Dodaj do ulubionych

imperatyw działań

19.07.11, 09:50
wrzucę nieuporzadkowane, a prosiłbym zeby Państwo ponumerowali od najważniejszego z jedynką według własnego widzimisia. mozna dodoac równiez swoje. ostatnio sie tak przyglądam i przyglądam i przyglądam.

- popęd seksualny
- wyrzuty sumienia
- chęć bycia zaakceptowanym
- potrzeby fizjologiczne kiblowe
- głód , pragnienie, łaknienie
- strach i róznego rodzaju fobie
- ciekawość

no a dalej, to zapraszam do wpisywania się.
Obserwuj wątek
    • hannaeva Re: imperatyw działań 19.07.11, 11:05
      1. miłość
      2. akceptacja
      3. ciekawość
      4. doświadczanie
      5. nauka
      reszta to potrzeby fizjologiczne które sa zaspokajane bez względu na to czy są w jakimś stopniu ważne, tamte trzeba, te się chce ;)
    • larusse Re: imperatyw działań 19.07.11, 20:14
      1. Ciekawość.

Ząb mnie boli.

paco_lopez napisał:

> wrzucę nieuporzadkowane, a prosiłbym zeby Państwo ponumerowali od najważniejsze
      > go z jedynką według własnego widzimisia. mozna dodoac równiez swoje. ostatnio s
      > ie tak przyglądam i przyglądam i przyglądam.
      >
      > - popęd seksualny
      > - wyrzuty sumienia
      > - chęć bycia zaakceptowanym
      > - potrzeby fizjologiczne kiblowe
      > - głód , pragnienie, łaknienie
      > - strach i róznego rodzaju fobie
      > - ciekawość
      >
      > no a dalej, to zapraszam do wpisywania się.
    • shachar Re: imperatyw działań 19.07.11, 20:20
      a bo ja wiem? wiem tylko, że co bym nie wymyśliła, to i tak będzie nieprawda. mówią, że wszystko sprowadza się na samym końcu do strachu przed śmiercią.
      • larusse Re: imperatyw działań 19.07.11, 20:25
        Czyją?

shachar napisała:

> mówią, że wszystko sprowadza się na samym końcu do strachu przed śmiercią.
        • shachar Re: imperatyw działań 19.07.11, 20:36
          swoją naturalnie.
          • larusse Re: imperatyw działań 20.07.11, 20:02
            myślałam, że dzieci. albo Boga.
    • motley_boy Re: imperatyw działań 20.07.11, 02:08
      Chęć bycia akceptowanym to jest chyba najczęstsza i najsilniejsza potrzeba człowieka. Statystycznie.
      No bo jak przyjrzeć się tym wszystkim forom, portalom plotkarskim, ludziom przy piwie... Wydaje się, że jak im będziesz słodził jacy to oni wspaniali to normalnie szczęście ich rozsadza.
      • coelka Re: imperatyw działań 20.07.11, 02:21
        A mnie sie wydaje , ze chęć bycia akceptowanym jest gdzies daleko , daleko , moze z wyjatkiem paru osób na , których mi zalezy i da sie policzyć na palcach jednej reki a co inni obcy gadaja , to mam gdzieś.
        • motley_boy Re: imperatyw działań 20.07.11, 22:43
          Tak jest! Ja mam tak samo. Każdą potrzebę da się zagłuszyć, ujarzmić. Oczywiście oprócz tych podrzędnych, które są podstawą piramidy. Trzeba jeść, wydalać itd. To są podstawy, które dla nas są mało pożądane, ponieważ zaspokajamy je non-stop. Im wyżej, tym mocniej, chętniej, trudniej.
    • to.niemozliwe Re: imperatyw działań 20.07.11, 04:55
      Piramida potrzeb Maslowa dosc trafnie obrazuje hierarchie motywacji i ich wzajemne zaleznosci.
      W roznych warunkach i w roznych sytuacjach beda inne imperatywy. Zauwazam czesto jeszcze, oprocz wymienionych przez Ciebie, rowniez potrzebe godnosci. Ani to bezpieczenstwo, ani akceptacja...powiedzialbym, ze to taka "srednia arytmetyczna" innych potrzeb.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka