Dodaj do ulubionych

Praca Policjanta

30.08.14, 20:09
Witam, przymierzam się do pisania pracy magisterskiej o zależnosci modelu Wielkiej Piatki do wybru zawodu. Bardzo intryguje mnie tutaj zawód policjanta, jakie wg. Was wyniki powinien posiadać policjant w 5 czynnikiach osobowosci neurotyczność, ekstrawersja, otwartość na doświadczenia, ugodowość, sumienność. Myślę, że policjant powenien odznaczac się niską neurotycznościa, jako osoba dobrze radząca sobie w trudnych sytuacjach, wysoką ekstrawersja (kontakty z luzdzmi itd), wysokoą sumiennościa, oraz tutaj mam problem, jak to się ma do otwartości na doswiadecznie oraz ugodowosći. Wg mnie otwarsoc na dosiwadczenie powinna być na poziomnie niskim, jako osoba przestrzegająca przepisów itd, a ugodowość na poziomie przeciętnym gdyż nie może ani być zbyt uległy, a z drugiej strony zbyt szrstki wobec innych. Jakie jest Wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • lifeisaparadox Re: Praca Policjanta 30.08.14, 21:48
      Ciekawe zagadnienie :)
      Ja dałbym największą otwartość, policjant który rozumie ludzi ma w mojej ocenie największą skuteczność. Policjanci mają do czynienia z ludźmi a nie z betonowymi krzesłami, więc brak/zaniżenie tego współczynnika kojarzy mi się z drwalem który rozumie tylko drzewa a one jego.
      Sumienność też jest według mnie istotna, bo idzie w parze z przestrzeganiem i nienaginaniem swoich priorytetów, a u funkcjonariusza publicznego jest to rzecz istotna.
      Ekstrawersja jak najbardziej, ale ważna jest w tej funkcji cierpliwość i zdolność przyjmowania trudnych ładunków emocjonalnych. Nie wiem dlaczego ekstrawertycy kojarzą mi się z osobami łatwo wchodzącymi z jednej strony w dialog, ale i w konflikt, pewnie dodał bym tutaj właśnie współczynnik ugodowości który kojarzy mi się ze zdolnością akceptowania trudności których nie da się zmienić lub nie ma na nie wpływu. Policjanci widzą dużo patologii i mogą sobie z nią nie radzić.
      Neurotyczność pewnie nikomu nie pomaga.
      • gonz01 Re: Praca Policjanta 30.08.14, 21:56
        Dzięki za właczenie się w dyskusję. Co do otwartosci to chodzi tutaj o otwartośc na doświadczenie z modelu Wielkiej Piątki (test neo ffi), a ponoć osoby które maja wysoki wskaźnik tego czynnika są niezależne w sądach i skłonne do kwestionowania autorytetów, co raczej nie idzie w parze z praca policnata, ktory musi jednak sztywno trzymać sie przepisów oraz nie może kwestionowac autorytetów (tutaj mam na mysli przelozonych) z resztą się zgadazam, chociaz nie wiem jak do konca z tą ugodowścia, poniaewaz z jednej strony policjant nie może być zbyt szorstki ale też nie może być zbyt uległy w wyknuywaniu obowiązków, wiec nie wiem na jakim poziomie w sumie powinna być ta cecha.
        • clarissa3 Re: Praca Policjanta 30.08.14, 22:19
          Dawniej to sie nazywalo kultura - teraz trudno powiedziec co nia jest, bo chamstwo sie przedarlo praktycznie wszedzie, ale chodzi o to ze nie ma sie taki czuc wyzej i ponad prawo a rozumiec ze jest tym policiantem po to zeby rowniez takim ktorzy zostali poszkodowani pomoc wyjsc z impasu. Nawet gdy sa kobietami!

Czyliby nalezalo w co taki delikwent wierzy - jesli wierzy ze faceci to bogowie to klapa!

Zalezy to tez od czego taki ma byc policjantem - ten od internetowych przestepstw, czy podatkowych, bedzie potrzebowal miec inne cechy niz ten kraweznikowy do lapania nocami drobnych rabusi na piechote, przeciez!
        • lifeisaparadox Re: Praca Policjanta 31.08.14, 03:45
          Myślę że to jest taka luźna rozmowa w której musimy mieć świadomość tego, co sami rozumiemy pod pojęciami.
          Dla mnie otwartość idzie w parze z zasadami życia społecznego, ideałami, akceptacją społeczną. Jeśli ktoś ma tutaj założenie, że jest to w sprzeczności z zasadami społecznymi, to mamy dwie wersje rozumienia tego samego pojęcia. Stąd może moje zaznaczenie cechy sumienności jako że mówimy o funkcjonariuszu publicznym.

Przed chwilą na przykład byłem w sytuacji otwartego konfliktu między dwoma grupami osób, w którym zawarłem sojusz z osobami z grupy przeciwnej, eliminując agresora w grupie przeciwnej i nawiązałem porozumienie w sprawie zachowania ładu społecznego. Było to definitywnie wynikiem mojej ugodowości i zrozumieniem zasad społecznych po drugiej stornie. Myślę że brak otwartości mocno upośledził by tą sytuację do przemocy fizycznej, doszło by do otwartego konfliktu, a tak, wsparcie w postaci ochrony lokalu o które zabiegałem, rozłożyło sytuację na czynniki pierwsze.

Więc może ja po prostu nazywam cechę "więzi społeczne".
          Z resztą jako były pracownik służb ochrony, mam tutaj pewne strategie stadnej ingerencji, prewencji, opierania się na grupie, a nie na jednostkowym bronieniu swoich racji. Tak też odczytuję otwartość.
    • wiolcia29_2 Re: Praca Policjanta 30.08.14, 23:29
      Zgodzę się z niską neurotycznością, wysoką sumiennością, przeciętną ugodowością, jednak otwartość na doświadczenie dałabym na poziomie umiarkowanym i nie najwyższy poziom ekstrawersji, bo w parze z nią często idzie impulsywność, a tu potrzebna jest też refleksyjność.
      • hatroha Ku... zdoje sie 31.08.14, 02:14
        Znacie jakiegoś policjanta?
        Sumienność? W czym, w wypisywaniu bzdur aby tylko sprostać statystyce?

Refleksyjność? No tak, jak pomóc rodzinie w której dochodzi do przemocy podczas gdy sam bije żonę i znęca się nad dzieckiem

Policjanci to chorzy degeneraci, nic więcej.
        Może idą tam ludzie z powołaniem, dobrzy ludzie ale po 5 latach "wyrabiają się"
        • gonz01 Re: Ku... zdoje sie 31.08.14, 08:17
          Mówimy o tym tutaj jaki właśni POWINIEN być policjant biorąc pod uwage 5 cech Wielkiej Piątki a nie jaki zdarza się, że jest..
          • hatroha Zdarze się? 31.08.14, 13:18
            Chyba faktycznie nie znacie nikogo.
            Policja nie ma systemu wsparcia psychologicznego.
            Nie ma metodologii wspierania działań operacyjnych, szkoleń nic nie ma a wymagania są surrealistyczne i aspołeczne.

Nie ma takiego człowieka na ziemi, który idąc do Polskiej policji nie utonąłby w gó...e.
            Najgorzej mają ci najlepsi, ludzie z zasadami, idealiści, ludzie z misją. System ich łamie i stają się psami. Co gorsza ten sam system chroni ich przed własnymi patologiami.
            Dziś policjant bez problemu może sfałszować dokumenty celem osiągnięcia korzyści majątkowych i nawet jeśli sie przyzna do tego nie będzie pociągnięty do odpowiedzialności.
            Chyba że odstaje od grupy np. nie uczestniczy w dupceniu kurewek, czy nie użyczył żony do policyjnego rankingu żon tj. "która najszybciej sie puszcza".
            Ci ludzie do degeneraci, ten system to rodzaj psychicznego holokaustu.

Nie ma sensu rozmawiać jaki POWINIEN, bo jeśli taki będzie to po kilku latach służby będzie sku...synem.
    • gonz01 Re: Praca Policjanta 02.09.14, 00:13
      Akurat odbieglismy od tematu..
    • gonz01 Re: Praca Policjanta 02.09.14, 00:16
      interesuje mnie własnie taki idelany profil policjanta pod względem Wielkiej Piątki, a pozniej przeprowadzenie własnych badań z policjantami już pracującymi i porównanie tego i wyciagniecie wniosków, tylko własnie jaki powinien być ten idelany policjant w tych 5 sklach, bo jakąś własną teorię mam..
      • lifeisaparadox Re: Praca Policjanta 02.09.14, 01:34
        Myślę że najlepiej popytać funkcjonariuszy z dłuższym stażem, tylko czy będą potrafili coś wyczarować z tych 5 cech.
    • krytyk2 Re: Praca Policjanta 02.09.14, 22:18
      policjant powinien posiadac ( i ma ) wysoka neurotyczność. Zgodnie z typologia Fromma należy do typów sadomasochistycznych ,które doskonale wpisują się w strukturę autorytarną,jaka jest policja.Z kolei- gdyby aplikujący do policji nie był neurotyczny ,do głowy by mu nie przyszło zatrudniać się w policji.
      Badania nad psychologią kandydatow do policji sa z tego punktu widzenia kompletnie bezcelowe:z jednej strony wiadomo z góry,jaki typ osobowości może funkcjonować w policji, z drugiej strony jalowe i idealistyczne jest oczekiwać cech,ktore nie sa możliwe do bezproblemowego funkcjonowania w policji.Policja jest chorą instytucja chorego spoleczenstwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka