Dodaj do ulubionych

niepewność siebie

IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 10.03.04, 11:51
Czasem bardzo trudno mi poczuć się pewną siebie. Odczuwam wtedy większy lęk
przed wyjściem z domu. Czy u was poczucie pewności też jest uzależnione od
tego czy coś zrobicie czy nie? Na przykład od tego czy się lenicie cały dzień
czy pilnie pracujecie?
Jak pozbyć się takiego lęku? Bo ja nie będę nigdy perfekcjonistką...a dopiero
chyba wtedy bym tego lęku nie odczuwała, kiedy wyrobiłabym 100% normę a ja
wyrabiam ją na...30%...?

Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: niepewność siebie IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 10.03.04, 12:04
      a skąd bierze się takie przekonanie, że wszytscy inni są bardziej w porządku
      ode mnie!!! Lepiej dbają o swoje zwierzaki, kwiatki są solidniejsi, mają
      większy porządek w szafce z ciuchami itd i tym podobnie!
      Jak mi ostatnio kumpela powiedziałam, że ona swoje kwiatki chyba miesiąc temu
      podlewała to byłam w szoku! Myślałam, że to tylko ja kuźwa zapominam podlewać
      kwiatki!!!
      • Gość: Luśka Re: niepewność siebie IP: *.light.csk.pl 10.03.04, 12:32
        Tez jestem niepewna i odczuwam podobnie jak i Ty. Myślę, ze bierze się to z
        wychowania, postawy rodziców. Ja zawsze byłam nieśmiała. Odwagę zaczełam
        nabywać jak poszłam do pracy, zmieniłam środowisko, a przede wszystkim jak
        wyprowdziłam sie od rodziców. Teraz jestem postrzegana jako osoba odważna i
        przebojowa, ale tak naprawdę ciągle jestem niepewna. Mam ciągle głupie wrażenie
        że każdy jest lepszy odemnie. Jak coś robię to myślę, ze ktoś inny zrobił by to
        lepiej. Najgorzej jest jak coś mi nie wychodzi, wtedy kompletna załamka. Ale
        nie poddaje sie i walczę ze sobą. Efekty choć marne ale są.
    • astralnie Re: niepewność siebie 10.03.04, 12:42
      Witaj

Najpierw odnośnie prefekcjonizmu - to nic innego jak mylne założenie, że świat
      jest niedoskonały. Założenie błedne.

Odnośnie lęku spróbuj prostej afirmacji, kilka razy dziennie, najlepiej w
      chwilach kiedy czujesz się pewnie i spokojnie: "Jestem absolutnie pewna, że
      wszystko mi się uda. Nie ma żadnej potrzeby, aby cokolwiek mi się nie powiodło".

Pozdrawiam ciepło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka