mona.blue 15.06.18, 22:18 Czy są jakieś metody oprócz psychoterapii na osiągnięcie tego zdrowego narcyzmu, zdrowej pewności siebie, asertywności? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan_stereo Re: Zdrowy narcyzm 15.06.18, 22:37 Bardzo dobrej jakosci lustra w domu wystarcza.... Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zdrowy narcyzm 16.06.18, 00:45 jan_stereo napisał: > Bardzo dobrej jakosci lustra w domu wystarcza.... Lustra nie wystarcza, potrzebny jest jeszcze odpowiedni sposób patrzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zdrowy narcyzm 16.06.18, 00:44 Specjalne podziękowania dla Ady za danie namiarów na wikihow :) Znalazłam: m.wikihow.com/Be-Confident m.wikihow.com/Be-Assertive m.wikihow.com/Build-Self-Worth m.wikihow.com/Respect-Yourself Przy okazji bonus - można poćwiczyć swój angielski :) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zdrowy narcyzm 16.06.18, 01:27 Chyba zacznę znów prowadzić bloga - ostatni link w stopce :) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zdrowy narcyzm 16.06.18, 01:30 Nie udało się zamieścić linka, druga próba. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_ww Re: Zdrowy narcyzm 16.06.18, 15:29 Dobrze Mona, ze napisalas watek o narcyzmie i szukaniu pewnosci siebie, bo ja zajrzalam po latach do wiki how, co uwazam za bardzo cenne zrodlo wiedzy, napisane stylem zrozumialym i do tego zobrazowane przykladami. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zdrowy narcyzm 16.06.18, 16:19 Tak, ta wikihow jest super, jest napisane konktetnie, rzeczowo i na temat i faktycznie zrozumiałym językiem. Btw. Muszę się pochwalić, bo upieklam dzisiaj po raz pierwszy w życiu biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką. Jestem zadowolona, chociaż może powinnam się wstydzić, że dopiero w tym wieku zabieram się bardziej systematycznie za pieczenia różnych ciast. Biszkopt trochę opadl, ale wyczytalam w internecie, co zrobić na przyszłość, żeby nie opadał :) Odpowiedz Link Zgłoś
maly.jasio egoizm i egocentryzm jest zdrowy 16.06.18, 05:41 jezeli tylko nie zyje sie na koszt innych. ___________________________________ Swiat jest dla nas, a nie my dla Swiata Odpowiedz Link Zgłoś
aaleksiss Re: egoizm i egocentryzm jest zdrowy 16.06.18, 23:29 a co w tym złego ? Odpowiedz Link Zgłoś
ada_ww Re: egoizm i egocentryzm jest zdrowy 16.06.18, 23:50 Nic, kazdy z kogos zyje, ja juz nie bede zabijac, sie dla swiata, zapie...c za marne grosze po 12 godzin dziennie, renta a pozniej emeryturka;) Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Zdrowy narcyzm 16.06.18, 16:18 Tego czego ludziom dziś brakuje to: życzliwości‚ wyrozumiałości‚ empatii, pokory wobec życia, szacunku wobec ludzi, refleksji. Jak czytam na forach psychologicznych o modnych bzdurach na co drugim słowie asertywność to przyznam że już zaczyna mi się robić nie dobrze od tych psychopatycznych "porad" życiowych. Zdrowa asertywność, zdrowy egoizm, za chwilę będzie zdrowa agresa i zdrowa nienawiść. Zamiast "pomagać" na siłę normalnym jednostkom lepiej przyjrzeć się chorej rzeczywistości, systemowi i społeczeństwu w sposób kompleksowy. Odpowiedz Link Zgłoś
herakles-one Re: Zdrowy narcyzm 16.06.18, 17:01 To dlaczego Ty zachowujesz się agresywnie tutaj na forum, skoro potępiasz agresję? Odpowiedz Link Zgłoś
aaleksiss Re: Zdrowy narcyzm 16.06.18, 17:24 można by to pytanie zadać pozostałym milionom. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zdrowy narcyzm 17.06.18, 13:51 Na to, ze system jest jaki jest nie mamy za bardzo wpływu, chyba zebyś zaczął jakaś rewolucję albo działanie w ramach partii czy stowarzyszeń. A życ jakoś trzeba, to jest w kregu naszego wpływu, więc na tym dobrze się skupić. A w dobrym życiu psychologia może dużo pomóc, chociaz osobiście bardziej wierze, ze religia i wspolnota. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Zdrowy narcyzm 17.06.18, 17:35 Nazizm też był systemem takim jakim był. Wedle Twojej zasady, pacjent powinien stać się dobrym nazistą. System i związane z nim systemy "wartości", który generuje setki tysięcy chorób i zaburzeń psychicznych jest do zaakceptowania jedynie dla koncernów farmaceutycznych i podobnych Tobie ignorantów, którzy z nauką mają tylko wspólnego co dzisiejsza psychologia. Odpowiedz Link Zgłoś
aaleksiss Re: Zdrowy narcyzm 17.06.18, 17:45 A czy system kiedykolwiek w dziejach był doskonały ? Oczywiście były lepsze gorsze ale żaden nie był doskonały. Z racji swojego wieku mam porównanie i wolałam stać w kolejce za chlebem jak obecnie za zdrowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Zdrowy narcyzm 17.06.18, 20:46 aaleksiss napisała: wolałam stać w kolejce za chlebem jak obecnie za zdrowiem. Bardzo trafna uwaga i ogromnie mi się podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zdrowy narcyzm 17.06.18, 19:25 Nie pisałam, żeby przystosowywac się do takiego systemu jak nazizm. Jasne, ze wtedy lepiej sie buntowac i przeciwdzialac. Pisalam mając w głowie obecny system, który nie jest doskonały, ale lepszego jeszcze nie wymyślono. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zdrowy narcyzm 17.06.18, 19:26 Poza tym zależy co rozumieć przez przystosowanie się. Można mieć swoje poglądy, działać po swojemu, ale z drugiej strony zarobić na chleb też trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Zdrowy narcyzm 17.06.18, 20:48 mona.blue napisała: Można mieć swoje poglądy, > działać po swojemu, ale z drugiej strony zarobić na chleb też trzeba. Jedno z drugim nie ma przecież nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zdrowy narcyzm 17.06.18, 22:13 leda16 napisała: > mona.blue napisała: > > Można mieć swoje poglądy, > > działać po swojemu, ale z drugiej strony zarobić na chleb też trzeba. > To odnosiło się do przystosowania/braku przystosowania do rzeczywistości czy systemu. > Jedno z drugim nie ma przecież nic wspólnego. > > Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Zdrowy narcyzm 18.06.18, 12:26 Jednym słowem mona.blue radzi: jak nie zarobisz normalnie na chleb to stań przy drodze. Grunt to przystosowanie się. Monia zapamiętaj sobie: zdrowy bunt jest lepszy od kure..kiego przystosowywania się. Bo takie przystosowywanie się zacznie po pewnym czasie walić Ci na główkę m im w postaci wyrzutów sumienia ze znacznie gorszym skutkiem dla zdrowia psychicznego. Oczywiście nie dotyczy to ignorantów tudzież innego "wodogłowia" bo te zawsze będzie pierd...miętę i uśmiechnięte. Odpowiedz Link Zgłoś
aaleksiss Re: Zdrowy narcyzm 18.06.18, 14:40 Do niektórych rzeczy można, a nawet trzeba się dostosować do niektórych po prostu nie. Tego nie słyszałam -> pier... i uśmiechnięte, ale mam wrażenie, że większość chyba społeczeństwa. Zawsze się zastanawiałam dlaczego inni się nie buntują ( i nie mam tu na myśli jakiś drobnych spraw ale związanych z życiem w społeczeństwie tyczących sie np. naszego zdrowia ) i doszłam do wniosku, ze chyba w wielu przypadkach krótkowzroczność ? Brak kojarzenia skutku z przyczyną ? Nie wiem - nie mam zielonego pojęcia. Ja doszłam do wniosku, ze już swoje zrobiłam dla siebie i innych ( życie społeczne, ekologia ) teraz niech inni się wykażą. Odpowiedz Link Zgłoś
aaleksiss Re: Zdrowy narcyzm 17.06.18, 17:47 myślę, ze mamy wpływ na wiele rzeczy, zobacz, komar taki mały, a jak potrafi wkur.... Odpowiedz Link Zgłoś
0rtensja Re: Zdrowy narcyzm 17.06.18, 19:44 - Wiesz, mysle ze takiego zdrowego narcyzmu to nie ma... On zawsze wyplywa z glebin duszy ludzkiej zagubionej w przestrzeniach pustek i braku milosci... Albo ta milosc jest niewlasciwa... Naryz tak naprawde nienawidzi siebie samego choc na zewnatrz projektuje pewnosc siebie... i tyle... ja caly czas spotykam Narcyzow.... teraz po latach nauczylam sie brac te istoty jak byka za rogi...kiedys bralam ich jak rzeczywistosc prawdziwa...teraz wiem, ze Naryzm to iluxja w kilku postacaich... Odpowiedz Link Zgłoś
herakles-one Re: Zdrowy narcyzm 17.06.18, 22:15 Tak Ortensjo ! Tylko Ty piszesz o narcystycznych zaburzeniach osobowości i tutaj pełna zgoda z tym co piszesz. Natomiast istnieje coś takiego jak zdrowa pewność siebie. Człowiek, który ją ma nie ma potrzeby manipulować ludźmi i ich poniżać, by samemu wydać się lepszy, mądrzejszy ani udawać kogoś kim nie jest. Taki szef będzie dobrze traktował swoich podwładnych, nie będzie bał się przyznać do błędu, albo że na czymś się nie zna . Nie będzie się też obawiał skupiać wokół siebie pracowników o wysokich kwalifikacjach, bo nie czuje się zagrożony. Co więcej, będzie wspierał swoich pracowników w rozwoju. Taka pewność siebie daje duże poczucie bezpieczeństwa wewnętrznego i sprzyja dobrej atmosferze współpracy i wzajemnego szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
herakles-one Re: Zdrowy narcyzm 17.06.18, 22:22 Oczywiście, że są. Wymaga to pracy nad sobą. Podręczników i różnych warsztatów jest całe mnóstwo na rynku. Może zacznij od tego co Ci polecałem. Odpowiedz Link Zgłoś