octopussy 07.07.06, 16:38 Mysle o zwierzatku dla mojego 5 letniego synka. Jest jedynakiem wiecej dzieci niestety nie planuje. Jakie zwierzatko uwazacie bedzie najlepszym przyjacielem chlopca w duzym miescie i bardzo zabiegana rodzinkA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imagiro Re: Zwierzatko ! 07.07.06, 16:58 ja bym zastanowil sie nad rola "zabieganego" ojca w zyciu twego syna ... to mu wystarczy za cale stada swinek, rybek, pieskow i chomikow ... Odpowiedz Link Zgłoś
pusiket Re: Zwierzatko ! 11.08.06, 00:16 czemu tak negatywnie? to , ze rodzice sa 'zabiegani' nie oznacza od razu, ze zaniedbuja dziecko. Ja bym sie zdecydowala na psa. Jednak muszisz pamietac, ze caly ciezar posiadania zwierzaka spadnie na ciebie. spacer 3x dziennie, karmienie, szczepienia, kapania idt....... Dasz rade? p. Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: Zwierzatko ! 07.07.06, 17:00 Rybka w akwarium. 5-cioletkowi nic nie zastapi towarzystwa i zainteresowania rodziców. Jest za mały na to, zeby odpowiedzialnie zając się zwierzatkiem, które drapie i gryzie. Zwierzatko nie jest zabawką, więc miej też na uwadze również jego odczucia. Wg moich doświadczeń, najlepszy wiek dla chłopaka to10- 11-cie lat,żeby nauczył się doceniać przyjaźń zwierzaka, którego można wziąć na ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: Zwierzatko ! 10.08.06, 13:49 który mocno gryzie, jak ktoś za ogon pociągnie :))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
hsirk Re: Zwierzatko ! 07.07.06, 21:51 szczur plci zenskiej. lepiej dwa, zeby nudno im nie bylo. zajma sie soba kidy nikogo nie ma, sa przyjacielskie, pieszczochy, w kontakcie i inteligentne. wyprowadzac nie trzeba. jedyna wada jaka maja - zbyt krotko zyja Odpowiedz Link Zgłoś
xavi15 Re: turkuc podjadek? 10.08.06, 12:55 Ja bym polecał jakiegoś robala. Jak umrze to można poszykać na dworze kolejnego. Najlepiej trzymać go w terrarium (w końcu zwierz domowe). A rodzice się nie muszą martwić o koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
mirun2 Re: Zwierzatko ! 10.08.06, 13:43 Też uważam, że pies to za duże obciążenie. Kot już prędzej... Ale najlepiej papużki czy inne latające stwory (kanarki itp.), chomiki, a w wersji zupełnie minimalistycznej - rybki. Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: Zwierzatko ! 10.08.06, 13:55 chomiki spędzają calutkie życie na próbie wydostania się z niewoli a po 3ch latach max. umierają uważam, ze 5latek to za małe dziecko na posiadanie swojego zwierzątka, a zabiegana rodzina zająć się może najwyżej rybkami - o ile dopilnuje zmian wody w akwarium i utrzymania temperatury - i dopilnowania, żeby sie rybki nei pozżerały, nie padły od jakiejś zarazy itp. ps. starsze dziecko też nie moze ponosić odpowiedzialności za zwierzaka, więc rodzice muszą być przygotowani, że to oni będą odbębniać karmienie, spacery, dotulanie - i pilnowanie, zeby dziecię nie popisywało się przed rówieśnikami drażniąc zwierzaka (psy śmiesznie warczą i można im wtedy przyłożyć, koty miauczą po pociągnięciu za ogon, a króliki, z dużo wrażliwszym słuchem niz ludzie, śmiesznie nerwowo skaczą przy głośniku z muzyką na full....) Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Zwierzatko ! 10.08.06, 14:27 Patyczaka. Jest obuplciowy, wiec odpadna krepujace pytania typu 'a dlaczego nasz Ciapus tak smiesnie obejmuje tego pieska z tylu'. Patyczak poza tym jest subtelny i uroczo melancholijny. Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiqu Re: Zwierzatko ! 10.08.06, 14:36 illiterate napisała: > Patyczaka. > Jest obuplciowy, wiec odpadna krepujace pytania typu 'a dlaczego nasz Ciapus > tak smiesnie obejmuje tego pieska z tylu'. > Patyczak poza tym jest subtelny i uroczo melancholijny. Nie znam na te chwile subtelnego sposobu aby powiedziec Ci Droga Illi, ze patyczaki nie sa obuplciowe. Staje sie oczywiscie z tego powodu melancholijny, a czy uroczo to juz pozostawiam twojej ocenie. Gdybym mial wiecej czasu, na pewno znalazlbym sposob dalece subtelniejszy, azeby oznajmic Ci juz nie o patyczakach ale o mnie. Tez jestem rozdzielnoplciowy i jakies feromki kieruja moje czulki w Twoja strone, o Illi. Moze znasz inne m-ce niz FP, na ktorym moglibysmy sie sobie przyjrzec blizej? Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: Zwierzatko ! 10.08.06, 19:52 Patyczaki są samicami i rozmnazają się przez partenogenezę Marusiu. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Zwierzatko ! 10.08.06, 22:59 O jak rany! Nic o tym nie wiedzialam! Cale zycie myslalam, ze moj patyczak byl obuplciowy. To jest zabojczo ciekawe. Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
lilajka Re: Zwierzatko ! 10.08.06, 17:34 Dżdżownica... Tylko udawaj, że idziesz za nią zapłacić pani w kiosku, bo nauczy się, że można mieć zwierzątko za darmo... i przy okazji może nabierze trochę szacunku dla mikrokosmosu... ;) ekologa sobie wychowasz :D Odpowiedz Link Zgłoś
qw5 Re: Zwierzatko ! 10.08.06, 20:44 Najlepsza byłaby ośmiornica. Innym nieco gorszym rozwiązaniem jest miś pluszowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nostra_damus Re: Zwierzatko ! 10.08.06, 20:45 Ośmiornice to ja w dzieciństwie oglądałem z rodzicami do kolacji. Odpowiedz Link Zgłoś
qw5 Re: Zwierzatko ! 10.08.06, 20:50 A wiesz, że teraz to się je nawet zjada podczas kolacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
nostra_damus Re: Zwierzatko ! 10.08.06, 21:52 qw5 napisała: > A wiesz, że teraz to się je nawet zjada podczas kolacji ? Nie wiem i nie chce wiedziec, bo i tak nie zjem Odpowiedz Link Zgłoś
malina862 Re: Zwierzatko ! 10.08.06, 21:50 Zdecydowanie piesek(tylko żeby "zabieganii" rodzice mieli czas z nim wychodzić) Odpowiedz Link Zgłoś
justyna41 Re: Zwierzatko ! 10.08.06, 22:23 My mamy szynszyla i to jest naprawdę sympatyczne i niekłopotliwe zwierzątko. Ale faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest braciszek lub siostrzyczka, niestety ;) Odpowiedz Link Zgłoś