Dodaj do ulubionych

Chroniczne zmęczenie.

27.02.11, 10:57
Witam.
Chciałem zapytać o
zmęczenie psychiczne i fizyczne jako następstwo pracy.
Przerabiał ktoś to w swoim życiu, odpoczywał, brał wolne, lub chorobowe?
Ciekawi mnie to, ponieważ sam jestem skrajnie wyczerpany.
Obserwuj wątek
    • larusse Re: Chroniczne zmęczenie. 27.02.11, 11:04
      Współczuję.
      Ja przerabiałam jakieś 2 lata temu. Zredukowałam obowiązki o jakieś 40% i dochodziłam do siebie dobrych kilka miesięcy.
    • to.niemozliwe Re: Chroniczne zmęczenie. 27.02.11, 11:44
      Poczytaj w necie o psychoimmunologii, sa specjalisci-psychotrapeuci, ktorzy sie w tym specjalizuja. Z tego, co sie orientuje to jestes na etapie rozpoznawana zrodel i poszukiwania metod wyjscia, czyli gdzies tak 1/4 drogi.
      Pozdrawiam :-)
      • larusse Re: Chroniczne zmęczenie. 27.02.11, 12:22
        to.niemozliwe, ale to niekoniecznie musi być związane ze stresem.
        Może o tylko natłok obowiązków. Nic więcej.
        • to.niemozliwe Re: Chroniczne zmęczenie. 27.02.11, 15:02
          Owszem, ale ja patrze na sprawe w szerszym kontekscie.
        • horpyna4 Re: Chroniczne zmęczenie. 27.02.11, 15:18
          Zacznij od szukania/wykluczenia przyczyn somatycznych. Pełna morfologia powinna pokazać jakieś niedobory w organiźmie, warto też zbadać hormony tarczycy.
          • listopad02 Re: Chroniczne zmęczenie. 27.02.11, 18:06
            Podstawowa przyczyna to pewnie zbyt wielki natłok obowiązków itd., pociąga to za sobą inne procesy i tak się to zamyka. Sen i odżywianie, nad tym muszę czuwać, no i rzeczowa dyskusja w pracy, bo towarzystwo mocno przesadza.
            Dziękuje za odpowiedzi, przemyślę je.
            • sinsi Re: Chroniczne zmęczenie. 27.02.11, 19:20
              zrob ob, morfologię, cholesterol, hormony tarczycy - sprawdż wyniki bo jeśli zaniedbałeś prawidłowe odżywianie to możesz zwyczajnie mieć anemię i trzeba zacząć brać witaminy i zmienić dietę., plus ruch fizyczny i co kilka tygodni weekendowy wyjazd dla zmiany otoczenia.
              • renkaforever Re: Chroniczne zmęczenie. 28.02.11, 07:05
                Dla mnie pracuje plywanie przed siodma rano, najlepiej skoro swit. Potem dobre sniadanie i moge sie stresowac na nowo. Kiedy nie plywam, czuje sie jak stara zmeczona osoba.
                • listopad02 Re: Chroniczne zmęczenie. 28.02.11, 13:47
                  Muszę uporządkować trochę rzeczy, może zmienić tryb życia, zmienić myślenie o niektórych rzeczach i pozwolić sobie na więcej luzu w podejściu do rzeczywistości, a poza tym spróbuję bardziej zadbać o zdrowie fizyczne.
    • adriana_ada Re: Chroniczne zmęczenie. 28.02.11, 13:55
      Przerabialam to, pracowalam swego czasu dla jednego z najwiekszych swirow, ktory mnie sam zwolnil i poslal na roczne zwolnienie z powodu depresji.
      Odpoczelam przez ten rok.
    • koala_tralalala Re: Chroniczne zmęczenie. 01.03.11, 15:51
      Zdecydowanie jak najszybciej wez wolne i postaraj sie odpoczac (a nie zwiedzac swiat po 12 godzinnym locie ;) ). Jesli po odpocznku nie poczujesz poprawy, idz do troskliwego lekarza, bo chroncizne zmeczenie jest sygnalem choroby, czesto powaznej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka