Dodaj do ulubionych

nowe forum (z plusem)

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.07.02, 16:25
Przyzwyczajam się.
Ale raczej mi się podoba.

A Wam?
Obserwuj wątek
    • vicca Re: nowe forum (z plusem) 08.07.02, 16:44
      Nie podoba mi się.
      Cholera, nie mogę niczego i nikogo znaleźć.
      • roseanne Re: nowe forum, plusa nie daje 08.07.02, 17:32
        powoli odnajduje co trzeba, ale ogolnie nie podoba mi sie
        • Gość: Melba Wielki minus IP: *.chello.pl 08.07.02, 18:17
          Obrzydliwie mi się nie podoba. I na co to komu?
          • kwieto Re: Wielki minus 08.07.02, 18:52
            A jaki jest adres tego nowego forum?
            • trzcina Re: Wielki minus 08.07.02, 19:27
              kwieto napisał(a):

> A jaki jest adres tego nowego forum?

A to Ty na nim nie jesteś teraz?? - www2.gazeta.pl/forum/

Trochę tu za niebiesko w wątkach, za szaro w loginach. Źle się czyta.
              Do wrogów kogo dać?? ;)
              Watki wybrane ulubione nie chcą na razie wg daty ostatniego postu się ułożyć.
              Przeczytane od nieczytanych słaiej wyróznialne.

Ale dużo dobrych zmian. Szybsze dojścia, moje forum też do zamieszkania niezłe,
              autorzy wątków na wierzchu.
              Już łyknęłam:)
              pozdrawiam
              t.

• kwieto Re: Wielki minus 08.07.02, 19:31
                Ja sobie przegladam z poziomu starego forum, mam do niego skroty porobione, i
                dziala poki co. Sluze linkiem:

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=210

A teraz mam uklad na dwa fora. Jak sie zalogowac z poziomu nowego forum?
                • trzcina Re: Wielki minus 08.07.02, 19:37
                  Wróć do katalogu forum, na górze masz: zapraszamy do testowania nowego forum, tam
                  sobie wejdź na Moje forum, zaloguj się i powinno otwierac Ci z nowego już:)Mi się
                  samo zrobiło i trzyma:)A logowałam się w tamtym tygodniu na nowym i teraz skrót
                  do nowego już leci, sam z siebie.Myśłałam, że nowe całkiem już weszło. A jak nie
                  wyjdzie, za dni parę starego nie będzie.
                  t.
                  • kwieto Re: Wielki minus 08.07.02, 19:40
                    Jest zdecydowanie mniej intuicyjne. Pewnych rzeczy trzeba sie domyslac, nie sa
                    takie oczywiste jak powinny.
                • kwieto Re: Wielki minus 08.07.02, 19:38
                  Aaaaa juz wiem. to teraz jestem podwojnie zalogowany, hihi.
                  Smieszne sa opcje, np. "przyjaciele i wrogowie" :")
                  • trzcina Re: Wielki minus 08.07.02, 19:45
                    To teraz admini mogą bez czytania wątków frakcje rozróżniać:P
                    A obiecywali wrogów na nieprzyjaciół wymienić, obiecanki cacanki, ha.
                    Możemy wojny na posty zaczynać, zwłaszcza, ze licznik postów startuje od zera (
                    ten na wierzchu, bez szperania).
                    • kwieto Re: Wielki minus 08.07.02, 19:52
                      Eeetam, moj licznik pokazuje tyle ile trzeba - wygralem! :")))
                      • trzcina Re: Wielki minus 08.07.02, 19:55
                        to przegrałam;(
                        pewnie to dzisiaj poprawili, bo naród ambitny się domagał, nikt nie chce
                        startować od zera:)
                        • trzcina Re: Wielki minus 08.07.02, 20:03
                          Kwieto, ściemniasz, u mnie są tylko posty na nowym forum, sztuk 6. U Ciebie te
                          Twoje stare tysiące pokazuje??? Masz u nich fory??
                          • kwieto Re: Wielki minus 08.07.02, 20:12
                            No ale ja mowie, ze ja z poziomu starego forum startuje. Ale nowe tez mi
                            pokazywalo iles tysiecy... Mam fory na forum?
                            • Gość: jasna same wielkie MINUSY IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 00:45
                              jak dla mnie gorzej, duzo gorzej, niestety
                            • trzcina Re: Wielki minus 09.07.02, 00:52
                              Krótko. Skandal.;)
                              • trzcina Re: Wielki minus-Kwieto 09.07.02, 00:54
                                Skandal o forowaniu Kwieta, nie o Forum, choć skandal, że tak mnie wkleiło))
                                • kwieto Re: Wielki minus-Kwieto 09.07.02, 01:06
                                  :")))
                                  • Gość: jeweller Re: Wielki minus-Kwieto IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.07.02, 07:08
                                    Trudno się przestawić - to fakt,
                                    ale ja patrzę na to od strony twórcy podobnych systemów.
                                    Mimo wszystko jakieś toto bardziej poukładane.

udanego dnia
                                    • Gość: jang Re: Wielki minus IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 09:52
                                      Gość portalu: jeweller napisał(a):

> jakieś toto bardziej poukładane.

ale mniej czytelne, wszystko zlewa sie w jedna wielka nieczytelna sieczke :(
                                    • kwieto Systemy 09.07.02, 10:52
                                      Wlasnie nie - np. jesli juz sa z boku linki do innych forow, czemu nie ma tam
                                      miejsca na fora ulubione i ulubione watki? Nawigacja bylaby o wiele prostrza.
                                      Dalej w sprawie nawigacji - gdy jestem w jakims watku, i chce wrocic do
                                      glownego poziomu danego forum, to nazwa "psychologia" choc duza i czerwona, nie
                                      sugeruje wcale, ze na nia nalezy kliknac - za pierwszym razem kliknalem na
                                      "edukacja" (podkreslona "sciezka dostepu" a edukacja byla na koncu), wiec
                                      musialem wracac nieco na okraglo, dopiero za drugim razem "zalapalem" ze trzeba
                                      kliknac naglowek. odnosniki z prawej strony - "dodaj do ulubionych", "odpowiedz
                                      na list", "odpowiedz cytujac" powinny byc bardziej rozstrzelone, teraz mozna
                                      zwyczajnie kliknac nie na to co trzeba
                                      Acha, kategorie sa poukladane strasznie dziwnie - bo np. "kobieta" ma osobna
                                      kategorie, a "Mezczyzny" i "dziecka" szukac trzeba w "spoleczenstwo" Czyli
                                      zupelnie nielognicznie - gdybym nie wiedzial, ze istnieje forum "kobieta", na
                                      pierwszy rzut oka nie wiedzialbym ze cos takiego istnieje. Spartaczony jest
                                      system logowania sie - bo patrzac z poziomu danego forum, wychodzi na to, ze
                                      zalogowac sie nie da - link "moje forum" wcale nie daje do zrozumienia, ze
                                      mozna sie logowac, a raczej sugeruje panel z ustawieniami - wcale niekoniecznie
                                      zabezpieczony loginem i haslem.

Slowem, dodano troche nieistotnych gadzetow, zapominajac o tych, ktore w
                                      rzeczywistosci poprawilyby nawigacje, i ulozono to na zasadzie "widzi mi sie"
                                      administratora, zupelnie nie myslac o tym, jak czuja sie nowi uzytkownicy.
                                      Ja wiem, ze pewne opcje MUSZA gdzies byc, i przy odrobinie wprawy je sobie
                                      znajde. A co ma zrobic czlowiek, ktory o istnieniu tych opcji nie ma pojecia?
                                      Forum mu jakos tych mozliwosci nie chce pokazac.
                                      • kwieto Dopisek, 09.07.02, 10:57
                                        Na koncu tylko podaje "wpadke" - "psychologia" jest umieszczona w katalogu w
                                        kategorii "spoleczenstwo". Ale jesli klikniemy na "spoleczenstwo" i popatrzymy
                                        na linki w tej kategorii, to "psychologii" tam nie bedzie. Znajdziemy ja
                                        natomiast w "edukacji" gdzie nie jest nawet wymieniona w katalogu. Ile jest
                                        jeszcze takich wpadek z innymi forami?

Mam wrazenie, ze forum bylo co najmniej czesciowo projektowane na kolanie, a
                                        wykonane na pewno na odwal.
                                        • jeweller Re: Dopisek, 09.07.02, 11:15
                                          No są błędy. Poprawią je i będzie ok.
                                          Ja trzymam się na w stanowisku - podoba mi się i już, podoba jako całość, jako
                                          aplikacja, baza danych. Nigdzie tak przygotowanego na polskich stronach nie
                                          widziałem. A za fakt, że to wszystko działa przy tak dużym zainteresowaniu i
                                          zainteresowaniu, dzięki temu, że działa - duży plus.
                                          • kwieto Re: Dopisek, 09.07.02, 11:27
                                            Wiesz, ale zawsze monaby zrobic je lepiej. Szczegolnie ze to co nalezaloby
                                            usprawnic, jest dosc oczywiste. wystarczylo posadzic przed testowa wersja kogos,
                                            kto nigdy z tego forum nie korzystal, i wszystkie bledy o ktorych mowie, wyszlyby
                                            w przeciagu kilkunastu minut.
                                            Dla mnie starsze, choc oferowalo mniej mozliwosci, bylo bardziej intuicyjne,
                                            latwiej bylo odszukac co gdzie jest i do czego sluzy. Mialo to co trzeba,
                                            niewiele ponadto. I to wystarczalo.
                                            • jeweller Re: Dopisek, 09.07.02, 11:38
                                              kwieto napisał:

> Wiesz, ale zawsze monaby zrobic je lepiej. Szczegolnie ze to co nalezaloby
                                              > usprawnic, jest dosc oczywiste. wystarczylo posadzic przed testowa wersja kogos
                                              > ,
                                              > kto nigdy z tego forum nie korzystal, i wszystkie bledy o ktorych mowie, wyszly
                                              > by
                                              > w przeciagu kilkunastu minut.

> kwieto

Wystarczy...
                                              coraz trudniej odszukać odpowiednie info-dziewice,
                                              i jeszcze z uporem, pewnie w Gazecie też, realizuje się prawo: "w serwisie
                                              wszystko działa"

S.
                                              • kwieto Re: Dopisek, 09.07.02, 11:52
                                                A ja jestem oczarowany slynnym dosc "testem babci" jakiemu poddano pono
                                                pierwszy graficzny system operacyjny. (nie byl to jeszcze Mac OS, ale zdaje
                                                sie, ze cos co sie nazywalo "Lisa"). Otoz podobno podczas projektowania owego
                                                systemu, jeden z programistow sadzal przed komputerem wlasna babcie, i
                                                upraszczal system do tej pory, az babcia byla sobie w stanie z nim poradzic.
                                                A babc nam chyba nie brakuje? :"))

Ale na powaznie - projektowalem kiedys baze danych sluzaca do zarzadzania
                                                archiwum pewnego banku - lacznie z transferem dokumentow, kontrolowaniem ich
                                                obiegu itd. I wiesz co? Wystarczylo dac ta baze danych w wersji "beta" na
                                                tydzien do lapek jej przyszlych uzytkownikow i skrzetnie notowac z czym maja
                                                problemy, o co sie pytaja, czego nie potrafia znalezc. A potem wprowadzic
                                                odpowiednie poprawki. Mam wrazenie, ze informatycy z Gazety nie zrobili czegos
                                                takiego. Moze sami sprawdzili "czy dziala" - ale watpie czy w ogole to forum
                                                testowali na przyszlych userach, zbyt wielu ludzi ma podobne problemy i podobne
                                                uwagi.

A imponujaca sprawnosc bazy danych - przeciez stare forum korzysta dokladnie z
                                                tej samej bazy, zmienil sie tylko interface!
                                                • trzcina Re: Dopisek, 09.07.02, 12:00
                                                  Moze obejdzie się bez info-dziewic i babć - na Forum o Forum niezła zadymka od
                                                  dłuższego czasu. Uwagi krytyczne powtarzane do znudzenia. I stosunkowo łatwa
                                                  korekta. Tu i tam pogrubienie czcionki, linki, gdzie trzeba, czytelne, logowanie
                                                  zewsząd. Powinni skorygować, nie będą przecież liczyli na to, że ludziskom
                                                  przejdzie. Zwłaszcza, że i starzy i nowi wrzeszczą.
                                                • Gość: jeweller Re: Dopisek, IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.07.02, 12:19
                                                  kwieto napisał(a):

>
                                                  > A imponujaca sprawnosc bazy danych - przeciez stare forum korzysta dokladnie z
                                                  > tej samej bazy, zmienil sie tylko interface!

Tak, w zasadzie tylko interface, ale będąc tu od jesieni, zorientowałem się, że
                                                  podobnych nie ma.
                                                  A poza tym - poprzednie już się opatrzyło. To powód wystarczający do zmian.

Nowe jest fajne!

S.
    • ta_mar_ta Re: nowe forum ( z minusem ) 08.07.02, 20:10
      Wypowiedziałam się na forum o forum.
      Próbuję się przyzwyczaić, troche trudno, jeszcze póki można, korzystam ze
      starego.

- automatyczne wylogowanie po pewnym , okazuje się różnym czasie drażni mnie-
      człowieka wolnego i myslącego. Sama chcę decydować kiedy się wyloguję.

- za niebiesko. Po dłuższym czasie denerwuje, ale to może chwyty wyborcze UW ?

- często pokazuje mi się info, że takiej strony nie ma. Wyczytałam, że trzeba
      na tytuły wątków klikać 2 x

- brak opcji logowania i wylogowania z każdego poziomu forum, trzeba wracać do
      początku

- za dużo miejsca na reklamy i inne wiadomości ( góra i lewa strona, na grzyba
      mi potrzebne )

- za mała czcionka hmmm okulary ?? pewnie z powodu jw - oszczędność miejsca na
      reklamy

- nie do odróżnienia zalogowani i nie

Muszę polubić, więc więcej nie narzekam :))
      Ta_

• wredna2 Re: nowe forum (z plusem) 08.07.02, 21:32
      Podoba mi sie , ze moge sie zalogowac nawet w trakcie " popelniania " postu...

• Gość: jasna Re: nowe forum (wredna) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 00:43
        wredna2 napisała:

> moge sie zalogowac nawet w trakcie " popelniania " postu...

to bylo mozliwe i poprzednio !!!
        • wredna2 Re: nowe forum (wredna) 09.07.02, 01:41
          Mnie zawsze " wywalalo" na poczatek drogi

a moze znow podpadlam, dlatego...:(((

Gość portalu: jasna napisał(a):

> to bylo mozliwe i poprzednio !!!

• Gość: jang co to za drzewo? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 09:53
      cos sie skiepsciolo z drzewem postow? czemu tylko tak? jakos szybko nie widac, ze
      to kolejne odnogi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka