Dodaj do ulubionych

przejmowanie cech

28.04.12, 18:16
co powoduje, ze istoty, ktore przebywaja duzo w swoim towarzystwie, przejmuja wzajemnie swoje cechy?
Obserwuj wątek
    • jedr-ek28 Re: przejmowanie cech 28.04.12, 19:58
      Myślę, że to głównie z powodu autorytetu, który jest potrzebny. Odnosi się to głównie do dzieci, które potrzebują wzorca do naśladowania, bądź innych, którzy nie posiadają ustalonej hierarchii wartości.
      • caramel.ki Re: przejmowanie cech 28.04.12, 20:27
        czyli jesli robia to dorosli ludzie, tzn. ze tak naprawde sa dziecmi w srodku?
        • jedr-ek28 Re: przejmowanie cech 28.04.12, 22:35
          Myślę, że niektórzy poniekąd tak. Dołączam się również do wypowiedzi koleżanki poniżej.
    • szarana.gajama Re: przejmowanie cech 28.04.12, 20:33
      Po pierwsze, ludzie dostrajają się do siebie, żeby lepiej się czuć w swoim towarzystwie. Idą na różne ustępstwa, robią różne rzeczy tak, żeby przypodobac się drugiej osobie.

Po drugie- w życiu społecznym nie ma jasnych reguł, mało jest sytuacji w których tylko jedna reakcja jest prawidłowa i najlepsza. To powoduje dużą niepewność, bo tak naprawdę nigdy do końca nie wiemy jak się zachować. A jak patrzymy dużo na drugą osobę powtarzającą pewne wzorce zachowań, to podświadomie nam się utrwala taka reakcja jako coś normalnego, prawidłowego i później ją kopiujemy nie zdając sobie z tego sprawy.
      • jedr-ek28 Re: przejmowanie cech 28.04.12, 22:34
        Bardzo dobre wyjaśnienie. Ty studiujesz psychologię, prawda?:)
        • szarana.gajama Re: przejmowanie cech 28.04.12, 23:23
          tak :)
          • jedr-ek28 Re: przejmowanie cech 28.04.12, 23:34
            Od razu widać, że fachowe naukowe wytłumaczenie. Takie kobiety to ja cenię:)
            • renkaforever Re: przejmowanie cech 29.04.12, 23:58
              Mozg rejestruje wszystko, co sie dzieje wokol. Pozniej procesuje i koduje. Z tego tworzy baze danych, potem z niej korzysta. Jak? Roznie. To , ze sie jedni ucza od innych, to dazenie do harmonii, jak wszystko we wszechswiecie. Bo nie ma czegos wazniejszego niz spokoj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka