Dodaj do ulubionych

Ranking dobranocek :))

01.02.03, 01:25
Mam dzis rozdwojenie jaźni. :))
Po watku pomrocznym cos weekendowego. :)

Jakie dobranocki pamietacie? A jaka była wasza ulubiona??

Kiedys szłam ulica koło północy i grupa młodziezy mocno juz dorosłej
(studenci??)_ zawziecie spierała sie o to która dobranocka była fajniejsza -
pomysłowy Dobromir czy Zaczarowany ołówek?? :)))

A pomysł na watek wziął się z nicka jednego z forumowiczów!
Kto pamieta Barbapapę i Barbamamę?? Bo mnie się coś tylko ledwie majaczy w
zakamarkach pamieci... :)))
Obserwuj wątek
    • Gość: Sławek Re: Ranking dobranocek :)) IP: 212.160.66.* 01.02.03, 01:36
      A czy ktoś pamięta Brombę, Glusia, Fikandra i Psztymucla Nulka ? Albo pszczółkę
      Mioduszkę ?
      • Gość: Richelieu* Re: Ranking dobranocek :)) IP: *.localdomain / 192.168.0.* 01.02.03, 01:58
        mi utkwiły w zakamarkach pamięci takie chińskie bajki ze smokiem, tylko jak one
        się nazywały
        albo Piątek z Pankracym czy później Okienko z z Tadeuszem Norkiem
        albo była taka bajka, w której ludzie chodzili po rurach kanalizacyjnych, ja
        miałam wtedy bodaj 4 lata i strasznie się bałam, że gdy woda wylatuje z wanny
        ja wylecę razem z nią do rur i jak ci ludzie też bedę chodzić po rurach ( co za
        powiązanie z inżnierem hydrauliki Norkiem )
        a najbardziej mi chyba teraz brakuje ;) Kobuszewskiego jak opowiada Przygód
        kilka wróbla Ćwirka
        • Gość: mła Re: Ranking dobranocek :)) IP: serwer:* / *.gazeta.pl 01.02.03, 02:12
          Gość portalu: Richelieu* napisał(a):

> mi utkwiły w zakamarkach pamięci takie chińskie bajki ze smokiem, tylko jak
          one
          >
          > się nazywały
          chlip chlip pamiętam tylko wers piosenki " szła nocą bajka przez pola i
          wsie..." uwielbiałam tą bajkę. I wspaniałą pszczółkę maję "tę pszczółkę którą
          tu widzicie ZOfIĄMAJĄ ..." MAMO CO TO ZNACZY ZOFIĄMAJĄ??
          • mysiekpysiek Re: Ranking dobranocek :)) 01.02.03, 09:18
            Gość portalu: mła napisał(a):

"tę pszczółkę którą
            > tu widzicie ZOfIĄMAJĄ ..." MAMO CO TO ZNACZY ZOFIĄMAJĄ??

PIĘKNE !!!

• Gość: inka_s Re: Ranking dobranocek :)) IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 01.02.03, 11:46
            Gość portalu: mła napisał(a):
            > Gość portalu: Richelieu* napisał(a):
            > > mi utkwiły w zakamarkach pamięci takie chińskie bajki ze smokiem, tylko jak
            > one się nazywały

> chlip chlip pamiętam tylko wers piosenki " szła nocą bajka przez pola i
            > wsie..."

Szła noca bajka przez pola i wsie
            przez kwitnący sad!
            Smutno było jej i źle
            nawet jej przyjaciel księzyc zgasł.
            Wtem promyk światła na sciezkę padł
            i piosenka hop z okienka
            za bajka w ślad!
            Jutro znów wstanie ze snu
            kolorowy świat!
            Znów bedzie (?) ściezka
            do kresu dnia
            Bajeczka szła!

Nie ręcze za zgodność z orygnałem ale tak to jakos było chyba. :)
            Tez bardzo lubiłam te bajeczki. Choc postaci były tak paskudne ze az śliczne!
      • Gość: verte Re: Ranking dobranocek :)) IP: 62.233.163.* 01.02.03, 02:00
        Najlepsi i tak byli czescy "Sąsiedzi".Jako prawdziwe perełki pamiętam ruską
        bajkę "O piracie-dzieciojadzie" szybko zdjętą po protestach rodziców.Również
        "O czym szumią wierzby",także zdjęte z tych samych powodów.
        • Gość: Richelieu* Re: Ranking dobranocek :)) IP: *.localdomain / 192.168.0.* 01.02.03, 02:11
          Gość portalu: verte napisał(a):

> Najlepsi i tak byli czescy "Sąsiedzi".

O właśnie, zapomniałam o "Sąsiadach"
    • kwieto Re: Ranking dobranocek :)) 01.02.03, 09:00
      Nieeeno, Pomyslowy Dobromir to klasa sama w sobie, Zaczarowany Olowek byl duzo slabszy!

Ale i tak najlepsza bajka byly "Basnie z mchu i paproci", czyli filmy o Zwirku i Muchomorku, o!
      Potem Wodnik Szuwarek, i gdzies dalej cala czereda - Pomyslowy Dobromir, Bolek i Lolek, Wrobel Cwirek, Reksio...

Wymienic trza jeszcze "O dwoch takich co ukradli ksiezyc" w wersji animowanej - ze swietna kreska i bardzo fajnie wyrezyserowanych. Ostatnio byla bajka zrobiona przez bodaj tego samego rysownika - "odwrocona gora" czy jakos tak - z muzyka Voo Voo.

A Wegierska bajke o Mikrobim ktos pamieta?
      A Delfina Oum?
      A Zaloge G?

Byly jeszcze takie ludziki z modeliny/plasteliny - nie pamietam jak sie to nazywalo...
    • mysiekpysiek Re: Ranking dobranocek :)) 01.02.03, 09:22
      "Mali mieszkańcy wielkich gór"
      "Sąsiedzi"
      "Miś Uszatek"
    • Gość: samanta Re: Ranking dobranocek :)) IP: nchobo* / *.kabel.telenet.be 01.02.03, 09:48
      ja pamietam pszczole Maje ale dla mnie dobranocka to byl film po dzienniku
      Zawsze ogladalam z przedpokoju i musialam sie chowac do swojej sypialni kiedy
      ktos z rodzicow szedl do kuchni
      • vesuvio Re: Ranking dobranocek :)) 02.02.03, 15:48
        Gość portalu: samanta napisał(a):

> Zawsze ogladalam z przedpokoju i musialam sie chowac do swojej sypialni
        kiedy
        > ktos z rodzicow szedl do kuchni

robiłam to samo :)))

A pamiętacie "Zwierzęta z ginącego lasu"??
    • re_ne Re: Ranking dobranocek :)) 01.02.03, 11:14
      Mnie utkwil w pamieci "Piaskowy Dziadek" i "Przygody misia Coralgola", ktory to
      swoja osobowoscia zaskarbial sobie przyjaciol.

A tak nawiasem mowiac, ten Coralgol bardzo mi sie z innym misiem kojarzy, z
      takim jedym co chetnie na sniadanie kakao pije. Tyle ze ten, jak ma muchy w
      nosie, to ta swoja misiowa lapka mocno przywala. :)))) Oj, bardzo mocno!!! :))))

• Gość: rybkaa Re: Ranking dobranocek :)) IP: *.acn.waw.pl 01.02.03, 11:22
      Ja uwielbiałam Załogę G i dokładnie pamiętam ze byłam zakochana w Marku (
      zdaje się kapitan załogi ) :)
    • Gość: dobranocnik Re: Ranking dobranocek :)) IP: *.smlw.pl / 10.1.16.* 01.02.03, 11:26
      Najlepsze? Chyba wszystkie były najlepsze... Jacuś i Agatka (pacynki z piłeczek
      ping-pongowych) i Gąska Balbinka (pokazywane kolejno w miarę opowieści
      statyczne kreskowe obrazki) dzisiaj pewnie nie zrobiłyby furory, ale na czarno-
      białym "Ametyście" były nie lada frajdą. Lubiałem Sąsiadów, Sztaflika i
      Szpagetkę (dwa psy i złośliwy gawron), Bajki z mchu i paproci i wszystkie
      polskie.
      Najbardziej polubiłem "Dobranocki dla dorosłych" prowadzone z grubej księgi w
      głębokim fotelu przez Jana Kobuszewskiego. Cytat jednej z mądrości kończących
      opowieść:
      "ŁATWIEJ KIJEK POCIENKOWAĆ NIŻ GO PÓŹNIEJ POGRUBASIĆ".
      • Gość: mok-ka Re: Ranking dobranocek :)) IP: proxy / 195.245.213.* 01.02.03, 11:39
        Gość portalu: dobranocnik napisał(a):

> "ŁATWIEJ KIJEK POCIENKOWAĆ NIŻ GO PÓŹNIEJ POGRUBASIĆ".

Świetne hasło,uśmiałam się prawie do łez.
        Wracając do głównego wątku, to było wiele fajnych bajek...Jednak prawdziwą
        ucztą były bajki Disneja. Teraz często oglądam bajki z moim synem i wyobraźcie
        sobie, że powtarzają te stare, "nasze".Pozdrawiam.m.
        • Gość: Maryla Re: Ranking dobranocek :)) IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 12:05
          Ufff pamietacie "JAcka i Agatkę" a juz myślałam ze to tylko ja
          pamietam zamierzchłe czasy :-) był jeszcze "Pan cerowany" kto pamieta jak
          wygładał? chyba każdy w zimie miał takiego :-) no i "Gąska Balbinka"
          później "Reksio" I kto wtedy marzył o "Gumisiach" a bajki na kasetach
          video ? ho ho . Jej ,ale jestem stara :-)
          • procesor Re: Ranking dobranocek :)) 01.02.03, 12:18
            Gość portalu: Maryla napisał(a):
            > Ufff pamietacie "JAcka i Agatkę" a juz myślałam ze to tylko ja
            > pamietam zamierzchłe czasy :-) był jeszcze "Pan cerowany" kto pamieta
            jak wygładał? chyba każdy w zimie miał takiego :-) no i "Gąska Balbinka"
            > później "Reksio" I kto wtedy marzył o "Gumisiach" a bajki na kasetach
            > video ? ho ho . Jej ,ale jestem stara :-)

Znam z opowiadań. :))
            Pan Cerowany to była rękawiczka. Tak??
            Ale tego to ja juz ne pamietam.
            A mis z okienka i jego słynne (acz podobno zmyślone) "a teraz kochane dzieci
            pocałujcie misia w d..."?? :))))))
            • kamfora Re: Ranking dobranocek :)) 01.02.03, 12:28

Stawiam na "Koziołka Matołka" :-)

Też dosyć dawno...ale za widać, że pamięć mam dobrą ;-)

Lubiłam też Bolka i Lolka, ale w wersji bez głosu :-)
            • Gość: Maryla Re: Ranking dobranocek :)) IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 13:06

>
              > Znam z opowiadań. :))
              > Pan Cerowany to była rękawiczka. Tak??
              > Ale tego to ja juz ne pamietam.
              > A mis z okienka i jego słynne (acz podobno zmyślone) "a teraz kochane dzieci
              > pocałujcie misia w d..."?? :))))))

Brawo to była rękawiczka z guzikami a misiu z okienka faktycznie
              słyszałam :-) było cos takiego hi hi
    • Gość: ja Re: Ranking dobranocek :)) IP: *.acn.pl 01.02.03, 12:41
      A pamietacie bajke "Strazak Sam"? Byla taka fajna, meleodyjna piosenka na
      poczatku.
      Rewelacyjni byli "Sasiedzie". Pamietacie jak malowal pokoj wrzucajac granacik
      lub cos w tym stylu do puszki z farba. Dobrze, ze mnie to pozniej nie
      zainspirowalo:)
      Ja jednak stawiam na Reksia. Mial super chate a jego Pan odlotowa fryzure.
      • Gość: lukrecya Re: Ranking dobranocek :)) IP: 213.17.246.* 02.02.03, 10:47

Reksio miał świetną chatę, fakt! I pamiętam taki odcinek, że Reksio przygarnął
        na zimę świerszcza i jeszcze jak przyjaciel Reksia jamnik był w gipsie i miał w
        tym gipsie dziurkę na siusianie. Super! Ale to jeszcze nic. Najfajniejszą chate
        to miał Miś Uszatek. To był chyba pierwszy facet w którym się zakochałam. Był
        taki mądry i dobry i zawsze wszystkim dobrze doradził. Miał zawsze świetnie
        skorojony garnitur, nawet ten do spania. I kapcie równo ustawiał pod łóżkiem i
        pościel zawsze wyprasowaną i zawsze mówił przed zaśnięciem "dobranoc" (ech...
        nienaganne maniery!). Colargol też był niezły tylko że za bardzo mnie wzruszał
        i po jego bajkach to jakąś chandrę zawsze łapałam. Poza tym to czułam wielką
        niechęć do Bolka bo on zawsze psocił się Lolkowi i wykorzystywał, że Lolek był
        młodszy i naiwny. A jeszcze lubiłam "Przygody kota Filemona" no i oczywiście
        Krecika! A jaki tytuł miała bajka o takim smoku i był tam jeszcze Bartolini
        Bartłomiej herbu Zielona Pietruszka do usług i Karrrrrambaaaa? Heh... Ale fajny
        temat :-)
        • Gość: Trotula Re: Ranking dobranocek :)) IP: *.ilabs.pl / 212.244.142.* 02.02.03, 13:58
          Właśnie, te plastelinowe ludziki - niebieski chudy i taki okrągły czerwony. Jak
          to się nazywało?
        • xkropka Re: Ranking dobranocek :)) 02.02.03, 14:21
          A jaki tytuł miała bajka o takim smoku i był tam jeszcze Bartolini
          > Bartłomiej herbu Zielona Pietruszka do usług i Karrrrrambaaaa?
          Chodzi oczywiscie o "Przygody Baltazara Gabki" i "Porwanie Baltazara Gabki" -
          niedawno wyszlo wznowienie w wersji ksiazkowej (autor - Pagaczewski) z
          kawalkami, ktorych nie puscila poprzednio cenzura :)))

Ale ta chinska bajka ze smokiem - niech ktos w koncu napisze, co to bylo, bo
          mi sie placze po zakamarkach pamieci i nijak wylezc stamtad nie chce...

A z rurami kanalizacyjnymi to mi sie kojarza hensonowskie Fragglesy z
          przecudowna wiedzma Ple-Ple...

No i poza tym jeszcze nikt nie napisal o Rumcajsie i Makowej Panience!
          • lukrecya Re: Ranking dobranocek :)) 02.02.03, 14:31

O! xkropka - dzięęęki, oczywiście Przygody Baltazara Gąbki! A te "chińskie
            bajeczki" to się chyba po prostu nazywały "Bajki japońskie"
        • Gość: ja Re: Ranking dobranocek :)) IP: *.acn.pl 02.02.03, 15:30
          Gość portalu: lukrecya napisał(a):

>
          > Reksio miał świetną chatę, fakt! I pamiętam taki odcinek, że Reksio
          przygarnął
          > na zimę świerszcza i jeszcze jak przyjaciel Reksia jamnik był w gipsie i miał
          w
          >
          > tym gipsie dziurkę na siusianie. Super! Ale to jeszcze nic. Najfajniejszą
          chate
          >
          > to miał Miś Uszatek. To był chyba pierwszy facet w którym się zakochałam. Był
          > taki mądry i dobry i zawsze wszystkim dobrze doradził. Miał zawsze świetnie
          > skorojony garnitur, nawet ten do spania. I kapcie równo ustawiał pod łóżkiem
          i
          > pościel zawsze wyprasowaną i zawsze mówił przed zaśnięciem "dobranoc" (ech...
          > nienaganne maniery!).
          Facet z swietna chata, w fajnych ciuchach i z dobrymi manierami - to sie zawsze
          liczy:) Chcialabym poznac takiego Misia Uszatka:)
          • Gość: Maryla Re: Ranking dobranocek :)) IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 02.02.03, 15:41
            Była jeszcze jedna bajka "Z mchu i paproci" Żwirek i Muchomorek :-)
    • Gość: Wenus Re: Ranking dobranocek :)) IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.02.03, 16:16
      Wiekszosc tytulow bajek, ktore ogladalam zostaly tu juz wymienione :-)
      Byli to:

- "Sąsiedzi" z tak odlotowymi (czytaj absurdalnymi) pomyslami,
      ze mozna bylo sie zsikac ze smiechu,

- "Bolek i Lolek", super fajna bajka, ale tez draznilo mnie ze
      starszy zawsze wykorzystywal mlodszego,

- "Pszczolka Maja" i jej glowni bohaterowie: przemadrzala mysz Aleksander,
      konik polny Filip, zuk gnojarz, niesmiertelna Tekla ze swymi skrzypcami
      no i sama Maja i Gucio (super para),

- "Zwirek i Muchomorek" fajna bajka, ale jakos napawala mnie troche lekiem

- "Mis Uszatek" super bajeczka, choc czasem dla mnie zbyt ugrzeczniona i
      tocząca sie w zbyt wolnym tempie.

- "Bajki japonskie" fajne, bo inne od tych, do tej pory ogladanych. Pamietam
      jedną z nich jak malzenstwo starszych ludzi bardzo chcialo miec potomka, ale
      byli juz za starzy. W koncu jednak okazalo sie, ze beda miec dziecko i jak
      starsza juz malzonka urodzila, na pytanie meza "chlopiec czy dziewcyznka"
      okazalo sie ze jest to ......... SLIMAK! Tarzalam sie z bratem ze smiechu po
      dywanie....... oczywiscie maz tej kobiety byl w szoku, bo z oczu zrobily mu sie
      spiralki - krotko mowiac dostal kręćka :-))))))))

- "Barbapapa" bardzo lubilam, bo cala rodzinka zmieniala ksztalt w zaleznosci
      od sytuacji. Ta nieprzewidywalnosc w jaki ksztalt sie za chwile zmienia byla
      najbardziej fascynujaca!

To byly dobre czasy........ a nie to co teraz: pokemony czy powers rangers!

:-))))))) fajny watek, dobrze tak powspominac! :-))))))))
    • Gość: anka Re: Ranking dobranocek :)) IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.02.03, 17:11
      a ja uwielbiałam "Gąskę Balbinkę"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka