shachar 15.08.21, 08:32 jesteśmy zwierzętami stadnymi, ale ja nie cierpię ludzi. 99% s nich jest przydatna *****wi na grób w sensie poznawczym i emocjonalnym Trochę mnie to martwi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yadaxad Re: Podobno 15.08.21, 16:48 To co sobie myślisz, że nie oznacza, że jak najbardziej nie trzymasz się stada, tylko masz charakter smerfa marudy. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Podobno 22.08.21, 10:41 Dziś przyszła mi takie pytanie do głowy - czy lubicie ludzi? Chodzi mi o ogólna postawę wobec innych - czy jest życzliwa? Czy może jak u autorki wątku nieżyczliwa i niechętna? Wiem, że trudno uogólniać, jednych się lubi, innych nie. Ale jest chyba też coś takiego jak taka uogolniona postawa. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Podobno 22.08.21, 14:51 Żeby kogoś lubić lub nie lubić, to jednak trzeba kogoś znać. Mnie ludzie krępują (tak ogólnie). Tylko z ludźmi, których znam długo czuję się swobodnie. Oczywiście też zależy jakim ten ktoś jest człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
trust21 Re: Podobno 22.08.21, 20:09 To jest całkiem normalne. Należy mieć ograniczone zaufanie do osób, które słabo znamy. Tylko mocny ekstrawertyk leci bezmyslniet do grupowego ciepełka. Osobiście ekstrawertyków nie lubię i unikam. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Podobno 23.08.21, 11:14 Do straconych złudzeń dochodzi się ewolucyjnie, albo szokowo. Taka Ochojska na pewno widziała i przeżyła z ludźmi wiele, mimo to ma dojrzały humanitaryzm, a rozczarowanie z oczekiwań nie budowanych na wiedzy jaki jest ludzki charakter, powoduje bunt i odrzucenie. Co w efekcie ma czynnik zwrotny, ja nie lubię, mnie nie lubią, mierzi mnie całość. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Podobno 23.08.21, 16:09 Rozczarowanie prowadzi do niechęci, ale chyba nie tylko rozczarowanie, są pewnie jeszcze inne przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Podobno 24.08.21, 07:27 Wydaje mi się, że lęk przed ludźmi również może powodować wrogość wobec nich, tak czytałam u Karen Horney. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Podobno 24.08.21, 07:36 Mona, nie napisałam o lęku, tylko o tym, że ludzie mnie krępują. To jest różnica. Chyba że o czymś innym rozmowa, to sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Podobno 24.08.21, 11:29 inka.fem napisała: > Mona, nie napisałam o lęku, tylko o tym, że ludzie mnie krępują. To jest różnic > a. Chyba że o czymś innym rozmowa, to sorry. To nie było do Ciebie. To takie moje ogólne rozważania, bo zainteresował mnie ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś