29.10.10, 15:55
Marek Piotrowski, wielokrotny mistrz świata w kick-boxingu i wspaniały człowiek powiedział kiedyś ze najważniejsza jest pasja. Człowiek szczęśliwy to taki który ma pasję. Czy jak się ma szczęśliwą rodzinę i pieniądze a nie ma pasji (szczególnego zainteresowania , hobby) to można być szczęśliwym ? Co o tym sądzicie ?
Obserwuj wątek
    • yagnik Re: PASJA 29.10.10, 21:12
      Tak, myślę że mając rodzinę i pieniądze można być szczęśliwym, znam takie osoby.

Pasje zmieniają mi się średnio co kilka m-cy co mnie niezwykle wkurza :-)
      • to.niemozliwe Re: PASJA 29.10.10, 21:50
        moze bardziej zmieniają Ci sie zainteresowania, a pasje pozostają trwalsze?
        • yagnik Re: PASJA 29.10.10, 21:53
          Nudzi mi się wszystko po jakimś czasie, mam jedną pasję która trwa od lat, reszta się zmienia cały czas. Coś mnie zaczyna interesować a później mi przechodzi.
          • to.niemozliwe Re: PASJA 29.10.10, 22:00
            Ja też zmieniam zainteresowania, lubię ten etap nowości. Jak dla mnie, to jest wiele interesujących spraw do zbliżenia się do nich. Co to za pasja, jeśli to nie tajemnica?
            Nie parske śmiechem, słowo...nawet szydełkowanie przyjmę z kamienną miną :D
            • yagnik Re: PASJA 29.10.10, 22:19
              Jakie to są te interesujące sprawy godne zbliżenia?

A ja już przerobiłam wszystko, ostatnio charakteryzacje, przed nią była fotografia (na tej "pasji" popłynęłam trochę finansowo) wcześniej jeszcze wynajdywałam stare meble i robiłam tzw "renowację" a jeszcze wcześniej wydawało mi się że powinnam być złotnikiem ;-)
              A moja pasja jest bardzo prozaiczna, tańczę i to się nie zmienia od lat.
              • yagnik Re: PASJA 29.10.10, 22:23
                a już cofam pytanie, zajrzałam Ci do "wizytówki" że lubisz prace w ogrodzie :-)
                • to.niemozliwe Re: PASJA 29.10.10, 22:36
                  Lubie o tyle, że można pobyć na świeżym powietrzu, a tego mi ciągle mało. Dość tej prywaty na forum! ;). Myslę, że warto mieć pasje, zainteresowania, hobby...jak zwał, tak zwał.
                  Żeby zaraz, tak, jak napisał sneer79 warunkowac by miały szczęscie, to nie wiem, ale na pewno rozwijają umysłowo, relaksują, stanowią przedłużenie dzieciństwa.
                  Jest tylko niebezpieczeństwo pochłoniecia się pasją (skad inąd przyjemna) kosztem inny spraw, równie ważnych...pracą, rodziną, zdrowiem...Faceci tak miewają, że jak jadą w jakiś temat, to na maksa. I to ich, bywa - w sumie unieszczęśliwia. :)
                  • yagnik Re: PASJA 29.10.10, 22:45
                    Tak zgadzam się, wskoczenie w jakąś pasję tak na 200% może być dosyć niebezpieczne.
                    Natomiast nie uważam, podobnie zresztą jak Ty, aby pasja była wyznacznikiem szczęścia, dla niektórych osobników pasja bywa sposobem na życie a dla innych pozostanie ona jako dodatkowe (ulubione) zajęcie. Ot i wszystko.
                    • to.niemozliwe Re: PASJA 29.10.10, 22:49
                      Trudno mi znieść, że w jednym poscie dwuktornie się ze mna zgodziłaś. Czuje ciarki na plecach....:D
                      • coelka Re: PASJA 25.01.11, 15:07
                        Jak ktos nie ma pasji czy zainteresowań to za tym nie teskni bo nie ma za czym wtedy do szczęścia mu wystarczy kasa czy rodzina i mysle ze moze być nawet bardziej szczęsliwy niż ludzie którzy mają inne potrzeby bo jemu do szczęscia tak naprawde nie wiele trzeba, łatwiej też znaleźć partnera w takiej sytuacji bo wymagania maleja , chce tylko rodzine i byt materialny dla jednych to nie jest wyznacznikiem i nawet ksztem mniejszej kasy chcą czegos więcej , iini od zycia wiecej nie wymagaja , przez co maja duzo mniej problemów. Dla mnie takie życie byłoby puste ale dal kogos moze być szczytem marzeń i moze mu być z tym super.
    • iwona.ana1 Re: PASJA 29.10.10, 23:17
      czasami rodzina jest pasją.... :)
    • jan_stereo Re: PASJA 30.10.10, 21:59
      sneer76 napisał:

> Człowiek szczęśliwy to taki który ma pasję. Czy jak się ma szczęśliwą rodzinę i pieniądze a nie ma pasji (szczególnego zainteresowania , hobby) to można być szczęśliwym ?

Pytanie czy czlowiek ktory ma jakas wielka pasje bedzie mial jakas rodzine ;'))

A co do pasji, to te zazwyczaj nie tyle daja szczescie co najzwyczajniej w swiecie tak absorbuja nasz umysl i czas, ze zwyczajnie nie pozwalaja na rozmyslania o ewentualnym braku odczuwania owego szczescia przez nas i tu jest ich mocna strona.

Naturalnie, mozna nie miec zadnej pasji, ani rodziny i czuc sie szczesliwym....
    • sneer76 Re: PASJA 30.10.10, 23:22
      gadu gadu o szczęściu, a czym ono jest ? ........... ale to chyba pytanie do filozofów
    • adriana_ada Re: PASJA 30.10.10, 23:33
      Do jednego mistrza swiata kickboksingu (tae bo, czy jak sie tam pisze) przyczepila sie baba, okropna, a on przystojny, ze ciezko znalezc tak ladne przypadki, poza tym on ma 35 lat, a ona 64. Nie chce jej, poza tym ma rodzine z tego co mi wiadomo. Szkoda mi faceta, pomimo wszystko, babie sie cos uwidzialo i przesladuje faceta. Nie do wiary
    • lifeisaparadox Re: PASJA 31.10.10, 10:33
      Myślę że człowiek szczęśliwy, otwarty na świat, znajduje sobie różne hobby, pasje itd.
    • holdyourhorses Re: PASJA 31.10.10, 12:45
      Pewnie można być szczęśliwym nie mając pasji, ale wydaje mi się, ze bez tego życie człowieka jest jakieś takie.. puste.
      Ja mam odwrotny problem, interesuje mnie wiele rzeczy i często nie starcza mi na to wszystko czasu i pieniędzy;D
    • jeriomina Re: PASJA 31.10.10, 22:42
      Można mieć pasję ale nie móc jej realizować, co powoduje frustrację i poczucie, że jest się nieszczęśliwym...
    • wredota_online Re: PASJA 31.10.10, 22:49
      gdy pasją jest rodzina....czemu nie...
    • karolina1010 Re: PASJA 02.01.11, 19:13
      Pasja (łac. passio cierpienie, męka) czy na pewno daje nam szczęście. Może poprzez dążenie do celu daje nam spełnienie.
      • voxave Re: PASJA 02.01.11, 19:19
        o rany jaka kultura,zaczynam sie bać
      • ka.rp Re: PASJA 02.01.11, 19:29
        Mnie też pasja kojarzy się z ewangelicznym cierpieniem Chrystusa.

• larusse Re: PASJA 02.01.11, 19:35
        Myślę, że "pasja" bardzo męczy pod względem fizycznym, wyczerpuje...
        Przynajmniej ja tak mam. :)
        • ka.rp Re: PASJA 02.01.11, 19:39
          larusse napisała:

> Myślę, że "pasja" bardzo męczy pod względem fizycznym, wyczerpuje...
          > Przynajmniej ja tak mam. :)

Strasznie mnie męczy i wyczerpuje Pasja wg. Św. Łukasza Krzysztofa Pendereckiego.
          Wytrzymuję 3 minuty tego piekielnego wycia i jestem martwy.
          • jeriomina Re: PASJA 02.01.11, 20:22
            Penderecki, hehe...
            to by trzeba założyć osobny wątek:)
    • ka.rp Re: PASJA 02.01.11, 19:50
      sneer76 napisał:

> Marek Piotrowski, wielokrotny mistrz świata w kick-boxingu i wspaniały człowiek

No wiesz? Jeszcze boks angielski mogę zrozumieć, ale kopanie kogos po mordzie nie mieści mi się w głowie.
      • voxave Re: PASJA 03.01.11, 05:02
        lubie muzyke klasyczną---wstydzę sie,że nie znoszę utworów Pendereckiego,wprowadzaja do mojego umysłu chaos
        • jeriomina Re: PASJA 03.01.11, 10:40
          Mimo, że jestem fachowcem nie potrafiłam nigdy przekonać się do Pendereckiego. Grałam różne jego utwory orkiestrowe, za każdym razem mając wrażenie tegoż chaosu. Wiem, że on jest wielki i dużo osiągnął ale jakoś nie mogę. I nie wstydzę się tego:)
          Kwestia gustu po prostu:)
          Jeśli ktoś chce patriotycznie docenić polską muzykę współczesną, polecam np. Lutosławskiego (chociaż powinnam właściwie napisać muzykę XX-wieczną).
          A z klasyki jako takiej to zdecydowanie polecam dla przyjemności odwołać się do epoki klasyków wiedeńskich, romantyzmu wczesnego i późnego oraz oczywiście baroku, a konkretnie Bacha:) to się zawsze podoba:)
          I odwiedzić forum Muzyka klasyczna na gazecie.pl:)
          • voxave Re: PASJA 03.01.11, 13:13
            mam pare tysięcy nagrań muzyki klasycznej,Pendereckiego też ale nie moge go słuchać--może nie jestem wyrafinowanym słuchaczem takiej muzy i nie rozpaczam z tego powodu tylko czasami wstyd sie przyznać że nie rozumiem i nie pragnę jego twórczości
            • ka.rp Re: PASJA 03.01.11, 20:43
              A czego się tu wstydzić? Że nie podoba mi się manieryczna kakofonia?
              Penderecki sam mówił, że tworzenie muzyki nie jest jego PASJĄ. On to po prostu potrafi robić zawodowo.
              Jego pasją było restaurowanie starych dworków.
              • jeriomina Re: PASJA 03.01.11, 22:48
                Kurczę, jakbym ja chciała, żeby w moim życiu coś oprócz muzyki było prawdziwą pasją. Może wtedy nie byłam taka napalona na występowanie:)
                • voxave Re: PASJA 04.01.11, 01:02
                  jero opowiedz nam o twoim wystepowaniu----tak w skrócie
        • coelka Re: PASJA 25.01.11, 15:11
          Penderecki to bardziej współczesna niz klasyczna tak samo jak Lutosławski, zreszta wypasiony na maksa jak dla mnie. Klasyczna to Beethoven czy Szopen.
    • bungee3 Re: PASJA 24.01.11, 18:53
      Pasją może być posiadanie szczęśliwej rodziny. Uszczęśliwianie swoich bliskich i czerpanie z tego radości samo w sobie może być pasją. Moim hobby jest dobra zabawa z całą rodziną: dmuchance-wynajem.pl/Imprezy-Dla-Dzieci/2009/06/
      • sneer76 Re: PASJA 24.01.11, 22:37
        dzieci są czasami wspaniałe i czasami denerwujące, ale toi tak ...... za mało

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka