Dodaj do ulubionych

Dlaczego komunizm nie mial szans ?

IP: *.unl.edu 09.08.04, 16:42
czy dlatego ze:

1. jego zasady nie sa zgodne z natura ludzka i nigdy nie beda.
2. dusza ludzka jezcze nie dorosla by myslec w kategoriach o jakich mowia
zasady komunizmu ?

Prosze o rzeczowa dyskusje.
Imagine.
Obserwuj wątek
    • aszar.kari Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 09.08.04, 17:34
      Sklaniam sie ku pierwszej opcji. Wykluczenie mozliwosci zdrowej konkurencji i
      odebranie ludziom radosci jaka daje bogacenie sie i korzystanie z wypracowanych
      indywidulanie dobr to sa, moim zdaniem, zasadnicze powody, dlaczego sie nie
      udalo i nie uda. Do tego dochodza takie pokrewne komunizmu jak dyktatura
      proletariatu czy temu podobne igraszki z kompletnie niedemokratycznym systemem
      wladzy i bunt spoleczny gotowy.
      Druga opcja sugeruje (w okresleniu "dorastac"), ze komunizm mialby byc jakims
      nadrzednym systemem swiadczacym o dojrzalosci spolecznej badz jednostkowej.
      Wydaje mi sie, ze to nieco zbyt wygorowane wymaganie wobec systemu polityczno-
      ekonomicznego. Stawianie go na piedestale jak religie konczy sie nieuchronnie
      punktem pierwszym.
      A czemu Cie to nurtuje? Brak Ci nowo-mowy i propagandy sukcesu?
      • Gość: Imagine Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.unl.edu 09.08.04, 17:50
        czy mnie nurtuje ? lubie zadawac pytania, nawet tam, gdzie inni "znalezli" juz
        odpowiedz. mam problemy ze zrozumieniem takich stwierdzen jak radosc z
        bogacenia sie ... czy to aby rzeczywiscie przynosilo szczescie ? poza tym,
        nie do konca przekonuje mnie teza, ze konkurencja jest podwalina sukcesu
        gospodarczego ... podobnie jak utrzymywanie marginesu bezrobocia mialo byc
        bacikiem na obijajacych sie w pracy.
        Imagine.
        • mickey.mouse Imagine 10.08.04, 06:48
          Czego Ty oczekujesz zakladajac ten watek ? Kazdy kto nieco zna Twoje wypowiedzi
          na roznych forach w podobnych tematach wie, ze swoje poglady sytujesz na lewo
          od lewicy. Jestes swoistym ekstremum, a z takimi ludzmi trudno dyskutowac. Jak
          bowiem dyskutowac np z Twoim twierdzeniem "> nie do konca przekonuje mnie teza,
          ze konkurencja jest podwalina sukcesu gospodarczego" ? Co tu mozna powiedziec ?
          Odpowiedz jest oczywista nawet dla ekonomicznego laika, wystarczy pamietac o
          trudnosciach z zakupem podstawowych dobr konsumpcyjnych jakie dotykaly nas
          wszystkich w latach osiemdziesiatych, czy 70-tych. Ale nie dla Ciebie. Ty
          twierdzilas swojego czasu, ze owszem, w latach 80-tych kupilas z mama telewizor
          ot, tak sobie, przypadkowo przechodzac kolo sklepu na spacerze.
          • Gość: Imagine Re: Imagine IP: *.unl.edu 10.08.04, 17:24
            o czym ty mowisz mickey ? jaki telewizor i z jaka mama ? chcesz mi dolozyc,
            wypowiedz sie w temacie, nie musisz platac w to mojej mamy ...
            po co zakladam ten watek ? po to by takie pacany jak ty wywalily swe zale,
            ze nie moga opalac swych tlustych dup na Majorce w styczniu.
    • Gość: krish Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: 62.233.233.* 09.08.04, 18:10
      IMHO neither 1 nor 2

ale jestem nowoczesny
      • Gość: Imagine Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.unl.edu 09.08.04, 18:14
        co wiec bylo przyczyna upadku ? masz jakas mysl ?
        • Gość: krish Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: 62.233.233.* 09.08.04, 18:21
          bo o ile pamiętam wg marxa komuniwm nie jest jakims tworem który sobie mozna
          wprowadzic lub nie

tylko EWOLUCYJNYM etapem rozwoju
          który zaistnieje sam jako koniecznosc
          w dobie wielkiego przerostu srodków produkcji
          absolutnego nasycenia wszystkich dostepnych rynków
          totalnej nadprodukcji
          i zwazanego z nia kryzysu

nie ma to nic wspolnego z dusza tylko z ekonomia
          choc sadze ze w takich warunkach latwego dostepu do dóbr
          dusza moze sie pozmieniac
    • illusionista Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 09.08.04, 18:32
      Jezeli czlowieka udaloby sie zaprogramowac jak jakas maszyne, to moze udaloby
      sie z tym komunizmem.
      • Gość: Imagine Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.unl.edu 09.08.04, 18:46
        tak, tylko pamietaj, ta maszyna szla do lekarza w razie potrzeby nie martwiac
        sie o to czy ja stac czy nie. ta sama maszyna "szla" na studia nie martwiac sie
        wcale o to, czy ja stac na to czy nie ... w zaufaniu ci powiem, ze moj dyplom
        magistra ekonomii (marksistowskiej) zostal uznany bez zadnego problemu na
        stanowym uniwersytecie.
        ale nie to jest moze najwazniejsze. najwazniejszym bylo to, ze dyrektor
        instytutu, w ktorym nostryfikowano moj dyplom powiedzial mi na ucho, ze mam dwa
        razy wiecej wykladow potrzebnych do otrzymania tytulu magistra ekonomii w
        Nebrasce. Poprosil mnie tez ... bym nikomu o tym nie mowil. Hihihihi, co
        niniejszym czynie ...
        • Gość: J.K. Nie zartuj, Imagine IP: 213.77.1.* 09.08.04, 19:11
          komunizm nie mial wobec kapitalizmu szans, gdyz koncentracja i alokacja
          kapitalu, z racji wiekszej elastycznosci kapitalizmu, przebiega
          w nim szybciej i sprawniej.
          • Gość: Imagine do J.K IP: *.unl.edu 09.08.04, 19:44
            it makes sense J.K,ale ... tu jest pytanie: do dzisiaj wszelkie decyzje typu
            alokacji, koncentracji dokonywane byly z olowkiem w reku i czesto gesto na
            zwykly chlopski rozum i tzw. nosa. Gdyby tak uzyc dzisiaj komputery w
            gospodarkach socjalistycznych do podejmowania decyzji ekonomicznych ?
            Oczywiscie zakladam istnienie wysokiego morale i profesjonalizmu kadry
            rzadzacej.
            • kamfora morale? 09.08.04, 19:57
              Gość portalu: Imagine napisał(a):

> Gdyby tak uzyc dzisiaj komputery w
              > gospodarkach socjalistycznych do podejmowania decyzji ekonomicznych ?
              > Oczywiscie zakladam istnienie wysokiego morale i profesjonalizmu kadry
              > rzadzacej.

Profesjonalizm można zakładać, ale morale? Na czym oparte?
              • Gość: Imagine do kamfory IP: *.unl.edu 09.08.04, 20:03
                na czym oparte morale ? a malo bylo nauczycieli swiata ? czy ktos naprawde zadal
                sobie trudu by stosowac te nauki ?
                • kamfora Re: do kamfory 09.08.04, 20:41

> na czym oparte morale ? a malo bylo nauczycieli swiata ?
                  > czy ktos naprawde zadal sobie trudu by stosowac te nauki ?

Imaginku, nauczyciele swiata powinni opierać się na czymś uniwersalnym, a to
                  "uniwersalne" raczej powinno być spoza świata :-)
                  Inaczej zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie się czuł upoważniony do
                  wprowadzenia zmian (oczywiście udoskonalających ;-)
            • Gość: lukiz Re: do J.K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 20:05
              A jak wybrać ludzi z "wysokim morale" tą profesjonlną kadrę rządzącą. To się
              nie udaje w demokracji i nie udawało w komuniźmie. Sensownie jest podzielić
              świat na część komunistczną i nie komunistyczną i niech każdy sobie wybierze
              gdzie chce żyć. W tym miejscu należy napisać że taki podział już jest i widać
              wyraźnie co wolą ludzie (po kierunku migracji).
              Komunizm jest sprzeczny z naturą człowieka bo zakłada rozdawanie za darmo.
              Wiadomo że nie ma nic za darmo więc koszty ponosi ktoś inny, czyli jest nie
              świadomie okradany. A właściwie to świadomie, więc się buntuje i komunizm upada.
    • Gość: mmax20 Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.b.dial.de.ignite.net 09.08.04, 19:33
      był zakłamany, dlatego
      otwartość, szczerość to podstawy przeżycia systemu takiego, czy innego, bez
      przejmowania się o to czy człowiek dorósł, czy nie,
      a jeżeli dzisiaj mówimy o "wolności" mediów w rozumieniu wolności kolportowania
      mózgowego szmalcu dwustu najbogatszych ludzi dookoła globu ziemskiego 24
      godziny na dobę, to należy obawiać się o to, czy radość z "indywidualnie
      wypracowanych" dóbr (ten człowiek spadł chyba z obłoków???) potrwa jeszcze
      dziesięć lat, czy cokolwiek ... i jakby nie było
      pozdrówko
      • Gość: Imagine Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.unl.edu 09.08.04, 19:39
        co zaklamanego w stwierdzeniu, ze pracujemy dla wspolnego dobra, ze dokladamy
        do tego dobra, tyle na ile nas stac ? podobnie moznaby powiedziec ze Jezus
        plotl glupoty mowiac "nie zabijaj" ... moze jednak dusze nasze nie dorosly do
        tego by nie zabijac i z ochota pracowac dla wszystkich ...
        • Gość: lukiz Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 20:11
          nie dorosły NA PEWNO. Za dużo osób które się podpinają pod wspólne dobro bez
          chęci pracy.
        • mickey.mouse Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 10.08.04, 07:00
          Zaklamanie tkwi w naiwnej wierze, ze kazdy czlowiek dobrowolnie da z
          siebie "tyle, na ile go stac". Tak naprawde bowiem, poza nieliczymi jednostkami
          (pracujacymi dzisiaj we wszelkiego rodzaju woluntariatach), nikt dobrowolnie
          nie da z siebie tyle "na ile go stac", jesli nie bedzie mial w tym tak czy
          inaczej pojetego, ale jednak konkretnego, a nie abstrakcyjnego interesu.
          Czlowiek do dzialania potrzebuje konkretnej motywacji, a nie wznioslych hasel
          np. o wspolnej pracy dla dobra partii i narodu - z naciskiem na partie na
          dodatek - ktorymi karmila nas komunistyczna propaganda.
    • witch-witch Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 09.08.04, 19:40
      No i co,ze mogles latwo dostac dyplom magistra, pojsc do lekarza nie martwiac
      sie o pieniadze, tylko jaka pomoc dostales w przychodni? Jakiego rodzaju
      dentystyczne uslugi miales w komunizmie?Szczesciem tego, kto byl bez dziur i
      zdrowy, bo jak nie to do trumny niedaleki kawalek drogi.I co po tych studiach,
      stac cie bylo na wlasne mieszkanie, domek, samochod? Komunizm to piekna bajka,
      stworzona przez kilku niedoroslych, podejrzanych i nie calkiem pewnych
      zydowskich typkow. W Polsce byl jedynie komunizm w wydaniu moskiewskim, a
      raczej w wydaniu moskiewskiego "w morde buta" i "blisko koryta".
      Oszustwa, kradzieze na skale milionow, lapowy...kurewstwo jednym slowem. Teraz
      jest to samo dziadostwo tylko troche ladniej sie nazywa.
      • Gość: Imagine Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.unl.edu 09.08.04, 19:52
        sorry, ale w komunie rozprawiono sie z chorymi nerkami mojej siostry, mnie
        wyleczono z notorycznych przeziebien, zaszczepiono na wszelkie mozliwe chorobska
        itp. Zeby mialem leczone w komunie, naprawiane i niektore plomby mam do dzisiaj.
        Lekarz przyjmowal mnie w swoim gabinecie, mialem z nim personalny kontakt.
        Teraz na dostanie sie do lekarza kazano mi czekac 3 tygodnie ( z goraczka).
        Ani nie jestem zdrowszy, ani nie lepiej zbadany. Nie mowiac o kosztach.
        Nie stac mnie bylo na samochow od razu po studiach, ale nie mialem tez dlugow
        po uszy z tytulu domu, dwoch samochodow, studiow zawodowych i kart kredytowych.
        Rzadzaca kadra w komunizmie to byla banda: czy tak musi jednak byc ?
        • Gość: krish Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: 62.233.233.* 09.08.04, 20:06
          a nie nie dear imagine, jesli o to Ci chodzi to komunizm w dzisiejszych czasach
          nie ma racji bytu

po prostu ludzi na niego nie stac
    • kamfora Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 09.08.04, 20:02

> 1. jego zasady nie sa zgodne z natura ludzka i nigdy nie beda.

Przedwczoraj brałam udział w dyskusji (pseudo)filozoficznej na temat
      przyczyny upadku komunizmu. Najbardziej podobało mi się stwierdzenie, że
      powodem upadku komunizmu był brak waty i papieru toaletowego ;-)
      • Gość: Imagine Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.unl.edu 09.08.04, 20:06
        ani to smieszne kamforko ani prawdziwe. upadku nalezy szukac w nas samych.
        • Gość: lukiz Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 20:14
          Na szczęście przyczyn trwania nie należy szukać w nas samych....
          (w końcu był narzucony przez rosjan)
          • aszar.kari Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 09.08.04, 20:23
            A ja mysle, ze klopot ze wspolnym dobrem polega na tym, ze co czlowiek, to inna
            wizja wspolnego dobra. Jedni chca bloki-mrowkowce z M3 dla kazdej rodziny a
            innym wystarczy wspolne M3 dla 3 rodzin ;] Kto mialby definiowac to wspolne
            dobro, ksztalcic pokolenia z jedna, szczytna wizja? Kto i jak mialby
            naprowadzac na wspolnote tych jakichs nieprawomyslnych? Nie widze szans dla
            komunizmu wlasnie dlatego, ze jednostka lubi sobie byc swoja wlasna ze swoja
            indywidualna wizja wlasnego dobra i nawet jak sie godzi na dokladanie do
            wspolnej policji czy oczyszczalni smieci to chce miec nad tym kontrole i
            mozliwosc wplywania na to jak ta policja dziala i co ta oczyszczalnia oczyszcza.
            Co to by mialo byc, Twoim zdaniem Imagine, to wspolne dobro? Przypomina nieco
            wizje Swietego Graala albo bardzo nowoczesnie Czekanie na Godota.
            • Gość: Imagine Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.unl.edu 09.08.04, 21:01
              widzisz, moje marzenia i twoje tak bardzo wcale sie nie roznia, jesli juz to
              dekoracja, detalami. Uwazam, ze kazdy czlowiek ma podobne, podstawowe potrzeby,
              ktore wlasnie mozna udekorowac na wlasna modle. UDEKOROWAC ... i to jest slowo
              klucz. To, ze ktos mieszka w smietniku, a ktos na Mogadorze stuizbowym
              ( w ilu sypialniach do cholery mozna spac jednej nocy)nie swiadczy dobrze
              o naszym rozumieniu innego czlowieka. Wierze w to, ze jestesmy zdolni zapewnic
              kazdemu z osobna wygodne miejsce do mieszkania, a czy to jest w bloku czy w
              domku rodzinnym, to juz sprawa gustu.
        • kamfora Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 09.08.04, 20:43

> ani to smieszne kamforko ani prawdziwe. upadku nalezy szukac w nas samych.

Może i nie śmieszne - ale co do prawdziwości, to powiem tylko, że dlatego
          wątpisz, iż nie jesteś kobietą :-)))
    • dyplomata A w Chinach komunizm ma sie super, no? n/t 09.08.04, 20:19
    • Gość: lukiz Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 20:26
      ad 2. dusza ludzka jezcze nie dorosla by myslec w kategoriach o jakich mowia
      zasady komunizmu ?
      Jak by wyglądał świat gdyby wszystkie dusze dorosły? Każdy by chciał pracować
      dla wspólnego dobra? Czym byśmy sie różnili od siebie? A jak by ktoś wolał
      mniej pracować i mniej dostawać? Komunizm zakłada równość. Jeśl za mniej pracy
      mniej zapłaty to już nie jest wtedy przecież komunizm.
    • bigda Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 09.08.04, 21:03
      Nie wiem, co to jest natura ludzka, ale komunizm przede wszystkim jest systemem
      niewydolnym ekonomicznie. Dlatego też upadł.
      • Gość: Imagine Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.unl.edu 09.08.04, 21:11
        wlasnie tu jest cos czego nie rozumiem ... czy jedyna podwalina skutecznosci
        system ekonomicznego jest wlasnosc prywatna ? czy przeciez przy dzisiejszych
        mozliwosciach obliczeniowych i modelowych, naukach ekonometrii, niemozliwym jest
        zoptymalizowanie decyzji gospodarczych, bez wzgledu na to, kto posiada srodki
        produkcji ? czy musimy polegac na decyzjach takich upiorow jak Enron, ktore
        z dnia na dzien rujnuja zycia setkom tysiecy ludzi ? i gdzie tu mowa o
        gospodarnosci, skoro wszystko zakonczylo sie upadkiem ?
        • aszar.kari Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 09.08.04, 21:21

czy musimy polegac na decyzjach takich upiorow jak Enron, ktore
          > z dnia na dzien rujnuja zycia setkom tysiecy ludzi ? i gdzie tu mowa o
          > gospodarnosci, skoro wszystko zakonczylo sie upadkiem ?

Zycie setkom tysiecy ludzi zrujnowala ich wlasna chciwosc, w pewnym stopniu
          lenistwo w kontrolowaniu komu powierzaja swoje pieniadze i iluzja
          nieogranicznonych zyskow rozposcierana podobnie jak wizja wiecznego szczescia w
          komunizmie. Na chwile te setki tysiecy ludzi zapomnialy o prostej prawdzie, ze
          jak cos wyglada za dobrze na to zeby bylo prawdziwe to najprawdopodbniej jest i
          takie sa skutki.
          Nie musimy polegac na niczyich decyzjach - wlasnie to jest takie przyjemne, gdy
          sie nie zyje w komunizmie - to, ze decyzje podejmuje sie samemu i czasem trzeba
          za nie slono zaplacic.
          • Gość: Imagine Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.unl.edu 09.08.04, 21:39
            piszesz, ze nie musimy polegac na czyichs decyzjach. to tak tylko z pozoru
            wyglada. nie wiem w jakim kraju mieszkasz, ale tu w Stanach zanim sie obejrzysz,
            juz jestes w rekach wampirow kredytowych. A to dom, a to samochod, a to karta
            kredytowa, a to pomoc finansowa na szkole, a to tamto i owamto. Zgadzam sie.
            Nic nie musze od nikogo przyjmowac. Tylko po jaka cholere zyc w takim ustroju,
            gdy z niego nie korzystasz, nie wkladasz pieniedzy do banku, nie akceptujesz
            kredytu ... musisz czekac latami na to az uskladasz sobie pieniadze na dom.
            O ile ci sie uda. Wiekszosc ludzi nie stac na kupno za gotowke, wiec ....
            banki przychodza z pomoca I JUZ POLEGASZ NA CZYJEJS DECYZJI ...
            Imagine.
            • Gość: lukiz Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 21:43
              A mówią żeby nie atakować at person. Po co pisać takie bzdury. Co ci
              przeszkadzają banki?
              • Gość: Imagine Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.unl.edu 09.08.04, 21:56
                przeszkadzaja mi, bo sie robia coraz bogatsze, za moimi plecami. dla przykladu:
                nie dostaje swej zaplaty w miejscu pracy, ani w gotowce, ani zadnego czeku.
                moje pobory elektronicznie sa przelewane do banku, czyli ten bank, dysponuje
                od godziny zero (godziny wyplaty) moimi poborami, BEZ MOJEJ ZGODY !!!
                malo tego. ci co to zaprojektowali wiedzieli ze nie pojde do banku i nie
                wyciagne swej pensji, tylko bede wypisywal czeki przez caly miesiac, ewentualnie
                pobieral mala gotowke z automatu. Przemnoz sobie to przez kilkanascie tysiecy
                ludzi pracujacych na moim Uniwersytecie i masz setki milionow dolarow na koncie
                banku, co miesiac, w sposob nielegalny (no moze legalny ale nieuczciwy). Juz
                teraz wiesz jak sie buduje fortuny w kapitalizmie ?
                • Gość: lukiz Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 22:35
                  A przecież wystarczy sie zatrudnić tam gdzie płacą do ręki. Albo samemu założyć
                  firmę i płacić pracownikom na rękę. Skoro jest jak mówisz to poprostu większość
                  tak woli.
                  • Gość: Imagine Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.unl.edu 09.08.04, 22:46
                    nie przypominam sobie by sie ktos mnie pytal o zgode.
        • Gość: lukiz Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 21:21
          Przecież wystarczy napisać dobrą symulację giełdy komputerowej by przewidzieć
          ceny akcji na giełdzie. Z tej samej przyczyny nie da się przy dzisiejszych
          mozliwosciach obliczeniowych zoptymalizować gospodarki. Trzeba by symulować
          każdego człowieka. Ktoś ostatno dostał nobla za udowodnienie niprzewidywalności
          ekonomi.
        • bperczak Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 09.08.04, 22:09
          > wlasnie tu jest cos czego nie rozumiem ... czy jedyna podwalina skutecznosci
          > system ekonomicznego jest wlasnosc prywatna ? czy przeciez przy dzisiejszych
          > mozliwosciach obliczeniowych i modelowych, naukach ekonometrii, niemozliwym
          jest
          > zoptymalizowanie decyzji gospodarczych, bez wzgledu na to, kto posiada srodki

Istota zagadnienia tkwi w słowie "konkurencja". Jeśli wszystko jest wspólne,
          nie mogę konkurować. Jeśli pracuję w tytoniówce w Augustowie, nie będę
          konkurować z tytoniówką w Krakowie, bo obie są moje. Przecież nie będę
          konkurować sam ze sobą. Nie wytworzę produktu lepszego. Ten sam mechanizm
          działa w fabryce komputerów, a nawet w szkołach. Jeśli nie wytworzę produktu
          lepszego, w pewnym momencie dojdę do granic możliwości produkcyjnych, bo moje
          stare technologie nie pozwolą na wiecej (a ludności przybywa w przeciwieństwie
          do miejsca na ziemi gdzie można budować kolejne fabryki, pola, obory, etc).
          Inni w warunkach konkurencjii wytworzą produkt lepszy i za parę dni ni ebędą
          chcieli się ze mną wymianiać swoimi porduktami na stworzone przeze mnie
          dziadowstwo. Zaczyna się izolacja ekonomiczna - nie z powodów politycznych ale
          stricte ekonomicznych.
          Palnowanie nie ma tu nic do rzeczy. Zaplanować możesz konieczne produkcję
          brukwi na przyszły rok - możesz policzyć, ile brukwi pochłonie lud. Nie możesz
          zaplanować produkcji badziągwi na przyszły rok i wziąć poparwki na wpływ jej
          produkcji na spożycie brukwii w roku przyszłym, bo badziągwi jeszcze nie
          wymyśliłem. Dopiero jej przyszłe odkrycie i wprowadzenie na rynek
          zrewolucjonizuje rynek brukwi i innych prduktów tak, że wszystkie plany wezmą w
          łeb. Jeśli wynajdę badziągwię (może badziągiew?), na zasiłek dla bezrobotnych
          przejda producenci brukwi (za zasiłek ja zapłacę w podatkach), a ja pojadę na
          wakacje na Wyspy Szczęśliwe. Powiesz "niesprawiedliwe". Ale jeśli tak nie
          zrobimy i każemy ludziom jeść brukiew, bo obłożymy podatkiem lub zakazami moją
          prywaciarską badziągwię, to będzie sprawiedliwie, ale wszyscy będziemy żreć
          brukiew. I tu wyłania się niesprawiedliwość osądu kapitalizmu. Otóż pomimo
          tego, że kapitalizm pociąga za sobą ofiary - nawet śmiertelne - zapewnia też
          postęp. Wbrew Twojej ocenie zapewnia też wiele luksusów owym ofiarom. Jeśli
          komunizm zopstały wynaleziony 100 tys lat temu, to gość, który kiedyś wynalazł
          cegłę, nie zachrzaniałby po godzinach, zeby ją wynaleźć (upraszczam, bo się
          rozpisałem za bardzo), bo nie opłaciłoby mu się. Jednak opłaciło się. Fachowcy
          od klecenia szałasów z trzciny pomarli z głodu, ale gdyby komunizm uniemożliwił
          wynalazek poprzez zapewnienie jego nieopłącalności lub uniemożliwił jego
          wprowadzenie na rynek dbajac o fachowców od szałasów, siedzielibyśmy dziś w
          szałasie, a nie w ciepłym domciu. I choć fachowcy od szałasów pomarli,
          dzisiejsi bezrobotni też nie siedzą w szałasie, tylko w ciepłych domach (wiem,
          nie wszyscy, ale wbrew pozorom większość). Zatem ofiara szałasmanów przczyniła
          się nie tylko dobru ceglarzy, ale także bezrobotnych. Mało tego. W szłasie sie
          da się zrobić procesora. Zatem dzięki śmierci szałasmanów mogę dzis do Ciebe
          pisać i nawet nie wiesz, jak się cieszę z tego, że właśnie do Ciebie :)
          Postęp wymaga ofiar. Wiele ofiar pociągnęła za soba budowa Wielkeigo Muru
          Chińskiego, piramid egipskich, itp. Wielu szałasmanów zginęło, zanim
          wynaleziono procesor. Ale dzięki temu wielu bezrobotnych ma dziś (via net)
          łątwieszy dostęp do pracy. Procesor znacznie też zmniejszył koszt pracy, dzięki
          czemu tańszy jest chleb. Zatem śmierć szałasmanów pozwala się dziś najeść takze
          bezrobotnym, którzy bez procesora zmniejszającego koszt produkcji chleba nie
          mogliby sobie pozwolić na dwa bochenki, a zaledwie na jeden. Niesprawideliwa
          śmierć szałasmanów i drapieżny kapitalizm pozwolił na stworzenie netu, w którym
          można dziś głosić hasła komunistyczne.
          Wielu ludzi umiera z głodu. Jaka jest na to rada? Komunizm? Nieprawda. Komunizm
          nie pozwala na wynalezienie procesora i zmniejszenie kosztów produkcji chleba,
          zatem przyczynia się do znacznie więskzej liczby przypadków śmierci głodowej.
          Jest na to inna rada. Otóż dzięki procesorowi codziennie klikam na pajacyka.
          Czasem dam jakieś pieniadze (w mairę swoich skromnych mozliwości) ludziom,
          któym ufam, że ich nie ukradną, ale nakarmia za nie głodnego. Czasem sam
          podzielę się z kimś jedzeniem (ongiś więcej miałem do tego okazji), a dzięki
          procesorowi... kto wie, moze kiedyś będę bogaty i ufunduję stypendium dla
          kogoś, kto dzięki nauce też stanie się bogaty i też komuś zafunduje stypendium.
          Komunizm jest oszustwem z bardzo prostej przyczyny - jest dzieleniem się nie
          swoimi dobrami. Jeśli chcę się podzielić swoimi dochodami, nie potrzebuję do
          tego komunizmu. Jeśli pomimo tego komunizm jest mi potrzebny, to znaczy, że mam
          ochotę dzielić się też Twoimi dochodami. Jeśli Ty też masz na to ochotę, zrób
          to sama. Jeśli nie, moje dzielenie sie Twoją pracą, zdolnościami, czasem byłoby
          nie w porządku z mojej strony. Ale ja chcę być w porządku wobec Ciebie. Dlatego
          pozostańmy przy kapitalizmie. Ja podzielę się swoimi pieniędzmi na tyle, na ile
          mogę, a Ty o swoich dochodach decyduj sama. Jeśli zaś nie możesz się podzielić,
          a potrzebujesz pomocy, nie musisz jej wymuszać na ludziach, którzy będą na
          Ciebie za to wściekli. Jest wielu takich, którzy chętnie Ci pomogą i będą
          szczęśliwi, że mogli pomóc, na coś się przydali... wykorzystaj dobrze taką
          pomoc, żebyś potem i Ty mogła jej udzielić.
          pzdr
          bigda
          • Gość: lukiz Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 22:14
            Podziwiam CIĘ. Że też chciało Ci się tyle pisać. Popieram w 100%. Mi się nie
            chciało tyle pisać...
          • Gość: Imagine Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.unl.edu 09.08.04, 22:19
            o ranyyyyyyy, ale elaborat. dzieki. a co z wlasnoscia grupowa, no wiesz,
            ci co pracuja w firmie X, sa jej wspolwlascicielami ?
            Imagine.
            • bperczak Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 09.08.04, 22:29

> o ranyyyyyyy, ale elaborat. dzieki.

Wybacz.

> a co z wlasnoscia grupowa, no wiesz,
              > ci co pracuja w firmie X, sa jej wspolwlascicielami ?

Nie, są jej pracownikami. Poświecają swój czas, wysiłek, zdolności i dostają za
              to pieniądze - tak jak się umówili z właścicielem.
              • Gość: mmax20 Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.b.dial.de.ignite.net 10.08.04, 05:10
                bperczak napisał:
                Komunizm jest oszustwem z bardzo prostej przyczyny - jest dzieleniem się nie
                swoimi dobrami.

powiem tak:
                Według wyliczeń Banku Swiatowego 300mld$ subwencji (rolniczych) w krajach
                rozwiniętych niszczy 60mld$ dochodów w krajach biednych, co jest więcej niż
                wynosi cała "pomoc" w ramach pożyczek i dotacji jaką otrzymują one od tych
                krajów...

to oczywiście nie oszustwo
                a dobra są oczywiście wypracowane

• Gość: mmax20 Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.b.dial.de.ignite.net 10.08.04, 06:57
                  i niech mi kto wytłumaczy, czym się różnią takie subwencje w kapitaliźmie od
                  rozdzielnictwa w komuniźmie??,
                  • bigda Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 10.08.04, 16:33
                    Gość portalu: mmax20 napisał(a):

> i niech mi kto wytłumaczy, czym się różnią takie subwencje w kapitaliźmie od
                    > rozdzielnictwa w komuniźmie??,

Niczym. Pisząc o komunizmie miałem na myśli wszelkie praktyki idące w jego
                    kierunku bez względu na to, czy anzywa się je otwarcie komunizmem/socjalizmem,
                    czy nazwa jest inna. Ale z subwencjami jest nieco inaczej. Otóż jeśli rząd RP
                    dzieli się moimi pieniędzmi udzielając subwencji rolnikom, to trochę tak jakbym
                    to ja płacił za ten kawałek świniny, tylko nie w sklepie, a w urzędzie
                    skarbowym. Oczywiście jest to praktyka chora i nieefektywna (poza świniną
                    opłacam także urzędnika; a świnina i tak nie jest moja tylko Skarbu Państwa).
                    Ale to sprawa pomiędzy mną a rządem RP rozbójniczo ściągającym ode mnie haracz.
                    Płacę rolnikowi za świninę w sklepie czy w urzędzie skarbowym, ale płacę.
                    Jeślli to pozbawia dochodów rolnika z Bangladesz, to po prostu nie wytrzymuje
                    on konkurencji. Oczywiście, chętnie mu pomogę, tym bardziej, ze na dłuższą metę
                    opłaci się to i mi (stworzy on konkurencję dla polskiego rolnika, dzięki czemu
                    mój kochany schabowy będzie tańszy). Ale rolnik z Bangladesz nie moze się czuć
                    okradany.
                    Bigda
                    • Gość: mmax20 Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? IP: *.b.dial.de.ignite.net 10.08.04, 17:20
                      o jakiej konkurencji ty mówisz? to jest tąpnięcie słonia w mrowisko! nie wiem,
                      czy ty naprawdę w to wierzysz, co mówisz, czy prowadzisz jedynie konwersację,
                      jeżeli to pierwsze, to współczuję "wyprania", a jakby to drugie, to podaję
                      stronkę gwoli przemyśleń
                      most.org.pl/pipermail/neoeconomicus

• bigda Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 10.08.04, 19:25
                        Trudno na tejs stronce cokowliek znaleźć.
                        A Pisałem o konkurencji, ajką rolnik z Balngladesz nawiąże z Polską, ba z USA
                        nawet z 200 lat. Mało tego, bgędzie nam z litosci wysyłał pomoc finansową,
                        żywnościową, etc.
                        Nie sądzę, zeby w tym wieku, ale za 200 tak. Pamietaj, że ten rolnik ma dzieci
                        i wnuki. Mnie jego dzieci absorbują w stopniu umiarkowanym, ale jego bardzo.
                        Rolnik nie moze mieć pretensji do mnie za to, że płacę za kawałek świni nie
                        tylko w sklepie ale i w urzędzie skarbowym - dotacja. To moja kasa.
    • j_ar Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 10.08.04, 09:02
      pkt 1. religia jest dla ludzi, a komunizm..hmmm.. tu trudniej, ludzie sa dla
      komunizmu.. nie das sie tego pogodzic
    • iwan_w mniej więcej pkt 1 10.08.04, 11:12
      Mówimy o komuniźmie w czystej postaci?

Założenia oparte na tzw. optymiźmie antropologicznym (powszechne braterstwo bez
      przymusu państwowego i tak dalej), nie wytrzymującym zderzenia z
      rzeczywistością.

Natura ludzka jest w swej istocie niezmienna, więc utopia komunistyczna (jak
      tysiąc innych, możemy dorzucić tutaj pokrewne anarchistyczne) pozostanie utopią.

Likwidacja państwa oznacza chaos, wojnę wszystkich przeciwko wszystkim.

Ot i tyle, w skrócie, powiedział co wiedział,

iwan_w, rosyjski arystokrata
    • komandos57 Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 10.08.04, 20:12

Prosze o rzeczowa dyskusje.
      > Imagine.
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      A czy piardnac moge rzeczowo?
    • riebionek Re: Dlaczego komunizm nie mial szans ? 12.08.04, 00:10
      Żaden ustrój wymyślony przez człowieka nie ma szans. Wszystkie oparte są na
      kłamstwie. Komunizm wdeptał w błoto wielu ludzi wykształconych i fachowych.
      Gospodarka komunistyczna oparta była na fałszywych zasadach. Presja militarno-
      ekonomiczna USA przyspieszyła rozkład od środka komuny. Gdy zniknął straszak
      komunizmu zmieniło się także na Zachodzie, dokręcono śruby wielu ludziom, płaca
      realna spadła. Propaganda kapitalistyczna jest równie prymitywna jak ta
      komunistyczna. Kłamstwa w kółko powtarzane wchodzą na stałe do wielu głów. Ktoś
      bardzo łatwo usprawiedliwił Enron, to złodziejstwo na niewyobrażalną skalę,
      wszyscy kradną, nieprawdaż? A tych enronów i enroników tysiące. Kiedyś to się
      rypnie. Rywalizacja między państwami i kontynentami doprowadzi do wojny,
      miliony desperatów zepchnięte na margines zapragną nowej komuny. A dziś wszyscy
      mówią jak Waldemar Łysiak w książce "Największe klamstwa dwudziestego wieku".
      Rzeczywistość jest bardziej skomplikowana, nie jest czarno-biała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka