Gość: Imagine IP: *.unl.edu 20.05.04, 17:03 to tylko test. jestem ciekaw ile impulsow dostanie ten watek. to taki maly przekroj naszych preferencji w zyciu, hihihihihi. Imagine. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 17:05 Podobno można ale po co? Niektórzy to robią na kolanach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: Jak sie modlic ? IP: *.unl.edu 20.05.04, 17:07 naprawde uwazasz, ze nie ma po co ? Triss ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 20.05.04, 17:06 cichusko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabi Wpisz się u mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 17:09 to się zrewanzuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: Wpisz się u mnie IP: *.unl.edu 20.05.04, 17:14 widze, ze bez znajomosci ani rusz na tym swiecie. ok, popleczniku, juz wchodze ze swoimi plecami i podnosze ... cie na duchu. Imagine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabi Re: Wpisz się u mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 17:28 Dzięki. Podniosło nam wątki, tylko nie wiem, czy na duchu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Wpisz się u mnie IP: *.dialup.mindspring.com 20.05.04, 17:33 podnioslo, podnioslo i na duch tez...tak mnie podnioslo, ze az mnie wynioslo... Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 18:19 Jak się modlić żeby było dużo wpisów? To ty się masz o to modlić. Nikt inny. Odpowiedz Link Zgłoś
qw5 Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 19:57 To tu o to chodzi! Zostałam wpuszczona w maliny. Już zaczęlam się unośić na wyżynach duchowości, a tu tymczasem... Odpowiedz Link Zgłoś
qw5 Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 19:36 Wszystko jedno jak, byle było skutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 19:39 W sumie to zależy od nas wszystkich:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 20.05.04, 19:40 qw5 napisała: > Wszystko jedno jak, byle było skutecznie. Skutecznie, znaczy prosic i otrzymywac...? Odpowiedz Link Zgłoś
qw5 Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 19:53 :) Chciałam to ująć bardziej subtelnie. Ale żeby nie było, to skuteczność może oznaczać też, że ta modlitwa w jakiś tam sposób nam pomaga, rozwija (duchowo, psychicznie) spełnia jakieś tam nasze cele, to może być w jakikolwiek godny sposób uskuteczniana. Mówiona wieczorem w znanej pozycji tylko dlatego że coś tam z zewnątrz ją wymusza - moim skromnym zdaniem jest ... modlitwą 6latka, nawet jeśli ma 66lat. Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 19:59 Pamietaj, że to jest tylko twoje skromne zdanie...:-) Niejeden 6-latek jest mądrzejszy od 66 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
qw5 Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 20:12 Jak będziesz tak podskakiwać, to przerzucę się na teologię i wtedy za kilka lat podyskutujemy. Jeśli jednak tak jest, jak powiadasz, to nie chcę dożyć tych 66 lat. Bo jedyne na co liczyłam na starość, to to że wreszcie zmądrzeję. Na razie wprawdzie tego nie widać, ale nigdy nie wiadomo, czy nie pojawia się nagle. Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 20:16 Mając 66 lat możesz mieć jednocześnie i 6. To jest ideał. Ideał wiary bezgranicznej. I prostej. Właśnie prostej. Ale nie musi byc prosta. Można się wtedy przerzucić też na "teologię". :-) Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 20:29 Idzie pustynią osiołek stuku puku stuk puk rozdmuchuje brat wiatr ślady włochatych nóg kto to boi się dzieci Herold dzieci się boi kto wiezie różowe dziecko osiołek i ich dwoje a potem historia wojen herezji i handlu floty z policzkiem żagli opuchłym od ciepłych wiatrów biurowce z papierem w gardłach szosy zalane asfaltem będzie innych troje uciekać niklowym autem ogień osmoli miasta dym zwęgli żółte pszenice wyżynać będą się ludzie powstawać ginąć stolice idzie pustynią osiołek stuku puku stuk puk rozdmuchuje brat czas ślady włochatych nóg Odpowiedz Link Zgłoś
qw5 Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 20:30 Wiesz co, może już mi nie odpowiadaj, wstydu oszczędź. Nie dość że tracę nadzieję na mądrość, to jeszcze niechcący wyłazi głupota w całej krasie:) A wtedy to i teologia nie pomoże. Ale serio, coś jest w tym, co mówisz. Tylko żeby jeszcze umieć odrzucić ten sceptycyzm, racjonalizm i inne mądre słowa. Uwierzyć, że są rzeczy bezgraniczne na tym świecie. Nie chodzi tylko o wiarę, ale i wszystkie pozostałe piękne wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylia Re: Jak sie modlic ? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.05.04, 14:12 > Skutecznie, znaczy prosic i otrzymywac...? skutecznie = , znaczy prosic bo jak sie prosi, to wiadomo, otrzymuje sie proste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 14:20 Nie pros, od razu dziekuj..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylia Re: Jak sie modlic ? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.05.04, 14:25 dziekuje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 14:27 ...gluptas..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylia Re: Jak sie modlic ? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.05.04, 14:41 owszem, tak jak ten czlowiek, co po latach skromnego, dobrego zycia stanal przed odtatecznym "nieuniknionym" i wiadomo, dzieki swym zaslugom skromnego, przyzwoitego,pelnego milosci zycia znalazl sie przed obliczem najwyzszego, ktory zapytal go wprost: czego sobie zyczy w nagrode za tak wspanialey "przebieg jego obecnosci na ziemskim padole)*(pochodzil ow czlek z Galicji, zzapomnialam dodaC) W przepieknej scenerii miejsca, wsrod niebianskich tonow nieziemskiego wymiaru , czlek ow rzekl z prostota: szklanke goracej herbaty i kromke chleba z maslem i aniolowie zarumienili (ly?) sie z zawstydzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 14:56 Dokladnie to mialem na mysli...byc wdziecznym: za szklanke herbaty, za wietrzk lagodny, za lisc kasztana, za sen, za rozmowe z bliznim...i tak bez konca...czasem mozna wplesc w te wdziecznosc, osobiste jakies sprawy, ktore chcemy, aby sie powiodly...kiedy jest sie wdziecznym, jest sie zarazem radosnym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylia Re: Jak sie modlic ? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.05.04, 15:04 dzieki, bo cos wlasnie sobie dzieki tej wymianie zdan, uswiadomilam.... choc z drugiej strony....wrrr.. zbije go!!!i obetne wszystkie konczyny!!! (co do jednej,tak naprawde, to nie wiem czy czego nie pomyle) wrrr!!! ale jak mi juz przejdzie, to znowu rozplyne sie w blogoslawienstwie wdziecznosci...i podziekuje za.... cokolwiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 15:17 Nie ma cokolwiek...wszystko jest cudem...dzieki bazylio... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylia Re: Jak sie modlic ? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.05.04, 15:22 u mnie juz pozno, ide spac, Dobranoc. i tez dziekuje za te chwile Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 15:25 Bazyyylioooo!!!! gdzie Ty mieszkasz??? w Australii...???? Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 14:58 Jak w brzuchu pełno to już peeełniaaa szczęścia... A Aniołowie prowadzą tylko monopolowy. Bo oni są naprawdę szczęśliwi..:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 15:00 ...dosadnosc zdumiewajaca...hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylia Re: Jak sie modlic ? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.05.04, 15:10 caorle napisała: > Jak w brzuchu pełno to już peeełniaaa szczęścia mysle, ze dla niektorych prostota z prostactwem rowna jest Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 15:38 A pro po: Jeszcze dziś ludzie prości sądzą, że robactwo powstaje samo przez się z brudu, z pyłu i wilgoci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 15:23 Gdzies sie podziala Karolciu, dawaj... pogadamy o tych pierogach...ja uwielbiam z kapusta i grzybami BUUUU, ja chce pierogow...!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 15:29 Oj, zeżarło sie teraz garnek kapuśniaka z żeberkamy...:-) tera można pogadać...No, zapodaj jakiś intelektualny temacik:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 15:36 ..no przecie zapodalem...PIROGI...!!!! ...moja babcia jak robila pierogi to spiwala godzinki(?)... Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 15:42 I trzeba brać przykład z babci. Chodzi mi o lepienie pierogów i godzinki. Jak się pomodlisz od razu ciasto się lepiej skleja i pierogi się nie rozwalają. No i wnuczkowi rozumku też przybywa...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 15:47 ..no co ten wnuczek bedzie robil z taaaaka iloscia rozumku..? Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 15:54 Będzie znał róóóóóżne kuchnie świata na pamięć: indyjską, japońską,autralijską, aborygeńską, papuaską, komandoską. Kurcze, tylko gotować i jeść, gotować i jeść, gotować i jeść... A główka będzie rosła i rosła i rosła jak balonik. I pewnego dnia się oderwie i...uleci w niebo i poleci daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 15:59 ...zna juz rozne kuchnie swiata...chodzic raczej do knajpy chociaz i czasem ugotowac cos....eeee..no widzisz...mialem racje...co glupiemu po rozumie..? Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 16:07 Głupi powinien natychmiast pozbyć się rozumu! Balast szkodzący zdrowiu. A potem tylko tacy po róznych psychologach się włóczą na daremno zresztą. Ale ty ..eee... jesteś mądry, co nie?:-) Bądż szczery w końcu, no nie rób żartów se na forum:-) Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 16:12 ja to chętnie czasami bym swój rozum sprzedała na przykład za kartacze!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 17:16 ...ale kto kupi.?..conie Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 17:19 potargowac można...niektórzy to nawet mówią, że ziemię by umieli sprzedać w chusteczce:-) Ale na Kole -kto wie? albo jakis barter... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 17:28 nnoo sprzedawali ziemie w chusteczce....z Katynia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 17:37 caorle napisała: > ja to mam szafę cud z Koła... Polarnego? Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 17:41 Oj Luty. ty to od razu sięgasz tak daleko. Tam to mnie jeszcze nie było. I nie pisz tych postów tak szybko, bo nie nadążam odpisywać. Dawno nie grałam na pianinie...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 17:47 ...bo ja lubie szybka pilke...sama zaczelas temat mieska, to nie udawaj teraz takiej wrazliwej...ja sie zawsze dostosowuje do rozmowcy...uhahauhaha Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 17:51 No dobrze, ściemniam:-) W sumie na pianinie grałam paręnaście latek:-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 17:54 no wiesz, zatkalo mnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 18:04 Różne talenty Bóg nam rozdaje:-) Ważne: Jak się modlisz - zawsze się coś znajdzie dla Ciebie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 18:06 caorle napisała: > Różne talenty Bóg nam rozdaje:-) > > Ważne: Jak się modlisz - zawsze się coś znajdzie dla Ciebie:-) cholerka, a ja swoje zakopalem, w dodatku nie pamieta gdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 18:14 Matko. To se przypomnij. Bo one mają być na świeczniku a nie zakopane. :-) Ale i tak wiem że ściemniasz i je masz tylko udajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 18:21 caorle napisała: > Matko. To se przypomnij. Bo one mają być na świeczniku a nie zakopane. > :-) > Ale i tak wiem że ściemniasz i je masz tylko udajesz. ...ja nawet na sciemnianie jestem za glupi, bo mi sie zaraz wszystko pomyli... Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 18:25 Oooo... tak mówią tylko najinteligentniejsi... Takie cwaniaki, że niby głupi a mądry... ja już tu rozpracowuje psychologicznie pomału hi,hi,hi:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 18:30 ja już tu rozpracowuje psychologicznie pomału hi,hi,hi:-) Co Karolciu rozpracowujesz, moze przylacze sie do Ciebie i se bedziemy razem rozpracowywali...? Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 18:33 O matko. A bo ja wiem co ja rozpracowuje? Też możesz rozpracowywać. Ważne, że psychologicznie.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 18:37 bede Cie rozpracowywal przycholgicznie....hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 18:47 Ja jestem odważna że hej! Proszę bardzo hi,hi,hi... Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 18:51 No dobra. jadę po rury do umywalki:-) A ty rozpracowuj!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 17:19 ...no toz jezdem szczery...glupim Karolciu, oj glupim...ale wiesz, glupi caly swiat kupi....a madry pojdzie z torbami...he he he Odpowiedz Link Zgłoś
zlewozmywak1 Re: Jak sie modlic ? 21.05.04, 09:27 W sobotę i w niedziele gram w turnieju fussballowym. Dwa dni modlitwy. Zów bede 13 nasto latkiem. hurrrrrraaaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlota rybka Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 21.05.04, 12:35 Ale uwazaj na siebie, bo to wiesz; duch ochoczy, ale cialo juz mdle.Sciskam pletwy za Twoja wygrana. Odpowiedz Link Zgłoś
komandos57 Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 12:21 Gość portalu: Imagine napisał(a): xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Sadze ze tak....buda,buda daj mi karmy takiej bym nie dostal zatwardzenia.Amen Odpowiedz Link Zgłoś
puszysta_inaczej Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 19:56 Modlitwą jest nasze życie, cokolwiek robimy, myslimy, zwłaszcza myslimy, jest swoistym rodzajem modlitwy.... nasze intencje...mysli.... to modlitwa. Jak się modlić = jak życ. Odpowiedz Link Zgłoś
ethlin siłaprzyzwyczajenianiejestwgruncierzeczytakazła 23.05.04, 11:05 Kiedyś kiedy byłam jeszcze bardzo wierząca, z niesmakiem patrzyłam na ludzi którzy co niedziela z przyzwyczajenia biegali do kościoła, z przyzwyczajenia uczestniczyli w Eucharystii, z przyzwyczajenia klepali modlitwy. Myślałam, że jestem lepsza od nich. Teraz myślę, że jednak w niczym lepsza od nich nie jestem; oni jak to robili tak robią do tej pory, a ja? Nawet nie chce mi się choć raz na parę miesięcy tam zajrzeć, nawet nie pomyślę... Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: siłaprzyzwyczajenianiejestwgruncierzeczytakaz 23.05.04, 11:11 o matko. wpadłam tu tylko na minutkę a już temacik dla mnie ...he.. Ja chodze do kościoła nie z przyzwyczajenia ale dla tego że jest to konsekwencja mojego wyboru. Wybrałam Jezusa(i on mnie też..:-)) Komunia święta to nie jest mąka z wodą, nie?:-))) Pozdr.i spadam stąd Odpowiedz Link Zgłoś
ethlin Re: siłaprzyzwyczajenianiejestwgruncierzeczytakaz 23.05.04, 13:41 > o matko. wpadłam tu tylko na minutkę a już temacik dla mnie ...he.. > Ja chodze do kościoła nie z przyzwyczajenia ale dla tego że jest to > konsekwencja mojego wyboru. Wybrałam Jezusa(i on mnie też..:-)) > Komunia święta to nie jest mąka z wodą, nie?:-))) > Pozdr.i spadam stąd I wszystko jasne;-) Myślę jednak, że siła przywyczajenia czasem pomaga przetrwać okres kiedy nie wiedzieć czemu tego o czym piszesz się po prostu nie czuje. Tylko najlepiej gdy potem wraca sie do stanu poprzedniego, w ktorym nie kierujesz sie tylko przyzywczajeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: siłaprzyzwyczajenianiejestwgruncierzeczytakaz 23.05.04, 13:47 To nie jest kwestia emocji czy czucia. To jest k o n s e k w e n c j a twego wyboru. Kocham swoje dziecko bez granic ale nie zawsze mam ochotę czy "czucie", żeby zrobić mu jego ukochane hamburgery. A robię. Bo go kocham. Chociaż może wolałabym posiedzieć trochę na forum ..hi.hi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlosliwa Re: Jak sie modlic ? IP: 151.8.104.* 23.05.04, 18:15 jak? s k u t e c z n i e Odpowiedz Link Zgłoś