Dodaj do ulubionych

O Adolfach i Alfonsach

IP: 213.76.179.* 08.04.02, 16:37
Przykład całkiem nierealny ale niech będzie.
Urodziło sie dziecko. Twój współmałżonek upiera się ze może przystać tylko na
dwa imiona: Alfons lub Adolf. Żadne przekonywania nie zdaja rezultatu- uparł
się.

Jakie imie wybierasz?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pastwa Re: O Adolfach i Alfonsach IP: *.rivnet / 10.1.15.* 08.04.02, 16:53
      Na pierwsze Adolf, na drugie Alfons.
      • Gość: Manitra Re: O Adolfach i Alfonsach IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 16:58
        Za nic bym w takim przypadku nie ulegla !!! Kto do diabla to dziecko w koncu
        rodzil a przedtem turlal sie z brzuchem, co ?!
        • Gość: dodo Re: O Adolfach i Alfonsach IP: 209.226.65.* 08.04.02, 17:24
          to zalezy, gdzie mieszkacie. w wielu krajach zarowno alfonso jak i adolfo nie
          maja az tak poskudnych skojarzen jak w polsce. zwlaszca alfonso.
    • maly.ksiaze Re: O przykladach 08.04.02, 17:28
      To moze wymysl jakis realny przyklad. Wtedy bedzie wiadomo, o co Ci chodzi.

Przy okazji. Nie wiem, czy wogole mozna teraz w Polsce te imiona dzieciom
      nadawac, bo nadawanie imion dziwacznych i ponizajacych nie jest dozwolone - ale
      nie wiem, czy to 'ponizajace' dotyczy akurat tych dwoch.

Pozdrawiam,

mk.
    • Gość: Otryt Re: O Adolfach i Alfonsach IP: 192.168.3.* 09.04.02, 15:36
      Polecam ciekawy artykuł o imionach (Rzeczpospolita -5.04.2002). Z artykułu
      wynika , że o Adolfie młode pokolenia zapominają, zaś imię Alfons cierpi
      niezasłużoną złą sławę trzeci z kolei już wiek. A wszystko za sprawą Aleksandra
      Dumasa.

. Czas, inaczej niż w przypadku Adolfa, nic tu nie zmienił. Alfons - od czasu,
      gdy w połowie XIX wieku na deskach scenicznych pojawiła się komedia Aleksandra
      Dumasa "Monsieur Alphonse", której tytułowy bohater trudnił się
      stręczycielstwem - cieszy się jednoznaczną i nieprzemijającą sławą.

www.rp.pl/dodatki/magazyn_020405/magazyn_a_3.html

A na pokrzepienie serc posiadaczy wymienionych imion cytuję kolejny fragment:

umacniają swe pozycje Marta, Monika, Marcin, Łukasz, Maciej, Michał. Tylko
      niektóre imiona - między innymi Anna, Katarzyna, Ewa, Piotr, Krzysztof - cieszą
      się od stuleci niesłabnącym powodzeniem. ****

• zlakobieta Re: O Adolfach i Alfonsach 09.04.02, 15:51
      To ja bym sie uparla, ze dam mu na imie Pudens i w ogole by nie bylo rozmowy, a
      do meza zwracalabym sie od tej pory Alfonsie (skoro mu sie tak podoba...) ;)

A tak powaznie, to slyszalam, ze Alfons jest jedynym imieniem, ktore mozna
      zmienic urzedowo bez najmniejszego problemu.
      Pzdr.
    • pletwa3 Re: O Adolfach i Alfonsach 09.04.02, 15:57
      Pewnie, że na żadne bym się nie zgodziła. A generalnie to nie podoba mi się
      taka maniera wymyślania dzieciom wyszukanych imion - "żeby było oryginalnie".
      Oryginalnie to można sobie nazwać psa albo kota, a nie unieszczęśliwiać dziecko
      imionami typu: Makary, Jagna, Tytus, Walery, Scholastyka (że ograniczę się do
      przykładów znanych mi osobiście).
      • Gość: Nell Re: O Adolfach i Alfonsach IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 16:30
        Co masz do Walerego?? Stare i piekne imie, tak bylo memu dziadkowi..
        Mnie draznia przede wszystkim Denis, Nicole i Roger, Axel bo to jest wplyw telenowel brazylijskich na
        mlode ...mamy
    • vicca Re: O Adolfach i Alfonsach 09.04.02, 16:14
      To ja się w takim razie zaczynam cieszyć, że moje jest niezbyt często
      spotykane, choć na upartego też mogłoby się cieszyć nienajlepszą sławą ;))

Tak naprawdę to chyba teraz nie ma znaczenia z jakie imię chcemy zmienić - nie
      tak dawno moja znajoma zamieniła chrzestne Katarzyna na Olga
    • vicca Re: O Adolfach i Alfonsach 09.04.02, 16:23
      Podoba mi się natomiast myśl, ze każde imię coś znaczy np. Weronika - zwycięska
      wiara, Krzysztof - światło chrystusa, Małgorzata - perła itd. itp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka