hipciopotan Re: Jak rozpoznać shizofrenie*ź 15.04.06, 17:25 cuolera nie skończyłem w wikipedii znalazłem # negatywnych (zmniejszających zdolności normalnego zachowania): * ubóstwa mowy * anhedonii - niezdolność do spontanicznego przeżywania pozytywnych uczuć (np. radości, zadowolenia i optymizmu w ogóle) * apatii * nieuwagi * otępienia * zahamowania ekspresji twarzy * trudności prowadzenia aktywności społecznej (rodzinnej, małżeńskiej, zawodowej, czynności samoobsługowych) z wymienionych nie mam jedynie zachamowania ekspresjii twarzy cz shizofrenie można w ogóle samemu zdjagnizować? z pozytywnych mam tylko trudności w komunikacjii Odpowiedz Link Zgłoś
shangri_la Re: Jak rozpoznać shizofrenie*ź 15.04.06, 17:37 Nie można samemu zdiagnozować, poniewaz schizofrenik nigdy nie przyznaje się do choroby. Sam fakt, że podejrzewasz ją u siebie, jak mniemam, dowodzi Twojego zdrowia psychicznego. Tak więc schizofrenia odpada, sorry:( ;P Hipochondria owszem:)P Odpowiedz Link Zgłoś
hipciopotan Re: Jak rozpoznać shizofrenie*ź 15.04.06, 18:23 ok a depresje można samemu zdjagnozować? Odpowiedz Link Zgłoś
spiral_architect Re: Jak rozpoznać shizofrenie*ź 15.04.06, 18:29 Prosze bardzo - diagnozuj :) stary1.portalmed.pl/finn2/klasyfikacje/index.stm?klas=icd10 Depresje chyba znacznie łatwiej. Schizofrenik bardzo czesto nie jest swiadomy tego, ze jest chory i temu zaprzecza. Odpowiedz Link Zgłoś
hipciopotan Re: Jak rozpoznać shizofrenie*ź 15.04.06, 18:58 Schizofrenik bardzo czesto nie jest swiadomy > tego, ze jest chory i temu zaprzecza. czyli jednak zadżają się osoby świadome że coś może być nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
spiral_architect Re: Jak rozpoznać shizofrenie*ź 15.04.06, 19:01 Słyszysz głosy ? Czujesz, że ktoś zabiera Ci myśli ? Któs powiedział Ci, że miałes dziwny epizod o którym nie pamiętasz, a on go opisał ? Czujesz, że Twoje ciało wydziela jakiś dziwny zapach ? Jeśli miałeś coś z tego, to możesz się niepokoić. Jeśłi nie - nie powinieneś. Na wszelki wypadek możesz zawsze iść do lekarza, lub psychologa. Odpowiedz Link Zgłoś
magia.zemsty Re: Jak rozpoznać shizofrenie*ź 15.04.06, 19:16 Najlepiej udać sie do lekarza:) Odpowiedz Link Zgłoś
shangri_la A nie przypadkiem do psychologa? hih n/t 15.04.06, 19:17 magia.zemsty napisała: > Najlepiej udać sie do lekarza:) Odpowiedz Link Zgłoś
magia.zemsty Re: A nie przypadkiem do psychologa? hih n/t 15.04.06, 19:18 Psycholog nie jest od diagnozowania schizofrenii Odpowiedz Link Zgłoś
spiral_architect Re: A nie przypadkiem do psychologa? hih n/t 15.04.06, 19:20 Oczywiście, że jest. Odpowiedz Link Zgłoś
magia.zemsty Re: A nie przypadkiem do psychologa? hih n/t 15.04.06, 19:22 Nie ma takich uprawnien, schizofrenia jest chorobą psychiczna Odpowiedz Link Zgłoś
svenja1 Wystarczy? ;) 15.04.06, 23:29 Schizofrenia - głębokie jakościowe zaburzenia odbioru rzeczywistości, zakłócające funkcjonowanie człowieka we wszystkich sferach (psychiczna, fizyczna, społeczna) (definicja Międzynarodowego Towarzystwa Psychiatrycznego) Kryteria diagnostyczne: ilościowe – kryteria czasowe pierwsze objawy muszą wystąpić przed 45 r.ż. i muszą utrzymywać się przez co najmniej 6 miesięcy Mężczyźni najczęściej chorują przed 25 r.ż., a kobiety po 25 r.ż. jakościowe – zaburzenia muszą ściśle wypełniać kryteria definicyjne i muszą wystąpić wszystkie znaczące objawy osiowe Psychozy schizofreniczne: - schizofrenia - zespoły schizotypowe - zespoły urojeniowe 2 typy schizofrenii: typu pierwszego (I) – występują tzw. objawy pozytywne, dodatnie, wytwórcze (objawy brzeżne) – są to objawy jakościowe, nowe, które ta choroba wytwarza, nie są one w normie typu drugiego (II) – występują objawy ujemne, negatywne, ubytkowe (objawy osiowe) – człowiek traci to, co występuje w normie Objawy osiowe: autyzm połączony z dereizmem (odrealnienie, poczucie nierealności rzeczywistości) – osobie wydaje się, że to świat się zmienia, jest inny, dziwny poważne ilościowe i jakościowe zaburzenie uczuciowości wyższej, szczególnie uczuć społecznych – zobojętnienie, rozluźnienie więzi itp.; może wystąpić gwałtowny rozwój uczuciowości wyższej religijnej, talenty artystyczne, plastyczne rozszczepienie osobowości – brak spójności, zachodzą zmiany jakościowe, zanik struktury osobowości Stadia rozwoju schizofrenii: u 2/3 chorych, choroba poprzedzona jest paragnomem jednorazowy epizod dziwnego zachowania, nietypowego dla danej osoby, często nieakceptowanego społecznie) stadium owładnięcia chorobą – pojawia się odczucie, że coś się zmieniło w świecie okres, gdy chory może mieć poczucie choroby występuje lęk typowy dla schizofrenii – groza lęk wynikający z nieprawdopodobieństwa i niesamowitości zdarzeń około 70% schizofreników w tym okresie choroby podejmuje próby samobójcze (10% się udaje), najczęściej są to mężczyźni stadium adaptacji – przystosowanie się do świata schizofrenicznego, urojeń, halucynacji itp. - ambisentencja – dwa sprzeczne sądy jednocześnie - ambiwalencja – dwa sprzeczne uczucia jednocześnie - ambitendencja – dwa sprzeczne zachowania jednocześnie stadium degradacji – dezintegracja osobowości; rozszczepienie przy zaniku wszystkich struktur osobowości - defekt schizofreniczny (objawy resztkowe) – osobowość jest całkowicie „wypalona” Odpowiedz Link Zgłoś
rataffia Re: Wystarczy? ;) 16.04.06, 00:47 zacznijmy od tego ze psycholog nie jest lekarzem, wiec moze co najwyzej powiedziec ze masz schizo lub cokolwiek innego, ale nikt inny na gebe ci juz nie uwierzy Psychiatra jest lekarzem i moze faktycznie zdiagnozowac. Nawet grype. A wg mnie to ty po prostu dojrzewasz i hormony ci wala, a nie zadna schizofrenia czy inna depresja:/ Odpowiedz Link Zgłoś
spiral_architect Re: Wystarczy? ;) 16.04.06, 00:54 rataffia napisała: > zacznijmy od tego ze psycholog nie jest lekarzem, wiec moze co najwyzej > powiedziec ze masz schizo lub cokolwiek innego, ale nikt inny na gebe ci juz > nie uwierzy > Psychiatra jest lekarzem i moze faktycznie zdiagnozowac. Nawet grype. > A wg mnie to ty po prostu dojrzewasz i hormony ci wala, a nie zadna > schizofrenia czy inna depresja:/ A co to za różnica, jeśli psycholog ma doświadczenie w pracy z pacjentami schizofrenicznymi i w malym palcu kryteria DSM, ICD + wiedzę z innych źródeł ? Przejedź się na oddział jakigokolwiek psychiatrycznego szpitala, zobaczysz, czy z takimi pacjentami pracują częściej psychiatrzy, czy psychologowie :). Odpowiedz Link Zgłoś
magia.zemsty Re: Wystarczy? ;) 16.04.06, 00:56 Obiektywnie, psycholog jest schizolom niepotrzebny:) Odpowiedz Link Zgłoś
rataffia Re: Wystarczy? ;) 16.04.06, 20:38 spiral_architect napisał: > A co to za różnica, jeśli psycholog ma doświadczenie w pracy z pacjentami > schizofrenicznymi i w malym palcu kryteria DSM, ICD + wiedzę z innych źródeł ? > Przejedź się na oddział jakigokolwiek psychiatrycznego szpitala, zobaczysz, czy > z takimi pacjentami pracują częściej psychiatrzy, czy psychologowie :). Chodzilo mi o diagnoze na papierku, a taka chyba tylko lekarz moze wystawic. Przynajmniej w moim przypadku kiedys tak bylo. Psycholog mogl tylko ustnie. Tak samo jak leki - tylko psychiatra moze przepisac, psycholog moze jedynie zasugerowac ze cos jest potrzebne. Oddzialy znam z autopsji:), nie musze sie przechadzac:) Odpowiedz Link Zgłoś
hipciopotan Re: Wystarczy? ;) 16.04.06, 02:12 > okres, gdy chory może mieć poczucie choroby > występuje lęk typowy dla schizofrenii – groza lęk wynikający z > nieprawdopodobieństwa i niesamowitości zdarzeń możesz coś napisać więcej co to za lęki myślałem jeszcze niedawno że mam nerwice i depresje potem tylko depresje > około 70% schizofreników w tym okresie choroby podejmuje próby samobójcze > (10% się udaje), najczęściej są to mężczyźni jestem po próbie ale to było prawie 2 lata temu > stadium owładnięcia chorobą – pojawia się odczucie, że coś się zmieniło > w świecie co? jak? nie wiem czy to mam > - ambisentencja – dwa sprzeczne sądy jednocześnie > - ambiwalencja – dwa sprzeczne uczucia jednocześnie > - ambitendencja – dwa sprzeczne zachowania jednocześnie ambitendencja - jak? czy wogóle można sobie z tego zdawać sprawe reszte mam Odpowiedz Link Zgłoś
svenja1 Re: Wystarczy? ;) 16.04.06, 15:06 Jeśli chory ma poczucie, że coś się w jego otoczeniu zmienia, to boi się tego, co może się stać, ponieważ wszystko wydaje mu się nieprawdopobne. A każdy normalny człowiek obawia się każdej nowości i zmiany, nawet tej dobrej ;) Ambitendencja - można sobie zdawać sprawę ;) A co do reszty... schizofrenik nie dopuszcza do siebie myśli, że to z nim coś jest nie tak, więc skoro zauważasz, że coś jest nie tak ("resztę mam"), to schizofrenia Ci nie grozi raczej ;) Odpowiedz Link Zgłoś