Dodaj do ulubionych

Co zostało z koncepcji Nietzschego

19.12.13, 21:44
No i znowy mnie sprowokował Nowak, bo krytykę tego filozofia wrzucił odnośnie Jezusa.
1. Koncepcja wiecznego powrotu.
2. Koncepcja nadczłowieka.
3. Bóg umarł.

Koncepcja pierwsza odnośnie czasu, macie ją w Chłopach Reymonata, to czas cykliczny, wiosna, lato, jesień, zima. Uważali wtenczas że czas nie jest liniowy tylko wszystko się powtarza. Ta koncepcja upadła na początku wieku.
Koncepcja druga nadczłowiek, ta teoria ma swój początek w ewolucjoniźmie neodarwinistów. Neodarwiniści na zlecenie kapitalistów sfałszowali Darwinizm, że tylko silni przeżyją, bo kapitaliści nie chcieli słabszym pomagać. A Darwin głosił naprawdę że gatunek ludzki trwa bo sobie pomagamy. Tak więc silni przeżyją a chrześcijanie są słabi , więc swoją słabością krępują ludzkość. Tą koncepcje wychorzystali niemcy że są ponad inne rasy, no i wiecie co było dalej i co zrobili nadludzie.
Tylko koncepcja trzecia jest aktualna, bo bóg umarł, to znaczy po prostu że ludzkość osiągneła dojrzałość, człowiek sam o sobie decyduje a nie bóg z jego instytucją kościołem, który traktuje ludzi jak niedojrzałe dzieci.

Tak więc bzdurne jest oceniać błędnymi koncepcjami które upadły życie Jezusa.

Obserwuj wątek
    • genderless teoria wzglednosci 19.12.13, 22:04
      egzystencjalka napisał(a):

> A Darwin głosił naprawdę że gatunek ludzki trwa bo sobie pomagamy.

Uczciwie sie przyznam, ze takiego Darwina nie znam. Podasz jakis link? Ponadto wydawalo mi sie, ze zajmowal sie on teoria ogolna a nie przypadkiem szczegolnym jednego gatunku. Wyobrazam sobie, ze dla teorii ogolnej kwestia pojedynczego gatunku moze byc niezbedna jako zaslona dymna. No ale takowa lepiej rozpatrywac od strony teorii zaslon dymnych.

Obecnie gatunek ludzki jeszcze trwa mimo, ze sobie nie pomagamy. Zyski ida do beneficjentow. Jedyna nadzieja w ogolnej teorii Darwina.
      • egzystencjalka Re: teoria wzglednosci 19.12.13, 22:12
        genderless
        Później poszukam bo myślałam że to dobrze znane. Na świecie między mordowaniem i pomaganiem jest równowaga, więc jeśli świat to pole bitwy nie przetrwająci co uszkodzonych pozostawią, ale ci co uszkodzonym pomogą, bo ci następnie w innych elemantach zaoferują swoją pomoc. Kapitalistom bardzo się nie podobało pomagać słabszym więc neodarwiniści ogłosili że tylko na polu bitwy przetrwają najsilniejsi i nie trzeba mieć skrupów, co nawet Marks pókał się w głowę że to bzdura.
        • genderless Re: teoria wzglednosci 20.12.13, 16:35

> Na świecie między mordowaniem i pomaganiem jest równowaga

Chyba jedynie w swiecie hodowcow zwierzat.

W swiecie natury jest rownowaga miedzy liczba urodzonych ofiar a liczba gab potomstwa drapieznikow do wykarmienia. Homo Sapiens moze sobie co najwyzej pomoc to zrozumiec wbrew usilowaniom krytykow maltuzjanizmu. Ja osobiscie to bym nawet z ta pomoca nie przesadzal bo po co znieksztalcac dzialanie praw natury.

> nawet Marks pókał się w głowę że to bzdura

Ale Marks sie raczej ustawial w roli superschizofrenicznego Jezusa. Biolog to z niego byl jedynie gdy siaty z targu targal.

> Kapitalistom bardzo się nie podobało pomagać słabszym

Z doglebniejszych badan wynikalo, ze wrecz przeciwnie. Ich glownym celem bylo likwidowanie strukturalnego bezrobocia na wsi. Oczywiscie bez przesady jedynie tak aby robotnicy w miescie z glodu umierali tylko troche mniej. A ci mieli jednak swobode wyboru szybkosci umierania, mogli tez trenowac sie w ascezie. Fakt, ze postep nie byl az tak usluzny aby rozpowszechnic sieci wypozyczalni sznurow dla wisielcow.
    • dinqdong Re: Co zostało z koncepcji Nietzschego 19.12.13, 22:10
      ja ci dzisiaj nic madrego nie powiem, bo daje za buraka...czuje sie jak ta biedna brzoza...gdzies tam na wschod od Polski.
      Ale..kluczowym slowem w tym wszystkim jest....ewolucja. Bo koncepcja 1 nie upadla, nadal sa cylke i beda. Tak samo z koncepcja 2, sa ludzie ktorzy uwazaja sie za nadludzi i jest ich calkiem sporo...tylko ewolucyjnie to kamufluja. A koncepcja 3, moze wejsc w zycie przy dalszej....ewolucji.
      • szaman.ka Re: Co zostało z koncepcji Nietzschego 19.12.13, 22:22
        To się czujesz podobnie jak ja.
        A z tymi cyklami to nie jest prawdą.Meteorolodzy wieszczą,że będą tylko 3 pory roku,a może nawet dwie? Wiosna wypada !
        • dinqdong Re: Co zostało z koncepcji Nietzschego 19.12.13, 22:28
          dwie, czy trzy to tez cykl...ewolucyjny, tylko ze pogody. Ale ja pisalem o innych cyklach...
      • egzystencjalka Re: Co zostało z koncepcji Nietzschego 19.12.13, 22:29
        Digndong
        Koncepcja wiecznego powrotu to sobie SF obecnie używa że ludzkość się kończy pozostawiając megaarcymocny komputer który zacznie wszystko odnowa, ale to już tylko sf, bo nie jesteśmy tak zdeterminowani, rozwijamy się do przodu, przeskakujemy z determinizmów.
        A drugia no Faszyzm raczej upadł w sensie przydatności.
        • dinqdong Re: Co zostało z koncepcji Nietzschego 19.12.13, 22:39
          no nie wiem, mam z tym problem...no ale ja mam ogolnie dzisiaj problem to sie zamkne.
          • egzystencjalka Re: Co zostało z koncepcji Nietzschego 19.12.13, 23:31
            dinqdong

Cykliczność można dostrzec w kościele, oni ciągle powtarzają te same dogmaty i co się dzieje, zupełnie nie przystają do rzeczywistości i powoli nawet kościół się zmienia ale do tego trzeba takich Franciszków Papieży.
        • genderless Ludzie ludziom zgotowali ten los. 20.12.13, 16:43

> SF obecnie używa że ludzkość się kończy pozostawiając megaarcymocny
          > komputer który zacznie wszystko odnowa

Badania, takie na serio, wskazuja, ze pozycje ogrodnikow, kucharzy i tego typu zawodow sa niezagrozone. Siec w pewnym sensie jest komputerem ale nie sadze aby kiedykolwiek byl on jednym komputerem. Dla sieci ludzie beda niezbedni jako sensory i organa wykonawcze. Roboty to beda ze soba graly w szachy do innych zajec beda potrzebni ludzie. Oczywiscie ludzie, ktorzy nabeda skromnosci w ocenie swej rzeczywistej inteligencji. To wszystko dlatego, ze inteligencja jest przereklamowana. No ale swiat reklamy to sobie ludzie sami stworzyli. Ludzie ludziom zgotowali ten los.
    • hansii NIC. 19.12.13, 22:19
      ale napisz cos o sexie, bo akurat Twoje zdanie n/t temat mnie ciekawi.

powaznie.

PS. O KANT- cie

natomiast zawsze chetnie.
      • egzystencjalka Re: NIC. 19.12.13, 22:35
        Hansil
        Kiedyś napisze o seksie ale dlaczego to ciebie tak ciekawi?
    • system.tzw.edukacji Re: Co zostało z koncepcji Nietzschego 19.12.13, 22:23
      > Co zostało z koncepcji Nietzschego

Głównie to, co zerżnął odeń kokainista dr Froïde (chyba tak się to pisze) i podał dalej. Później koncepcje te wdarły się na uniwersytety, przeniknęły do tzw. psychoterapii – i teraz są jak Lenin: wiecznie żywe.
      • egzystencjalka Re: Co zostało z koncepcji Nietzschego 19.12.13, 22:34
        System edukacji
        Obecnie to co było sto lat temu w każdej dziedzinie jest nieaktulne, ludzie z każdym pokoleniem pogłębiają obraz świata i to co wiemy teraz też upadnie i przyjdzie nowy obraz świata, głębszy, ale to co było to fundamenty które weryfikujemy by coś nowego stworzyć.
        • genderless uwiad dziedziny szynki 20.12.13, 16:48

> Obecnie to co było sto lat temu w każdej dziedzinie jest nieaktulne

Szynke to zapewne jedynie w londynskich klubach dla arystokracji bufetowa z powodu choroby sprzedaje od zaplecza. Dla nas pozostaly karteczki z napisem szynka na plastikowych opakowaniach czegs tam. Nie wiem nawet co to bo od lat odebralo mi ochote na probowanie.

> by coś nowego stworzyć.

Takoz nam wychodzi podrabianie Stworcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka