Dodaj do ulubionych

Czy jestes....

10.03.03, 07:49
...uzalezniony od Internetu?

mgr.duli.pl/
Test sprawdza tez inne cechy,

Mi wyszlo cos takiego:
Twój wynik: 24
Nie masz wcale lub masz niewiele objawów uzależnienia od Internetu.Jesteś jego przeciętnym użytkownikiem. Zdarza ci się czasami spędzać zbyt dużo czasu w sieci, ale potrafisz się kontrolować kiedy jesteś on-line.

Terter usluznie napisal rowniez:
Analizując Twoje odpowiedzi, można stwierdzić że nie próbowałeś przedstawiać się w zbyt korzystnym

Reszte informacji z testu podesle moze wieczorem.

Kto nastepny?
Obserwuj wątek
    • olek13 Re: Czy jestes.... 10.03.03, 08:28
      A mi wyszło:
      Twój wynik: 27
      Nie masz wcale lub masz niewiele objawów uzależnienia od Internetu.Jesteś jego przeciętnym użytkownikiem. Zdarza ci się czasami spędzać zbyt dużo czasu w sieci, ale potrafisz się kontrolować kiedy jesteś on-line.
    • qw5 Re: Czy jestes.... 10.03.03, 09:25
      No proszę sami przeciętni użytkownicy, było jednak coś co skłoniło Cię do
      zrobienia testu- sumienie?
    • qw5 Re: Czy jestes.... 10.03.03, 09:32
      No proszę sami przeciętni użytkownicy, było jednak coś co skłoniło Cię do
      zrobienia testu- sumienie?
      A serio myślę sobie że wystarczy sobie odpowiedzieć na pyt.czy potrafię ( bez
      uszczerbku na zdrowiu,zwłaszcza psychicznym :-) wytrzymać bez internetu -
      dowolną ilość czasu - jeśli tak nie ma sprawy , jest ok, dlatego że długie
      przesiadywanie nie jest tożsame z uzaleznieniem, tak jak alkohol - jeden pije
      dużo i nie jest alkoholikiem drugi wcale nie musi dużo ale jednak MUSI...
      • wannia Re: Czy jestes.... 10.03.03, 10:14
        No dobrze, dobrze qw5, ale nie odpowiedziałeś na pytanie kwieta. Jesteś
        uzależniony, czy nie? Ja lubię net lecz do szczęścia nie jest mi potrzebny.
        Wyobrażenie sobie siebie kwitnącej przed monitorem po nocach, zaniedbującej
        prawdziwe życie, znajomych, rodzinę, "kino, kawiarnię i spacer" - nie mieści mi
        się w głowie. Można się bardzo zagubić w takiej nierzeczywistości...
      • kwieto Re: Czy jestes.... 10.03.03, 19:08
        Do testu sklonil mnie moj tato, ktory linka do strony podeslal mi oczywiscie przez siec :")
    • xkropka Re: Czy jestes.... 10.03.03, 11:18
      16 punktow - problem uzaleznienia od internetu ogole mnie nie dotyczy :)
    • Gość: pom Re: Czy jestes.... IP: 1ProxyWebServer:* / 10.14.44.* 10.03.03, 12:43
      Twój wynik: 41
      Nie masz wcale lub masz niewiele objawów uzależnienia od Internetu.Jesteś jego
      przeciętnym użytkownikiem. Zdarza ci się czasami spędzać zbyt dużo czasu w
      sieci, ale potrafisz się kontrolować kiedy jesteś on-line.
      Analizując Twoje odpowiedzi, można stwierdzić że nie próbowałaś przedstawiać
      się w zbyt korzystnym świetle.
    • Gość: speedymika Re: Czy jestes.... IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.03, 15:57
      Twój wynik: 56
      Twój wynik wskazuje, że rzadko lub czasami miewasz problemy z powodu Internetu.
      Masz niebezpieczną skłonność traktować go jako sposób na ucieczkę od
      rzeczywistości, co grozi Ci uzależnieniem. Taki wynik powinien być dla Ciebie
      ostrzeżeniem, że zbyt dużo czasu poświęcasz sieci. Spróbuj poszukać
      alternatywnych zajęć. Zwróc uwagę na swoich bliskich, spróbuj ograniczyć czas
      stracony w internecie poświęcając go na kontakty w realnym świecie, zanim
      będzie za późno.

Kwestionariusz Orientacji Życiowej SOC-29 - A.Antonowsky

Zrozumiałość (Comprehensibility)
      Zakres możliwych odpowiedzi: 11 - 77
      Średnia (w bad. Koniarka i in., 1993): 41.5
      Twój wynik: 36

Sterowalność, zaradność (Manageability)
      Zakres możliwych odpowiedzi: 10 - 70
      Średnia (w bad. Koniarka i in., 1993): 41.1
      Twój wynik: 29

Sensowność (Meaningfulness)
      Zakres możliwych odpowiedzi: 8 - 56
      Średnia (w bad. Koniarka i in., 1993): 38.9
      Twój wynik: 26

Wynik ogólny
      Zakres możliwych odpowiedzi: 29 - 203
      Średnia ogólna dla poczucia koherencji (w bad. Koniarka i in., 1993): 124.6
      Średnia ogólna dla poczucia koherencji (w bad. Antonovsky'ego, 1993): od 152.6
      do 117.0
      Twój wynik: 91
      TEGO (POWYZEJ)NIE ROZUMIEM< O CO CHODZI??????
      Czy ktos moze mi to wyjasnic?

Skala Spostrzeganego Stresu (PSS 10) S.Cohen w adaptacji R.Poprawy
      Uzyskałaś bardzo wysoki wynik w tej skali - 30, który wskazuje na szczególnie
      silne doświadczanie stresu.

Kwestionariusz 'Delta' - R.Ł.Drwal
      Uzyskany przez Ciebie wynik (9) wskazuje na zewnętrzne umiejscowienie kontroli

się w zbyt korzystnym świetle
      • Gość: fanny Re: Czy jestes.... IP: *.chello.pl 10.03.03, 16:50
        Twój wynik: 37

Twój wynik: 63

Twój wynik: 58

Twój wynik: 50

Wynik ogólny
        do 117.0
        Twój wynik: 171

Uzyskany przez Ciebie wynik dla tej skali (10) jest przeciętny

Uzyskany przez Ciebie wynik (0) wskazuje na wewnętrzne umiejscowienie kontroli

• Gość: JJ Re: Czy jestes.... IP: *.chello.pl 10.03.03, 23:32
          Internet Addiction Test - K. Young

Twój wynik: 39

--------------------------------------------------------------------------------

Twój wynik: 45

Twój wynik: 54

Twój wynik: 49

Wynik ogólny
          do 117.0
          Twój wynik: 148

--------------------------------------------------------------------------------

Wyniki w kwestionariuszu rozciągają się od O punktów do max. 40 pkt. Im wyższy
          wynik tym wyższy poziom postrzeganego stresu w okresie ostatniego miesiąca
          życia.
          Uzyskany przez Ciebie wynik dla tej skali (18) jest przeciętny

Uzyskany przez Ciebie wynik (0) wskazuje na wewnętrzne umiejscowienie kontroli

Skala kłamstwa - skłonność do przedstawiania siebie w lepszym świetle

Analizując Twoje odpowiedzi, można stwierdzić że nie próbowałeś przedstawiać

• kwieto Re: Czy jestes.... 10.03.03, 19:18
        Gość portalu: speedymika napisał(a):

> TEGO (POWYZEJ)NIE ROZUMIEM< O CO CHODZI??????
        > Czy ktos moze mi to wyjasnic?
        >

Po krotce opisane jest powyzej, rozumiem, ze podgrupy skladaja sie na owo poczucie koherencji?
        Ale to trzeba bedzie jeszcze sprawdzic :"))
        U mnie jest dokladnie tak:

Internet Addiction Test - K. Young

Twój wynik: 24

(to juz bylo)

Poczucie koherencji (the sense of coherence) jest to globalna orientacja człowieka, wyrażająca stopień, w jakim człowiek ten ma dojmujące, trwałe, choć dynamiczne poczucie pewności, że (1) bodźce napływające w ciągu życia ze środowiska wewnętrznego i zewnętrznego mają charakter ustrukturowany, przewidywalny i wytłumaczalny (zrozumiałość); (2) dostępne są zasoby, które pozwolą mu sprostać wymaganiom stawianym przez bodźce (zaradność); (3) wymagania te są dla niego wyzwaniem wartym wysiłku i zaangażowania (sensowność) (Antonovsky, 1995).

Twój wynik: 60

Twój wynik: 65

Twój wynik: 49

Wynik ogólny
        Średnia ogólna dla poczucia koherencji (w bad. Antonovsky'ego, 1993): od 152.6 do 117.0
        Twój wynik: 174

Stresem nazywamy taką relację człowieka z jego otoczeniem, która oceniana (spostrzegana) jest przez niego jako zagrażająca czy wymagająca, podczas gdy osobiste zasoby radzenia sobie oceniane są jako niewystarczające aby opanować to zagrożenie czy sprostać tym wymaganiom (Cohen, Williamson,1988).
        PSS jest miarą stopnia w jakim zdarzenia życiowe są oceniane przez jednostkę jako stresujące. Skala ta służy do pomiaru zgeneralizowanego spostrzegania (globalnej percepcji) stresu i predykcji wyników zdrowotnych (ryzyka zaburzeń zdrowia psychicznego i somatycznego), związanych z poznawczym ocenianiem zdarzeń życiowych jako stresujące. Poszczególne stwierdzenia kwestionariusza dotyczą postrzegania zdarzeń życiowych jako nieprzewidywalnych, niekontrolowalnych, przeciążających czy wprost stresujących.

Wyniki w kwestionariuszu rozciągają się od O punktów do max. 40 pkt. Im wyższy wynik tym wyższy poziom postrzeganego stresu w okresie ostatniego miesiąca życia.
        Uzyskany przez Ciebie wynik dla tej skali jest przeciętny

Nie ma wielu sytuacji, o których można by jednoznacznie powiedzieć ze zależą jedynie od samej jednostki, lub przeciwnie, ze nie zależą od niej wcale. Ludzie na ogół wyrażają pewne uogólnione przekonania na temat przyczyn różnych wydarzeń. Jedni wierzą, że to, co się dzieje zależy w głównej mierze od czynników zewnętrznych (przeznaczenie, los etc.), natomiast inni wierzą ze to, co się dzieje zależy w głównej mierze od nich samych. Julian Rotter wymyślił na określenie tych dwóch różnych punktów widzenia pojęcie umiejscowienia kontroli (locus of control).
        Istnieje związek pomiędzy umiejscowieniem kontroli a zachowaniem człowieka w wielu sytuacjach życiowych, np. ludzie z wewnętrznym umiejscowieniem kontroli (WUK) przejawiają silniejsze dążenia do zdobycia poznawczej kontroli nad sytuacja, czyli do zdobycia wiedzy, sprzyja to lepszemu przygotowaniu się do sytuacji trudnych i zagrażających, wykazują inicjatywę w działaniu, wierzą we własne siły i podejmują się wielu ważnych działań. Wierzą, że są panami swojego losu i cieżko zapracowali na wszystko, co ich dobrego w życiu spotyka. W przypadku zewnętrznego umiejscowienia kontroli (ZUK) rzecz ma się odwrotnie. Ludzie posiadający takie cechy, uważają, że znajdują się na łasce okoliczności i tylko szczęściu mogą zawdzięczać, jeśli przytrafi się im coś dobrego.

Uzyskany przez Ciebie wynik (1) wskazuje na wewnętrzne umiejscowienie kontroli

Skala kłamstwa - skłonność do przedstawiania siebie w lepszym świetle

Analizując Twoje odpowiedzi, można stwierdzić że nie próbowałeś przedstawiać się w zbyt korzystnym świetle
        • Gość: speedymika Re: Czy jestes.... IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.03.03, 21:09
          no ale co to jest KOHERENCJA???
          Co to robi?
          JAk to interpretowac, taki wynik?

Pozdro.
          • procesor Re: Czy jestes.... 10.03.03, 21:13
            A mnie się strona nie otwiera. :(
          • kwieto Re: Czy jestes.... 10.03.03, 21:39
            Przeciez wyraznie napisali: :")))))

oczucie koherencji (the sense of coherence) jest to globalna orientacja człowieka, wyrażająca stopień, w jakim człowiek ten ma
            dojmujące, trwałe, choć dynamiczne poczucie pewności, że (1) bodźce napływające w ciągu życia ze środowiska wewnętrznego i
            zewnętrznego mają charakter ustrukturowany, przewidywalny i wytłumaczalny (zrozumiałość); (2) dostępne są zasoby, które pozwolą mu
            sprostać wymaganiom stawianym przez bodźce (zaradność); (3) wymagania te są dla niego wyzwaniem wartym wysiłku i zaangażowania
            (sensowność) (Antonovsky, 1995).

Wynika z tego, ze na koherencje skladaja sie trzy czynniki
            - poczucie stabilnosci i przewidywalnosci swiata ktory nas otacza (czyli wiem co bedzie dzis, jutro, pojutrzez, rozumiem co sie dzieje ze mna i dookola mnie) - zrozumialosc
            - jestes w stanie sprostac wymaganiom stawianym przez otoczenie (czyli jestem w stanie rozwiazac problemy ktore sie przede mna pojawiaja, albo mam wiedze ktora pozwala mi na "radzenie sobie w zyciu", albo potrafie do takiej wiedzy/umiejetnosci dotrzec - np. siegajac do encyklopedii czy zapisujac sie na kurs) - zaradnosc
            - poczucie, ze wymagania stawiane przez otoczenia sa warte wysilku i zaangazowania (czyli uwazam ze warto studiowac, pracowac na sukces (obojetnie co pod tym terminem rozumiem), ze warto wykazywac sie inicjatywa w pracy itp. itd) - zensownosc

Im wieksze poczucie powyzszych trzech skladowych, tym wieksza koherencja.
            • Gość: speedymika Re: Czy jestes.... IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.03.03, 21:45
              aha.
              Ja jestem Pani Puchatkowa o niewielkim zaprawde rozumku i tak uczonego jezyka
              nie pojmuje. ALe kolega mi moze to jutro objasni i na jezyk zrozumialy dla mnie
              przelozy.
              Moze nawet tutaj to zrobi - i to by bylo najlepsze rozwiazanie, bo moze jednak
              nie tylko ja taka niedouczona jestem ;)
              Tak czy inazcej z tym stresem to mi sie wcale nie podoba.A od netu nie jestem
              uzalezniona, surfuje bo lubie a nie bo musze ;)))))

• Gość: zabusia Re: Czy jestes.... IP: *.bos.east.verizon.net 10.03.03, 16:05
      bardzo ciekawy test
      dowiedzialam sie, ze nie jestem uzalezniona od internetu
      ze mam sredni poziom stresu
      ale....
      ze uwazam, ze w zyciu bardziej decyduje los (przypadek) niz wlasny wysilek
      ???
      hmmm, tak wlasnie uwazam
      :-))
      pozdr
    • Gość: Ruda Re: Czy jestes.... IP: 205.189.176.* 11.03.03, 00:01
      Jestem i tu Kwieto.Czadowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka