Dodaj do ulubionych

Problem prawny - moze ktos sie orientuje?

17.06.06, 18:39
Z jakiego zwykle powodu sad wnosi o zbadanie zasadnosci pobytu pacjenta w
szpitalu psychiatrycznym?
Czy jest to normalna procedura czy tylko uzywana w okreslonych przypadkach? W
jakich - bardzo prosze o pomoc w wyjasnieniu.

Obserwuj wątek
    • maureen2 Re: Problem prawny - moze ktos sie orientuje? 17.06.06, 18:55
      podobno z urzędu
      • glassempire Re: Problem prawny - moze ktos sie orientuje? 17.06.06, 19:17
        Wlasnie tak mysle bo obilo mi sie o uszy (to znaczy ze nie jestem pewna, gdybym
        byla to nie byloby tego pytania i topiku wogole) ze po 6 tygodniach pobytu w
        szpitalu psychiatrycznym jest sprawa o zasadnosc - ale kto i dlaczego to wnosi -
        nie wiem.
        Taka sprawa czeka osobe z mojej bliskiej rodziny, jest to osoba dorosla
        ubezwlasnowolniona, przebywa w szpitalu ze wzgledu na nagle ataki agresji i
        niesubordynacji wobec opiekuna prawnego ktory nie mogl sobie dac rady. Osoba ta
        nigdy wczesniej nie byla leczona psychiatrycznie, jest umyslowo uposledzona -
        leczenie glownie naurologiczne. Na wezwaniu pisze ze stawiennictwo opiekuna nie
        jest konieczne - czyli nie jest to sprawa przeciwko opiekunowi czy cos w tym
        rodzaju i ze sad zadecyduje o stawiennictwie opiekuna lub pelnomocnika jesli
        bedzie to konieczne w trakcie rozpatrywania sprawy.
    • oollaa3 Re: Problem prawny - moze ktos sie orientuje? 17.06.06, 20:15
      Pewnie w momencie kiedy istnieje przesłanka, że pobyt w szpitalu nie wynika z
      choroby, a jest próbą uniknięcia odpowiedzialności, przedłużaniem procesu lib
      odroczeniem w czasie już zasądzonego wyroku.
    • el_sqrwiel Re: Problem prawny - moze ktos sie orientuje? 17.06.06, 20:18
      Czasem na życzenie mądrego psychiatry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka