Dodaj do ulubionych

Praca z ETYKI PSYCHOLOGII

27.05.05, 12:58
Pilnie poszukuję artykułów z gazet lub z internetu, w których można znaleźć
błędy etyczne psychologów.
Bardzo prosze o pomoc w tej kwestii i wskazanie tychże artykułów, może macie
coś w domu? lub znacie strony internetowe?
Na jutro muszę napisać pracę zaliczeniową z etyki, a nie mam nic.
Pomóżcie mi proszę.
Obserwuj wątek
    • avon_22 Re: Praca z ETYKI PSYCHOLOGII 27.05.05, 15:26
      Ja na ten temat wiem baaaaaaardzo dużo.
      • jotrope Re: Praca z ETYKI PSYCHOLOGII 27.05.05, 16:41
        No wiec skoro wiesz na ten temat tak baaaaardzo duzo, to podziel sie swoimi wiadomosciami z
        potrzebujaca/ym.
        A wlasciwie to nie !
        To praca zaliczeniowa, wiedzial/a o tym duzo wczesniej. Co tak tak na ostatnia chwile ?!
        Teraz niech pisze sam/a !
        • pracapisemna Re: Praca z ETYKI PSYCHOLOGII 27.05.05, 20:20
          Owszem wiedziała, ale nic nie znalazła.

A tak poważnie, to na zaocznych zawsze tak jest, że wszystko jest na ostatnią
          chwilę.
          Jeśli znacie jakieś głupie artykuły psychologiczne lub takie, które wydawały
          się Wam nieetyczne to podajcie namiary, bardzo proszę. Przeciez nie proszę o
          napisanie pracy, to mam zamiar zrobić sama. Do jutra jest jeszcze mnóstwo czasu.
          • avon_22 Re: Praca z ETYKI PSYCHOLOGII 27.05.05, 21:24
            O czym to ma dokładnie być? O nieetycznym zachowaniu psychologów? Jeśli tak o
            znam z własnego doświadczenia i ostanio czytałam kilka ciekawych artkułów na
            ten temat w necie.
            • pracapisemna Re: Praca z ETYKI PSYCHOLOGII 27.05.05, 22:00
              avon_22 napisała:

> O czym to ma dokładnie być? O nieetycznym zachowaniu psychologów? Jeśli tak o
              > znam z własnego doświadczenia i ostanio czytałam kilka ciekawych artkułów na
              > ten temat w necie.

Ja też siedzę od kilkunastu godzin w necie i nic, ciągle tylko znajduję
              artykuły o Samsonie i Eichelbergu, a o nich mam zabronione pisać. Więcej
              przykładów nieetycznego zachowania nie znam.
              Artykuły w gazetach typu Bravo czy Filipanka są OK, są infantylne, ale nie ma w
              nich nic nieetycznego.

Jesli więc znasz jakiś przykład to podaj mi proszę, możesz również napisać mi w
              liście prywatnym jeśli nie chcesz mówić o tym głośno na forum. Tylko pomóż
              proszę dobry człowieku.
              • avon_22 Re: Praca z ETYKI PSYCHOLOGII 28.05.05, 11:40
                wiadomosci.wp.pl/kat,1348,wid,7135390,wiadomosc.html
                serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,2710993.html
                • pracapisemna Re: Praca z ETYKI PSYCHOLOGII 28.05.05, 12:36
                  Dzięki, dzięki, dzięki avon_22.

Życie mi urotowałeś(łaś), słowo honoru.
                  Ten artykuł to strzał w dziesiątkę. Własnie o coś takiego mi chodziło.
                  Słyszałam coś o tej sprawie, ale nie pamiętałam gdzie to było i kiedy. Od
                  dzisiaj chyba zacznę zbierać wszystkie egzemplarze Gazety.

Jeszcze raz Ci dziekuję za pomoc.
                  • avon_22 Re: Praca z ETYKI PSYCHOLOGII 28.05.05, 12:40
                    Możesz do mnie napisać na gg jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś ode mnie
                    o "sex - terapii". Mój nr gg 9263893.
                    • pracapisemna Re: Praca z ETYKI PSYCHOLOGII 28.05.05, 13:43
                      co to znaczy "sex-terapii"?
                      jakies osobiste przeżycia?
                      • avon_22 Re: Praca z ETYKI PSYCHOLOGII 28.05.05, 13:50
                        Tak.
                        • isabar Re: Praca z ETYKI PSYCHOLOGII 28.05.05, 18:03
                          Nie wiem czy chodzi Ci tylko o Polskę i ostatnie czasy, ale jeżeli nie to
                          eksperymenty, które przeszły do klasyki psychologii, są kanonem i naucza sie
                          ich na 1 roku psych.nie mogły by być teraz przeprowadzone ze względów
                          etycznych, mam tu na mysli ekperymenty Milgrama i Zimbardo.
                          Także jeden z najbardziej znanych i uważany za najbardziej skutecznego po
                          Rogersie terapeutę-F. Pearls wsławił się licznymi romansami z pacjentkami i tzw
                          terapią sexem.
                          Pzdr.
                          • pracapisemna Re: Praca z ETYKI PSYCHOLOGII 28.05.05, 18:35
                            Dzięki za informacje.
                            Jednak bedę szukała we współczesnych przypadkach. Ten wskazany w linku jest ok,
                            pytałam się dzisiaj o to i mogę o nim pisać.
                            Ale jeśli znacie jakies przypadki z życia, z własnego doświadczenia, to bardzo
                            proszę o kontakt na gg.
                            W pracy muszę uwzglednić nieetyczne zachowanie psychologa lub psychoterapeuty
                            wg kodeksu etycznego PTP.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka