • kwieto Re: bezpośredni powód to stan (całokształt!!!) 08.01.04, 21:53
          A co to jest "czerwony krag"?
          I jak sie ma do IQ, genetyki itd?
          • nowytor "Czerwony krąg" - nie odpowiem, bo masz wątpliwośc 09.01.04, 19:00
            co ma wspólnego: IQ...
            Jednym słowem przeczysz jakimkolwiek uwarunkowaniom genentycznym.
            No tak, IQ i genetyka...
            W ramach "poprawności" o tym się publicznie nie mówi, bo mógłby ktoś cię
            posądzić o rasizm. Ale... robi się badania na całym świecie.
            Z wiedzy tej korzystają głównie politycy.
            Bo niby skąd takie SLD miałoby wiedzieć jak postępować z Polakami, którzy w
            Polsce zostali?
            Nowy
            • kwieto Re: "Czerwony krąg" - nie odpowiem, bo masz wątpl 09.01.04, 19:23
              > Jednym słowem przeczysz jakimkolwiek uwarunkowaniom genentycznym.
              > No tak, IQ i genetyka...

Nie wiem czy przecze. Na razie chcialbym sie tylko dowiedziec, co to jest ow "czerwony krag" -
              trudno sie wypowiadac o czyms, o czym slyszy sie pierwszy raz.
              Jak ma sie "czerwony krag" do genetyki?

Jesli zas idzie o IQ vs. genetyka - zaleznosc moim zdaniem jest dosc slaba. Rodzice geniuszy (np.
              Einsteina) dosc czesto bywaja przecietniakami, podobnie dzieci. Jesli zaleznosc jest - widac bardzo
              kaprysna.

O wiedzy z ktorej korzystaja politycy - to mi zalatuje teoria spiskowa, zreszta mocno naciagana.
              Mam uwierzyc, ze taki Lepper, Janowski czy inny Macierewicz to tak tylko do celow
              propagandowych przyglupa udaje?
    • Gość: Oleńka Re: IQ, genetyka, statystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.04, 22:13
      > towarzysz prezydent

fajnie, jak się ludzie na dzień dobry przedstawiają ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka