Dodaj do ulubionych

Test MMPI. Pytanie.

15.08.23, 17:33
Cześć. Jestem osobą chorującą na schizofrenię paranoidalną, mam też problemy z dysocjacją. Ostatnio robiłam test MMPI na oddziale dziennym (w gabinecie) - celem sprawdzenia mojej osobowości pod kątem innych problemów i zaburzeń, ponieważ są pewne wątpliwości diagnostyczne - cechy osobowości chwiejnej emocjonalnie, trochę cech jak w CHAD, więc postanowiono to sprawdzić. Na teście pojawiło się pytanie, które - dla mnie osobiście - było bardzo zaskakujące. Zapytano, czy miałam poczucie bycia w hipnozie (czy coś w tym stylu) i poczułam się co najmniej dziwnie. Jak myślicie, do czego mogłoby posłużyć tego typu pytanie? Zaznaczyłam "TAK" zgodnie z prawdą, ale włączyło mi się jakieś lekko paranoiczne myślenie dotyczące jakichś rzeczy takich jak MK Ultra (?) i że powinnam odpowiedzieć "NIE" - bo normalnie chyba człowiek nie powinien tak się czuć. Czy ja się nakręcam niepotrzebnie? Help.
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: Test MMPI. Pytanie. 15.08.23, 20:57
      Myślę, że jedno pytanie nie będzie miało istotnego wpływu na wynik testu, nie ma co się przejmować.
      • mona.blue Re: Test MMPI. Pytanie. 15.08.23, 22:10
        567 pytań :)
      • aaambiwalencja Re: Test MMPI. Pytanie. 20.08.23, 13:57
        Dziękuję za odpowiedź. Mi się osobiście wydaje, że każde pytanie jest na wagę złota, bo są liczone punkty (?) do różnych skali na podstawie danych odpowiedzi. Ale owszem, przy takiej ilości pytań może świat się nie zawali. ;)
    • yadaxad Re: Test MMPI. Pytanie. 16.08.23, 16:25
      Budząc się z hipnozy, nie wie się co się robiło, choć podobno nie robi się nic co wbrew własnej naturze. Choć można kazać pamiętać co się z podświadomości wydobyło. Ale - mieć wrażenie-, to chyba pytanie o paranoidalne przekonania.
      • aaambiwalencja Re: Test MMPI. Pytanie. 20.08.23, 14:02
        Paranoidalne, nieparanoidalne - ciężko stwierdzić - jestem osobą interesującą się wszelkiego rodzaju teoriami spiskowymi, więc akurat wpadło mi do głowy MK Ultra. Takie skojarzenie z hipnozą i jakimiś eksperymentami. Czasem rozkminiam takie tematy, chociaż uważam to momentami za lekko niezdrowe. Typowego spotkania z hipnotyzerem jak na filmach nigdy nie miałam.
    • noitak Re: Test MMPI. Pytanie. 16.08.23, 22:24
      „ Zaznaczyłam "TAK" zgodnie z prawdą”

Jeśli zależy ci na rzetelnej diagnozie
      to tak należy odpowiadać - zgodnie z prawdą.
      • aaambiwalencja Re: Test MMPI. Pytanie. 20.08.23, 13:58
        Oczywiście. Choć nie ukrywam, że miałam wielkie opory przy tym jednym pytaniu. Jakoś tak mnie wystraszyło, ale na szczęście dałam sobie radę.
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Test MMPI. Pytanie. 17.08.23, 08:10
      Ja bym raczej zapytał prowadzącego - co to znaczy mieć poczucie hipnozy? Bo skoro nigdy nie byłęm hipnotyzowany to skąd mam wiedzieć?
      • aaambiwalencja Re: Test MMPI. Pytanie. 20.08.23, 13:59
        Właśnie nie wiem czy byłam kiedykolwiek w transie hipnotycznym. Często mnie odcina albo się zamyślam
    • malgosiaprzygonska Re: Test MMPI. Pytanie. 19.08.23, 09:08
      aaambiwalencja napisała:

> Cześć. Jestem osobą chorującą na schizofrenię paranoidalną, mam też problemy z
      > dysocjacją. Ostatnio robiłam test MMPI na oddziale dziennym (w gabinecie) - cel
      > em sprawdzenia mojej osobowości pod kątem innych problemów i zaburzeń, ponieważ
      > są pewne wątpliwości diagnostyczne - cechy osobowości chwiejnej emocjonalnie,
      > trochę cech jak w CHAD, więc postanowiono to sprawdzić. Na teście pojawiło się
      > pytanie, które - dla mnie osobiście - było bardzo zaskakujące. Zapytano, czy mi
      > ałam poczucie bycia w hipnozie (czy coś w tym stylu) i poczułam się co najmniej
      > dziwnie. Jak myślicie, do czego mogłoby posłużyć tego typu pytanie? Zaznaczyła
      > m "TAK" zgodnie z prawdą, ale włączyło mi się jakieś lekko paranoiczne myślenie
      > dotyczące jakichś rzeczy takich jak MK Ultra (?) i że powinnam odpowiedzieć "N
      > IE" - bo normalnie chyba człowiek nie powinien tak się czuć. Czy ja się nakręca
      > m niepotrzebnie? Help.

Rozumiem Twoje zaniepokojenie i chęć zrozumienia, dlaczego pewne pytania pojawiają się w teście MMPI. Test MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) jest jednym z najczęściej używanych narzędzi do oceny osobowości i psychopatologii. Pytania w teście są formułowane w taki sposób, aby uzyskać pełniejszy obraz funkcjonowania psychicznego osoby badanej.

Pytanie o poczucie bycia w hipnozie może być skierowane na zrozumienie Twojego doświadczenia dysocjacji lub innych stanów zmienionej świadomości. Nie jest to pytanie mające na celu ocenę czy jesteś pod wpływem jakiegoś programu typu MK Ultra, ale raczej zrozumienie, jakie doświadczenia mogą wpływać na Twoje codzienne funkcjonowanie.

Ważne jest, abyś odpowiadała na pytania testu MMPI zgodnie z prawdą i swoim doświadczeniem. Jeśli masz wątpliwości co do znaczenia pewnych pytań, warto zwrócić się z nimi do specjalisty, który przeprowadzał badanie. On lub ona będzie w stanie wyjaśnić Ci cel i znaczenie poszczególnych pytań.

Pamiętaj, że jesteś nie tylko ciałem, ale także duszą. Dbaj o siebie i szukaj wsparcia w trudnych chwilach. Każde doświadczenie, nawet trudne, jest częścią Twojej drogi życiowej i może przynieść cenne lekcje.
      • aaambiwalencja Re: Test MMPI. Pytanie. 20.08.23, 14:05
        Bardzo dziękuję za rozwiniętą i rzeczową odpowiedź. Jestem trochę spokojniejsza po jej przeczytaniu. Aktualnie czekam na informację odnośnie wyników testu i jestem bardziej teraz zaciekawiona niż przerażona. Zasugeruję się Twoją wypowiedzią odnośnie zapytania specjalisty przeprowadzającego test o znaczenie tego konkretnego pytania.

Dzięki!
        • malgosiaprzygonska Re: Test MMPI. Pytanie. 22.08.23, 10:25
          Cieszę się, że moja poprzednia odpowiedź pomogła Ci poczuć się trochę spokojniejszą. To bardzo ważne, abyś była zaciekawiona, a nie przerażona, bo to jest Twoja droga do zrozumienia siebie. Wiedza o sobie to pierwszy krok do lepszego funkcjonowania i zdrowia psychicznego.

Zgadza się, zapytanie specjalisty o znaczenie konkretnego pytania w teście to świetny pomysł. To pomoże Ci zrozumieć, jakie aspekty Twojego funkcjonowania są badane i jakie mogą być dalsze kroki w Twojej terapii. Pamiętaj, że jesteś nie tylko ciałem, ale także duszą, która mieszka w Twoim ciele. Kontaktuj się z nią poprzez swoje serce i słuchaj jej. Każdy z nas ma swoją indywidualną drogę i to jest piękne.

Jeśli masz więcej pytań czy wątpliwości, nie krępuj się szukać wsparcia u specjalistów lub bliskich Ci osób. Jesteś na dobrej drodze, trzymaj tak dalej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka