kamfora 22.09.02, 10:50 Jak go sobie wyobrażacie? Czy partnerzy mają same prawa, czy też jakieś obowiązki względem siebie? (a jeżeli - to jakie?) Wiem, wiem - głupie pytanie... Spróbuję trochę usciślić: chodzi mi o związki dłuższe niż tygodniowe ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kol5 Re: IDEALNY ZWIĄZEK IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.09.02, 11:25 kamfora napisała: > Jak go sobie wyobrażacie? ? > Czy partnerzy mają same prawa, czy też jakieś obowiązki > względem siebie? (a jeżeli - to jakie?) > Prawa i obowiązki /pisane czy nie/ tylko prowokują partnerów do łamania ich. Bo zakazany owoc najbardziej smakuje. A nakazy wywołują wewnętrzny opór. > Wiem, wiem - głupie pytanie... > Spróbuję trochę usciślić: chodzi mi o związki dłuższe niż tygodniowe ;-) Dłuższe niż tygodniowe? To już kazirodztwo. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: IDEALNY ZWIĄZEK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.09.02, 12:28 hmm... w moim, ponad rocznym, jak na razie, co ważne, to duuuuuuże poczucie humoru, wzajemna pobłażliwość, mnóstwo czułości i radość z bycia razem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: IDEALNY ZWIĄZEK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.02, 13:02 Bardziej skłanialabym się ku określeniu:harmonijny zwiazek.Budowanie takiego zwiazku, to ciągła niustająca praca, nie zawsze usłana różami, wiadomo jak to w zyciu bywa.Myślę, że jeśli dwoje ludzi łączą wspólne pasje, sposób spedzania wolnego czasu, reprezentują podobne systemy wartosci lub maja na tyle tolerancji dla siebie by móc pewne róznice zaakceptować, to są na dobrej drodze. Zgadzam się również z poglądem , ze stawianie pewnych zakazow i nakazów moze powodowac bunt i podsycić ciekawość do poznania czegos nowego, czy złamania zasad. Nikt nie jest idealny, każdy czasem popełnia błędy. Jeśli dwoje ludzi mimo całkiem sporego czasu spędzonego razem ze sobą, wie jak dalej inspirować związek i korzystać z czasowego dorobku madrości zyciowej, to jest ok. Życie w trwałym zwiazku, to jak statek na morzu, czasem nie ma wiatru, czasem jest sztorm, czasem trzeba trochę zawrócic z kursu, by się nie rozbić...ale jedno jest pewne-celem jest wspólne generowanie dobra w związku. Może to trochę górnolotne, ale tak to właśnie widzę. Pisze to na podstawie własnych doswiadczen, niemałych, a także obserwacji zgryzot innych ludzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kamfora Re: IDEALNY ZWIĄZEK 22.09.02, 13:47 Gość portalu: joanna napisał(a): >> Zgadzam się również z poglądem , ze stawianie pewnych zakazow i nakazów moze > powodowac bunt i podsycić ciekawość do poznania czegos nowego, czy złamania > zasad. No dobrze, czyli "związek" nie pociąga za sobą ŻADNYCH praw ani obowiązków? Wszystko jest oparte na...no właśnie, na czym? Na poczuciu humoru? Na pociągu seksualnym? Na pieniądzach? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: IDEALNY ZWIĄZEK 22.09.02, 14:11 na zaufaniu i szczerosci jak rowniez duzej dawce dobrej woli nie wydaje mi sie ,aby byly jakies obowiazki :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamfora Re: IDEALNY ZWIĄZEK 22.09.02, 14:22 roseanne napisała: > na zaufaniu i szczerosci > jak rowniez duzej dawce dobrej woli > > nie wydaje mi sie ,aby byly jakies obowiazki :) Naprawdę nie ma żadnych obowiązków wobec partnera w zwiazku? A gdy się znudzi - można po prostu...odejść? To jest ten "idealny związek"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol5 Re: IDEALNY ZWIĄZEK IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.09.02, 14:31 > > > Naprawdę nie ma żadnych obowiązków wobec partnera w zwiazku? > A gdy się znudzi - można po prostu...odejść? To jest ten > "idealny związek"? Można odejść, można też przez resztę życia się męczyć. Zmienić się pod dyktando partnera, by został z nami.... Obowiązek egzekwowany prawnie to alimenty. Reszta to nasza sprawa. Nasz wybór. * Szukałam i znalazłam. Związek przyczynowo - skutkowy. To IDEALNY ZWIĄZEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: IDEALNY ZWIĄZEK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.02, 14:27 roseanne napisała: > na zaufaniu i szczerosci > jak rowniez duzej dawce dobrej woli > > nie wydaje mi sie ,aby byly jakies obowiazki :) O właśnie! Obowiazki tez mozna polubić :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: IDEALNY ZWIĄZEK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.02, 14:23 Oczywiscie, ze istnieja zasady, ale kazdy zwiazek tworzy tez swój własny kanon harmonijnego zycia. Podbudową sa na pewno wartości wyniesione z domu, ukształtowane w toku dojrzewania, wyniesione ze szkoły, otoczenia, wiele żródeł ma wplyw na to jakimi będziemy i jak będziemy postrzegać zycie we dwoje, to oczywiste. Nie ma przepisu na zupę-jako na udany zwiazek , czy idealny, czy harmonijny, jak zwal tak zwał. To kwestia indywidualna tak bardzo jak bardzo innymi jestesmy. Co do zasad, obowiazków, nakazów, itp: dla jednych wyniesienie smieci jest nakazem lub obowiazkiem, dla innych zwykłą pożyteczną czynnoscią. Jednym pomaga jasne wytyczenie ról w zwiazku , innych osacza, jedni sie buntuja, inni będą bierni. Tylko dobra znajomośc wzajemnych osobowosci i umiejetnosc analizowania motywow czyjegoś działania i wyciaganie wnioskow prowadzi do wspólnego celu jakim jest szczęśliwe zycie we dwoje i radość z tego płynąca. Odpowiedz Link Zgłoś
kamfora ajajaj.... 22.09.02, 14:39 Znowu chyba wszystko rozbija się o definicje pewnych słów...:-( W tym przypadku bariera_nie_do_przebycia okazało się słowo "obowiązek". Pas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legia14/88 IDEALNIE IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 22.09.02, 14:44 Idealny związek?To zakochanie i przyjażń w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legia14/88 JOLA IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 22.09.02, 14:46 Tak na marginesie: kocham Jolę! To nie na temat,ale co z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
mulinka Re: IDEALNY ZWIĄZEK 20.12.02, 21:50 Fundamentem jest ZAUFANIE Ja czuje sie tak, jakbym zyla w idealnym zwiazku milosc, czulosc, zrozumienie, tolerancja - i oczywiscie zaufanie, we wszystkim : w kwestiach zyciowych , finansowych, codziennych... Wierze Mu bardziej niz sobie samej Wiem, ze mnie kocha, ze zrobi wszystko, co w jego pojeciu jest dla mnie dobre (i ja tez!) I nie musze sprawdzac, czy dobrze umyl talerz Ufam mu - w kazdej kwestii i to jest dojrzala, prawdziwa milosc i wiem, ze chce byc Nim do konca mojego zycia - i Wam wszystkim zycze takich udanych zwiazkow! Wesolych Swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: IDEALNY ZWIĄZEK IP: proxy / *.w.club-internet.fr 20.12.02, 23:26 oooo ! "wspolne generowanie dobra" ! dziekuje za wyrazenie tego o czym niezdarnie dukam od lat ... prawa i obowiazki ...? nie wieksze i nie mniejsze niz dla innych ludzi. Plus ten plus (patrz "Maly Ksiaze") Odpowiedz Link Zgłoś