Gość: Kobieta IP: 213.77.38.* 01.03.04, 13:41 Czy to normalne, że ojciec nie ukrywa swojej nagości przed 12-letnią córką? Nie to, że demonstruje, ale nie krępuje się zbytnio. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kasia Re: Nagi ojciec... IP: *.icpnet.pl 01.03.04, 14:26 naga matka, nagi sąsiad i sąsiadka..... ;)))). Jako mama 13latki zdecydowanie uważam że NIE jest to normalne, mając na mysli obnoszenie się ze sferami intymnymi. Bo resztę ciała /podobnie jak na plaży/ można czasem pokazać /trudno żeby ojciec nie czuł się swobodnie we własnym domu/. Podkreslam jednak, że to nie może być obnoszenie sie z ciałem na zasadzie: "córuniu, podobają ci się uda tatusia?" , albo "patrz jaki z taty kogucik" ect. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Nagi ojciec... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.04, 18:38 a dlaczego nie jest to normalne? No chyba, ze do tej pory też nie było. nasza córka ma dopiero 5 lat, ale nigdy nie było dla nas problemem pokazywanie się goło... Myślę, że to jednak ma sens. Dziwnym byłoby, gdybyśmy nagle zaczęli się jej wstydzić i szybko umykać w ustronne miejsca. Wtedy pytania nieuniknione... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: Nagi ojciec... IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 01.03.04, 19:22 No w kazdym razie radze ci uwazac. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobieta Re: Nagi ojciec... IP: 213.77.38.* 02.03.04, 09:28 5 lat to nie 12. 12-latka wchodzi do WC bez pytania, gdy tam jest jej ojciec. Goły. Czy Wasi mężowie albo znajomi mężczyźni nie zakrywają intymnych części ciała przed córkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Nagi ojciec... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 10:12 jedno pytanie: a jak było zanim miała 12 lat? Bo jeśli tatuś wtedy nie "uskuteczniał" nagości, no to jest teraz problem... Odpowiedz Link Zgłoś
j_ar Re: Nagi ojciec... 02.03.04, 10:58 bez pytania do lazienki? nawet kiedy tate kupe robi?..hmmm.. to jest dopiero dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
zupelnie_nikt Re: Nagi ojciec... 02.03.04, 10:19 jesli piszesz, ze tylko "nie ukrywa" i ze "nie to ze demonstruje ale nie krepuje sie zbytnio" to nie ma w tym nic zlego. pamietam ze dawno juz temu w jakiejs gazecie przeczytalem wzmianke ze np w finlandii cale rodziny chodza razem do sauny. bylo zdjecie - rodzice i corka w saunie, wszyscy nadzy. corka byla starsza jak 12 lat. nie wiem czy teraz troche nie zmyslam ale chyba wlasnie chodzilo o podejscie do nagosci w rodzinie. ale wg mnie co najmniej dziwne byloby gdyby ojciec przed nastoletnia corka obnosil sie nago - "no chodz, corciu, teraz popatrz troche na tatusia" a teraz z drugiej strony - czy to dziwne ze matka nie krepuje sie byc naga przy kilkuletnim synu? nie widze w tym nic dziwnego ani niczego podejrzanego. mysle ze wyjdzie to tylko na korzysc i rodzicom i dziecku jak przyjdzie czas "trudnych pytan" bo sadze, te pytania nie beda wtedy trudne tylko normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
seksuolog Trza to wyjasnic 02.03.04, 13:31 Gość portalu: Kobieta napisał(a): > Czy to normalne, że ojciec nie ukrywa swojej nagości przed 12-letnią córką? > Nie to, że demonstruje, ale nie krępuje się zbytnio. Co o tym sądzicie? To jest dosc zagmatwana sprawa. Mozna sobie wyobrazic przeciwny przypadek: dzieci widza rodzicow zawsze w pelni ubranych, nigdy w bieliznie. To jest syndrom domu dziecka. Z drugiej strony nagosc nie jest powszechnie przyjeta w naszej strefie wiec pokazywanie genitaliow nie jest w dobrym tonie, moze tez uchodzic za nieestetyczne. Ale tez jesli dziecko przypadkiem natknie sie na nagiego rodzica to nie ma co robic z tego afery, potraktowac naturalnie. Najwazniejsze jest by na ten temat byla komunikacja to znaczy otwarcie wymieniano poglady. Co dziewczynka sadzi na ten temat? Jakie poglady ma ojciec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobieta Re: Trza to wyjasnic IP: 213.77.38.* 02.03.04, 13:55 Rzeczony ojciec ma jeszcze jedną córkę- 7 letnią. Twierdzi, że ona zerka z ciekawością w "tę stronę", czyli na jego genitalia,ale jego to nie krępuje. Starsza córka podchodzi do tego naturalnie. Ale co konkretnie sądzi, to nie wiem. Ojciec twierdzi, że chce w ten sposób uchronić córki przed zrobieniem głopoty z ciekawości: jak będą wiedziały, co to penis, to nie zbałamuci ich żaden chłopak. Dla mnie to jest co najmniej niesmaczne. Mi się z kolei wydaje, że nagość ojca przy synu czy matki przy córce jest bardziej ok niż nagość "mieszana". Choć też nie do końca, bo nastoletni chłopiec może mieć kompleksy i jak zobaczy okazałego ojca to się jeszcze bardziej podłamie. Ale nagość ojciec/córka jest jakaś niezdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
yukka Re: Trza to wyjasnic 02.03.04, 14:06 Nie zgadzam się. Nagość jest stanem jak najzupełniej naturalnym. Jedyne, co trzeba wytłumaczyć dziecku to to, że nie zawsze wypada chodzić nago i tyle. Jak dla mnie robienie z nagości tabu jest co najmniej dziwne. ps, YH P.S. Niesmaczne? Ciało ludzkie - niesmaczne? Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok Naturyści ku..ku........ łączcie się!! 02.03.04, 14:14 A znasz zabawę w Lolkę? Jeśli nie to pilnuj naturychę: Lolka ma główkę, Lolka nie ma główki, Lolka ma główkę, Lolka nie ma główki... tatusiuuu! Lolka się obrzygała! :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobieta. Re: Naturyści ku..ku........ łączcie się!! IP: 213.77.38.* 02.03.04, 14:36 Nieestetyczne jest to, że dziecko widzi fjuta swojego ojca. Musiałam być dosadna, bo niektórzy zdaje się nie rozumieją. Czy są tu jakieś panie, które MAJĄ dzieci i nie miałyby nic przeciwko, żeby ich dzieci oglądały penisa ojca? Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok Re: Naturyści ku..ku........ łączcie się!! 02.03.04, 14:42 Gość portalu: Kobieta. napisał(a): > Nieestetyczne jest to, że dziecko widzi fjuta swojego ojca. Musiałam być > dosadna, bo niektórzy zdaje się nie rozumieją. > Czy są tu jakieś panie, które MAJĄ dzieci i nie miałyby nic przeciwko, żeby ich > > dzieci oglądały penisa ojca? Tu takich pań nie ma! Znaczy się są tylko nie mają dzieci albo mężów albo mają mężów jeno bez fiutów :) Odpowiedz Link Zgłoś
j_ar Re: Naturyści ku..ku........ łączcie się!! 02.03.04, 15:26 aaa..o fiuta chodzi..trzeba bylo tak od razu... a nie takie zawoalowane opowiesci o nagosci...a czy ty tez nago chodzisz przy dzieciach, czy tylko maz jest naturysta ...i czy dzieci tez nago chodza przy was? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka_s są matki z dziećmi :o) IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 02.03.04, 15:40 Miałabym obiekcje. Do pewnego momentu nagość nie była tabu ale w wieku przedszkolnym nasza starsza córka była przyzwyczajana, że są strefy ciała które są osłaniane. Nie na zasadzie zawsztydzania i krzyku. Zwłaszcza, że na etapie przedszkola i tak dzieci przechodza etap "wstydzenia się". W wieku 2 lat każda z córek chodziły z tata do łazienki, z ciekawością zaglądały czemu tata inaczej robi siusiu niz mama. Normalna zdrowa ciekawość dziecka, które zresztą samo było na etapie uczenia sie siusiania do nocnika. Z wiekiem jednak sie ograniczało ten wgląd w intymność rodziców. I już. Czy opisywany tata zaczał nagle tak sie "prezentować" przed córką, czy jest to jego spoób bycia "od zawsze"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Naturyści ku..ku........ łączcie się!! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.04, 18:16 i owszem, są, a co? Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Nagi ojciec... 02.03.04, 14:56 looo cieniu! Przeciez chodzenie bez ubrania z czyms obrosnietym, moze i nawet dyndajacym moze byc dla corki szokiem. Koniecznie ojciec musi zalozyc slipki (najlepiej w sloniki szczescia (czyli z podniesiona traba), zeby dziewczynka w wieku pozniejeszym miala dobre asocjacje. No chyba, ze ma duzy brzuch i noszenie bielizny nie wplynie istotnie na fakt zasloniecia tego czy owego. M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~Gość Re: Nagi ojciec... IP: 217.17.46.* 02.03.04, 15:37 Uważam, że nie ma w tym nic złego, że rodzice "nie ukrywają swojej nagości", bo niby co ma być strasznego w naszych ciałach? Jeśli wszyscy domownikom to odpowiada, to wszystko jest O.K. Jednak, jeśli przeszkadza to choćby jednej osobie, wtedy pozostaje kompromis... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka_s Re: Nagi ojciec... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 02.03.04, 15:42 Jest róznica miedzy nieukrywaniem a obnoszeniem sie. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok [...] 02.03.04, 16:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ariwederczi Re: Nagi ojciec... 02.03.04, 20:22 Chyba Cię pogrzało!? Nagi ojciec przed córką, później córka (dojrzewająca) nago przed ojcem... Bleee... Czasami trochę trzeba się pokrępować, ot co! Odpowiedz Link Zgłoś
maika7 Re: Nagi ojciec... 02.03.04, 20:37 >Czy są tu jakieś panie, które MAJĄ dzieci i nie miałyby nic przeciwko, żeby >ich dzieci oglądały penisa ojca? Witaj, jestem kobietą, mam dwoje dzieci - córkę (13 lat) i syna (16 lat). Nagość nie była i nie jest jakimś tabu u nas w domu. Nie "obnosimy się" z nagością, ale tez i nie chowamy. Nikt z nas (ani dzieci, ani my) nie zamykamy przed sobą łazienki, ale oczywiście pukamy i pytamy czy możemy wejść. Jak ktoreś z nas sobie tego nie życzy to nie wchodzimy. Nie widzę nic niestosownego w tym, że widzimy siebie nago nawzajem i dopóki nie bedzie to któremuś z nas przeszkadzało to tak to sobie będzie trwało. Natomiast, jeśli tylko któreś z nas lub dzieci poczuje się skrępowane to dostosujemy się do tego kogoś. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś