Dodaj do ulubionych

test Rorschacha, plamy

03.08.14, 19:26
laickie.pl/klub-sceptykow-polskich-%E2%80%9Epsychologia-to-nauka-nie-czary-protest-naukowcow-psychologow-i-studentow/
Możesz zjeść z kimś beczkę soli...

Nie wiem, czy kiedykolwiek nadejdzie czas kiedy z całkowitą pewnością będziemy w stanie zdiagnozować, to co się dzieje w naszym mózgu.
Obserwuj wątek
    • hatroha Re: test Rorschacha, plamy 03.08.14, 19:29
      pl.wikipedia.org/wiki/Test_Rorschacha
      Chciałbyś by na podstawie tego testu odebrać ci prawo do wychowywania dziecka?
      • hatroha Re: test Rorschacha, plamy 03.08.14, 19:31
        Chciałem sobie zrobić ten test, trafiłem na kilka z gotowymi odpowiedziami...w 90% nie było takich odpowiedzi jakie chciałbym "zaznaczyć". Jestem szalony?
    • brygada_ww Re: test Rorschacha, plamy 03.08.14, 23:39
      Powiem Ci, ze zaciekawiles mnie tym watkiem i testami. Jak znajde wolna chwile, to sprobuje rozwiazac dla samej siebie, ale przy malym dziecku nie da sie posiedziec kilku minut przed komputerem.
    • lifeisaparadox Re: test Rorschacha, plamy 04.08.14, 12:42
      Z tego co kojarzę tego testu już się nie używa z powodu zbyt luźnej interpretacji
      • hatroha Re: test Rorschacha, plamy 04.08.14, 17:48
        Używa się a niektóre ośrodki używają innych, ale nadal beznadziejnych metod.

Osobiście byłem świadkiem gdy przed rozprawą sądową o odebranie praw ojca ośrodek zrobił dziecku 12 letniemu test, w które wykazało że między dzieckiem jest super więź.
        Dziecko żyjąc z matką wzbrania sie przed odwiedzinami u ojca po rozwodzie. a gdy wraca, jest całe spłakane.
        Jak to możliwe by ośrodek na których decyzjach opierał się sąd nie wykrył tego, ze przez 12 lat ojciec psychicznie i fizycznie znęcał sie nad synem?

W Polsce jest mało informacji na ten temat, bo żadna matka po bataliach z mężem nie będzie miała siły walczyć z ośrodkiem którego działalność autoryzuje sąd. Żadna sprawa z z tymi ośrodkami nie została wygrana. W każdym wypadku sąd orzekał ponowne badania ....w tym samym ośrodku. Tenże by nie stracić wiarygodności tak przeprowadzał test by ...wyszedł tak sam.

Nawiasem, idźcie do psychiatry, psychologa i powiedzcie mu "że macie ochotę mordować ludzi". Zapłacisz 50 zł i wrócisz do domu jak gdyby nic się nie stało...No może prócz tego że mając zaliczone 20 takich wizyt masz podkładkę pod to, ze faktycznie zabijając ludzi nie będziesz osadzony w areszcie.

Jak ja kocham psychologię...

===>Tool - Vicarious<===
        Angelspit - "100%" / ACDC - "Black Ice"
        Faith No More - "Kindergarten"
        HIROMI UEHARA - "Place To Be"
        • lifeisaparadox Re: test Rorschacha, plamy 05.08.14, 20:09
          Nie każdy tak samo interpretuje krzywdę. Stąd obok psychologicznego systemu wartości, jest ten psychoterapeutyczny w którym jest definicja własna, wrażenie indywidualne. Ktoś może indywidualnie uważać Korwina-Mikke za inteligentnego i prawidłowego, a ktoś inny za szalonego i obrazoburczego człowieka. Tak samo relacje rodzicielskie, ba, nawet różnice między rodzeństwem potrafią być diametralnie różne w tym jak odbierają innych a nawet i samych rodziców.

Zabarwienie emocjonalne zmienia wszystko. Poziom wrażliwości, zakodowane wartości i odniesienia.
        • 1lapaz Re: test Rorschacha, plamy 07.08.14, 15:12
          tego testu sie nie uzywa, z powodu jego watpliwej miarodajności, ale to dopiero od roku bodajże .... wcześniej, przypadki, ktore opisałeś miały miejsce, co mnie bawiło już dosyć dawno
          • lifeisaparadox Re: test Rorschacha, plamy 07.08.14, 15:54
            Znaczy ten test jest miarodajny. Ja go lubię, pokazuje treści emocjonalne.
            Myślę że problem jest w tym, co jest nazywane. Jeśli obrazek jest niepodpisany że jest to treść związana z odbiorem np. "figura ojca", to jest możliwość że odczyt będzie niezwiązany z założeniem tematycznym.
            Jeśli mówisz że jest figura ojca, pokazując obrazek, to jeden będzie widział ciepłego odzianego w szaty miękkiego tatę, drugi srogą i wrogą postać, a trzeci kogoś nieobecnego za mgłą, co dokładnie odwzorowuje to jak ojciec był/jest postrzegany przez daną osobę i jakie emocje panują między nimi. Można to sobie darować, po prostu zapytać jak ktoś odbiera swojego ojca, ale "obrazki" są takim medium wirtualnego przenoszenia treści.

Tak samo inne obrazki. Myślę że większość z nich trafnie wpasowuje się w założenia - tam gdzie są np. dwie rozmawiające postaci, każdy indywidualnie opisuje charakter tych postaci, dopasowując swoje podejście do rozmów innych ludzi. Jeden będzie widzieć "bredzące o czymś nieistotnym osoby" a drugi "intensywną rozmowę z zaangażowaniem na ważne tematy". Tylko że do tego nie potrzeba obrazka, żeby wiedzieć, jak ktoś się odnajduje w rozmowie, gdy z nim rozmawiamy.
            Tak samo nie trzeba psychiatrycznego testu, żeby samemu wiedzieć czy np. denerwują cię gadatliwi domownicy, czy też nawiązujesz z nimi bogate dialogi które mają dla ciebie znaczenie i wartość.
            Myślę że to się pokrywa w tych obrazkach.

W pewnym sensie takie rzeczy psychologiczne też wymagają głębszego stopnia "wtajemniczenia", podejścia z zaciekawieniem i przyjęcia pewnych założeń które są opisywane. Tak samo jak w matematyce, trzeba przyjąć że 2 to dwie rzeczy, że to jest takie pojęcie-symbol opisujący liczbę. Że 3 to trzy rzeczy (pokazując trzy palce/przedmioty) itp.
            Wtedy można robić zadania matematyczne. Tak samo psychoterapia/psychologia wymaga przyjęcia takich podstawowych koncepcji, które później zaczynają mieć sens.
            Umówmy się że kangur z Kanady widząc rozpisaną na tablicy liczbę PI nie będzie czuł się przekonany co do jej wewnętrznego sensu.
            Tak samo ludzie którzy nie robią sobie w głowie miejsca na pozytywne przyjęcie koncepcji psychologicznych.
          • hatroha Re: test Rorschacha, plamy 07.08.14, 20:15
            1lapaz napisała:

> tego testu sie nie uzywa, z powodu jego watpliwej miarodajności, ale to dopiero
            > od roku bodajże .... wcześniej, przypadki, ktore opisałeś miały miejsce, co mn
            > ie bawiło już dosyć dawno

Bo dzisiaj zamiast plamy używa się...drzewka
            • 1lapaz Re: test Rorschacha, plamy 08.08.14, 09:58
              Bo dzisiaj zamiast plamy używa się...drzewka

równie dobrze mozna próbować analizować osobowość na podstawie oczytywania kształtów chmur, kazdy kto się w to bawi dojdzie do jakiś wniosków, w miarę sensownych, po systematycznym powtarzaniu cwiczenia w grupie np znajomych, o których wie wiecej niz raz widzianym pacjencie ... wiecej wlasnych pomysłów wprowadzanych i testowanych na bieżąco, a mniej regułek i będzie dobrze :) trzeba się rozwijać
    • brygada_ww Re: test Rorschacha, plamy 06.08.14, 20:07
      Nie wiem, czy kiedykolwiek nadejdzie czas kiedy z całkowitą pewnością będziemy w stanie zdiagnozować, to co się dzieje w naszym mózgu.

Kiedys gdzies czytalam, ze jest mozliwe zaprogramowanie w mozgu wspomnien innej osoby, ze nie beda to wspomnienia realne, emocjonalne, bo ten ktos osobiscie tego nie przezyl, jednak beda one siedziec niczym w komputerze. Mozliwe jest takze ich zresetowania. Jak slyszales o tym i wiesz o co w tym chodzi, to napisz kilka zdan.
      • hatroha Re: test Rorschacha, plamy 06.08.14, 22:11
        Myślę, że tak i to w niedalekiej przyszłości. Już dzisiaj można kupić za 300 dolców interfejs, który "podłączony" tylko do twojego mózgu steruje grą komputerową.

Zobaczcie
        www.emotiv.com
        Jesteśmy w stanie bez problemu czytać to co się dzieje w mózgu, teraz kwestia tylko przełożyć to na OBRAZ, bo na ruch już potrafimy.
        • hatroha Re: test Rorschacha, plamy 06.08.14, 22:21
          www.youtube.com/watch?v=nsjDnYxJ0bo
          • hatroha Projekty badające intencje 06.08.14, 22:24
            www.foxnews.com/story/2008/09/23/homeland-security-detects-terrorist-threats-by-reading-your-mind/#ixzz1XlEKXNhr
            Izraelski startup, WeCU (we see you), prowadzi prace nad podobnym do FAST systemem pod nazwą “Investigative System”. Ma on służyć do kontroli intencji osób przechodzących kontrolę na lotniskach. Prototyp w testach uzyskał 95% skuteczności. System WeCU działa w oparciu o analizę reakcji badanych osób na bodźce (obrazy i słowa) związane z informacjami interesującymi służby kontrolne. Prace WeCU są finansowane grantem rządu Izraela oraz grantami amerykańskich agencji rządowych - TSA i DHS.
            Wszystko to nie jest jeszcze zbyt proste do zastosowania, muszą nas przynajmniej ustawić w miejscu na które skierowany jest skaner, oraz podać nam odpowiednio silny bodziec, żebyśmy zaczęli myśleć o tym, co ich interesuje.
            źródło-> www.wrzosinski.com/2011/11/czytanie-w-myslach-jest-mozliwe.html
        • brygada_ww Re: test Rorschacha, plamy 06.08.14, 22:32
          hatroha napisał:

> Myślę, że tak i to w niedalekiej przyszłości. Już dzisiaj można kupić za 300 do
          > lców interfejs, który "podłączony" tylko do twojego mózgu steruje grą komputerową.

Tylko patrz, takie wspomnienia przetranmutowane czy jak im tam tak, czy inaczej beda jalowe, bo nienacechowane realnymi wspomnieniami ani emocjami. Dokladnie, jak w grach komputerowych.

> Zobaczcie
          > www.emotiv.com

> Jesteśmy w stanie bez problemu czytać to co się dzieje w mózgu, teraz kwestia t
          > ylko przełożyć to na OBRAZ, bo na ruch już potrafimy.

A ja sobie nie moge przypomniec nazwy ani miejscowosci, gdzie jest umieszczony jeden osrodek konferencyjny. Moge go zobrazowac, gdzie byly sklepy, dyskoteka, PUB, ale za cholere nie przypomne sobie nazwy, dawno to poza tym bylo. To tak, jak z moja pamiecia do imion, gdy kogos pierwszy raz spotkam i nie utrzymuje kontaktu to mi szybko wyleci z pamieci. Dziwne to wszystko i zbyt trudne jak dla mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka