listopad02 27.02.11, 10:57 Witam. Chciałem zapytać o zmęczenie psychiczne i fizyczne jako następstwo pracy. Przerabiał ktoś to w swoim życiu, odpoczywał, brał wolne, lub chorobowe? Ciekawi mnie to, ponieważ sam jestem skrajnie wyczerpany. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
larusse Re: Chroniczne zmęczenie. 27.02.11, 11:04 Współczuję. Ja przerabiałam jakieś 2 lata temu. Zredukowałam obowiązki o jakieś 40% i dochodziłam do siebie dobrych kilka miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Chroniczne zmęczenie. 27.02.11, 11:44 Poczytaj w necie o psychoimmunologii, sa specjalisci-psychotrapeuci, ktorzy sie w tym specjalizuja. Z tego, co sie orientuje to jestes na etapie rozpoznawana zrodel i poszukiwania metod wyjscia, czyli gdzies tak 1/4 drogi. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
larusse Re: Chroniczne zmęczenie. 27.02.11, 12:22 to.niemozliwe, ale to niekoniecznie musi być związane ze stresem. Może o tylko natłok obowiązków. Nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Chroniczne zmęczenie. 27.02.11, 15:02 Owszem, ale ja patrze na sprawe w szerszym kontekscie. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Chroniczne zmęczenie. 27.02.11, 15:18 Zacznij od szukania/wykluczenia przyczyn somatycznych. Pełna morfologia powinna pokazać jakieś niedobory w organiźmie, warto też zbadać hormony tarczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
listopad02 Re: Chroniczne zmęczenie. 27.02.11, 18:06 Podstawowa przyczyna to pewnie zbyt wielki natłok obowiązków itd., pociąga to za sobą inne procesy i tak się to zamyka. Sen i odżywianie, nad tym muszę czuwać, no i rzeczowa dyskusja w pracy, bo towarzystwo mocno przesadza. Dziękuje za odpowiedzi, przemyślę je. Odpowiedz Link Zgłoś
sinsi Re: Chroniczne zmęczenie. 27.02.11, 19:20 zrob ob, morfologię, cholesterol, hormony tarczycy - sprawdż wyniki bo jeśli zaniedbałeś prawidłowe odżywianie to możesz zwyczajnie mieć anemię i trzeba zacząć brać witaminy i zmienić dietę., plus ruch fizyczny i co kilka tygodni weekendowy wyjazd dla zmiany otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
renkaforever Re: Chroniczne zmęczenie. 28.02.11, 07:05 Dla mnie pracuje plywanie przed siodma rano, najlepiej skoro swit. Potem dobre sniadanie i moge sie stresowac na nowo. Kiedy nie plywam, czuje sie jak stara zmeczona osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
listopad02 Re: Chroniczne zmęczenie. 28.02.11, 13:47 Muszę uporządkować trochę rzeczy, może zmienić tryb życia, zmienić myślenie o niektórych rzeczach i pozwolić sobie na więcej luzu w podejściu do rzeczywistości, a poza tym spróbuję bardziej zadbać o zdrowie fizyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
adriana_ada Re: Chroniczne zmęczenie. 28.02.11, 13:55 Przerabialam to, pracowalam swego czasu dla jednego z najwiekszych swirow, ktory mnie sam zwolnil i poslal na roczne zwolnienie z powodu depresji. Odpoczelam przez ten rok. Odpowiedz Link Zgłoś
koala_tralalala Re: Chroniczne zmęczenie. 01.03.11, 15:51 Zdecydowanie jak najszybciej wez wolne i postaraj sie odpoczac (a nie zwiedzac swiat po 12 godzinnym locie ;) ). Jesli po odpocznku nie poczujesz poprawy, idz do troskliwego lekarza, bo chroncizne zmeczenie jest sygnalem choroby, czesto powaznej. Odpowiedz Link Zgłoś