Dodaj do ulubionych

Jak sie modlic ?

IP: *.unl.edu 20.05.04, 17:03
to tylko test. jestem ciekaw ile impulsow dostanie ten watek. to taki maly
przekroj naszych preferencji w zyciu, hihihihihi.
Imagine.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 17:05
      Podobno można ale po co?
      Niektórzy to robią na kolanach...
      • Gość: Imagine Re: Jak sie modlic ? IP: *.unl.edu 20.05.04, 17:07
        naprawde uwazasz, ze nie ma po co ? Triss ?
    • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 20.05.04, 17:06
      cichusko...
    • Gość: Gabi Wpisz się u mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 17:09
      to się zrewanzuję.
      • Gość: Imagine Re: Wpisz się u mnie IP: *.unl.edu 20.05.04, 17:14
        widze, ze bez znajomosci ani rusz na tym swiecie. ok, popleczniku, juz wchodze
        ze swoimi plecami i podnosze ... cie na duchu.
        Imagine.
        • Gość: Gabi Re: Wpisz się u mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 17:28
          Dzięki. Podniosło nam wątki, tylko nie wiem, czy na duchu
          • Gość: Luty Re: Wpisz się u mnie IP: *.dialup.mindspring.com 20.05.04, 17:33
            podnioslo, podnioslo i na duch tez...tak mnie podnioslo, ze az mnie wynioslo...
    • caorle Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 18:19
      Jak się modlić żeby było dużo wpisów?
      To ty się masz o to modlić. Nikt inny.
      • qw5 Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 19:57
        To tu o to chodzi! Zostałam wpuszczona w maliny. Już zaczęlam się unośić na
        wyżynach duchowości, a tu tymczasem...
    • qw5 Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 19:36
      Wszystko jedno jak, byle było skutecznie.
      • caorle Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 19:39
        W sumie to zależy od nas wszystkich:-)
      • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 20.05.04, 19:40

qw5 napisała:

> Wszystko jedno jak, byle było skutecznie.

Skutecznie, znaczy prosic i otrzymywac...?
        • qw5 Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 19:53
          :) Chciałam to ująć bardziej subtelnie.

Ale żeby nie było, to skuteczność może oznaczać też, że ta modlitwa w jakiś tam
          sposób nam pomaga, rozwija (duchowo, psychicznie) spełnia jakieś tam nasze
          cele, to może być w jakikolwiek godny sposób uskuteczniana.

Mówiona wieczorem w znanej pozycji tylko dlatego że coś tam z zewnątrz ją
          wymusza - moim skromnym zdaniem jest ... modlitwą 6latka, nawet jeśli ma 66lat.
          • caorle Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 19:59
            Pamietaj, że to jest tylko twoje skromne zdanie...:-)

Niejeden 6-latek jest mądrzejszy od 66 latka.
            • qw5 Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 20:12
              Jak będziesz tak podskakiwać, to przerzucę się na teologię i wtedy za kilka lat
              podyskutujemy.

Jeśli jednak tak jest, jak powiadasz, to nie chcę dożyć tych 66 lat. Bo jedyne
              na co liczyłam na starość, to to że wreszcie zmądrzeję. Na razie wprawdzie tego
              nie widać, ale nigdy nie wiadomo, czy nie pojawia się nagle.

• caorle Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 20:16
                Mając 66 lat możesz mieć jednocześnie i 6.
                To jest ideał. Ideał wiary bezgranicznej.

I prostej.
                Właśnie prostej.
                Ale nie musi byc prosta. Można się wtedy przerzucić też na "teologię".
                :-)
                • caorle Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 20:29
                  Idzie pustynią osiołek
                  stuku puku stuk puk
                  rozdmuchuje brat wiatr
                  ślady włochatych nóg

kto to boi się dzieci
                  Herold dzieci się boi
                  kto wiezie różowe dziecko
                  osiołek i ich dwoje

a potem historia wojen
                  herezji i handlu
                  floty z policzkiem żagli
                  opuchłym od ciepłych wiatrów

biurowce z papierem w gardłach
                  szosy zalane asfaltem
                  będzie innych troje
                  uciekać niklowym autem

ogień osmoli miasta
                  dym zwęgli żółte pszenice
                  wyżynać będą się ludzie
                  powstawać ginąć stolice

idzie pustynią osiołek
                  stuku puku stuk puk
                  rozdmuchuje brat czas
                  ślady włochatych nóg
                  • qw5 Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 20:33
                    Tego osiołka mogłaś mi darować...
                • qw5 Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 20:30
                  Wiesz co, może już mi nie odpowiadaj, wstydu oszczędź. Nie dość że tracę
                  nadzieję na mądrość, to jeszcze niechcący wyłazi głupota w całej krasie:)
                  A wtedy to i teologia nie pomoże.

Ale serio, coś jest w tym, co mówisz. Tylko żeby jeszcze umieć odrzucić ten
                  sceptycyzm, racjonalizm i inne mądre słowa. Uwierzyć, że są rzeczy bezgraniczne
                  na tym świecie. Nie chodzi tylko o wiarę, ale i wszystkie pozostałe piękne
                  wartości.
        • Gość: bazylia Re: Jak sie modlic ? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.05.04, 14:12

> Skutecznie, znaczy prosic i otrzymywac...?

skutecznie = , znaczy prosic

bo jak sie prosi, to wiadomo, otrzymuje sie

proste
          • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 14:20
            Nie pros, od razu dziekuj.....
            • Gość: bazylia Re: Jak sie modlic ? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.05.04, 14:25
              dziekuje :))
              • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 14:27
                ...gluptas..?
                • Gość: bazylia Re: Jak sie modlic ? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.05.04, 14:41
                  owszem,

tak jak ten czlowiek, co po latach skromnego, dobrego zycia stanal przed
                  odtatecznym "nieuniknionym" i wiadomo, dzieki swym zaslugom skromnego,
                  przyzwoitego,pelnego milosci zycia znalazl sie przed obliczem najwyzszego,
                  ktory zapytal go wprost: czego sobie zyczy w nagrode za tak
                  wspanialey "przebieg jego obecnosci na ziemskim padole)*(pochodzil ow czlek z
                  Galicji, zzapomnialam dodaC)
                  W przepieknej scenerii miejsca, wsrod niebianskich tonow nieziemskiego
                  wymiaru , czlek ow rzekl z prostota:

szklanke goracej herbaty i kromke chleba z maslem

i aniolowie zarumienili (ly?) sie z zawstydzenia
                  • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 14:56
                    Dokladnie to mialem na mysli...byc wdziecznym: za szklanke herbaty, za wietrzk
                    lagodny, za lisc kasztana, za sen, za rozmowe z bliznim...i tak bez
                    konca...czasem mozna wplesc w te wdziecznosc, osobiste jakies sprawy, ktore
                    chcemy, aby sie powiodly...kiedy jest sie wdziecznym, jest sie zarazem
                    radosnym...
                    • Gość: bazylia Re: Jak sie modlic ? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.05.04, 15:04
                      dzieki,

bo cos wlasnie sobie dzieki tej wymianie zdan, uswiadomilam....

choc z drugiej strony....wrrr.. zbije go!!!i obetne wszystkie konczyny!!! (co
                      do jednej,tak naprawde, to nie wiem czy czego nie pomyle) wrrr!!!

ale jak mi juz przejdzie, to znowu rozplyne sie w blogoslawienstwie
                      wdziecznosci...i podziekuje za.... cokolwiek
                      • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 15:17
                        Nie ma cokolwiek...wszystko jest cudem...dzieki bazylio...
                        • Gość: bazylia Re: Jak sie modlic ? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.05.04, 15:22
                          u mnie juz pozno, ide spac, Dobranoc.

i tez dziekuje za te chwile
                          • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 15:25
                            Bazyyylioooo!!!! gdzie Ty mieszkasz??? w Australii...????
                  • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 14:58
                    Jak w brzuchu pełno to już peeełniaaa szczęścia...

A Aniołowie prowadzą tylko monopolowy. Bo oni są naprawdę szczęśliwi..:-)
                    • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 15:00
                      ...dosadnosc zdumiewajaca...hi hi
                    • Gość: bazylia Re: Jak sie modlic ? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.05.04, 15:10
                      caorle napisała:

> Jak w brzuchu pełno to już peeełniaaa szczęścia

mysle, ze dla niektorych prostota z prostactwem rowna jest
                      • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 15:38
                        A pro po:
                        Jeszcze dziś ludzie prości sądzą, że robactwo powstaje samo przez się z brudu,
                        z pyłu i wilgoci...
                    • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 15:23
                      Gdzies sie podziala Karolciu, dawaj... pogadamy o tych pierogach...ja uwielbiam
                      z kapusta i grzybami BUUUU, ja chce pierogow...!!!!!
                      • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 15:29
                        Oj, zeżarło sie teraz garnek kapuśniaka z żeberkamy...:-)

tera można pogadać...No, zapodaj jakiś intelektualny temacik:-)
                        • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 15:36
                          ..no przecie zapodalem...PIROGI...!!!! ...moja babcia jak robila pierogi to
                          spiwala godzinki(?)...
                          • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 15:42
                            I trzeba brać przykład z babci.
                            Chodzi mi o lepienie pierogów i godzinki.
                            Jak się pomodlisz od razu ciasto się lepiej skleja i pierogi się nie rozwalają.

No i wnuczkowi rozumku też przybywa...:-)
                            • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 15:47
                              ..no co ten wnuczek bedzie robil z taaaaka iloscia rozumku..?
                              • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 15:54
                                Będzie znał róóóóóżne kuchnie świata na pamięć:
                                indyjską, japońską,autralijską, aborygeńską, papuaską, komandoską.
                                Kurcze, tylko gotować i jeść, gotować i jeść, gotować i jeść...
                                A główka będzie rosła i rosła i rosła jak balonik.
                                I pewnego dnia się oderwie i...uleci w niebo i poleci daleko...
                                • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 15:59
                                  ...zna juz rozne kuchnie swiata...chodzic raczej do knajpy chociaz i czasem
                                  ugotowac cos....eeee..no widzisz...mialem racje...co glupiemu po rozumie..?
                                  • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 16:07
                                    Głupi powinien natychmiast pozbyć się rozumu! Balast szkodzący zdrowiu.
                                    A potem tylko tacy po róznych psychologach się włóczą na daremno zresztą.

Ale ty ..eee... jesteś mądry, co nie?:-)
                                    Bądż szczery w końcu, no nie rób żartów se na forum:-)
                                    • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 16:12
                                      ja to chętnie czasami bym swój rozum sprzedała na przykład za kartacze!:-)
                                      • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 17:16
                                        ...ale kto kupi.?..conie
                                        • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 17:19
                                          potargowac można...niektórzy to nawet mówią, że ziemię by umieli sprzedać w
                                          chusteczce:-)
                                          Ale na Kole -kto wie?
                                          albo jakis barter...
                                          • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 17:28
                                            nnoo sprzedawali ziemie w chusteczce....z Katynia..
                                            • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 17:30
                                              ja to mam szafę cud z Koła...
                                              • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 17:37

caorle napisała:

> ja to mam szafę cud z Koła...

Polarnego?
                                                • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 17:41
                                                  Oj Luty. ty to od razu sięgasz tak daleko.
                                                  Tam to mnie jeszcze nie było.

I nie pisz tych postów tak szybko, bo nie nadążam odpisywać.
                                                  Dawno nie grałam na pianinie...:-)
                                                  • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 17:47
                                                    ...bo ja lubie szybka pilke...sama zaczelas temat mieska, to nie udawaj teraz
                                                    takiej wrazliwej...ja sie zawsze dostosowuje do rozmowcy...uhahauhaha
                                                  • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 17:51
                                                    No dobrze, ściemniam:-)
                                                    W sumie na pianinie grałam paręnaście latek:-))))))
                                                  • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 17:54
                                                    no wiesz, zatkalo mnie ...
                                                  • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 18:04
                                                    Różne talenty Bóg nam rozdaje:-)

Ważne: Jak się modlisz - zawsze się coś znajdzie dla Ciebie:-)
                                                  • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 18:06

caorle napisała:

> Różne talenty Bóg nam rozdaje:-)
                                                    >
                                                    > Ważne: Jak się modlisz - zawsze się coś znajdzie dla Ciebie:-)

cholerka, a ja swoje zakopalem, w dodatku nie pamieta gdzie...
                                                  • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 18:14
                                                    Matko. To se przypomnij. Bo one mają być na świeczniku a nie zakopane.
                                                    :-)
                                                    Ale i tak wiem że ściemniasz i je masz tylko udajesz.
                                                  • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 18:21

caorle napisała:

> Matko. To se przypomnij. Bo one mają być na świeczniku a nie zakopane.
                                                    > :-)
                                                    > Ale i tak wiem że ściemniasz i je masz tylko udajesz.

...ja nawet na sciemnianie jestem za glupi, bo mi sie zaraz wszystko pomyli...
                                                  • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 18:25
                                                    Oooo... tak mówią tylko najinteligentniejsi... Takie cwaniaki, że niby głupi a
                                                    mądry...
                                                    ja już tu rozpracowuje psychologicznie pomału hi,hi,hi:-)
                                                  • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 18:30
                                                    ja już tu rozpracowuje psychologicznie pomału hi,hi,hi:-)

Co Karolciu rozpracowujesz, moze przylacze sie do Ciebie i se bedziemy razem
                                                    rozpracowywali...?
                                                  • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 18:33
                                                    O matko. A bo ja wiem co ja rozpracowuje?
                                                    Też możesz rozpracowywać. Ważne, że psychologicznie.:-)
                                                  • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 18:37
                                                    bede Cie rozpracowywal przycholgicznie....hi hi
                                                  • caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 18:47
                                                    Ja jestem odważna że hej! Proszę bardzo hi,hi,hi...

• caorle Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 18:51
                                                    No dobra. jadę po rury do umywalki:-)

A ty rozpracowuj!:-)
                                    • Gość: Luty Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 22.05.04, 17:19
                                      ...no toz jezdem szczery...glupim Karolciu, oj glupim...ale wiesz, glupi caly
                                      swiat kupi....a madry pojdzie z torbami...he he he
    • procesor Re: Jak sie modlic ? 20.05.04, 22:43
      Z potrzeby serca.
    • zlewozmywak1 Re: Jak sie modlic ? 21.05.04, 09:27
      W sobotę i w niedziele gram w turnieju fussballowym. Dwa dni modlitwy. Zów bede
      13 nasto latkiem. hurrrrrraaaaaaaaaaa
      • Gość: zlota rybka Re: Jak sie modlic ? IP: *.dialup.mindspring.com 21.05.04, 12:35
        Ale uwazaj na siebie, bo to wiesz; duch ochoczy, ale cialo juz mdle.Sciskam
        pletwy za Twoja wygrana.
    • komandos57 Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 12:21
      Gość portalu: Imagine napisał(a):
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      Sadze ze tak....buda,buda daj mi karmy takiej bym nie dostal zatwardzenia.Amen
    • puszysta_inaczej Re: Jak sie modlic ? 22.05.04, 19:56
      Modlitwą jest nasze życie, cokolwiek robimy, myslimy, zwłaszcza myslimy, jest
      swoistym rodzajem modlitwy.... nasze intencje...mysli.... to modlitwa.
      Jak się modlić = jak życ.
    • ethlin siłaprzyzwyczajenianiejestwgruncierzeczytakazła 23.05.04, 11:05
      Kiedyś kiedy byłam jeszcze bardzo wierząca, z niesmakiem patrzyłam na ludzi
      którzy co niedziela z przyzwyczajenia biegali do kościoła, z przyzwyczajenia
      uczestniczyli w Eucharystii, z przyzwyczajenia klepali modlitwy. Myślałam, że
      jestem lepsza od nich. Teraz myślę, że jednak w niczym lepsza od nich nie
      jestem; oni jak to robili tak robią do tej pory, a ja? Nawet nie chce mi się
      choć raz na parę miesięcy tam zajrzeć, nawet nie pomyślę...
      • caorle Re: siłaprzyzwyczajenianiejestwgruncierzeczytakaz 23.05.04, 11:11
        o matko. wpadłam tu tylko na minutkę a już temacik dla mnie ...he..
        Ja chodze do kościoła nie z przyzwyczajenia ale dla tego że jest to
        konsekwencja mojego wyboru. Wybrałam Jezusa(i on mnie też..:-))
        Komunia święta to nie jest mąka z wodą, nie?:-)))
        Pozdr.i spadam stąd
        • ethlin Re: siłaprzyzwyczajenianiejestwgruncierzeczytakaz 23.05.04, 13:41
          > o matko. wpadłam tu tylko na minutkę a już temacik dla mnie ...he..
          > Ja chodze do kościoła nie z przyzwyczajenia ale dla tego że jest to
          > konsekwencja mojego wyboru. Wybrałam Jezusa(i on mnie też..:-))
          > Komunia święta to nie jest mąka z wodą, nie?:-)))
          > Pozdr.i spadam stąd

I wszystko jasne;-)

Myślę jednak, że siła przywyczajenia czasem pomaga przetrwać okres kiedy nie
          wiedzieć czemu tego o czym piszesz się po prostu nie czuje. Tylko najlepiej gdy
          potem wraca sie do stanu poprzedniego, w ktorym nie kierujesz sie tylko
          przyzywczajeniem.

• caorle Re: siłaprzyzwyczajenianiejestwgruncierzeczytakaz 23.05.04, 13:47
            To nie jest kwestia emocji czy czucia. To jest k o n s e k w e n c j a twego
            wyboru.
            Kocham swoje dziecko bez granic ale nie zawsze mam ochotę czy "czucie", żeby
            zrobić mu jego ukochane hamburgery. A robię. Bo go kocham.
            Chociaż może wolałabym posiedzieć trochę na forum ..hi.hi..
    • Gość: zlosliwa Re: Jak sie modlic ? IP: 151.8.104.* 23.05.04, 18:15
      jak? s k u t e c z n i e
    • Gość: zikq Re: Jak sie modlic ? IP: *.toya.net.pl 27.05.04, 05:57
    • sw.panna i slusznie 29.05.04, 17:32
      up.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka