Dodaj do ulubionych

Potęga smaku czyli

18.06.04, 13:14
za co lubimy zielone suche rośliny uwięzione w cylindrycznej przestrzeni
szkła poddawane procesowi spalania

za to co potem po pół godzinie
kiedy książęta naszych zmysłów podają sobie dłoń
i spotykają się w jamie ustnej
tak jamie ustnej
która zmienia się w jeden kosmiczny kubek smakowy
papryka najbardziej zółty ser cebula
tak nade wszystko chyba jednak cebula
i ten ucisk w mózgu
zwielokrotnienie zmysłu smaku
tak smaku
oto jak objawia się jego panowanie
dlaczego trwa tak krótko znów upadek
nasze oczy i uszy odmówiły posłuchu
ale nie nasz zmysł smaku nie zmysł śmiechu

P.s.

To wcale nie wymagało wielkiego charakteru
napisanie takiego postu jak ten
miałem odrobinę koniecznej odwagi
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
Obserwuj wątek
    • kvinna Rukola, znasz jej smak? 18.06.04, 13:21

trybula (na opakowaniu nasion, nie wiedzieć czemu, napisali "trybuła")

bazylia

rzeżuchę też dodałam dziś do twarożku
      szkoda, że nie wiesz, jaki miał SMAK

• ivek legalize it!!!! n/txt 18.06.04, 13:28
      • iwan_w trybula rukola bazylia rzeżucha 18.06.04, 13:30

panna lubi zioła

:)

czy bazylia to trybula a rukola to bazylia?
        • kvinna Panna lubi wszystko, co nadaje życiu smak 18.06.04, 13:36
          Francuskie danie na "b", z bakłażanami, czosnkiem, cebulą, kabaczkiem i oliwą z
          oliwek

Zapomniałam nazwy..

I tak dalej.

p.s. niekoniecznie :)

bazylia - pachnie

rukola - intryguje smakiem (będzie w następnym he he opowiadaniu)

trybula - ma pierzaste listki

A rozmaryn, cholera, nie bardzo chce rosnąć!

A szałwia to ma puszek :)
          • iwan_w Re: A co nie nadaje mu smaku? 18.06.04, 13:48
            Słodki, słony, ale też gorzki i kwaśny.

Podobno tyle smaków rozróżniają nasze kubeczki. Czysta fizjologia:)

P.s.
            A teraz coś z zupełnie innej beczki: pieprz biały, czarny i zielony, goździki
            czerwone, żółte i niebieskie (hihi), cynamon, imbir... ;)
            • kvinna Życie to tylko fizjologia? 18.06.04, 13:59
              Współczuję panu :)

Podobno jest jeszcze piąty smak.

Pieprz jest za ostry. Wulgarny?

Ziołowy jest O.K.

Zbyt popularny.

p.s. (OT) Poproszę ze dwa zdania o mojej tfurczości. Ciekawska.
              • iwan_w Fizjologia:( 18.06.04, 14:08
                Ale bardzo czysta;)

Pieprz wulgarny?

Jeśli tak, to majeranek - wrażliwy, a kalafior - uduchowiony;)
                Zresztą, wszystkie (niemal) roślinki są uduchowione (prawie). Pierwszy krok na
                ścieżce;)

Czekam na kolejne opowiadania:)
                • kvinna i taka, i inna 18.06.04, 14:23
                  A warzywa rosnące w ziemi? buraki, młode ziemniaki (stare nie rosną, jestem
                  pewna :), cebula..

One są - jakie?

p.s. Jak wysłałam do portalu, to kobieta napisała tak samo, że...chce więcej.

Aha, HURRRA!

Mogą być, tak?
                  • Gość: ewakurz Re: i taka, i inna IP: 148.196.3.* 18.06.04, 14:54
                    Cebula jest jak Szrek. Ma warstwy i chce, zeby ktos ja kochal.
                  • Gość: iwan_w Re: i taka, i inna IP: 156.17.253.* 18.06.04, 16:05
                    Porozmwaiamy sobie o tym jeszcze, a jakże;)
                    • kvinna Ale misię 18.06.04, 16:07
                      zaczęło już tu nudzić...

Poszukam czego innego.

Ale miło było.
                      • komandos57 [...] 18.06.04, 17:14
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • kvinna patataj :) 18.06.04, 19:17
                          - Ale mi chodziło o odgłos paszczą :)

I tak nie będziesz wiedział :)
                          • Gość: prof. Do bozych krowek kinny i iwana IP: *.dialup.mindspring.com 18.06.04, 19:31
                            potegi smaku nie mierzy sie kubkami smakowymi
                            • iwan_w Re: Do Profesora 19.06.04, 10:26
                              No co Ty mówisz? A czym się mierzy potęgę smaku?
                            • Gość: Luty Re: Do bozych krowek kinny i iwana IP: *.dialup.mindspring.com 03.07.04, 16:40
                              A co to za facet ten prof....?
                              Ale tez bym sie pod tym podpisal...
                              • iwan_w Re: Do bozych krowek kinny i iwana 03.07.04, 16:45
                                Powiem Ci w zaufaniu, że ten facet - to T.P., hihi...
                                • Gość: Luty Re: Do bozych krowek kinny i iwana IP: *.dialup.mindspring.com 03.07.04, 16:55
                                  Alez z Ciebie detektyw...zajebisty...teraz, to dopiero, nie bedziesz mogl
                                  spac..hihihihi
                                  • iwan_w Re: Do bozych krowek kinny i iwana 03.07.04, 17:08
                                    To wcale nie wymagało wielkiego charakteru
                                    wykonanie świetnej detektywistycznej roboty jak moja
                                    miałem odrobinę koniecznej inteligencji
                                    lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
                                    Tak smaku

hihi
                                    • Gość: Luty Re: Do bozych krowek kinny i iwana IP: *.dialup.mindspring.com 03.07.04, 17:15
                                      Wiesz, wracajac do tej postaci literackiej: odpowiedzialem jmx, ze kojarzysz mi
                                      sie z kims A propos Twojej wypowiedzi na temat filmu, tylko, ze wypowiedz Twoja
                                      skojarzyla mi sie z osoba z literatury, a nie z filmu...i ciagle mi sie z nia
                                      kojarzysz... nawet "podszywalem" sie pod te osobe piszac "teskne" listy do
                                      kvinny...hihihi
                                      • iwan_w Re: Do bozych krowek kinny i iwana 03.07.04, 17:22
                                        To Ty pisujesz listy do Kvinny? Czyżbyś zaplątał się w sieć miłości i
                                        zazdrości?;)

Napiszesz w końcu, co to za postać?
                                        • Gość: Luty Re: Do bozych krowek kinny i iwana IP: *.dialup.mindspring.com 03.07.04, 17:29

OK ja pisze i Ty piszesz...za trzy minuty od czasu tego postu piszemy
                                          ronoczesnie...
                                          • iwan_w Re: Do bozych krowek kinny i iwana 03.07.04, 17:31
                                            Nie, ja swojego nie piszę...

Ale o skojarzeniu ze mną pisz śmiało.
                                            • Gość: Luty Re: Do bozych krowek kinny i iwana IP: *.dialup.mindspring.com 03.07.04, 17:34
                                              Za pozno...teraz musisz napisac...
                                              • iwan_w Re: Do bozych krowek kinny i iwana 03.07.04, 17:38
                                                Kiedy obawiam się, że się obrazisz, bo to skojarzenie jest humorystyczne...
                                                • Gość: Luty Re: Do bozych krowek kinny i iwana IP: *.dialup.mindspring.com 03.07.04, 17:40
                                                  Za takiego malego czlowieczka mnie masz...? obrazic...?
                                                  • iwan_w Re: Do bozych krowek kinny i iwana 03.07.04, 17:48
                                                    Trochę dystansu, panie Luty...;)

No dobra. Czytałeś/czytujesz Nabokova? Bohaterem jednej z jego powieści jest
                                                    pewien profesor literatury, imigrant rosyjski, nie potrafiący odnaleźć się w
                                                    realiach amerykańskich, roztargniony, trochę chaotyczny i nieuporządkowany,
                                                    uczuciowy, niekonfliktowy...

Ów profesor nazywa się Timofiej Pnin.
                                                  • Gość: Luty Re: Do bozych krowek kinny i iwana IP: *.dialup.mindspring.com 03.07.04, 17:55
                                                    Odpowiadasz na :
                                                    iwan_w napisał:

> Trochę dystansu, panie Luty...;)

No musialem Cie troche rozgrzac...
                                                    A czy Ty wiesz, ze tego nie czytalem ...
                                                    On, ten Pnin wariatem byc musi...
                                                  • iwan_w Re: Do bozych krowek kinny i iwana 04.07.04, 18:18
                                                    Gość portalu: Luty napisał(a):

> Odpowiadasz na :
                                                    > iwan_w napisał:
                                                    >
                                                    > > Trochę dystansu, panie Luty...;)
                                                    >
                                                    >
                                                    > No musialem Cie troche rozgrzac...
                                                    > A czy Ty wiesz, ze tego nie czytalem ...
                                                    > On, ten Pnin wariatem byc musi...

Jest trochę zwariowany, to fakt...;) Ale, jak pisałem, to było luźne i
                                                    humorystyczne skojarzenie...
                                          • Gość: Luty Re: Do bozych krowek kinny i iwana IP: *.dialup.mindspring.com 03.07.04, 17:33
                                            Hans Castorp
                                            • iwan_w Re: Do bozych krowek kinny i iwana 03.07.04, 17:35
                                              Przeczytałeś mojego posta, zanim wysłałeś swojego?
                                              • Gość: Luty Re: Do bozych krowek kinny i iwana IP: *.dialup.mindspring.com 03.07.04, 17:39
                                                Nie , napisalem imie i nazwisko i czekalem trzy minuty na klikniecie...Gra musi
                                                byc fair...
                                                • iwan_w Re: Do bozych krowek kinny i iwana 03.07.04, 17:42
                                                  A nie wziąłeś pod uwagę, że Twojego posta odczytam z opóźnieniem? I nie
                                                  poczekałeś, aż się ustaosunkuję?
                                                  • Gość: Luty Re: Do bozych krowek kinny i iwana IP: *.dialup.mindspring.com 03.07.04, 17:44
                                                    Nie, nawet jak z opoznieniem, to i tak to nic nie zmienia...odwagi chlopcze..!
                                            • iwan_w Re: Do bozych krowek kinny i iwana 03.07.04, 17:40
                                              Hans Castorp? A Kvinna to madame Chauchat?

Ale na pewno nie kojarzysz mnie sobie z Mynheerem Peperkornem?;)

hihi
                                              • iwan_w muszę lecieć 03.07.04, 17:54
                                                Porozmawiamy sobie jeszcze...
                                                • Gość: Luty Re: muszę lecieć IP: *.dialup.mindspring.com 03.07.04, 18:00
                                                  Ja tez musze.. hej trzym sie...
                                                  ide czytac Pnina, lezy od roku pod lozkiem..hihi
                                      • kvinna tęskne? listy? 05.07.04, 09:26
                                        ten_sam to Ty? nieistotne właściwie

nie robiły na mnie wrażenia widać - nie odpisywałam przecież, ładny uśmiech

co więcej - urwałam "korespondencję"

jeszcze ładniejszy uśmiech

kvinna - "czarodziejka"

• iwan_w Cześć:) 05.07.04, 09:49
                                          Ładnych rzeczy się dowiaduję. Masz niemałe grono wielbicieli...;)
                                          • kvinna Re: Cześć:) 05.07.04, 10:32
                                            Wielbicieli?

Nie zauważyłam.

Ale przyznam Ci się, że trafiłeś (może niepotrzebnie?) z tym do czego się nie
                                            chcę przyznać

Potrzeba bliskości

Na marginesie: życz mi mężczyzny (ubranie) jak iwan_w: błękitne dżinsy i
                                            niebieściutka koszula w kratkę

mój typ

plus zapach i jestem "ugotowana"

mądre oczy i mocne dłonie to oczywisty dodatek
                                            __
                                            Kiedyś go znajdę, prawda?
                                            Powiedz, że znajdę.
                                            • iwan_w Re: Cześć:) 05.07.04, 13:08
                                              kvinna napisała:

> Wielbicieli?
                                              >
                                              > Nie zauważyłam.
                                              >
                                              > Ale przyznam Ci się, że trafiłeś (może niepotrzebnie?) z tym do czego się
                                              nie
                                              > chcę przyznać
                                              >
                                              > Potrzeba bliskości
                                              >
                                              > Na marginesie: życz mi mężczyzny (ubranie) jak iwan_w: błękitne dżinsy i
                                              > niebieściutka koszula w kratkę
                                              >
                                              > mój typ
                                              >
                                              > plus zapach i jestem "ugotowana"
                                              >
                                              > mądre oczy i mocne dłonie to oczywisty dodatek
                                              > __
                                              > Kiedyś go znajdę, prawda?
                                              > Powiedz, że znajdę.

Życzę Ci tego. Niepokoi mnie tylko nieznaczna liczba "oczywistych dodatków" do
                                              dżinsów i koszuli...
                                              • kvinna Re: Cześć:) 05.07.04, 13:12
                                                To nie jest miejsce, aby o "dodatkach" pisać.
                                                Mam być jego Jedyną.

;)

__
                                                A ja przestałam pisać maile. Chyba czas na inne "aktywności".

;)
                                                • iwan_w Re: Cześć:) 05.07.04, 13:25
                                                  A co z Twoim nowym opowiadaniem? Kiedy będę mógł przeczytać?

Co do korespondencji mailowej - nie lubię tej formy kontaktu, jest taka
                                                  niebezpośrednia, rozwałkowana w czasie i - właśnie tak - staroświecka;)
                                                  • kvinna Re: Cześć:) 05.07.04, 13:30
                                                    Pozwierzam Ci się troszkę.

Wiesz, w weekend książki wróciły do witryny na książki, (studenci na studia, a
                                                    lato muminków), komputer wkrótce się naprawi, wtedy wklepię i już. I
                                                    przeczytasz. Chyba, że podasz numer fax-u (na priva)

Ale uprzedzam, drobniutko piszę.
                                                  • kvinna I 05.07.04, 13:53
                                                    zastanawiałam się, czy można byłoby umieścić tu na F całkiem poważne, choć
                                                    niezobowiązujące (czyt. nie musi wypalić) ogłoszenie:

szukam Jego

mądry

fajny

bez zobowiązań

ale może mieć dużego psa i żółwia wodnego (stepowego też zaakceptuję)

Do czego?

do jazdy na rolkach

do wysyłania i dostawania jedynych w swoim rodzaju esemesów (wyszłam z wprawy
                                                    co prawda, ale wrócę)

do trzymania za rękę

i nie tylko
                                                    _______
                                                    Pooszło
                                                    Nawet się nie zarumieniłam
                                                  • iwan_w Więc 05.07.04, 14:38
                                                    Ty jeździsz na rolkach? Na łyżwach pewnie też? Rozumiem, nadmiar energii;)

Gdybyś mieszkała bliżej południowej granicy Polszy, pewnie śmigałabyś na
                                                    nartach, jak ona. I jedyne w swoim rodzaju sms-y też tutaj pasują, i
                                                    deklaracja - zarumieniłam się, będąca - oczywiście - zwykłą kokieterią,
                                                    także...;)

Ale, ale. Czy to już ogłoszenie było, czy wstępne do niego przymiarki?
                                                  • kvinna Re: Więc 05.07.04, 14:45
                                                    Jeszcze nie jeżdżę. CHAD to nadmiar energii, niemożność zatrzymania się,
                                                    zwariowane pomysły, gadatliwość...

Poszło.
                                                  • iwan_w chad 05.07.04, 14:52
                                                    Co to właściwie takiego? Nie zadowala mnie zbiór wyników google.
                                                  • kvinna Re: chad 05.07.04, 14:58
                                                    u mnie - hypomania (fruwam) + depresja.
                                                    ale nie razem.

ostatnio depresji niet

choroba afektywna dwubiegunowa

jeśli chce Ci się poczytać
                                                    Jamison: Niepokojny umysł

okładka jest fajna - żarzące się węgielki
                                                  • iwan_w charakter pisma 05.07.04, 14:42
                                                    Oczywiście, że właśnie tak go sobie wyobrażałem;)
                                                  • kvinna obok 05.07.04, 14:56
                                                    Masz chyba długie włosy, prawda?

I chyba jesteś młodszy ode mnie (?)

;)
                                                  • iwan_w Re: obok 05.07.04, 15:15
                                                    Ale długie to jakie? Na zero się nie golę...;)

Ech, ten wiek. O przedziale, w którym się mieszczę, już kiedyś pisałem.
                                                    Konkretnie mogę w mailu.
                                                  • kvinna e, nie 05.07.04, 15:56
                                                    kafejka netowa plus orzeszki to wydatek ;)
                                                    więc ne-ne

nie umrę, jeśli nie będę wiedzieć ile masz lat

p.s. ciekawość: info o zaburzeniach nastroju zmienia ocenę osoby, która o tym
                                                    otwarcie mówi? etykietka "świr"?

;)
                                                  • Gość: iwan_w nie bądź taka IP: 156.17.253.* 05.07.04, 16:01
                                                    wiewiórka (to w kwestii orzeszków)

p.s.
                                                    Czyich zaburzeniach nastroju?;)
                                                  • kvinna Tfoich ;) 05.07.04, 16:15
                                                    ew. może być cafe-frappe
                                                    też zdzierają (czyt. jakieś 8 zeta)

• iwan_w Do Kvinny 22.06.04, 13:34
                    Pytałaś ostatnio, czy mogą być. Oczywiście, że mogą:)
                    Są naprawdę dobre.

Dlaczego?

Piszesz czystym, oszczędnym stylem: krótkie zdania, bez wielosłowia,
                    bezpośrednie i precyzyjne; w udany sposób przekazują emocje i wrażenia, brzmią
                    prawdziwie i poetycko.

Najbardziej podobają mi się te krótkie opowiadania, takie impresje.

Ciąg dalszy – w mailu.

• kvinna Duże dzięki 22.06.04, 13:41
                      Wiem, że nie kłamiesz.

Spróbuję kiedyś je wydać, trzymaj kciuki.

Rozmawiałam dziś o tym z koleżanką, że zdecydowanie wolałabym być doceniona za
                      życia, nie jak van Gogh, potem.

Dzięki.
                      • iwan_w Re: Duże dzięki 22.06.04, 13:51
                        Trzymam i życzę powodzenia:)

I któż nie wolałby zostać docenionym za życia?!
                        • kvinna Wcale nie ukrywam, że nie ejstem tylko piękno- 22.06.04, 13:55
                          duchem.

Merkantylny przyczynek też, praca od-do jest dzi..dziwna.
                          Ja chcę DUŻO zarobić za swoje pisanie :)
          • empeka Ach te literki 19.06.04, 19:11
            kvinna napisała:

> Francuskie danie na "b", z bakłażanami, czosnkiem, cebulą, kabaczkiem i oliwą z
            > oliwek Zapomniałam nazwy..

Nic dziwnego, skoro to ratatouille :-)))

Pozdrowienia
            Marta
            • kvinna Marta! Dziękuję 21.06.04, 11:04
              Oczywiście, że chodzi o [ratatuj] :)
    • komandos57 [...] 18.06.04, 17:11
      • iwan_w %^& & #35 @^& ^& %@*^*& #35 *@%$^ 19.06.04, 10:31
        puzon57 napisał:

>$@%$%%$&#^^*^@^&*^*^&(^@$%#$@#$#%$
        >xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

znowu zem czubku nie zdazyl,za szybko tna twoje bzdziny
        • Gość: Agawa Czyżby Kazik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 18:01
          Czy ktoś jeszcze tego słucha? ehhh (Mars napada! hahaha)
          • iwan_w A jakże 04.07.04, 18:17
            Ośmy grosik dla foruma
            Bo powoli traci rozuma...
    • komandos57 [...] 21.06.04, 13:35

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka