mona.blue 07.06.16, 20:13 Co jest dla Was sensem życia? Co jest dla Was ważne w życiu, daje Wam motywację do życia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilith45 Re: Sens zycia 07.06.16, 22:51 Samo życie. ... drugiego takiego doswiadczenia mozesz nie mieć ;) Wydaje mi się ze czlowiek szczęśliwy nie potrzebuje szukać sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Sens zycia 08.06.16, 19:56 Tylko, że to życie można przeżyć bardziej lub mniej sensownie. Podobno ludzie, którzy są bliscy śmierci żałują najbardziej, że za mało czasu spędzali z bliskimi. A ja tak pytam bo trochę zmęczyło mnie życie i jego prozaiczne obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith45 Re: Sens zycia 08.06.16, 20:32 No ba! Ale wybór należy do nas. Tylko trzeba słuchać swoich potrzeb i nie blokować się, nie szukać wymówek, tylko żyć! I właśnie nie od obowiązku do obowiazku. Te najmniejsze przyjemnosci są wbrew pozorom najważniejsze. może zacznij zmieniać drobiazgi. To zawsze urozmaica życie. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Sens zycia 08.06.16, 20:53 Ale jakie drobiazgi masz na myśli? A spełnianie obowiązków też daje przyjemność, że zrobiłam coś sensownego. Coś ostatnio mi piszecie o spełnianiu potrzeb, ale stanowi to dla mnie pewien problem - nie można chyba żyć myśląc tylko o swoich potrzebach i przyjemnościach, istnieje jeszcze sfera powinności. Odpowiedz Link Zgłoś
apersona Re: Sens zycia 08.06.16, 22:01 Nie tylko o swoich potrzebach i przyjemnościach, lecz akurat ty Mona masz tą sferę życia kompletnie zaniedbaną w przeciwieństwie do obowiązków, dlatego powinnaś ją odchuchać. Może spróbuj ćwiczeń z książki "Droga artysty" Julii Cameron - pomagają odgrzebać swoje marzenia, kreatywność, pozwolić sobie na drobne przyjemności i radość życia. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith45 Re: Sens zycia 08.06.16, 23:21 Mona obowiązki każdy ma i powinien kw wypełniać ale prócz tego warto pomyśleć o sobie i własnych potrzebach, zainteresowaniach które się rzuciło w kąt lub szukać w sobie nowych zainteresowań, sprawiac sobie male przyjemnosci, chocby spacer z pracy do domu gdzieś przez park, zahaczenie o ulubiona knajpe, czy zrobienie kilku faknych zdjec, otctak dla siebie, żeby życie nie składało się z samych obowiązków. Ja nie wiem co Tobie sprawia przyjemność dlatego nie umiem Ci powiedzieć jakie to mają być przyjemnosci. Ja uwielbiam naturę, pracuje raptem 4 km od domu, wiec pozwalam sobie czasem na powrót pieszo. Mam po drodze fajne parki. I skupiam się na parku, słucham muzyki albo śpiewu ptaków. To mnie relaksuje. Lubię też wpaść nawet sama na obiad do jakiejś knajpki, ale nie w wielkiej galerii handlowej... Lubię robić zdjęcia... Lubię jeździć na rowerze... Lubię sie opalac... Lubię teatr i lubię kino i koncerty... i korzystam z tego... i nie szukam wymówek ze nie mam z kim iść. Często idę sama i czuję się świetnie. Czasem idąc ulicą wystarczy podnieść głowę trochę wyżej i dostrzec zupełnie coś innego, czego się nie dostrzegalo.... piękną kamienicę, drzewo, niebo...to zmienia perspektywę....hi sa takie drobiazgi codzienne ktore warto wdrożyć w życie. Odpowiedz Link Zgłoś
perfum Sens zycia - nie ma czegos takiego. 08.06.16, 08:53 Ktos nas na te Planete podeslal i... tyle... trzeba ten akapit jakos przeciagnac do konca. uczciwie. a jesli sie da - to i przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith45 Re: Sens zycia - nie ma czegos takiego. 08.06.16, 19:34 Hedonista! :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
perfum Re: Sens zycia - nie ma czegos takiego. 08.06.16, 19:45 lilith45 napisała: > Hedonista! > :D :D :D uczciwy hedonista. przelatuje i milo traktuje tylko te, ktore tego chca i nie licza na nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith45 Re: Sens zycia - nie ma czegos takiego. 08.06.16, 20:27 W dodatku szczery :D Masz same zalety :D Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Sens zycia - nie ma czegos takiego. 08.06.16, 20:55 Ale co do uczciwości Perfuma mialabym wątpliwości ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Sens zycia - nie ma czegos takiego. 08.06.16, 19:58 Też coraz bardziej doceniam cnotę uczciwości. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Sens zycia - nie ma czegos takiego. 08.06.16, 20:56 Tu żona a tam kochanka :p Odpowiedz Link Zgłoś
nanie2 Re: Sens zycia 08.06.16, 10:00 Życie nie ma sensu samo w sobie. Nic nie stanowi motywacji do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
chloe.7 Re: Sens zycia 09.06.16, 21:59 sens nadajemy sobie sami - tym, czym to życie wypełniamy. Może jeszcze istnieje jakiś sens "wyższy" - i związany jest on z tym, że dobro w ludziach mimo wszystko nie zostało zniszczone, istnieje... Odpowiedz Link Zgłoś