gappa1 09.01.06, 22:10 co to jest dla was "trudny charakter"? bo dowiedziałam się, że taki właśnie mam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata825 Re: trudny charakter 09.01.06, 22:30 dla mnie człowiek o trudnym charakterze to człowiek uparty, ktory chce miec zawsze racje i postawic na swoim, cięzko mu zdobyc sie na kompromis, moze to byc takze ktos bardzo szczery w złym tego słowa znaczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
asiula_26 Re: trudny charakter 09.01.06, 22:32 Ja tez mam trudny charakter czasem ciezko mi sie dogadac ze wszystkimi ale ogolnie jestm lubiana.moze po prostu masz swoje zdanie i mowisz je glosno a to nie zawsze sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
equus3 Re: trudny charakter 09.01.06, 22:43 Ja niedawno poznałem osobę, której charakter określam jako trudny. Cechy tej osoby: - brak szacunku dla innych ludzi (w zasadzie świadomy) - nieposkromiona potrzeba imponowania innym - całkowita samowystarczalność (w złym tego słowa znaczeniu), ufanie jedynie sobie, całkowita nieufność wobec otoczenia - ciągłe zmienianie zdania i opinii zależnie od warunków Odpowiedz Link Zgłoś
ala-a Re: trudny charakter 10.01.06, 14:11 nie ma trudnych charakterow,sa tylko za leniwi ludzie.. zeby drugiego chciec zrozumiec;) Odpowiedz Link Zgłoś
equus3 Re: trudny charakter 10.01.06, 15:18 Wypraszam sobie. :P Ja tą osobę bardzo próbowałem zrozumieć i w sumie nawet ją rozumiem - tylko, że uważam, że powinno się ponosić odpowiedzialność za własne czyny, a nie wiecznie zrzucać winę za swój ciężki charakter na ciężką przeszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 lub 09.01.06, 23:43 nie-przewidywalny lub egoistyczny lub narcystyczny lub nie poddający się manipulacji lub aspołeczny lub nie zrozumiały lub godzący w czyjąś wugodę lub inne cele za dużo lubów nie chce mi sie wszystkiego wymieniac Odpowiedz Link Zgłoś
gappa1 Re: trudny charakter 10.01.06, 12:09 dzięki wszystkim. większość cech się zgadza. tzn taka własnie jestem w stosunku do osoby, która mnie tak nazwala. generalnie UTRUDNIAJĄCA kontakt. ale dlaczego mój chłopak zgodził się z tym stwierdzeniem? tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lolla2 Re: trudny charakter 10.01.06, 12:25 To znaczy ze ktos nie jest komunikatywny, jest przewrazliwiony, niezdolny do kompromisow wymagajacych od niego oczywiscie kompromisu... Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha606 Re: trudny charakter 10.01.06, 13:18 ja też to ostatnio usłyszałam że mam "ciężki charakter" Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: trudny charakter 10.01.06, 13:56 posiadam wiekszośc wymienionych powyzej cech charakteru-przy czym nie uwazam ich za negatywne.mam trudny charakter,udane małzeństwo,znajomych,przyjaciół i bardzo dobrze sie z moim charakterem czuję Odpowiedz Link Zgłoś
zeussss Re: trudny charakter 10.01.06, 13:59 trudny charakter to pojecie wzgledne, w jednym srodowisku okreslony typ osobowosci bedzie akceptowany, w innym nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: trudny charakter 10.01.06, 14:04 być moze masz racje aczkolwiek nie spotkałam sie z tym.zresztą-przed ludzmi mającymi trudny charakter i pewnymi siebie (nawet jak są-jak ja-nieduzymi blondynkami)ludzie czują pewnien dystans i wiedzą ze nie na kazde zachowanie mogą sobie pozwolić Odpowiedz Link Zgłoś
lolla2 Re: trudny charakter 10.01.06, 14:07 No tak, ale to sie tyczy ludzi ktorzy poprostu nie czuja sie zbyt pewnie, a inni ludzi z trudnym charakterem poprostu staraja sie ignorowac bo stres nikomu dobrze nie robi... Odpowiedz Link Zgłoś
zeussss Re: trudny charakter 10.01.06, 14:09 stres jest najczesciej od nas niezalezny, mozna go kontrolowac, lecz wyeliminowac sie nie da Odpowiedz Link Zgłoś
lolla2 Re: trudny charakter 10.01.06, 14:11 No jak by sie czlowiek przejmowal wszystkim na okolo to by stresu mial znacznie wiecej tak wiec stara sie ignorowac osoby o ciezkim charakterze by poprostu nie dzialac sobie na nerwa;).... Odpowiedz Link Zgłoś
zeussss Re: trudny charakter 10.01.06, 14:13 czasem takie osoby nie daja sie ignorowac Odpowiedz Link Zgłoś
zeussss Re: trudny charakter 10.01.06, 14:08 Jest zasadnicza roznica pomiedzy trudnym charakterem a pewnoscia siebie. nie nalezy tego utozsamiac, chociaz ludzie z glebokimi kompleksami tak wlasnie robia. ich "latwosc" charakteru polega na tym, ze sa glosni i wszechobecni, co przez podobne osobowosci odbierane jest jako wlasnie pewnosc siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
lolla2 Re: trudny charakter 10.01.06, 14:13 no ja obieram kogos glosnego i wszech obecnego jako wlasnie osobe tz. upierdliwa... a wiec i z ciezkim charakterem... oczywiscie mowie tutaj o zachowaniu glupawym... Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: trudny charakter 10.01.06, 14:15 miałam na myśli sytuacje kiedy osoba z trudnym charakterem (czyli ja)jest tak pewna swoich racji ze dązy do postawienia na swoim,bez skrępowania wygłasza nawet najbardziej kontrowersyjne i niepopularne poglądy,nie płynie z prądem,na konkretne pogłądy,nie obawia sie być ,,przeciw",ma zaufanie przede wszystkim do siebie,walczy o swoje prawa,krytykuje,zwraca uwagę,stawia ludzi ,,do pionu",ma sztywno okreslone priorytety i własną skalę wartości i broni jej jak lew.plus odrobina samouwielbienia i narcyzmu, duża szczypta bezczelnosci i tupetu. Odpowiedz Link Zgłoś
zeussss Re: trudny charakter 10.01.06, 14:17 zgadza sie, jest to bardzo dobra cecha, jednak spoleczenstwo polskie w wiekszosci woli tych falszywie skronmuch,czytaj zakompleksionych Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: trudny charakter 10.01.06, 14:19 a niech sobie woli hipokrytów i fałszywców:)wolna wola i demokracja;) Odpowiedz Link Zgłoś
lolla2 Re: trudny charakter 10.01.06, 14:18 A wlasciwie to jaki masz cel w takim zachowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: trudny charakter 10.01.06, 14:20 cel? poprostu taka jestem i jest mi z tym bardzo dobrze;)moj mąz tez nie narzeka a sam łatwego charakteru nie ma;) Odpowiedz Link Zgłoś
lolla2 Re: trudny charakter 10.01.06, 14:25 Hmmm no tak jak ty to opisujesz to ja to widze tak: Wchodzisz gdzies stajesz na srodku pomieszczenia i zaczynasz walic z grubej rury tz. malopopularnymi haslami, totalnie nie liczac sie przy tym z tym ze mozesz kogos urazic swoja opinia, Bo ty wlasnie tak uwazasz i kazdy niech sie o tym dowie... Ale po co? Czy kogos to naprawde interesuje? Czy to dla ciebie tak bardzo istotne by kazdy zauwazyl ze nie jestes tak pospolita jak oni? Boisz sie przecietnosci? Ze zostaniesz niezauwazona? Pominięta w jakis sposob? A moze jest jakis lepszy sposob na to by nie byc nijaką....? Odpowiedz Link Zgłoś
zeussss Re: trudny charakter 10.01.06, 14:28 ale wychodzi z ciebie niskie poczucie wartosaci lollo2 Odpowiedz Link Zgłoś
lolla2 Re: trudny charakter 10.01.06, 14:31 To ciekawe.... Biorac pod uwage ze jest totalnie na odwrot;) Jak widzisz tez glosze malopopulistyczne poglady, malo populistyczne w tych kręgach.... hmmm ciekawe.... nieuwazasz? Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: trudny charakter 10.01.06, 14:33 taki mam styl bycia i jak sie to komuś nie podoba (tzn.wpędza go w kompleksy,stresuje,oniesmiela,drażni itd)to juz nie mój problem.a zachowuję sie adekwatnie do sytuacji nie przepraszam ze zyje,nie przepraszam za to jak zyję,co robię i co mówię.taki mam styl.a co do ,,niezuwazalności"-natura oprócz trudnego charakteru dała mi jakże zmyłkową urodę aniołka:) Odpowiedz Link Zgłoś
lolla2 Re: trudny charakter 10.01.06, 14:38 I wlasnie moze przez swoj wyglad starasz sie za wszelka cene nadrobic charakterem, ale wiesz czasem zycie staje sie latwiejsze jak sie troszke spusci z tony i zaakceptuje niektore rzeczy, taka walka o przetrwanie naprawde na dobre nie wychodzi... Zgodnego wspolzycia w grupie naprawde mozna sie nauczyc, moze nie jest to latwe ale napewno przydatne i warto sprobowac, wiele mozna zdzialac przez kurs NLP, naprawde polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: trudny charakter 10.01.06, 14:40 akceptuje to co muszę.resztę staram sie zmienić tak abym byłą zadowolona;)a do do współzycia w grupie - nie mam z tym najmniejszych problemów;) Odpowiedz Link Zgłoś
jolie słówko do arletty 10.01.06, 22:51 Moim zdaniem do listy cech Twojego "trudnego charakteru" powinnaś dodać 3 ważne (i autentycznie trudne): monotematyczność, zerowy dystans do siebie i skłonność do przynudzania. Czytając Twoje posty mam wrażenie, że jestem na wiecu partyjnym... <ziew> Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: słówko do arletty 11.01.06, 08:26 a po co mi dystans do siebie,bo nie rozumiem? a co do wiecu-nigdy nie byłam;) ale moze to znak ze nalezałoby zając sie polityką.ale to takie nudne.. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: słówko do arletty 11.01.06, 10:39 arletta.wagner napisała: > a po co mi dystans do siebie,bo nie rozumiem? A chociażby po to, żeby, odpisując różnym ludziom, pisać na temat, a nie produkować w każdym wątku postów pt. "kto jest najwspanialszy i dlaczego arletta.wagner?" ...co jest niestrawne i schematyczne do bólu... Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: słówko do arletty 11.01.06, 12:42 przemawia przez Ciebie niska samoocena czy niechęc do ludzi zadowolonych z siebie i swojego zycia? Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: słówko do arletty 11.01.06, 13:02 arletta.wagner napisała: > przemawia przez Ciebie niska samoocena <rotf> >czy niechęc do ludzi zadowolonych z siebie i swojego zycia? Niechęć do przynudzających egocentryków. Zwłaszcza tych, którzy przynudzają bez polotu i uroku. Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: słówko do arletty 11.01.06, 13:14 coż,nikt sie nie zachwyca tymi co mówią szczerze to co myślą i jawnie krytyjują. niewiele mnie to obchodzi.a egocentrycy mają łatwiej w zyciu;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: słówko do arletty 11.01.06, 13:22 Tiaaaa....Urzekła mnie Twoja historia:). Naprawdę. A między mówieniem tego, co się myśli, szczerością a byciem nudziarą, jak dla mnie, jest gigantyczna różnica. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: słówko do arletty 11.01.06, 13:28 jak to miło skłonić kogoś do odwrotu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
twitch Re:Wszyscy tutaj obecni, mamy 10.01.06, 14:11 trudne charaktery! A dlaczego ktoś ci to powiedział? To co trudne dla jednego moze być marzeniem dla drugiego..... Znałam kiedys taką panią, zarozumialską, bezczelną, chamską...ktora możliwe, że miała trudny charakter....ale za fasadą trudnego charakteru, chowa się trudne dzieciństwo...brak miłosci rodziców,ich egoizm. Ktoś tych ludzi takimi zrobil. Odpowiedz Link Zgłoś
zeussss Re:Wszyscy tutaj obecni, mamy 10.01.06, 14:18 mnie najbardziej draznia kobiety, ktore na brak argumentow odpowiadaja jestes psychiczny, impotent czy pewnie masz malego Odpowiedz Link Zgłoś
gappa1 Re:Wszyscy tutaj obecni, mamy 10.01.06, 19:34 powiedzial mi to mój tata (który notabene też ma trudny charakter i o tym wie, tzn przyznaje się do tego). mysle ze odbiera mnie tak, bo nie spelniam jego oczekiwan. jestem w stosunku do niego asertywna, nieułatwiająca kontakt miedzy nami i nie dbam o ten kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
fantasme Re: trudny charakter 10.01.06, 14:46 wydaje mi sie, ze charakter drugiej osoby uwazamy za "trudny", jesli konfrontuje on nas z naszymi wlasnymi kompleksami, lęk Odpowiedz Link Zgłoś
fantasme Re: trudny charakter 10.01.06, 14:51 wydaje mi sie, ze charakter drugiej osoby uwazamy za "trudny", jesli konfrontuje on nas z naszymi wlasnymi kompleksami, lękami czy zahamowaniami. Troche dystansu do samych siebie i do swiata! Odpowiedz Link Zgłoś
second_time Re: trudny charakter 10.01.06, 16:27 masz wlasne zdanie, nie jestes podatna na wplyw innych osob, nie dajesz sie robic w balona, jestes stanowcza, konsekwentna, umiesz bronic swoich racji, jestes asertywna Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: trudny charakter 10.01.06, 16:44 gappa1 napisała: > co to jest dla was "trudny charakter"? bo dowiedziałam się, że taki właśnie > mam. gappo, nie jestes ukladna?:) Nie martw się, każdy ma coś trudnego ( w sobie) do przyjęcia dla innych... Gdyby nie to to walsnie, bylibysmy tacy sami kubek w kubek, a tak jestesmy tylko tacy sami z nazwy:) pozdrawiam PS. Gorzej byc skrzyzowaniem latwego z trudnym:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś