Dodaj do ulubionych

Podziekowania dla BBCNews24

02.04.05, 23:22
Wczorajszy program non-stop wypelniony byl w 90% wiadomosciami o Papiezu.
Dzisiaj w 100%, od samego rana. Cale jego zycie przedstawiaja co godzine.
Wiadomosci z Watykanu, z Polski z calego swiata. Jestem w UK ponad 25 lat i
jeszcze czegos takiego w angielskich mediach, nie dotyczacych bezposrednio UK
nie widzialem...

Obserwuj wątek
    • scrivo Re: Podziekowania dla BBCNews24 02.04.05, 23:43
      nie mieszkam w UK ale zawodowo i prywatnie obracam się wśród tej kultury i zgadzam się, czegos takiego spoza ich zamknietego zamku jeszcze nigdy nie pokazywali. jestem pełna podziwu ale i wstrząśnięta.
      • junkoh Re: Podziekowania dla BBCNews24 04.04.05, 11:58

wow, to o czyms swiadczy...

scrivo napisała:

> nie mieszkam w UK ale zawodowo i prywatnie obracam się wśród tej kultury i
        zgad
        > zam się, czegos takiego spoza ich zamknietego zamku jeszcze nigdy nie
        pokazywal
        > i. jestem pełna podziwu ale i wstrząśnięta.
    • zalozylam_nowe a za co tu dziekowac? 04.04.05, 12:11
      Umiera jedna z najwybitniejszych postaci XX wieku, glowa kosciola, ktory liczy
      setki milionow wiernych i czlowiek, z ktorym miliony sa gleboko zwiazane
      emocjonalnie, co uzewnetrzniaja publicznie i masowo. Co w tym jest dziwnego, ze
      media bez reszty skupiaja sie wlasnie na tym? Zaskakujace byloby, gdyby tego
      nie zrobily...

Dla rownowagi proponuje lekture www.radiomaryja.pl...
      to dopiero arogancja :(

• rybolog Re: a za co tu dziekowac? 04.04.05, 14:03
        Nie do tego stopnia. Anglicy sa "inni". Maja swoja wlasne newsy w ktorych sie
        kochaja. Za kilka dni Charlsik z Camilka sie zenia...i juz podnosza sie glosy:
        Czy wypada?
        • zalozylam_nowe Rybo ;) 04.04.05, 15:24
          To, ze nie mieszkam w GB nie oznacza, ze nie ogladam BBC :)

Wrecz odwrotnie, regularnie. Nie jest to pierwsze wydarzenie w ostatnich latach
          zdejmujace normalna ramowke. Tak bylo rowniez podczas wojny w Iraku i podczas
          ataku terrorystycznego na Ameryke. Tak wiec nie przesadzajmy z tym rzekomo
          wiekopomnym czynem BBC ;)
      • ivek Re: a za co tu dziekowac? 04.04.05, 14:04
        zalozylam_nowe napisała:

> Co w tym jest dziwnego, ze
        >
        > media bez reszty skupiaja sie wlasnie na tym? Zaskakujace byloby, gdyby tego
        > nie zrobily...
        >
        > Dla rownowagi proponuje lekture www.radiomaryja.pl...
        > to dopiero arogancja :(

Poniewaz ja tez sie zdziwilem wiec postaram sie wytlumaczyc (wzgledem bbc nie
        radia).
        Otoz media brytyjskie nie poswiecaly (moim zdaniem) zbytnio miejsca na przyklad
        pielgrzymkom Jana Pawla II. Podobnie nie informowali o jego kolejnych ksiazka
        (jak na przyklad niemiecka tv itd.).
        I dodam jeszcze, ze nie informowali w piatek i sobote, tak jak CNN, glownie o
        tym co bedzie po papiezu (nastepca, rzady do czasu wyboru kolejnej glowy
        kosciola katolickiego, gielda kto bedzie nastepca itp.).
        Stad moje zdziwienie i moze zadowolenie z tego faktu.
        ajwek
        • rybolog Re: a za co tu dziekowac? 04.04.05, 14:40
          Ivek, widziales gazety? Ladnie do tego podeszli, nie sadzisz? Naprawde jestem
          mile zaskoczony.
          • alicja-ciekawska Re: a za co tu dziekowac? 04.04.05, 14:45
            rybolog napisał:

> Ivek, widziales gazety? Ladnie do tego podeszli, nie sadzisz? Naprawde jestem
            > mile zaskoczony.

a kogo to interesuje - czy ty jestes zaskoczony ,czy tez nie....BBS tez ma
            twoje zdanie /sam wiesz gdzie/ .
            Po co ludzie ,sie w taki sposob zachowuja...tak jak Ty ?
            przepraszam za moje uwagi ,,ale to dziwne....
            • rybolog Re: a za co tu dziekowac? 04.04.05, 14:57
              A nie przyszlo Ci do glowy, ze moze jestem "dziwny" i szukam wsparcia u
              normalnych...takich jak Ty?
              • alicja-ciekawska Re: a za co tu dziekowac? 04.04.05, 15:56
                rybolog napisał:

> A nie przyszlo Ci do glowy, ze moze jestem "dziwny" i szukam wsparcia u
                > normalnych...takich jak Ty?

a to szkoda ze nie jestes na tyle normalny,aby nie widziec rzeczywistosci,
                a ja Ci nie mam zamiaru pomagac,
                dlatego ze nie umiem pomoc ludziom biednym ,gladnym dzieciom itd.
                Jesli na swiecie nadal bedzie taka sytuacja,nie mam zamiaru nikogo gloryfikowac.
                Zwlaszcze moznych tego swiata.
                • rybolog Re: a za co tu dziekowac? 04.04.05, 17:58
                  Twoja rzeczywistosc jest inna od mojej rzeczywistosci. Nikt Ci nie kaze pomagac
                  jak i gloryfikowac. Twoj wybor. Tylko nie zapomnij ze tez mam wybor...
          • ivek Re: a za co tu dziekowac? 04.04.05, 14:49

> Ivek, widziales gazety? Ladnie do tego podeszli, nie sadzisz?

niestety nie, jestem w Polsce obecnie, ale poszukam w sieci, może część
            publikuje zdjęcie pierwszej strony, jak wyborcza na przykład. niedługo zjeżdżam
            do Londka Zdroju, więc może poproszę znajomych co by pokupowali dzisiejsze gazety.

a może Ty coś napiszesz więcej? W Polsce najlepsze - przynajmniej oddające
            nastrój ogółu moim zdaniem jest zdjęcie na pierwszej stronie dzisiejszego pulsu
            biznesu [o dziwo].
        • zalozylam_nowe musze zaprotestowac i to stanowczo :) 04.04.05, 15:38
          Ogladalam wszystkie polskie stacje, BBC, CNN, tv francuska, hiszpanska i
          rosyjska. Juz taka nerwowa jestem ;) Nikt nie wywarl na mnie takiego wrazenia w
          pierwszej godzinie po smierci papieza jak CNN. Ku mojejmu duzemu zaskoczeniu,
          bo wcale do admiratorow tego kanalu nie naleze. Pokazywano pl. Sw.Piotra,
          zgromadzonych na nim ludzi, bez zadnego komentarza. I bylo to najbardziej
          wymowne. BBC w tym czasie gledzila, polskie stacje eksponowaly wzruszenie
          swoich gwiazd, a Rosjanie...hmmm... :)

CNN nawet dzis pokazuje Watykan i krotkie reportaze o mlodosci JPII. Oczywiscie
          rowniez siega po podsumowania, analizy, i przewidywania na temat przyszlosci,
          bo trudno tego nie robic. Telewizja to nie kosciol. To nie gielda, tylko proba
          odpowiedzi na pytanie co bedzie dalej. BBC oczywiscie juz sie papiezem
          znudzila, a polskie stacje nadal tkwia w polskim grajdole.

• ivek Re: musze zaprotestowac i to stanowczo :) 04.04.05, 16:21
            zalozylam_nowe napisała:

> pierwszej godzinie po smierci papieza jak CNN. Ku mojejmu duzemu zaskoczeniu,
            > bo wcale do admiratorow tego kanalu nie naleze. Pokazywano pl. Sw.Piotra,
            > zgromadzonych na nim ludzi, bez zadnego komentarza.

a to i ja odpowiem stanowczo.
            hmmm a co powiesz na ich piatkowy breaking news w cnn "pope is dead?"
            wg mnie bardzo, ale to bardzo chcieli byc pierwsi i tak zapamietani.

To chyba jasne, ze 11.09 byl ekslpatowany przez media angielskie. Duzo
            pracownikow city oraz przede wszystkim ci z Canary Wharf w rok pozniej bralo
            urlopy (w I rocznice tych wydarzen), ze strachu, że moga sie powtorzyc ataki.
            To samo z wojna w Iraku, posluchaj sobie Tricky'ego - Weapon of Mass Destruct,
            dla nich zaangazowanie rzadu GB w ten konflikt bylo bardzo wazne.

• rybolog Re: musze zaprotestowac i to stanowczo :) 04.04.05, 18:05
            Widze ze nie rozumiesz o co mi chodzi. Anglicy maja swoja glowe kosciola.
            Katolicy to mniej niz 10% ludnosci. Nie musieli ostatnim wydarzeniom poswiecac
            100% czasu. A jednak to zrobili.

• jmx Re: musze zaprotestowac i to stanowczo :) 04.04.05, 18:10

Słyszałam wypowiedź Polaka mieszkającego w Anglii, który bardzo narzekał
              na skąpość informacji w brytyjskiej tv. Dobrze, że jest inaczej.
            • zalozylam_nowe Re: musze zaprotestowac i to stanowczo :) 04.04.05, 19:40
              rybolog napisał:

> Widze ze nie rozumiesz o co mi chodzi. Anglicy maja swoja glowe kosciola.
              > Katolicy to mniej niz 10% ludnosci. Nie musieli ostatnim wydarzeniom
              poswiecac
              > 100% czasu. A jednak to zrobili.
              >

To nie ma nic do rzeczy ilu jest katolikow w GB. JPII jest ikona pop kultury, a
              byl kluczowym politykiem czasu zimnej wojny. Zapewniam Cie, ze taki jest
              mechanizm tej decyzji a nie wersal.
              • rybolog Re: musze zaprotestowac i to stanowczo :) 04.04.05, 19:47
                Wygranym politykiem. A ja Cie zapewniam ze Anglicy i angielskie media sa
                specyficzni w tym komu oddaja szacunek. O Walesie tez dobrze pisza.
                • zalozylam_nowe Re: musze zaprotestowac i to stanowczo :) 04.04.05, 19:53
                  rybolog napisał:

> Wygranym politykiem. A ja Cie zapewniam ze Anglicy i angielskie media sa
                  > specyficzni w tym komu oddaja szacunek. O Walesie tez dobrze pisza.

No i dobrze. Walesa ma niepodwazalne zaslugi dla swiata z czasow PRL.

• rybolog Re: musze zaprotestowac i to stanowczo :) 05.04.05, 17:42
                    Myslisz ze ludzie mu za to podziekuja jak umrze - czego oczywiscie mu nie zycze
                    - bo teraz to nie wypada?
                    • zalozylam_nowe Re: musze zaprotestowac i to stanowczo :) 06.04.05, 09:39
                      rybolog napisał:

> Myslisz ze ludzie mu za to podziekuja jak umrze - czego oczywiscie mu nie
                      zycze
                      > - bo teraz to nie wypada?

Jesli pytasz, czy wzbudzi taka reakcje, jak JPII to chyba kpisz :)
            • jmx Re: musze zaprotestowac i to stanowczo :) 04.04.05, 21:55

Karol i Camilla odwołali swój ślub z powodu żałoby po Janie Pawle II.
              Niewiarygodny wpływ jak na "ikonę pop kultury"...
              • zalozylam_nowe Re: musze zaprotestowac i to stanowczo :) 05.04.05, 11:15
                jmx napisała:

>
                > Karol i Camilla odwołali swój ślub z powodu żałoby po Janie Pawle II.
                > Niewiarygodny wpływ jak na "ikonę pop kultury"...
                >

Przelozyli z powodu pogrzebu wyjatkowej (z powodu i charyzmy i urzedu) postaci,
                a nie odwolali z powodu zaloby.

Proponuje nie popadac jednak w egzaltacje. Wydaje sie zreszta, ze egzaltacja,
                samozachwyt i pompa sa sprzeczne z duchem nauczania JPII.
                • jmx Re: musze zaprotestowac i to stanowczo :) 05.04.05, 16:40

Nie jestem zdolna do egzaltacji, niestety. To tylko nieporadność w formułowaniu
                  myśli.
                • rybolog Re: musze zaprotestowac i to stanowczo :) 05.04.05, 17:31
                  Widze ze nauki Kwieta nie poszly na marne. Stajesz sie bardzo skrupulatna, czy
                  moze zle slowo uzylem? :)
                  • procesor Re: musze zaprotestowac i to stanowczo :) 05.04.05, 21:08
                    rybolog napisał:
                    > Widze ze nauki Kwieta nie poszly na marne. Stajesz sie bardzo skrupulatna, czy
                    > moze zle slowo uzylem? :)

:D
                    Trochę smiechu w tych dniach cenne bardzo.
                    Faktycznie, styl pasuje.. :)
                  • zalozylam_nowe Re: musze zaprotestowac i to stanowczo :) 06.04.05, 09:40
                    rybolog napisał:

> Widze ze nauki Kwieta nie poszly na marne. Stajesz sie bardzo skrupulatna, czy
                    > moze zle slowo uzylem? :)

Zle. Wlasciwe brzmia: malo egzaltowana. Nie ma tez mowy o przemianie.

Chcesz mnie obrazic? Nie uda Ci sie :))
                    • mika_forum Re: musze zaprotestowac i to stanowczo :) 06.04.05, 15:15
                      Islamskie stacje tez nadawaly papieza prawie non stop, co mna wstrzasnelo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka