Gość: kuleczka IP: *.gabo.pl 02.11.02, 00:13 no własnie, co sądzicice o studiowaniu takiego kierunku? czy znalazlabym miejsce jako psychotronik(parapsycholog)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: inka_sama Re: psychologia alternatywna IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 02.11.02, 00:30 Gość portalu: kuleczka napisał(a): > no własnie, co sądzicice o studiowaniu takiego kierunku? > czy znalazlabym miejsce jako psychotronik(parapsycholog)? Miejsce w czym? Albo tez gdzie??? Kuleczko - często osoby mające problemy ze SOBĄ chcą studiowac psychologie - żeby sobie pomoc... A potem mamy hmmm, różnych "psychologów"... Zdawało mi się ze parapsychologia - to jednak coś mocno odmiennego niz psychologia? i_s Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuleczka Re: psychologia alternatywna IP: *.gabo.pl 02.11.02, 00:49 > Miejsce w czym? Albo tez gdzie??? ::. no w świecie,czy znajdę pracę czy w ogole opłaca sie studiowac taki kierunek na ktorą specjalnosc jest mniejsze zapotrzebowanie niz np. ekonomia,prawo > Kuleczko - często osoby mające problemy ze SOBĄ chcą studiowac psychologie - > żeby sobie pomoc... A potem mamy hmmm, różnych "psychologów"... ::.Dzis to samo usłyszałam od swojego chlopaka:) > Zdawało mi się ze parapsychologia - to jednak coś mocno odmiennego niz > psychologia? ::. parapsychologia,nie umiem dokladnie wytlumaczyc, chodzi tu o zjawiska nadprzyrodzone . Psychotronicy badają i praktycznie wykorzystują takie mało poznane zjawiska, jak: telepatia, telekineza, bioenergoterapia, zawsze mnie to interesowalo, "jakim cudem" zyjemy, życie po życiu itp chcialam sie spytac czy ktos z was moze to studiuje albo juz jest psychotronikiem kulka > i_s Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka_sama Re: psychologia alternatywna IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 02.11.02, 01:13 > ::. no w świecie,czy znajdę pracę czy w ogole opłaca sie studiowac taki > kierunek na ktorą specjalnosc jest mniejsze zapotrzebowanie niz np. > ekonomia,prawo ***************** Kuleczko - ty najpierw patrz czy ciebie to INTERESUJE! A nie czy znajdziesz zatrudnienie... Jak będziesz w tym DOBRA i będzie to twoja pasja - to sama sobie znajdziesz lub stworzysz miejsce pracy. Ekonomia, prawo? Dyc tam tłumy! Chcesz byc kolejnym kiepskim parwnikiem? Lepiej bądxź... dobra wróżką! hihi! "Kuleczko - często osoby mające problemy ze SOBĄ chcą studiowac psychologie żeby sobie pomoc... A potem mamy hmmm, różnych "psychologów"..." > ::.Dzis to samo usłyszałam od swojego chlopaka:) ******************** No i słusznie. Znam paru takich co sie wybierali. I na szczęście nie dostali... > parapsychologia,nie umiem dokladnie wytlumaczyc, chodzi tu o zjawiska > nadprzyrodzone > Psychotronicy badają i praktycznie wykorzystują takie mało poznane zjawiska, > jak: telepatia, telekineza, bioenergoterapia, > zawsze mnie to interesowalo, "jakim cudem" zyjemy, życie po życiu itp > chcialam sie spytac czy ktos z was moze to studiuje albo juz jest > psychotronikiem ******************* Czym się zajmuje parapsychologia to ja wiem... Może zostaw to sobie jako hobby - a na razie przygotuj do matury? I najpierw uporządkuj trochę swoje uczucia. Poczytaj książki - DOBRE i mądre książki. Może najpierw z zakresu psychologii a dopiero potem -para? I zadaj to pytanie na forum wróżka - tam ci może lepiej odpowiedza??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuleczka Re: psychologia alternatywna IP: *.gabo.pl 02.11.02, 11:09 > > > > > Może zostaw to sobie jako hobby - a na razie przygotuj do matury? I najpierw > uporządkuj trochę swoje uczucia. Poczytaj książki - DOBRE i mądre książki. Może > ::. no własnie tyle jak byłam w bibliotece, to bibliotekarz nie umiał mi polecic zadnej ciekawej ksiązki,moze znacie jakies? > najpierw z zakresu psychologii a dopiero potem -para? tak chyba bedzie najlepiej > I zadaj to pytanie na forum wróżka - tam ci może lepiej odpowiedza??? nawet nie wiedzialam ze takie forum jest:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 02.11.02, 07:20 Wrozka to fajny zawod... Ale zeby zajac sie badaniem bioenergoterapii to raczej nalezaloby zostac biologiem, a telekinezy - fizykiem. Juz mniej romantycznie, za to bardziej wiarygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: psychologia alternatywna IP: 144.138.125.* 02.11.02, 08:13 kwieto napisał: > Wrozka to fajny zawod... > Ale zeby zajac sie badaniem bioenergoterapii to raczej nalezaloby zostac biolog > iem, > a telekinezy - fizykiem. > > Juz mniej romantycznie, za to bardziej wiarygodnie. To ciekawe, co mowisz... Tylko jak do diabla badac zjawiska niedajace sie opisac przy pomocy nauk, ktore nie posiadaja metod by badac nawet zjawiska opisywalne??? Fizyka nigdy zjawisk telekinezy nie opisze, no chyba ze kwantowa... Co do reszty jak mozesz opisac proces komunikacji miedzyludzkiej stosujac jako srodek badawczy powiedzmy akustyke... Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 02.11.02, 08:22 Sek w tym, ze parapsychologia jako taka nie posluguje sie niczym, co dawaloby jej jako taka wiarygodnosc. Wole fizykow radzieckich (sic!) sprawdzajacych wiarygodnosc telepatii poprzez rozne eksperymenty (np. odsuwanie "mediow" na rozne odleglosci i badanie powtarzalnosci wynikow), niz parapsychologow, ktorzy bardzo czesto mowia o swojej "intuicji", czy innych "wrazeniach astralnych", zarazem nie klopoczac sie wiarygodnoscia czy powtarzalnoscia badan. Nie twierdze, ze telepatia nie jest mozliwa (choc bardzo w to watpie), ale zanim ja zaczniemy opisywac, moze najpierw zajmiemy sie rzetelnym dowodem na jej istnienie? Tu lepiej sie wg mnie nadaje fizyk niz parapsycholog. Na tym etapie stanu wiedzy na jakim jestesmy (brak JAKICHKOLWIEK dowodow na istnienie telekinezy, telepatii i innych takich), tworzenie "nauki" zwanej parapsychologia wydaje mi sie czyms znacznie na wyrost. Bo najpierw trzeba miec CO badac, potem mozemy tworzyc galaz nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ida Re: psychologia alternatywna IP: *.csk.pl / *.csk.pl 02.11.02, 09:03 kwieto napisał: Bo najpierw trzeba miec > > CO badac, potem mozemy tworzyc galaz nauki. No, ale właśnie jest CO badać ("istnienie telekinezy, telepatii i innych takich"), tyle że nie da sie tego zbadać żadnymi znanymi i dostępnymi metodami... A że czegoś sie nie da zbadać nie oznacza, że to cos nie istnieje. I chyba taka jest kolej rzeczy w fizyce, że najpierw jest etap obserwacji jakiegos zjawiska, a dopiero potem konstruuje sie jakis miernik, licznik czy cos takiego, i ma się wszystko rozpracowane, porównane, i na papierze. Chyba zjawiska typu telekinezy, telepatii miały olbrzymiego pecha, bo zostały na tym etapie obserwacji podciągniete pod psychologię (wprawdzie "para" ale jednak pschologię) a nie pod fizykę. Który fizyk traktuje poważnie cos takiego jak "psychologia"? Takie tam bzdety... Nie da sie tego ani zmierzyc, ani zważyć... Eeeee... Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 02.11.02, 10:22 Sek w tym, ze o ile mi wiadomo, nie ma nawet JEDNEGO wiarygodnego (potwierdzonego, zapewniajacego powtarzalnosc wynikow itd.) przypadku telepatii czy telekinezy. Wszystkie okazywaly sie jedynie trickiem, sztuczka. Odpowiedz Link Zgłoś
olek13 Re: psychologia alternatywna 02.11.02, 10:28 O ile mi wiadomo jeszcze długo takiego przypadku nie będzie, bowiem ignorowane są istotne dla całości eksperymentu warunki, takie jak np. intencje badaczy. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 02.11.02, 11:15 Eksperyment, zeby byl rzetelny, musi miec intencje rowne ZERO. Jakiekolwiek "intencje badaczy" zafalszowuja interpretacje wynikow w jakas strone. Zatem - jesli intencje badaczy maja byc istotne dla eksperymentu, to znaczy to, ze eksperyment jest tylko szarlataneria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka_sama do Kwieta IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 02.11.02, 12:49 Kwieto - a czy w jakiś sposób jest dla ciebie przekonujące że zjawiskami parapsychologicznymi całkiem serio zajęli się wojskowi? I to obydwu mocarstw? Można sie z nich podśmiewać lub nie. Ale sporo kasy w to ładowali. Czytałam coś na ten temat - ale dla mnie ta akurat strona zagadnien nie jest ciekawa. Jednak zacxiekawiło mnie że zajęli się tym ludzi w Rosji gdzie negowano istnienie duszy Boga itd. Natomiast badania były bardzo serio - z zachowaniem wymogów badań naukowych (?? pewnie się skrzywiłeś...). Amerykanie tez nie gardza alternatywnymi potencjalnymi broniami. Ale nawet gdyby mieli realne dowody na istnienie tych zjawisk - myslisz że zdradza tajemnice wojskowe? Korzyści z "atakowania" wroga za pomocą choćby telepatycznego podważania morale lub opóźniania reakcji są warte badań.... A co my biedne żuczki wiemy o wojskowych laboratoriach??? To co nam wmawiaja.... Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: do Kwieta 02.11.02, 15:06 Taaa, ale pono wojskowi zajeli sie tez na powaznie badaniami nad UFO... (slynne Roskilde, gdzie pono jest tajna baza wojskowa zbierajaca wszelkie relikwie - statki kosmiczne, kosmitow, i inne takie. Ja jestem jak niewierny Tomasz, poki nie dostane "kawe na lawe" to nie uwierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka_sama Re: do Kwieta IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 02.11.02, 23:06 kwieto napisał: > Taaa, ale pono wojskowi zajeli sie tez na powaznie badaniami nad UFO... slynne > Roskilde, gdzie pono jest tajna baza wojskowa zbierajaca wszelkie relikwie - > statki kosmiczne, kosmitow, i inne takie. Kwietuszku! Roskilde to chyba Dania? Jeśli chodzi o Roswell - informacje i fantazje i dezinformacje nie ułatwiaja sensownego myślenia o UFO. O ile UFO jest rzeczywiste... Hmmm. W duchy juz wierzę. Może i w UFO zacznę? Jak mnie coś przekona. Wojskowi to w ogóle specyficzny gatunek ludzi. Tak jak politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: do Kwieta 03.11.02, 06:28 A przepraszam, mi sie te nazwy wiecznie myla :((( Choc co do UFO, to ze wzgledu na odleglosci taka wyprawa czyniona na zasadzie inwigilacji jest malo prawdopodobna (komu by sie chcialo leciec tysiace lat swietlnych, zeby potem z "bracmi w rozumie" nie pogadac nawet?). Ergo - byliby kosmici, bylby kontakt. No chyba, ze istnieje jakis superszybki, nieznany nam sposob poruszania sie po kosmosie. Troche takich teorii serwowal Hawking, ale zdaje sie (opieram sie tu na plotkach bo ksiazki nie czytalem) ze to tez nie dzialalo w dowolnym momencie i z dowolnego do dowolnego miejsca. Natomiast boje sie troche wizji kosmitow jaka kreuje Lem - ze nawet jesli sa, to kontakt jest bez sensu, bo mozemy byc tak roznie uksztaltowani, ze sie po prostu nie bedziemy w stanie dogadac - wizyta bedzie przypominala odwiedziny kormoranow u delfinow... (patrz "fiasko") Odpowiedz Link Zgłoś
olek13 Re: psychologia alternatywna 02.11.02, 15:55 kwieto napisał: > Eksperyment, zeby byl rzetelny, musi miec intencje rowne ZERO. > Jakiekolwiek "intencje badaczy" zafalszowuja interpretacje wynikow w jakas strone. > Zatem - jesli intencje badaczy maja byc istotne dla eksperymentu, to znaczy to, > ze > eksperyment jest tylko szarlataneria. > Drogi Kwieto, Malutki problemik polega na tym, że ludzie zawsze mają jakieś intencje, choćby ich nawet nie do końca byli świadomi. I o to mi chodziło. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 02.11.02, 16:35 Ale sa tacy, ktorzy biora je w karby i dbaja o rzetelnosc wynikow, a sa tacy, ktorzy o to nie dbaja. I z tego co wiem, ci drudzy stanowia spora czesc wielbicieli parapsychologii Odpowiedz Link Zgłoś
olek13 Re: psychologia alternatywna 02.11.02, 20:46 Widzisz, drogi Kwieto, ja też wielokrotnie sądziłem, że znam wszystkie swoje intencje, do czasu kiedy nauczyłem się "dokopywać się" do swoich podświadomych pragnień i wtedy byłem baaardzo zdziwiony, uświadamiając sobie ich skutki. A wiem, że niewiele osób ma ochotę to robić. Naukowcy nie są w tym miejscu wyjątkiem. I tyle. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 02.11.02, 21:11 Tyle ze pewnym faktom nie da sie zaprzeczyc. Np. jesli dwoje telepatow bedzie w stanie sie ze soba porozumiewac przekazujac sobie w myslach jakies informacje, powiedzmy ze beda oddzieleni sciana, zarazem umieszczeni beda w pomieszczeniach uszczelnionych pod katem dzwieku, zapachu, itd., to wtedy nawet najbardziej sceptyczny naukowiec, najbardziej ulegajacy intencjom, bedzie musial uznac, ze telepatia jest mozliwa. Zmusza go do tego zwykla rzetelnosc naukowa. Sek w tym, ze nie wiadomo mi o jakichkolwiek pozytywnych wynikach takich badan. I co do tego maja intencje? Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 02.11.02, 21:12 Tyle ze pewnym faktom nie da sie zaprzeczyc. Np. jesli dwoje telepatow bedzie w stanie sie ze soba porozumiewac przekazujac sobie w myslach jakies informacje, powiedzmy ze beda oddzieleni sciana, zarazem umieszczeni beda w pomieszczeniach uszczelnionych pod katem dzwieku, zapachu, itd., to wtedy nawet najbardziej sceptyczny naukowiec, najbardziej ulegajacy intencjom, bedzie musial uznac, ze telepatia jest mozliwa. Zmusza go do tego zwykla rzetelnosc naukowa. Sek w tym, ze nie wiadomo mi o jakichkolwiek pozytywnych wynikach takich badan. I co do tego maja intencje? Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 02.11.02, 21:15 Tyle ze pewnym faktom nie da sie zaprzeczyc. Np. jesli dwoje telepatow bedzie w stanie sie ze soba porozumiewac przekazujac sobie w myslach jakies informacje, powiedzmy ze beda oddzieleni sciana, zarazem umieszczeni beda w pomieszczeniach uszczelnionych pod katem dzwieku, zapachu, itd., to wtedy nawet najbardziej sceptyczny naukowiec, najbardziej ulegajacy intencjom, bedzie musial uznac, ze telepatia jest mozliwa. Zmusza go do tego zwykla rzetelnosc naukowa. Sek w tym, ze nie wiadomo mi o jakichkolwiek pozytywnych wynikach takich badan. I co do tego maja intencje? Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 02.11.02, 21:16 Tyle ze pewnym faktom nie da sie zaprzeczyc. Np. jesli dwoje telepatow bedzie w stanie sie ze soba porozumiewac przekazujac sobie w myslach jakies informacje, powiedzmy ze beda oddzieleni sciana, zarazem umieszczeni beda w pomieszczeniach uszczelnionych pod katem dzwieku, zapachu, itd., to wtedy nawet najbardziej sceptyczny naukowiec, najbardziej ulegajacy intencjom, bedzie musial uznac, ze telepatia jest mozliwa. Zmusza go do tego zwykla rzetelnosc naukowa. Sek w tym, ze nie wiadomo mi o jakichkolwiek pozytywnych wynikach takich badan. I co do tego maja intencje? Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 02.11.02, 21:18 Tyle ze pewnym faktom nie da sie zaprzeczyc. Np. jesli dwoje telepatow bedzie w stanie sie ze soba porozumiewac przekazujac sobie w myslach jakies informacje, powiedzmy ze beda oddzieleni sciana, zarazem umieszczeni beda w pomieszczeniach uszczelnionych pod katem dzwieku, zapachu, itd., to wtedy nawet najbardziej sceptyczny naukowiec, najbardziej ulegajacy intencjom, bedzie musial uznac, ze telepatia jest mozliwa. Zmusza go do tego zwykla rzetelnosc naukowa. Sek w tym, ze nie wiadomo mi o jakichkolwiek pozytywnych wynikach takich badan. I co do tego maja intencje? Odpowiedz Link Zgłoś
olek13 Re: psychologia alternatywna 02.11.02, 22:54 kwieto napisał: > Tyle ze pewnym faktom nie da sie zaprzeczyc. Np. jesli dwoje telepatow bedzie w > > stanie sie ze soba porozumiewac przekazujac sobie w myslach jakies informacje, > powiedzmy ze beda oddzieleni sciana, zarazem umieszczeni beda w > pomieszczeniach uszczelnionych pod katem dzwieku, zapachu, itd., to wtedy nawet > > najbardziej sceptyczny naukowiec, najbardziej ulegajacy intencjom, bedzie musia > l > uznac, ze telepatia jest mozliwa. Zmusza go do tego zwykla rzetelnosc naukowa. > > Sek w tym, ze nie wiadomo mi o jakichkolwiek pozytywnych wynikach takich > badan. I co do tego maja intencje? > Wyniki były, tylko niejednoznaczne. Natura tych zjawisk jest do tego stopnia obca nauce, że nie jest w stanie określić istotnych dla przebiegu eksperymentu warunków. A ja sobie myślę, że nie warto niczego udowadniać - lepiej tego używać :-). Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 03.11.02, 06:31 Eeee, stwierdzeniem "Wyniki były, tylko niejednoznaczne. Natura tych zjawisk jest do tego stopnia obca nauce, że nie jest w stanie określić istotnych dla przebiegu eksperymentu warunków" mozna sie zaslonic i udowodnic praktycznie wszystko. Nawet to, ze slonce jest czarne. Tylko jak to sie ma do rzeczywistej wiedzy? Milego uzywania telepatii, prosze o wiadomosc od Ciebie :") Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 03.11.02, 06:33 Eeee, stwierdzeniem "Wyniki były, tylko niejednoznaczne. Natura tych zjawisk jest do tego stopnia obca nauce, że nie jest w stanie określić istotnych dla przebiegu eksperymentu warunków" mozna sie zaslonic i udowodnic praktycznie wszystko. Nawet to, ze slonce jest czarne. Tylko jak to sie ma do rzeczywistej wiedzy? Milego uzywania telepatii, prosze o wiadomosc od Ciebie :") Odpowiedz Link Zgłoś
olek13 Re: psychologia alternatywna 03.11.02, 10:11 Z kolei stwierdzeniem, że coś się nie poddaje naukowej weryfikacji można zanegować wszystko. Kiedyś nie było wirusów, bo ich nie widziano. I telepatii też nie ma, bo nie udowodniono, że jest. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 03.11.02, 13:31 Ale wiedziano ze COS jest, co powoduje chorobe. Tak samo jak spor dotyczacy natury swiatla bral sie stad, ze OBSERWOWANO, ze zachowuje sie falowo lub korpuskularnie. (w koncu wyszlo na to, ze swiatlo jest tzw. fala prawdopodobienstwa) Natomiast nie ma zaobserwowanego przekazywania informacji myslami. Czujesz ta subtelna roznice? Odpowiedz Link Zgłoś
olek13 Re: psychologia alternatywna 03.11.02, 14:17 kwieto napisał: > Natomiast nie ma zaobserwowanego przekazywania informacji myslami. Naprawdę? Dasz słowo? Hmmm... Bo ja doświadczam czegoś innego. Może jestem nienormalny... A przy okazji: jeśli czegoś nie zaobserwowano, to znaczy, że tego nie ma? Wiesz, dla mnie szacunek dla rzeczywistości polega też na tym, aby nie wydawać kategorycznych sądów. Rozumiem kryteria, jakimi posługuje się nauka. Rozumiem i akceptuję. Ale nauka nie tworzy kompletnego opisu rzeczywistości i długo jeszcze nie będzie (o ile wogóle). Bardzo fajnie jest, jeśli coś da się opisać językiem nauki. Ale jeśli nie, to co: obrazić się na zjawisko? Czy o to Ci chodzi? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 03.11.02, 18:24 Alez ja nigdzie nie twierdze, ze telepatii nie ma! Tylko mowie, ze nie ma zaobserwowanych przypadkow. Jesli "odczuwasz cos innego", to zachecam Cie do przeslania mi swoich mysli na odleglosc. Moze byc cos prostego - wizja jakiegos rysunku, fragment ksiazki, cokolwiek. Jesli odbiore taki sygnal - stane sie piewca telepatii i bede zebral o pieniadze na badania. Ale wpierw - udowodnij mi, ze cos takiego istnieje. Podkreslam, jestem otwarty na propozycje, ale samo stwierdzenie "ja odczuwam cos innego" to troche zbyt malo Odpowiedz Link Zgłoś
olek13 Re: psychologia alternatywna 03.11.02, 20:54 kwieto napisał: > Alez ja nigdzie nie twierdze, ze telepatii nie ma! Tylko mowie, ze nie ma > zaobserwowanych przypadkow. Jesli "odczuwasz cos innego", to zachecam Cie do > przeslania mi swoich mysli na odleglosc. Moze byc cos prostego - wizja jakiego > s > rysunku, fragment ksiazki, cokolwiek. Jesli odbiore taki sygnal - stane sie pie > wca > telepatii i bede zebral o pieniadze na badania. > > Ale wpierw - udowodnij mi, ze cos takiego istnieje. Podkreslam, jestem otwarty > na > propozycje, ale samo stwierdzenie "ja odczuwam cos innego" to troche zbyt malo > Kwieto, Przyznaję, nie potrafię się z Tobą porozumieć. Od jakiegoś czasu, gdy po raz pierwszy pojęliśmy jakąś polemikę na tym forum, wielokrotnie pisałem, że pewne działania (parapsychiczne) zalezą od nastawienia, tj. nieświadomych intencji, schowanych w podświadomości. Sukces wszelkich prób zależy wyłącznie od tego. Jeśli Twoje nastawienie jest takie, że odrzucasz (cały czas nieświadomie) takie możliwości nic z tego nie wyjdzie. A to z bardzo prostej przyczyny: cała parapsychologia jest funkcją działań podświadomych. Ty żądasz ode mnie "dowodu". Pytam: jak mam Ci go dać? Nie potrafię (i nawet nie chcę). I nikt Ci takiego dowodu nie da, dopóki nie zechcesz go zaakceptować. Nawet gdybym teraz zmaterializował się przed Tobą w pełnej krasie, to skutkiem tego dałbyś się zamknąć w psychiatryku z powodu silnych omamów. Acha, i coś jeszcze - tak z dziesięć lat temu myślałem podobnie, jak Ty (co oczywiście niczego nie dowodzi). A w kwestii podświadomych przekonań, to bardzo proszę, nie upieraj się, że je przejrzałeś na wskroś, bo w tej materii mam duże doświadczenie i wiem, że to na pewno niemożliwe (co najwyżej tak w 5%). Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 03.11.02, 21:10 Drogi Olku. Ja moge to samo powiedziec: "jakies 10 lat temu myslalem dokladnie tak jak Ty". I zeby bylo smiesznie, jest to najszczersza prawda. Sek w tym, ze mowienie kto kiedy jak myslal, zupelnie niczego nie dowodzi. Ludzie z wiekiem albo staja sie madrzejsi, albo glupsi, nie ma reguly. Co do mojego nastawienia - juz po raz n-ty gdy jestes przypierany do muru (czy przeze mnie czy przez Pastwe naprzyklad), zaslaniasz sie wlasnie "zlym nastawieniem" swojego interlokutora tudziez jego "niechecia do przyjmowania Twoich argumentow". Sek w tym, ze aby przyjac argumenty, trzeba miec minimum rzetelnego poparcia tychze argumentow. Ty czegos takiego nie oferujesz. - Na psychozy mam narkozy na wzrok krotki - niezabudki na bol glowy - sok zolwiowy na zatrucie - dziury w bucie niezawodnie oryginalna medycyna niebanalna Odpowiedz Link Zgłoś
olek13 Re: psychologia alternatywna 03.11.02, 21:32 kwieto napisał: > Co do mojego nastawienia - juz po raz n-ty gdy jestes przypierany do muru (czy > przeze mnie czy przez Pastwe naprzyklad), zaslaniasz sie wlasnie "zlym > nastawieniem" swojego interlokutora tudziez jego "niechecia do przyjmowania > Twoich argumentow". > Sek w tym, ze aby przyjac argumenty, trzeba miec minimum rzetelnego poparcia > tychze argumentow. Ty czegos takiego nie oferujesz. Uwierz mi, naprawdę nie zależy mi na przekonaniu Ciebie, ani kogokolwiek innego. A to dlatego, że jak pisałem wyżej, wiem, że to daremny trud. Kto się chce dać przekonać, znajdzie argumenty bez mojego udziału. Zapytasz pewnie zatem, po co to wszystko piszę. Ano dla siebie. Po to, aby obserwować swoje reakcje i intencje, aby też zobaczyć, jak odbierają mnie inni. Są to dla mnie cenne informacje, pozwalają mi zidentyfikować moje emocje, wzorce i uwolnić się od obciążeń. Przy tym oczywiście nie robię sobie żadnych jaj - piszę dokładnie to, co myślę. Jeśli się to komuś przyda, to na zdrowie. I nie pretenduję do miana tego, który na pewno staje się mądrzejszy. Mam nadzieję, że tak, ale dopuszczam możliwość, że jestem w błędzie (pisząc tutaj też to sprawdzam). Tak się bawię. I tyle. Tobie również życzę miłej zabawy :-). Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 03.11.02, 22:37 Wiesz, to ja Ci posluze porada. Otoz zdaje sie, ze masz w sobie nieuswiadomiona intencje "bycia kopanym". Otoz, ilekroc czytam Twoje posty, mam sie ochote do nich "przyczepic". Nie denerwuja mnie, nie zmieniaja mojego nastroju - po protu mam ochote wytknac wszystkie bledy Twojej argumentacji tudziez zadziwiajacej niekonsekwencji lub roznego rodzaju unikow i naginania argumentow (ktorych zreszta zwykle troche znajde). Nie wiem czemu, sprawia mi to przyjemnosc. Czyzbys chcial aby wisial nad Toba kat? Odpowiedz Link Zgłoś
olek13 Re: psychologia alternatywna 04.11.02, 07:07 kwieto napisał: > Wiesz, to ja Ci posluze porada. Otoz zdaje sie, ze masz w sobie nieuswiadomiona > > intencje "bycia kopanym". Otoz, ilekroc czytam Twoje posty, mam sie ochote do > nich "przyczepic". Nie denerwuja mnie, nie zmieniaja mojego nastroju - po protu > > mam ochote wytknac wszystkie bledy Twojej argumentacji tudziez zadziwiajacej > niekonsekwencji lub roznego rodzaju unikow i naginania argumentow (ktorych > zreszta zwykle troche znajde). > Nie wiem czemu, sprawia mi to przyjemnosc. Czyzbys chcial aby wisial nad Toba > kat? Nie planowałem o tym pisać, ale do pewnego stopnia mam podobne odczucia: napięcie pomieszane ze zniechęceniem. I to mi pachnie też rywalizacją. Gdybyś zajmował się regresingiem, poprosiłbym Cię o sesję. A tak poradzę sobie inaczej ;-). Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 04.11.02, 07:21 Kiedy ja Cie nie traktuje jak konkurenta - ja po prostu to lubie :") Odpowiedz Link Zgłoś
olek13 Re: psychologia alternatywna 04.11.02, 08:01 Miałem na myśli swoje odczucia. Mam ich wiele w związku z forum; niektóre nawet sprzeczne. Zasadza się to na moich odczuciach względem ludzi, które w niektórych miejscach są mocno porąbane. Ale uporczywie czyszczę to i czyszczę i mam już efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ida Re: psychologia alternatywna IP: *.csk.pl / *.csk.pl 03.11.02, 15:15 kwieto napisał: > Natomiast nie ma zaobserwowanego przekazywania informacji myslami. Ej, gdyby nikt nigdy nie zaobserwował przekazywania informacji myslami, pojęcie telepatii w ogóle by nie powstało... Nie ma potrzeby nazywania czegos, czego istnienia nikt sobie nawet nie uzmysławia. Fakt, jakos cicho jeśli chodzi o naukowe dowody, ale tak szczerze mówiąc, gdybys odkrył (rozwinął) w sobie umiejętnośc porozumiewania sie z kimś na odległość, naprawdę chciałbyś sie tym pochwalic całemu światu i z miejsca pognał poddać gruntownym badaniom przez jakiśtam naukowców? Bo ja bym wolała miec święty spokój a nie jakiś naukowców i Bog wie kogo tam jeszcze na karku... Myslę, z ludzie którzy naprawdę maja takie zdolności nie afiszują się tym. Tyle na temat dowodów, a raczej przyczyn na ich brak... Poza tym, przekazywanie informacji ma 3 głowne ogniwa 1/ nadajnik 2/ coś "po środku" w postaci jakiegoś namacalnego kabelka czy tez raczej jakiejś trudno namacalnej fali (w przypadku telepatii raczej to drugie) 3/ odbiornik I mi sie wydaje, że problem lezy własnie w odbiornikach. W każdym bądź razie odbiornik imieniem Kwieto jest non-stop wyłaczony (uszkodzony?) i wszelkie próby przekazania mu wiadomości kończą sie fiaskiem...;-) I żadne naukowe dowody nie pomogą jeśli ktos nie bedzie potrafił wysyłanych do niego informacji odebrać/odczytać. To przynajmniej po cżęści tak jak niewidomi nie są w stanie odzczytać sygnałów wzrokowych, głusi- słuchowych, ludzie pozbawieni receptorów w skórze- nie odbieraja dotyku, czy tez nie czują temperatury... Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 03.11.02, 18:29 Ej, lewitacji tez nikt nigdy nie zaobserwowal a pelno informacji o niej w roznego rodzaju gazetach czy ksiazkach. A lewitacja staje sie mozliwa dopiero dzis i to w bardzo specyficznych warunkach fizycznych (a zajmuje sie nia fizyka a nie parapsychologia). Podobnie teleportacja - jest w co drugiej ksiazce fantastycznej, a jakos nigdy nikt nie mial z nia do czynienia. Pragnienia ludzkie (ktozby nie chcial czytac w myslach innych!) tudziez sztuczki magikow (czytanie w myslach to jedna z ulubionych sztuczek) bardzo rozpala wyobraznie. A wiara czyni cuda - patrz "skutecznosc" lekow homeopatycznych na przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ida Re: psychologia alternatywna IP: *.csk.pl / *.csk.pl 03.11.02, 20:05 kwieto napisał: > Ej, lewitacji tez nikt nigdy nie zaobserwowal a pelno informacji o niej w rozne > go > rodzaju gazetach czy ksiazkach. A lewitacja staje sie mozliwa dopiero dzis i to > w > bardzo specyficznych warunkach fizycznych (a zajmuje sie nia fizyka a nie > parapsychologia). A no właśnie. Ileśtam stuleci czy tysiącleci po pierwszych "doniesieniach" że cos takiego jest mozliwe, odczekalismy się lewitacji w pełni kontrolowanej, "obmierzonej", powtarzalnej... (choć zapewne w poczatkowych "założeniach" chodziło o lewitację bardziej "naturalną", ale może jeszcze do tego dojdziemy;-) Podobnie moze być i z teleportacją i telepatią. Puszczając wodze wyobraźni, za jakis czasem może sie nawet okazać, że parapsychologia ma sie do fizyki, tak jak fizyka kwatowa do mechaniki. W mechanice wszystko widac, a fizyka kwantowa wymaga nieco wiecej wyrafinowania... > Pragnienia ludzkie (ktozby nie chcial czytac w myslach innych!) tudziez sztuczk > i > magikow (czytanie w myslach to jedna z ulubionych sztuczek) bardzo rozpala > wyobraznie. Taaa... Mówisz, że to są tylko pragnienia? I nic więcej? To jak to się dzieje, że jednak istnieja ludzie, którzy potrafią czytać w moich myslach? Nie jestem w stanie zweryfikować, czy jeden człowiek czyta w myslach innego człowieka bo tak de facto nie wiem, co mysli ten pierwszy... Ale to, że ktos odebrał to co pomyslałam ja, mogę zweryfikowac jak najbardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 03.11.02, 20:19 No toz ja tez tylko tego pragne! Chetnie poddam sie eksperymentowi i pozwole sobie czytac w moich myslach. Jesli ktos bedzie w stanie odczytac moje mysli - tak jak odpisalem Olkowi, stane sie piewca telepatii. Tylko prosze, niech to nie bedzie ktos kto bedzie "czytal mysli" na zasadzie "jestes nieufny, czujesz cos tam" ale powie mi, czy mam np. w myslach obraz czerwonego kolka, czy dajmy na to zielonego kwadratu. Co do wszystkich teorii - nie wszystkie marzenia ludzkie sie spelniaja. Np. podroz w czasie nie jest mozliwa. A w kazdym razie nie w taki sposob w jaki wyobrazaja to sobie ludzie (wersji kilka, najpopularniejsze to: A) wsiadam do maszyny czasu i przenosze sie wstecz lub do przodu, B) wsiadam do maszyny, i biologicznie sie odmladzam, C) podroz mozliwa tylko w jedna strone, itd.) O tym traktuje m.in. "fizyka podrozy miedzygwiezdnych" Hawkinga. Jak jest z telepatia - nie wiadomo. Ale poki nie ma dowodow, wole byc sceptyczny, niz wierzyc ze wszystko co mi sie podaje jest prawda. Caly czas chetnie spotkam sie z kims, kto odczyta moje mysli. P.S. Zaden ze stawianych przez wrozki moich horoskopow sie nie sprawdzil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ida Re: psychologia alternatywna IP: *.csk.pl / *.csk.pl 03.11.02, 21:12 A jak sobie radzisz z kobietami? W skali od 1 do 10? (Rozwiązanie:Wynik od 5 do 10 jest niemożliwy do osiągniecia bez co najmniej podstawowej umiejetności czytania w myslach. I jeśli taki wynik osiągnąłeś, to wątpisz istnienie czegoś co sam potrafisz;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 03.11.02, 22:39 Z kobietami radze sobie niezle (jestem troche silniejszy - ale tylko troche, jak pokrzykuje niewiasta za mymi plecami) :"))) Czy o to chodzilo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ida Re: psychologia alternatywna IP: *.csk.pl / *.csk.pl 04.11.02, 08:15 kwieto napisał: > Z kobietami radze sobie niezle (jestem troche silniejszy - ale tylko troche, ja > k > pokrzykuje niewiasta za mymi plecami) :"))) > Czy o to chodzilo? Hmm, brak umiejętności telepatycznych kompensujesz sobie uzyciem siły...? Umiejętność przesyłania sobie obrazów zielonych kwadratów to taka sztuka dla sztuki W sumie można, tylko po co? Jeśli sie potrafi rzeczy duuużo bardziej skomplikowane...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka_sama KWIETO- O TYM MYŚLAŁEŚ??????????????????? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 03.11.02, 23:41 kwieto napisał: > No toz ja tez tylko tego pragne! Chetnie poddam sie eksperymentowi i pozwole > sobie czytac w moich myslach. Jesli ktos bedzie w stanie odczytac moje mysli - > tak jak odpisalem Olkowi, stane sie piewca telepatii. > Tylko prosze, niech to nie bedzie ktos kto bedzie "czytal mysli" na > zasadzie "jestes nieufny, czujesz cos tam" ale powie mi, czy mam np. w > myslach obraz czerwonego kolka, czy dajmy na to zielonego kwadratu. To była czarno biała fotografia! Jakis krajobraz górski - niestyety nie widziąłam zbyt wyraźnie... Dobrze odczytałam???? :))) i_s Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: KWIETO- O TYM MYŚLAŁEŚ??????????????????? 04.11.02, 06:32 Niestety - moge zareczyc, ze w przeciagu ostatniej doby nie myslalem o zadnej czarnobialej fogografii. Ani o gorskim krajobrazie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka_sama Re: KWIETO- O TYM MYŚLAŁEŚ??????????????????? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 04.11.02, 10:47 Choroba, znowu mi się kabelki poluzowały i odbiór szwankuje!..... ;)) Tak serio - to u mnie takie eksperymenty wychodzą z osobami najblizszymi. I- tak w ogóle - nie chciałąbym być jasnowidzem ani telepata. To wcale nie takie fajne. i_s Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka_sama Re: psychologia alternatywna IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 03.11.02, 23:37 Chodzi ci kwieto o to że lewitacji nikt z naukowców nie obserwował jak rozumiem? Bo co do obserwacji takich zjawisk wypowiadaja sie np. księża- egzorcyści! :)) I to mówią że sami by nie uwierzyli gdyby nie widzieli... Za to co do teleportacji - naukowcy z tego co czytałam juz juz są blisko! Kwieto - nie pamiętam dokładnie ale chyba w GW była notatka o doświadczeniach z laserem, niestety dokłądnie ale uzyskane wyniki wskazywały ponoć że nastąpiła ...teleportacja! Tyle że na razie na bardzo małą odległość. No chyba że to bład w pomiarach - naukowcy nie są nieomylni. Wiara czyni większe cuda niż skuteczność leków homeopatycznych. A z telepatia tez nie dam głwoy czy nie mam miarodajnych badań! Nie lubie tego "szkiełka i oka" więc nie pamiętam tytułu książki w której opisywano eksperymenty rosyjskie amerykańskie i japońskie - jęlsi chcesz poszukam. Wyniki jak najbardziej potweirdzały istnienie telepatii. Bo nie było możliwości takiej przypadkowej zbieżności jaka wystąpiła. Dodam że nie dotyczyło to sfery słów ale właśnie obrazów! Amerykanie robili eksperymanty z "widzeniem" przez telepatów tego co w danej chwili obserwowali w naturze wysłannicy badaczy. Np. lotnisko czy most. Wyniki były zaskakujące! Telepaci szkicowali lub opisywali słownie właśnie obserwowane obiekty. Zreszta takie eksperymenty przeprowadzali poważne autorytety naukowe jeszcze przed wojna np. ze słynnym jasnowidzem Ossowieckim. A ojciec Klimuszko? Jego zdolności tez są potwierdzone w wielu bardzo przypadkach! A ze o tym nic nie wiesz? W naszych czasach - o czym w mediach nie trąbią - nie istnieje... Kwieto - istniejesz???? A prawda! Widziałąm twoje zdjęcie w czasopiśmie!!! Istniejesz! Ufff! :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 04.11.02, 06:40 Inko, sa dosc znane przypadki, gdy naukowiec skadinad ulegal np. takim sztuczkom, jak to ze "mednium" nagle wstawalo i wychodzilo za kotare, z za ktorej chwile pozniej wyplywal "duch" - dziwnie podobny rysami twarzy do "medium". I sceptyczni skadinad ludzie w takie bajki wierzyli... "Czytanie w myslach" opisal niejaki R. Smullyan (logik matematyczny, zajmujacy sie rowniez wystepami magicznymi) i choc nie chcial zdradzas sposobu jak to zrobic, twierdzil ze calosc jest banalnie prosta - wystarczy troche skupienia lub "pracy" nad odczytywana osoba. I dlatego trudno uwierzyc w telepatie - zbyt wiele jest prob zrobienia kasy za pomoca sztuczek. A rzetelnych wynikow (poza owa ksiazka, ktora chetnie przeczytam) brak. Co do teleportacji - to nie do konca tak, na razie udalo sie tak "przeslac" raptem jeden foton (czastka pozbawiona masy, bedaca diabliwiedza czym, czyli "fala prawdopodobienstwa") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka_sama Re: psychologia alternatywna IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 04.11.02, 10:56 Nie mylmy jasnowidzów z mediami. Taki Ossowiecki czy Klimuszko nie chowali sie za kotarami itd, nie wywoływali duchów. Z reguły pracowali z przedmiotami - np. fotografia lub przedmiot należacy do poszukiwanej osoby. Ossowiecki odczytywał np. teksty ukryte w kopertach , specjalnie złożone i osłonięte żeby nie dało się "prześwietlić". Oszuści? Tak na pewn takich jest wielu - moż enawet większość? Ale... są potwierdzone wypadki rozmaitych niesamowitych zdarzeń - i co z tym robić? Same cuda oficjalnie potwierdzone przez Kościół (a ostrożni z tym sa bardzo!) juz są niezłą zagadką? No ale do tego wora wiele można wrzucić. Co do lasera - to tylko jeden mały foton dla zespołu naukowego - a wielki krok dla ludzkości, hihihi! Oszuści byli są i będą . Ale nie nastawiajmy sie z góry na oszustwa. "wiara i czucie silniej mówią do mnie niz mędrca szkiełko i oko..." ech, pan poeta! :)) i_s Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alla Re: psychologia alternatywna IP: *.a2000.nl 04.11.02, 17:28 kwieto tu pozuje na obronce "swiatopogladu naukowego", a w bibliotece nie byl, ksiazek nie czytal oprocz telefonicznej, no i przypadkiem okladke tego, no jak mu tam, Hawkinsa widzial, jak na dworcu kanapke wcinal czekajac na pociag do Pimkowa Gornego i akurat na wystawie wystawili. I dlatego teraz pisze, ze na telepatie zadnych nie ma eksperymentow i nikt nic o tym nie wie i w ogole zjawisk parapsychologicznych nikt nie badal i nic na ten temat nie wiadomo, a medium to za kotara cos kombinuje i pod stolem talerzykami kreci potrzasajac noga. Na temat zjawisk parapsychologicznych napisano morze literatury, mniej lub bardziej naukowej, zjawiskami telekinezy zajmowali sie mniej i bardziej powazni naukowcy, tylko kwieto nic o tym nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 05.11.02, 00:52 Kwieto uprzejmie informuje, ze proba obrazenia go nie jest dobrym sposobem dyskusji. Bo o czym mamy dyskutowac? O tym kto co czytal a kto czego nie? To chyba nie jest licytacja "bo moj tato ma lepsze auto" czy cos w tym stylu? A co do "morza literatury" - jedna z takich ksiazek mam - nawet z osobista dedykacja autorki. Co nie zmienia mojego pogladu na zawartosc owej ksiazeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gb Re: psychologia alternatywna IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 04.11.02, 12:14 Chyba masz rację Olek, bo i tak trudno w to uwierzyć samemu, gdy się tego doświadcza więc jak można zrozumienia żądać od innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wenus Re: psychologia alternatywna IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.11.02, 12:13 Gość portalu: kuleczka napisał(a): > no własnie, co sądzicice o studiowaniu takiego kierunku? > czy znalazlabym miejsce jako psychotronik(parapsycholog)? Jesli bedziesz naprawde dobra w dziedzinie, ktora Cie intetresuje - szanse masz jak w kazdym zawodzie, ale nie wiem czy Polska to jest wlasciwy kraj do krzewienia "takich rzeczy". Mysle, ze tak jak ktos tu powiedzial moze niech to moze pozostanie w sferze twojego hobby bardziej, bo "bezpieczenstwo finansowe" w tym zawodzie, zwlaszcza teraz w kraju, jest bardzo niskie. Decyzje oczywiscie podejmiesz sama..... jak ktos bardzo czegos pragnie, przeszkod dla niego nie ma. O jakiej szkole myslalas konkretnie? O Chironie z Łodzi? Kiedys byla to calkiem niezla szkola, moja kolezanka ja konczyla - w jej czasach wykladalo tam wielu fachowcow jak chocby Weres, Emfazy Stefanski, Chalubinska, przyjezdzali nawet ludzie z zagranicy. Potem renoma szkoly toche poszla w dol........ slyszalam tez pare rzeczy niepochlebnych, ale to chyba jest norma, ze zawsze sa i dobre opinie i zle..... zalezy czego ktos oczekuje. Sama mialam kiedys ochote isc do tej szkoly. Zrezygnowalam jednak. Astrologii ucze sie sama. To moja pasja, hobby (jest jeszcze pare innych rzeczy z tej tematyki, ktore mnie "pochlonely"). Sprawdzam ja wciaz na swoj uzytek i im bardziej ja poznaje tym bardziej mnie fascynuje....... Zawsze fascynowal mnie czlowiek, jego istota, podobienstwa a jednoczesnie niepowtarzalnosc. W astrologii wszystko to znajduje. Majac przed soba obraz mapy nieba w chwili narodzin danego czlowieka, widze jego wnetrze "jak na dloni"...... sprawdzalam to wiele razy na osobach mi znanych i mniej znanych, pozytywny odzew byl oszalamiajacy...... Wiem tez, ze to nie przypadek, ze mnie akurat wciagnela astrologia....... i wiem tez ze pozostanie to tylko moim hobby! Chyba, ze przeniose sie kiedys do Stanow - tam mozna ja studiowac, zglebiac na Uniwersytecie, tam sie nikt niczemu nie dziwi (tu uznaja Cie zaraz za czubka!). W Polsce duzo jest nietolerancji i ignorancji w stosunku do tych dziedzin, co tez pewnie odczujesz wielokrotnie jesli ktoras z dziedzin niekonwencjonalnych sie zajmiesz! No i niestety bedzie sie to przekladac na finanse. Polska jest astrologicznym bykiem, jako narod jestesmy raczej sklonni doceniac wartosci namacalne, materialne, a nie duchowe, stad akurat przyszlosc dziedzin ezoterycznych, samej "parapsychologii" jest wg. mnie raczej niepewna w Polsce - od lat rodzi sie to w bolach. I sadze, ze dlugo jeszcze w naszym kraju dziedziny "duchowe" uwazania miec NIE BEDA!!!! A szkoda, bo oprocz swiata widzialnego jest wiele rzeczy nieuchwytnych, ktore razem z tymi pierwszymi tworza CALOSC! Oddzielanie tego nie ma sensu..... malo ludzi jednak to rozumie...... Na szczescie i to powoli sie zmienia....... Mozesz powiedziec co Cie konkretnie interesuje? Sa jakies konkretne dziedziny? pozdrawiam Cie serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuleczka Re: psychologia alternatywna IP: *.gabo.pl 02.11.02, 14:13 > > O jakiej szkole myslalas konkretnie? O Chironie z Łodzi? myślalam o instytucie p.alternatywnej w Gdansku, mieszkam w elblągu wiec gdansk mi najlepiej odpowiada > Sama mialam kiedys ochote isc do tej szkoly. Zrezygnowalam jednak. Astrologii > ucze sie sama. To moja pasja, hobby (jest jeszcze pare innych rzeczy z tej > tematyki, ktore mnie "pochlonely"). Sprawdzam ja wciaz na swoj uzytek i im > bardziej ja poznaje tym bardziej mnie fascynuje....... Zawsze fascynowal mnie > czlowiek, jego istota, podobienstwa a jednoczesnie niepowtarzalnosc. > W astrologii wszystko to znajduje W jaki sposob "się uczysz"? masz jakies materiały?jak się samemu do tego zabrać.? > > W Polsce duzo jest nietolerancji i ignorancji w stosunku do tych dziedzin, co > tez pewnie odczujesz wielokrotnie jesli ktoras z dziedzin niekonwencjonalnych > sie zajmiesz! No i niestety bedzie sie to przekladac na finanse. Polska jest > astrologicznym bykiem, jako narod jestesmy raczej sklonni doceniac wartosci > namacalne, materialne, a nie duchowe, stad akurat przyszlosc dziedzin > ezoterycznych, samej "parapsychologii" jest wg. mnie raczej niepewna w Polsce - > no własnie, juz kilka razy slyszalam ironiczne stwierdzenia ze "dobra wrozka" ze mnie :0 > Mozesz powiedziec co Cie konkretnie interesuje? Sa jakies konkretne dziedziny? > no wiec tak, zawsze ciekawila mnie smierc kliniczna,(sama nawet chcialabym ją przezyc) poprzednie wcielenia, a takze..nie wiem jak to nazwac .stworzył nas Pan Bóg,tak? i to ludzie byli pierwszymi istotami na ziemi,tak?ale tez przed ludzmi były dinozaury tak? wiec kto w koncu byl pierwszy?, w jaki sposob powstal świat, no i ogolnie denerwuje mnnie np to ze rodzimy się a potem umieramy i idziemy "do piachu",a potem rodzina sie modliprzed grobem pól zycia. nie wiem czy to wszystko mozna podepchac pod parapsychologie, zreszta zawsze mnie ciekawily podroze w czasie,oglądalam ostatnio program na discovery o tym by cofnąc się w czasie trzeba by stworzyc jakis tunel czasoprzestrzenny, zreszta czasme mam takie momenty ze przeczuwam ze cos sie stanie,czasami przewiduje wypowiedz drugiego czlowieka z ktorym rozmawiam. Dziekuje za odpowiedzi takze pozdrawiam Kulka o > > Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: psychologia alternatywna 02.11.02, 15:20 Podroze w czasie to pan Hawking i fizyka kwantowa. Poczytaj "fizyke podrozy miedzygwiezdnych" tego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wenus Re: psychologia alternatywna IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.11.02, 12:54 Gość portalu: kuleczka napisał(a): > > > myślalam o instytucie p.alternatywnej w Gdansku, mieszkam w elblągu wiec > gdansk mi najlepiej odpowiada Rozumiem. Niestety nic na temat tej szkoly nie slyszalam. Swego czasu tych szkol nie bylo tak wiele. Nawet jesli byly rozrzucone po calym kraju, bylo ich zaledwie kilka i "wiesci" co to za szkoly rozchodzily sie dosc szybko pocztą pantoflową. Dzis wybor takich szkol jest dosc duzy, wiec nie latwo jest odroznic ktora z nich faktycznie stawia na rozwoj swoich "studentow", a ktora tylko na pieniadze. Chyba najlepiej w twojej sytuacji (jak zwykle zreszta) bedzie sprobowac dotrzec do osob, ktore szkole konczyly lub sie w niej obecnie ucza. Dowiesz sie wtedy wystarczajaco duzo, zeby podjac decyzje co dalej...... > W jaki sposob "się uczysz"? masz jakies materiały?jak się samemu do tego > zabrać.? Materialy? Oczywiscie ze mam - kupuje ksiazki, ale te wlasciwe! :-))))) A ktore sa wlasciwe? Sama poczujesz! Jak zaczynalam sie tym na powaznie interesowac, kupowalam te, ktore byly dla mnie istotne, z ktorych wiedzialam, ze sie czegos naucze. Po jakims czasie jak poznalam "podstawy", ksiazki kupowane na poczatku odeszly do lamusa a zastapily je typowo profesjonalne z zargonem astrologicznym. Najpierw wykreslalam sama kosmogramy uczac sie tego z ksiazek, teraz mam program astrologiczny, ktory wykresla kosmogram w pare sekund. Interpretacja jednak to zdecydowanie domena CZLOWIEKA! Zaden komputer tego nie zrobi. Owszem czuje potrzebe odbycia jakiegos kursu, ktory pomoglby mi uporzadkowac moja wiedze, ale nic takiego w mojej okolicy nie ma, a na szkoly szkoda mi czasu..... czesto konczy sie to tylko wyciaganiem pieniedzy. Poza tym niebezpieczenstwo innego kalibru w takich szkolach wiaze sie z manipulowaniem i i kodowaniem ludzi na podswiadomym poziomie. Wiele na ten temat slyszalam. A ja nie chce, zeby mnie ktos "zapapral", bo potem roznie sie to konczy....... Niestety musisz sobie zdac z tego sprawe, ze tutaj w tych dziedzinach ludzie sa tacy jak wszedzie - nie sa wolni od zawisci, podlosci....... choc zdarzja sie i perly. Tu jest o tyle niebezpiecznie tylko, ze dziedziny te w duzej mierze bazuja na pracy z podswiadomoscia (szczegolnie sztuki mantyczne: wrozbiarstwo m, astrologia, a takze hipnoza, NLP, metoda Silvy). Dlatego zanim gdzies czlowiek skieruje swe kroki warto sie duzo dowiedziec najlpeiej od ludzi, ktorzy konczyli takie kusry, szkoly, bo to jest chyba najbardziej wiarygodne by zdecydowac sie na cos lub nie. > no własnie, juz kilka razy slyszalam ironiczne stwierdzenia ze "dobra wrozka" > ze mnie :0 I jeszcze nie raz uslyszysz :-)))))))))))))) > > Mozesz powiedziec co Cie konkretnie interesuje? Sa jakies konkretne dziedz > iny? > no wiec tak, zawsze ciekawila mnie smierc kliniczna,(sama nawet chcialabym ją > przezyc) poprzednie wcielenia, a takze..nie wiem jak to nazwac .stworzył nas > Pan Bóg,tak? i to ludzie byli pierwszymi istotami na ziemi,tak?ale tez przed > ludzmi były dinozaury tak? wiec kto w koncu byl pierwszy?, w jaki sposob > powstal świat, no i ogolnie denerwuje mnnie np to ze rodzimy się a potem > umieramy i idziemy "do piachu",a potem rodzina sie modliprzed grobem pól zycia. > nie wiem czy to wszystko mozna podepchac pod parapsychologie, zreszta zawsze > mnie ciekawily podroze w czasie,oglądalam ostatnio program na discovery o tym > by cofnąc się w czasie trzeba by stworzyc jakis tunel czasoprzestrzenny, > zreszta czasme mam takie momenty ze przeczuwam ze cos sie stanie,czasami > przewiduje wypowiedz drugiego czlowieka z ktorym rozmawiam. Wiesz, wydaje mi sie, ze szkola niewiele Ci pomoze w rozstrzygnieciu twoich rozterek. Takie dylematy ma wiekszosc z nas - kiedy i jak powstalo zycie? Co bylo pierwsze jajko czy kura? Czy zyjemy tylko raz czy wiele razy a jesli wiele razy to co sie z nami dzieje w "miedzyczasie"? Zeby zaspokoic swoja ciekawosc dociekaj sama, czytaj literaure, ktora takie kwestie porusza (polecam ksiazki Danikena). Szkola moze byc pomocna jesli masz bardziej sprecyzowane zainteresowania, ktore mozesz wykorzystac pozniej zawodowo: radiesteta, wrozka, spcjalista feng-shui itp. Jesli interesuje Cie psychologia to radzilabym Ci raczej studia uniwersyteckie, bo "parapsychologia" nie jest ogolnie uznawana i szanowana w Polsce, w wielu krajach na swiecie rowniez - bo nie zostala do tej pory uznana za NAUKE! Wiec, jesli myslisz o powaznym podejsciu do tematu a potem pracy w Polsce: studiuj psychologie, dwuletnia szkole psychologii alternatywnej mozesz sobie zawsze kiedys skonczyc w ramach "specjalizacji" dodatkowej. To oczywiscie tylko moja sugestia. Jesli jestes zdeterminowana i masz okreslona wizje swej przyszlosci - podążaj za nią, podążaj za "swoją Legendą"........ pozdrawiam Cie i zycze trafnych wyborow! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adka Re: psychologia alternatywna IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 05.11.02, 11:06 Jestem psychologiem i oprócz tego studiuję psychologię alternatywną.Jest to dla mnie przede wszystkim rozszerzenie mocno ograniczonej psychologii akademickiej.Polecam i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś