zoe17 15.03.06, 12:45 Siedzi we mnie jakis durny oportunizm, ktory mnie meczy, i ktorego sie strasznie wstydze. Jak sobie zbudowac sesnowny kregoslup moralny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nnatashaa Re: Oportunizm 15.03.06, 12:45 Oportunizm nie wyklucza moralnosci (nawet tej właściwie pojmowanej) Odpowiedz Link Zgłoś
zoe17 Re: Oportunizm 15.03.06, 13:00 Mozesz to rozwinac? Co to jest wlasciwie lub niewlsciwie pojmowana moralnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
nnatashaa Re: Oportunizm 15.03.06, 13:01 Ta właściwie pojmowana znaczy nie podwójna Odpowiedz Link Zgłoś
zoe17 Re: Oportunizm 15.03.06, 13:03 wciaz nie rozmumiem tego, ze oportunizm niewyklucz moralnosci.Rozwin to w klku zdaniach, jesli mozesz. Odpowiedz Link Zgłoś
nnatashaa Re: Oportunizm 15.03.06, 13:06 Nie miałam bynajmniej na myśli ruchu proletariackiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
frostinio Moze lepiej konformizm? 15.03.06, 14:19 zoe17 napisała: > Siedzi we mnie jakis durny oportunizm, ktory mnie meczy, i ktorego sie > strasznie wstydze. - przemianuj go na Konformizm. Ladniej brzmi i wyglada jakby bardziej "na topie". Ponadto nie rozumiem, jak moze Cie meczyc postawa z zalozenia majaca dawac korzysci osobiste? Jak sobie zbudowac sesnowny kregoslup moralny? - ciezka dlugoletnia praca. tylko nie zawsze warto. Zycie z zasadami, chociaz dajace satysfakcje moralna, jest niezwykle meczace. PS. Sam bedac non-konformista - lubie konformistow. Zycie wsrod samych non-konformistow byloby nie do zniesienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
nnatashaa Re: Moze lepiej konformizm? 15.03.06, 14:21 Konformizm nie ma nic wspolnego z oportunizmem Odpowiedz Link Zgłoś
frostinio Re: Moze lepiej konformizm? 15.03.06, 14:27 nnatashaa napisała: > Konformizm nie ma nic wspolnego z oportunizmem Konformizm ma bardzo wiele spolnego z oportunizmem. I jeden i drugi zaklada brak zasad i przystosowanie dla wlasnych korzysci. Prosze, tu sciagawka do pomocy : pl.wikipedia.org/wiki/Oportunizm Odpowiedz Link Zgłoś
nnatashaa Re: Moze lepiej konformizm? 15.03.06, 14:29 To są dwa odmienne pojęcia, ale cóż... dla niektórych elaborat jest kolaboratem a szczęście szczęśliwością ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
frostinio Re: Moze lepiej konformizm? 15.03.06, 14:39 Nie nudz , kobieto i NIE CZEPAJ sie. To sa odmnienne (bo nikt nie napisal, ze tozsame) pojecia, ale bliskie sobie. I dlatego napisalem, by nieprzyjemnie brzmiacy oportunizm zamienic na przyjemniejszy konformizm. Jesli umiesz czytac ze zrozumieniem, to w zapodanym linku bylo takie oto zdanie : >>>>>> Wiele wspólnego z oportunizmem ma konformizm <<<<<<<< Odpowiedz Link Zgłoś
nnatashaa Re: Moze lepiej konformizm? 15.03.06, 14:41 Nie jest dla mnie wyrocznią encyklopedia internetowa. Ty natomiast siedzisz, szukasz haseł trudno dla ciebie brzmiących i zakładasz wątki chcąc zabłysnąć:) Odpowiedz Link Zgłoś
frostinio Re: Moze lepiej konformizm? 15.03.06, 14:45 Po raz pierwszy Ci wspolczuje, ze nie masz komu przynudzac. Moze by jednak podloge w mieszkaniu umyc a i sam komuter - zamiast bez sensu w niego stukac, co? Odpowiedz Link Zgłoś