Gość: J23 IP: *.nitronet.pl / *.nitronet.pl 07.03.04, 17:50 Czy ktoś mógłby mi powiedzieć coś więcej o tym teście badającym podobno inteligencję o udzieci. (Nie jestem pewna pisowni). Na czym on polega, jaka jest skala punktacji itp. J23 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qw5 Re: Test Dormana? 07.03.04, 19:05 Może chodzi o test Termana i Merrill ? Bada się tą skalą dzieci od 2 do mniej więcej 13/14 rż. Dla każdego wieku umysłowego opracowano 6 testów, za rozwiązanie każdego zadania zalicza się dziecku 2 miesiące wieku rozwojowego, zaczyna sie badanie od zadań poniżej rzeczywistego wieku dziecka i przechodzi się stopniowo do zadań trudniejszych aż dziecko podda się. znając wiek życia przeliczony na miesiące, określamy na podst. prawidłowo wykonanych zadań wiek umysłowy i na tej podst określa sie iloraz inteligencji. Oczywiście jest to suma poszczególnych zdolności - m.in. pamieciowych, percepcyjnych, myślenia, motorycznych. Choć samo badanie nie jest skomplikowane, może je jednak wykonywać jedynie psycholog i to najlepiej doświadczony ( jak zresztą wszystkie inne badania inteligencji) ponieważ stawianie diagnozy i prognozy odbywa sie na podst wielu zmiennych nie tylko wyników testu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diana Re: Test Dormana? IP: *.ip-pluggen.com 07.03.04, 20:49 Moj syn poddany zostal jakiemus 2 dniowemu testowi kiedy mial 5 lat. Sama o to wystapilam, bo nie rozwijal sie jak trzeba. Zreszta w przychodni tez nie byli zadowoleni z jego rozwoju. I co sie okazalo? Pewne rzeczy wykonywal jak dziecko 2-letnie. Inne jak dziecko 9-letnie. Jak to wszystko zliczono "do kupy", to sumie uznano go za DZIECKO O NORMALNYM ROZWOJU. Co sie okazalo kompletna bzdura, bo caly czas rozwijal sie bardzo nierownomiernie. W wieku 20 lat zostal wyslany na moja prosbe na badania autyzmu i okazalo sie, ze mial jego lekka forme. Jenak na tyle ciezka, ze nie pozwala mu to zyc normalnym zyciem. Mysle, ze gdyby pani psycholog cos takiego zasugerowala podczas badania 5-latka, to losy mego syna moglyby sie inaczej potoczyc... Odpowiedz Link Zgłoś