Dodaj do ulubionych

świat jest coraz pięknieszy ?

• solaris_38 tak sobie łaka szłam 22.05.07, 00:19
      i chciałam iść tak lekko żeby nie zniszczyć tego po czym szłam przepełniała mnie
      harmonia
      i nagle pomyślałam ze ja pragnę nie tylko harmonii

pragnę też zjadac świat
      jeść go zębami
      gryźć
      żuć

może juz nie zabijać ale wciąż jeszcze jeść mięso innych istot
      zabrać im ziemię
      bo jesli chce postawić dom to bez wahania wytnę drzewo które tam rosło
      ono nie ma żadnych praw

mam w sobie drapieżnika w głębi samej
      lecz także drapieżnik pragnie harmonii

oczywiscie PO obiedzie ;) ;)

a w sprawie piękna dzisiaj to chcę jeszcze dodać :
      otóż czytam ostatnio rozszerzony fenotyp Dowkinsa który znałam tylko z
      fragmentów i cytatów i tam przeczytałam ze

osobnik przystosowany do środowiska jest odzwierciedleniem jego cech

bardzo mnie to zafrapowało
      szczególnie ze zobaczyłam w tym ideę fraktalu

to jakby świat odbijał sie w tobie 'jak dobrze sie odbija to sie rozwijasz
      dalej ścieżka otwarta
      jak jesteś krzywym zwierciadłem to gaśnie dając pola innym co bardziej czule w
      świat wpatrzeni

aby go dokładniej odbić

nigdy nie słuchałam świata tak bardzo
      tak głęboko
      i z taka czułością jak pomyślałam że MOŻNA

być może podstawowym procesem w świecie jest odzwierciedlanie

i znów wraca pytanie

czy percepcja jest rodzajem jedzenie (zbieram tylko informacje potrzebne mi do
      przeżycia)
      czy też jest rodzajem picia który przepływa jak woda
      ruchem który umożliwia spotkanie tego co na jego fali chce sie dotknąć

kocham ścisłe umysły które potrafią odnajdować zależności ród chaosu bodzców
      sama nie mam takiego umysłu

mój umysł jest raczej jak dziecko w słoneczny dzień
      cieszy sie lecz nie wiadomo z czego
      i nie zbuduje rakiety ani antybiotyku
      lecz może opowie o tym jak znaleźć szczęście

bo ono też potrzebne do przeżycia

ale czy naparwdę ludzie go pragną?
      wszak kuszące są owe żałobne dramatyczne życiorysy z głęboko cierpiącymi
      uczestnikami
      namiętne tragedie
      wyniosły bunt
      radość dojonej krowy

to wszystko jest piękne

kto wie czy sam nie chciałabym w to zagrać czasem ?

• koniec_z_tym1 Re: tak sobie łaka szłam 26.05.07, 00:55
        radość dojonej krowy :))) czytalam kiedys wywiad z mezem Krystyna Jandy. Pisal,
        ze jego zona jest fascynujaca kobieta, ze prywatnie zycie z nia to wielka
        niewiadoma. Bo nigdy nie wie z kim obudzi sie kolejnego dnia. Czasem budzi sie
        obok uroczej, usmiechnietej goposi, ktora przez caly dzien sprzata,
        podspiewuje, piecze ciasta i przynosi mu dodatkawa poduszke. A nastepnego dnia
        ta sama kobieta budzi sie jako fame-fatale, odzywa sie do niego jedynie
        polslowkami, jest prowokacyjna, nieszczesliwa, robi wokol siebie potworny
        balagan, a na kolacje jest dzin z tonikiem. Maz, przynajmniej w wywiadzie
        widzial w tym kreacje postaci, rol aktorkich, wchodzenie w role teatralne i
        filmowe - zwiazane z jej praca. Ja widze w tym zwykla kobiete. Wszscy odgrywamy
        rozne role w zyciu. Moze tylko z wiekszymi odstepami czasowymi :) Do pewnego
        momentu ludzie sadza, ze ich aktualny stan ducha, aktualna rola - jest
        obiektywnym odzwierciedleniem rzeczywistosci, adekwatna reakcje na zewnetrzna
        sytuacje, w ktorej sie znalezli. Jada na emocjach. Cudowne jest to, ze w pewnym
        momencie jest pstryk - i zauwaza sie, ze nie ma jednej obiektywnej , stalej
        rzeczywistosci dla wszystkich, i wlasciwej reakcji. Ze w tej samej sytuacji
        mozna zareagowac albo emocjonalnie, albo spokojnie. Agresywnie albo
        empatycznie. Depresyjnie albo radosnie. Egoistycznie lub altruistycznie. I ze
        sami mozemy wybrac sobie stan ducha.
        • solaris_38 centaur 26.05.07, 23:50
          jazda na emocjach ;)
          tak
          emocje to nasz pojazd

jednak tak jak z koni przesiedliśmy sie na samochody tak z emocji tzreba sie
          przesiać na ducha ;)

podobno wystarczy obserwować własne jazdy i własnego konia

opowieść o miłości która kocha osobę taką jaka jest a nie tylko w stanach dla
          siebie wygodnych i przyjemnych

bo nie można kochać i nie kochać pstryk pstryk

jak kochać to osobę a nie jej przez nas ulubione stany ;)
          fajna opowieść

;)
          • jan_stereo Re: centaur 27.05.07, 01:27
            solaris_38 napisała:

> bo nie można kochać i nie kochać pstryk pstryk

W zasadzie to mozna, kiedy myslimy o obiekcie milosci to kochamy, jak nie
            myslimy to nie mamy kochania w sobie w stanie czynnym, chociaz i mozna pewnie
            na zawolanie jak ktos ma wyobraznie i potrafi zainicjowac proces
            lubienia/nielubienia natychmiastowy,jak tak moge.
            • solaris_38 Re: centaur 27.05.07, 18:57
              to ze o kimś nie myślisz
              nie znaczy że go nie kochasz
              kochanie z myśleniem nie są z tej samej parafii

inna sprawa ze jesli kochasz kogoś to kochasz na zawsze
              nie ma innej miłości niż na zawsze

miłość jest bowiem jak wysokie pięto z którego WIDZISZ
              miłość jest widzeniem
              kochasz tylu ludzi ilu udało ci sie naparwdę ZOBACZYĆ

większość ludzi nie kocha nikogo jest jedynie uzależniona od niektórych

i to jest naturalny proces świadomość i widzenie wzrasta bowiem dopiero i
              zwiększa się
              jesteśmy w trakcie ewolucji w którą jak pamiętam nei wierzysz

nie kocha tylko ten kto nie widzi
              kto zaś zobaczył kocha

a to co zwą miłością do kobiety/mężczyzny to jedynie dziecięca forma
              zaborczości ulubionej zabawki i nie wiele więcej znaczy choć wojny o zabawki sa
              w świecie dorosłych
              • jan_stereo Re: centaur 27.05.07, 19:20
                solaris_38 napisała:

> to ze o kimś nie myślisz
                > nie znaczy że go nie kochasz
                > kochanie z myśleniem nie są z tej samej parafii

A bo my znowu mamy pewnie inne definicje, moja milosc jest zawsze "rozmyslna"
                Twoja "bezmyslna", przykladowo kiedy jestem nieprzytomny to nie powiem, ze
                kocham kogos w tym momencie.

> inna sprawa ze jesli kochasz kogoś to kochasz na zawsze
                > nie ma innej miłości niż na zawsze

Piszesz tak jakby owa milosc nie zalezala od niczego, zatem brala sie sama z
                siebie w oderwaniu kompletnym od istoty tegoz kochania, ja sie z tym nie zgadzam.

> miłość jest bowiem jak wysokie pięto z którego WIDZISZ
                > miłość jest widzeniem kochasz tylu ludzi ilu udało ci sie naparwdę ZOBACZYĆ

A mozesz podac jakis przyklad co dokladnie WIDZISZ, jak zatem owa milosc wedlug
                Ciebie wyglada, i co takiego nalezy zobaczyc w owych ludziach by sie zalapac na
                poziom WIDZENIA milosnego o jakim piszesz.
                • solaris_38 Re: centaur 27.05.07, 22:43
                  miłość wymaga świadomości
                  lecz wystarczy jej odmiana zwana podświadomością :)
                  jesli wiec jesteś nieprzytomny i tak przebywasz w stanie miłości np do swej
                  mamy Nie wiem czy wiesz że nawet w śpiączce ludzie mają pewien kontakt ze
                  światem i potem opowiadają o wyrwanych fragmentach które zapamiętali
                  nawet ludzie w śmierci klinicznej unoszac sie ponad i widząc żale żyjących
                  pragną sie z nimi skontaktować aby ich pocieszyć
                  wedle mnie miłość nie jest rozmyślna lecz jest stanem

jesli raz nauczysz sie pewnej sprawnosci to ją już masz
                  np jechać na rowerze
                  jesli nauczysz sie kochać daną osobę to już zawsze ją kochasz

ale jak już pisałam ludzie nie kochają a jedynie ulegają fascynacjom i
                  namiętnościom a te przychodza i odchodzą
                  nic dziwnego ze mijają ja chmury na niebie
                  ale miłość jest dostrzeżeniem ISTOTY drugiego człowieka

mnie trudno jest dostrzec drugiego człowieka
                  bo za bardzo oślepiają mnie osobiste bodźce
                  np to czy kogoś lubię czy jest mi potrzebny przydatny atrakcyjny seksualnie
                  czy mi imponuje sprawia przyjemność

pytasz co widzę

zakłądasz wiec ze widzę
                  jednak mnie udało sie zobaczyć niewiele istot

kiedy pisze "zobaczyć" mam na myśli poczuć piękno tej istoty niezależnie od jej
                  przydatności i atrakcyjności dla mnie
                  • jan_stereo Re: centaur 27.05.07, 22:55
                    solaris_38 napisała:

> jesli raz nauczysz sie pewnej sprawnosci to ją już masz
                    > np jechać na rowerze jesli nauczysz sie kochać daną osobę to już zawsze ją
                    >kochasz

wybralem tylko ten fragment,ale jest on dosc ciekawy. Ja widzisz mam pewna
                    watpliwosc, ze (zachowujac powyzsze porownanie) rower na ktorym nauczylem sie
                    jezdzic pozostanie na zawsze takim samym rowerem i ze nie straci gdzies po
                    drodze kol. Czasami zauwazam "piekno" w osobach ktorych nie cenie sobie(bo ich
                    nie znam) albo ktore nie sa dla mnie atrakcyjne,ale ja tego nie kwalifikuje do
                    milosci, a jedynie do pewnej zabawy emocjonalnej ze swoim umyslem, ktora moge
                    wywolac swiadomie, bo przytrafia sie to tez mniej celowo. W zasadzie jest to
                    swego rodzaju wyrozumialosc nieskonczona ktora mozna objac cala ludzkosc jak sie
                    tylko dobrze nastawic do niej.
                    • solaris_38 Re: centaur 27.05.07, 23:35
                      masz rację
                      rower zawsze jest ten sam
                      ale istota człowieka w zasadzie też
                      nie licząc ciężkich wypadków z naruszeniem osobowości

rowerów też jest wiele ale jak sie nauczysz na jednym wystarczy
                      gdyby rowerem miał być dany człowiek
                      to różne rodzaje rowerów oznaczałyby różne jego stany

czasem trudno jechać na rowerze jesli jest zdecentrowany bo sie zepsuł
                      istota człowieka tez może zachorować

może lepsze byłoby porównanie z instrumentem
                      kochać to człowieka gitarę to nauczyć sie grać i pokochać harmonię która można
                      wydobyć z tego instrumentu

ta analogia choć tylko analogia i daleko nie sięga ma w sobie i to
                      podobieństwo ze kiedy nauczysz sie muzyki i grasz na jednym instrumentem na
                      drugim pójdzie ci łatwiej
                      choć możee nigdy nie zafascynuje cie piękeno bębna lub indyjskich dziwności

ale z drugiej strony jako zwolenniczka ewolucji wierzę ze miłość to cos co sie
                      dopiero staje podobnie jak swiat

on sie staje na naszych oczach
                      powstaje
                      uczy sie
                      jak dzieci chodzić sie uczą
                      jak społeczeństwo uczy sie techniki

miłość jest in statu nascendi
                      dopiero w powijakach

• jan_stereo Re: centaur 28.05.07, 00:26
                        Mam wrazenie ze sama nie do konca potrafisz zdefiniowac co dokladnie pod owa
                        miloscia chciala bys zobaczyc, takie lekko mgliste to widzenie Twoje, bo nie
                        wiem czy Ty zwyczajnie o wiedzy o czlowieku nie piszesz nazywajac ja miloscia
                        niepotrzebnie. Bo to, ze zobacze ludzi w calej ich okazalosci to nie milosc...
                        • solaris_38 Re: centaur 28.05.07, 19:49
                          termin widzenie to termin czarowników i mistyków według mnie bardzo nośny i
                          praktyczny

ale ty mylisz wiedzę wynikająca z intelektu z wiedzą jak płynie z serca

chodzi o to ze "serce" potrafi wejść w kontakt z częścią rzeczywistości
                          niepojęta dla rozumu ... muszę kończyć bo burza idzie szalona i mi okna
                          porozwala .. buziaczki
                          • jan_stereo Re: centaur 28.05.07, 22:21
                            solaris_38 napisała:

> ale ty mylisz wiedzę wynikająca z intelektu z wiedzą jak płynie z serca

Ja mam tylko jedna wiedze, nie dziele jej na intelektualna i sercowa, to mi
                            niepotrzebne.

> chodzi o to ze "serce" potrafi wejść w kontakt z częścią rzeczywistości
                            > niepojęta dla rozumu ...

To sa zwyczajnie sprawy,ktore odczuwamy, a ktorych nie rozumiemy,te rzeczy
                            wydaja sie nam takimi poniewaz sa jeszcze nie zbadane/znane nam ludziom.
                            Wszystko ma jednak to samo wspolne zrodlo i w ostatecznosci bedziemy potrafili
                            wchodzic w kontakt z owa rzeczywistoscia zarowno "sercem" jak i "rozumem", choc
                            taki podzial stanie sie wowczas zbedny gdyz jest sztuczny choc wygodny.

> muszę kończyć bo burza idzie szalona i mi okna
                            > porozwala .. buziaczki

tak...z tymi burzami to teraz plaga jakas.
                            Sciskam i ja ;")
                            • solaris_38 Re: centaur 28.05.07, 23:26
                              nawet jesli wiedza jest jedna przychodzi różnymi kanałami

a zwiększanie rozdzielczości postrzegania jest korzystne dla rozwoju
                              i nawet mikroskop z zcasem to co postrzegał jako jedno (np dwoinkę) teraz widzi
                              że to dwa

a psychiatra który kiedys mówił depresja teraz widzi zę to worek z chorobami
                              różnego pochodzenia i wymagających odmiennego leczenia

ale wracając do tematu

być może nigdy nie da sie przetłumaczyć doznań an wiedzę intelektualną bez
                              utraty informacji

Podoba mi sie podejście Kena Wilbera który wyróżnia cztery aspekty świata

duchowy intelektualny fizyczny i społeczny którego nie rozumiem
                              i twierdzi że nie ma sensu nauki tłumaczyć duchem bo od tego jest religia i
                              mistyka ani tłumaczyć religii przy pomocy nauki

Podobnie twierdził Jan Paweł który był zwolennikiem ewolucji i który sądził ze
                              naukę trzeba zostawić naukowym metodom a religię sposobom duchowym rozwoju

kwestii ciała i jego rozwoju pomijam a społecznego nie rozumiem

Burza grzmiała błyskała mruczała ściemniała huczała deszczyła potężnie ale ..
                              króciutko a teraz tylko świeże powietrze i piękna noc :)
                              • lsilanow Re: centaur 07.06.07, 07:57
                                w szerz, gdy już nie w głąb
                                • solaris_38 kierunki rozwarstwiania się świata 07.06.07, 18:00
                                  pączkowanie tez jest fraktalem

kierunków zaś więcej jest chyba niż potrafimy postrzegać wiec może być w i w
                                  głąb i w szerz i xyz kum kum

szerokość choć niejako powierzchwona ma swoje moce głębiom niedostępne
                                  • ja_adam Re: kierunki rozwarstwiania się świata 07.06.07, 18:04
                                    dla mnie kobieta przede wszystkim jest dupcią
                                    jak się zestarzeje pomyśle nad jej duchowością...
                                    • solaris_38 śliczniutki zegarek 07.06.07, 18:38
                                      z jednej strony to miłe i podniecające że widzisz tak dokładnie w kobiecie jej
                                      bardzo ważną część
                                      ale z drugiej
                                      hmmm to jakbyś powiedział
                                      dla mnie zegarek jest przede wszystkim ozdobą
                                      o wykorzystaniu go do mierzenia czasu pomyślę na starość jak nie bede sie chciał
                                      przyozdabiać

hłe hłe
                                      • ja_adam Re: śliczniutki zegarek 07.06.07, 18:45
                                        nie noszę "zegarków" i nie będę nosił...
                                        choć we włoszech kupiłem sobie za 400 euro taki wypasiony, męski, wytrzymały,
                                        agresywny zegarek...nosiłem do chyba 2 dni i schowałem...

nie kręcą mnie "zegarki"
                                        kocham te ułomności, te zniekształcenia ty przyku..ste góry ludzkiej
                                        osobowości, ta krew z nosa i zapach zgniłej krwi z lekko przepoconej cipy.
                                        • solaris_38 adam- śliczniutki zegarek 07.06.07, 23:11
                                          pociąga cię soczystość i intensywność i prowokacja i przekraczania granic
                                          kobity często lubią takie upodobanie w ich mięsie bo to pomaga oswoić to
                                          "mięso" które ich lekko krępuje (co tobie znów daje ulubiona przewagę)

jednak co z tego

mówisz nie na temat
                                          kobiecosc to coś więcej także od ułomności

czepiasz sie rzeczy nieistotnych
                                          pisze o o istocie kobiecości

jakbyś chciał i na ten temat sie wypowiedzieć to byłoby fajnie ;)
                                      • lsilanow Re: śliczniutki zegarek 07.06.07, 19:40
                                        przepraszam, pupa to także moja bardzo ważna częśc! to bardzo ważna częsc wszystkich ludzi
                                        nie pisze dlaczego, ale list powodów jest długa
                                        • solaris_38 pupa 07.06.07, 23:24
                                          nie musisz przepraszać
                                          Adam ja i ty wszyscy jesteśmy zwolennikami tej ważnej i pięknej części ciała
                                          pozostającej wciąż w zadziwiającym pohańbieniu

nikt tu jej nie uchybił

ale tez nie róbmy z niej piedestału bo to przegięcie w druga stronę

z drugiej strony tak sie zdaje ze to typowa metod życia
                                          przegina to w jedną stronę to w drugą
                                          i jakoś powoli wypośrodkowuje :)
                                          • ja_adam Re: pupa 08.06.07, 00:18
                                            byłoby fajnie gdybyś w moich słowach znalazła temat...
                                            • ja_adam Re: pupa 08.06.07, 00:22
                                              zresztą "zaprosiłaś" mnie do tego miejsca, chciałaś pokazac mi ten film wtedy,
                                              gdy przestałem wchodzić na psychologię, wtedy gdy wiedziałaś, że jestem
                                              potwornie wyczerpany...
                                              Mam połamane nogi, ręce i z grymasem podejmuje temat by wysłuchać gładkich,
                                              ładnie skrojonych słów. Obrażasz mnie.

• solaris_38 się przemieniają 08.06.07, 01:25
                                                zawsze cię zapraszam :)jesteś tu najmilszym gościem

góra i morze
                                                • ja_adam Re: się przemieniają 08.06.07, 01:26
                                                  są rzeźby skał widoczne tylko w dolinie morza...
                                                  • solaris_38 :) 12.06.07, 00:12
                                                    a pewne tylko z gór chmur :)
                                                  • ja_adam mówili że wyciska łzy... 13.06.07, 18:59
                                                    uparłem sie to zobaczyć i nie zapłakać

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,4222446.html
                                                    ...popłakałem się...
                                                  • solaris_38 łzy 14.06.07, 00:12
                                                    nie ma nic piękniejszego niż łzy które łączą

• solaris_38 na bosaka 30.05.07, 00:02
      byłam dziś na spacerze :) :) :)
      z dwoma osobami które poznałam na tym forum już dawno :) :) :)

chodziliśmy na bosaka po wodzie

ja tradycyjnie jeszcze pół doliny na bosaka

i na środku rzeki siedzieliśmy na kamieniu a woda przepływała chlupiąc i błyskając

świat tego dnia pokazał nam same piękne strony

my malutkie mróweczki drepczące gdzieś po dnie gór mrówkowym szlakiem
      i Żuk m mrowisku Strugackich
      i biały kapelusik

i rok temu pisałam o chodzeniu boso i dwa lata temu kiedy po raz pierwszy
      odkryłam chodzenie na bosaka i ktoś miły mi zwrócił uwagę ze jest cała
      organizacja bare footer`sów
      która zresztą poznałam trochę i która jest ogromna i śmiszna

;) :) :)
      • solaris_38 piękno pustych ulic nocą 31.05.07, 00:07
        zawsze lubiłam śpiewać na pustych ulicach nocą
        do tej pory lubię
        zawsze wyobrażam sobie że jakiś ktoś słucha i łączę sie z nim niewidzialną struną
        kiedy piszę to też tak mam

możliwe zresztą że nie to jest ważne żeby ktoś usłyszał bo może mój nastrój np
        mógł sie udzielić komuś kto spał i piękny sen przyśnił wspólny jego i mój
        a może to moja piosenka jest jego snem i ja ją śpiewam prosto z JEGO duszy
        • ja_adam Re: piękno pustych ulic nocą 31.05.07, 07:06
          jest mi smutno i nie chce by ktokolwiek w jakikolwiek komentował ten post.

Niezmordowanie trenowałem łucznictwo, ze swoistym oddaniem naciągałem swoje
          jarzmo, które w miarę czasu ze zmęczenia stało sie natchnieniem. Juz sam nie
          wiem czy doskonale uchwycony cel był wynikiem pracy moich rąk czy samotności
          celu ze spokojem w bezgranicznej cierpliwości.

Od jakiegoś czasu żadna ze strzał nawet nie dolatuje do celu...

Uporczywie powtarzające sie niepowodzenia, ponure rozważania usprawiedliwiające
          porzucenie piękna.
          nie umiem juz medytować.
          • ja_adam Re: piękno pustych ulic nocą 31.05.07, 07:22
            nie w sposób palcem schwytać lotu ptaka
            a jednak to one budują swe domy wśród ludzi
            • koniec_z_tym1 podbijam watek 01.06.07, 00:05
              bo mam do niego slabosc :)
              a na piekne sny:
              www.youtube.com/watch?v=PpzkHhgcZG4&mode=related&searchdobranoc
              • lola165 Re: podbijam watek 01.06.07, 01:22
                a ja gubie znaczenie slow, zapominam slowa.smieszne, zyjemy w slowach?, w
                czynach bardziej zyjemy, zapominam widzenie, gubie wzrok i co zrobie bez
                slow?bez obrazow moge zyc, bez slow w ciszy wlasnej, nie wiem czy moge.to jak
                zyc na wygnaniu.
                • solaris_38 lola 01.06.07, 01:35
                  kiedys zauważyłam ze myślę słowami
                  i ze bez słów nie potrafię mysleć

to nie było przyjemne

myślałam ze myślenie to coś wiecej niż słowa

na pewno bez słów może istnieć świadomość

ale nie umysł
                  ten słowami synchronizuje sie z innymi
                  przeeyła informacje wystarczy zobaczyć na sukcesy nauki

czymże sa słowa
                  jakimiś draganiami akustycznymi
                  które potem zdołałaby sie odbijać także na papierze
                  kodując cudowne skarby cudzych oczu uszu i myśli

sam umysł najpotężniejszy jest niczym

żywa symbioza umysłów jest .. nieśmiertelna

wiec bez słów ciężko ci będzie
                  ale możesz rozowijac świadomość
                  ona jest niesamowita i daje dużo radosci

może odnajdziesz bez słów połączenie z Resztą
                  sama bym chciała
                  dlatego siedzę czesto i uczę sie byc bez słów

• solaris_38 zbiorowe wszechogarniajace przytulenie 01.06.07, 01:39
                bardzo lubię ten filmik i ta akcję
                chciałabym kiedyś w tym uczestniczyć

mam potrzebę zbiorowego wszechogarniającego przytulania

dawne plemiona miały społeczne rytuały zbiorowe
                a my .. nie mamy
                lecz one zwrócą

bo to dodaje mocy
                rozbudza świadomość
                i łączy

a jak czuję że jesteśmy jeden organizm ludziowy a może ziemski

• solaris_38 to było do - końca z tego ;) nt 01.06.07, 01:46
    • solaris_38 Dawaj JU Z TERAZ 02.06.07, 00:40

te mi sie spodobały fragmenty:

"Dawaj już teraz.
      Miej swój czas darowania, zamiast czasu spadkobierców twoich"

"Powiadasz nieraz dalibyśmy ale temu kto zasługuje.
      A przecież nie mówią tak drzewa sadów owocowych ani stada na pastwiskach."

i z tej książki cytat z Roberta Frosta:
      "zdarzyło mi się niegdyś ujrzeć w lesie rano
      dwie drogi, wybrałem tą mniej uczęszczaną
      reszta wzięła sie z tego, ze to ją wybrałem"

albo
      "opanowałaś już słowa, ale nie opanowałaś przerw miedzy nimi"

... przerwy

mistycy wiele miejsca poświeceją przerwom
      bo tylko w przerwie można znaleźć wejście do ukrytych wymiarów swej duszy

np de Mello jako ćwiczenie zaleca wpatrywanie sie w to co jest tłem, cieniem ,
      przestrzenią

i od razu przypomina mi sie fragment wiersza
      (nie pamiętam czyjego choć jeszcze niedawno to czytałam) "

"i patzą na mnie ogromne oczy powietrza"

poprzednie cytaty z Czarownica Coelho
      • ewag52 Re: Dawaj JU Z TERAZ 02.06.07, 07:59
        kiedyś żałowałam,że nie mogę zatrzymać szczęśliwych chwil.
        Chciałam je kolekcjonować, zamykać.
        Karmic sie nimi, jakby nie wierząc,że nic wspanialszego spotkac mnie nie może.

Teraz czuję spokój. Ide naprzód.
        Rzeczywistośc jest tak bogata,że nie wyczerpię jej
        w ciągu swojego życia.
        Nie wiem na którym stopniu, tych schodów się zatrzymam.
        Nie ma sytuacji, która byłaby końcową.
        Nie istnieje punkt dojścia po którym miałaby nastapic stabilizacja.
        Nie ma stanu doskonałego, formy ostatecznej.
        Wszystko, jest etapem, po którym trzeba iść dalej...
        pozdrawiam Cię Solaris
        • solaris_38 :) :) ;) 02.06.07, 22:07
          podoba mi sie to porównanie

nie ma co tęsknić do skarbów przeszłości bo teraźniejszość ma nieskończone
          których nie sposób i tak udziwgnąć

albo możan porównać te skarby do jedzenia

nawet jesli zjadłeś genialne danie
          nie ma sensu rozpamiętywać go do śmierci
          jedząc tymczasem na ceracie kurczaka z kolą
          • ewag52 Re: :) :) ;) 03.06.07, 08:25
            wypatrujemy cudzego szczęścia.
            Z takim nastawieniem, bedziemy zawsze nieszczęsliwi, niezaleznie od tego,
            co zdobedziemy.
            Prawda jest inna.Wszystko, czym jestesmy, każdy nasz dzień ze wszystkim,
            co niesie, jest darem.
            Gdy go uznamy, przyjmiemy i docenimy, bedziemy wdzięczni, skoncentrujemy
            wszystkie nasze siły, na tym co aktualne-uchwycimy własny rytm.
            Będziemy szczęsliwi.
            Nie ma żadnego ryzyka, co najwyżej wyrzut sumienia,że nie zrobilismy, tego
            wczesniej.

I jeżeli teraz to czytamy, piszemy- to znak,ze jestesmy jednymi z tych,
            którzy znaleźli swoją perłę.
            Obyśmy w tym wytrwali i nigdy nie przeliczali, na zasadzie:czy się opłaci.
            • solaris_38 znaleść perłę albo 03.06.07, 16:08
              albo nauczyć się myc banana:) :) ;)

uczymy sie jedni od drugich rzeczy które warto robić

np bo przynoszą szczęście

my drapieznicy w wiecznej pogoni za celem
              tracimy często istotę bycia
              wbrew pozorom to nie cel nadaje sens
              tylko droga

ja sobie często wymyślam takie "prowizoryczne cele"
              w ten sposób mam dwa w jednym

mam cel który jest przydatny
              ale tez wiem że jest on narzędziem i mogę go porzucić bez załamanie nerwowego

kiedyś nauczyłam sie robić perfekcyjnie jednego zawodu i bardzo byłam dumna ze
              ejstem najlepsza było to wiele lat intensywnej pracy na maxa
              nagle okazało się w skutek czyjejś decyzji i reorganizacji ze musze robic inną
              specjalność

ot tak
              na początku to było .. starszne

a p[otem ? zrobiłam jeszcze jedną specjalizację i jeszcze jedne studia

GDYBYM tego nie puściła byłabym teraz wrakiem człowieka

a ja sobie z radoscią pomyśląłm

w każdej chwili zawsze stać mnie na zaczynanie wszystkiego od nowa
              bo i tak każdy dzień jest zawsze od nowa
              a perfekcja staje sie przyczyną rutyny i braku stymulacji

od razu poczułam przypływ sił charakterystyczny dla człowieka którego spotyka
              wyzwanie i musi zaczynać od nowa
              od razu poczułam szacunek do siebie i ochotę na to NOWE nieznane

teraz już jestem wiele lat po
              znowu jestem specjalistką

ale czy myślicie ze nie jestem gotowa wyjechać żeby myć garnki w Argentynie ?

ha ha
              żartuję
              nie jestem gotowa
              ale ekscytuje mnie taka myśl

każdy dzień jest świetnym dniem (odkąd to usłyszałam często to powtarzam i
              ożywiam moc tej świadomsoći aby jej nie utracić)

TEN najbardziej bo jest teraz

naprawdę niewiele trzeba aby w tym teraz już być szczęśliwym

może to nawet pies z kulawa nogą
              i schorowany starzec pzred śmiercią

nie może tylko ktoś
              kto woli mieć "twarz" niż być szczęśliwym za darmo
              kto woli mieć kobiety niż być szczęślwym niezależnie

kto stawia warunki szczęściu jest kompletnym idiotą ;) i choć daleko zajdzie i
              walcząc będzie gryzł kopał a może zabijał i możę będzie miała więcej mięsa an
              talerzu i spał w łóżku nadobnym

jednak ...

ach iluz nieszczęśliwców których uroda pieniądze i talenty NIC nie pomagają
              na straszliwe poczucie jałowej bezsensownej drogi której smak odnajdują tak rzadko
              być może tylko pod wpływem narkotyków alkoholu lub seksu

wydaje mi sie że wciąż gadam to samo :)

ale i dla mnie nie było to kiedyś tak oczywiste

dziś uczę sie siedzieć w lesie kiedy pada deszcz
              dziś uczę sie patzrec słuchac i dotykać
              dziś iuczę sie słuchać innych i siebie

i to jest takie serial że hej
              dozywotnia komedia tragedia naukowe doswiadczenie modlitwa taniec i cisza

nie wiem właściwie czemu mnie tak poniosło z odpowiedzią

idę na siłownię
              przez górkę
              jest deszcz i śpiewają ptaki
              • solaris_38 Jej orgazm najpierw 04.06.07, 01:07
                Ian Kerner
                "Jej orgazm najpierw"

polecam Panom i Paniom aby dały panom :)
                (nie polecam "jego orgazm później bo już znacznie gorsze")

nie pisze o miłości duchu ani rzeczach najważniejszych
                ale za to zmienia hańbiące nasza cywilizację (nie przesadzam z ta hańbą ??? :)
                ) setki lat po tantrze miłosnej i Kamasutrze wzorce i stereotypy seksualne

szczególnie zachód na to cierpi
                wschód zamiast "kurew" miał wszak gejsze
                a zamiast 11 minut tantrę miłosną

tantra jednak jest za trudna dla cywilizacji konsumpcyjnej
                a książka "jej orgazm najpierw " - nie jest trudna
                a równocześnie
                zawiera jednak w sobie rzeczy istotne

szczerze polecam

:)
                • lsilanow Re: Jej orgazm najpierw 07.06.07, 08:02
                  szybki numerek
                  krępowały mnie kiedyś takie określenia
                  i słusznie, bo to przejaw konsumpcjonizmu i braku szcunku do siebie
                  • solaris_38 Re: Jej orgazm najpierw 07.06.07, 17:56
                    szybki numerek ?

zdarza się że to tez może być wieki hołd dla płciowych rytuałów

jednak kto ma w sobie jedynie szybkie numerki prędko będzie uzależniony wraz w
                    całą gama przykrych tego objawów

w seksie najlepsza jest obecność podnosząca wibrację w atrakcyjne obszary

a zachowanie tego stanu bynajmniej nie jest owocem konsumpcji

przeciwnie

• lsilanow Re: Dawaj JU Z TERAZ 07.06.07, 08:09
          Zapamiętam to sobie.
          Ale co zrobic z cholerną sklerozą, z tym zacieraniem się wspomnień? Z ich mieszaniem się, z powstawaniem fałszywych albo nowych, będących konglomeratem starych.
          Są nowe, warto życ dla tych chwil, bo ważne one są, trawestując naszego "znajomego" z Piwnicy Pod Baranami.
          Isc dalej.
          Umiec wszystko odrzucic. Bo cały nasz skarb w końcu nosimy w naszym sercu.
          A z zapominaniem tego, co inni dobrego dla nas uczynili... ? Jacy byli? Co dobrego nam powiedzieli, nawet w formie sms'a? Może prowadzic notatnik.

Ja kiedyś archiwizowałem sms'y swoje wszystkie właśnie z uwagi na to, że każdą
          chwilę uważałem za niezmiernie cenną, nawet tą złą. I dawało mi to wgląd w całe okresy mojego życia.
          • ja_adam z nią moge rozmawiać... 07.06.07, 08:17
            www.youtube.com/watch?v=ukaOQeb5Bv4
            kobiety sa takie niemęskie - fuj!
            • ja_adam Re: z nią moge rozmawiać... 07.06.07, 08:26
              no dobra art w gaciach
              www.youtube.com/watch?v=ASi4C3Ft7FU&mode=related&search=
              i to tyle co mam na ten temat do powiedzenia
              absolutnie żaden obraz kobiety mnie nie zainspirował, pewnie są takie ale mniej
              znane hołubione przez amantów ICH dzieła
              • solaris_38 Adam - poczuć istote kobiety 07.06.07, 17:51
                piękna dupcia i kobietka ;) (co do artu w gaciach)

ale to co9 zmamieściłam
                (to przechodzenie w siebie kobiet z artystycznych wizji)
                pokazywało tylko

obcowanie z pierwiastkiem kobiety

to wymaga kontemplacji

nagle poczułam że ejstem tylko jedną gałązką kobiety
                że one mają ta sam istotę co ja

poczułam ją

szkoda ze nie miałeś dość ciszy aby Nas kontemplować
    • solaris_38 dlaczego kobieta ma w domu tak duzo roboty? 06.06.07, 18:51

Dlaczego kobieta ma w domu tak dużo do roboty?
      śpi w nocy to się jej zbiera...

• solaris_38 najpiękniejsza rzecz jaką osoatnio widziałam :) 06.06.07, 23:41
      oto ona

delektujcie sie ;) ;) :)

:

www.youtube.com/watch?v=nUDIoN-_Hxs
      • lsilanow Re: najpiękniejsza rzecz jaką osoatnio widziałam 07.06.07, 08:00
        dziwne, ale na mnie nie działa, wydaje mi sie takie sztuczne, brak mi tu życia
        to twarze
        ale brak mi ludzi, kobitek, które zostały tu sportretowane, może
        to przez moją skłonnośc do demitologizowania rzeczywistości? :-|
        jak w lamusie, ale bez emocji należnych takim miejscom
        • solaris_38 Isi- najpiekniejsza rzecz 07.06.07, 17:43
          a we mnie coś sie zmieniło
          to było coś
          ta kontemplacja Kobiety

lubię kiedy świat mnie zmienia
          otworzona jestem gotowa zmieszać sie ze światem jeszcze głębiej

słucham ostatnio J. Maurane która też mnie otwiera i zmienia
          • lsilanow Re: Isi- najpiekniejsza rzecz 07.06.07, 19:41
            solaris: OSTROŻNIE!!!
            • ja_adam ostrożnie! 07.06.07, 20:34
              bronisz ją przede mną?
              • solaris_38 Re: ostrożnie! 07.06.07, 23:21
                Adam za dużo zdjęć pięknych mężczyzn i ułomnych spoconych .. ci ..ał kobiecych
                jak fantazja ci podpowiada żeby wyruszyć na mnie
                bo Isi nie przed tobą bronic mnie chciał a zatem cała idea od ciebie pochodzi

zresztą nie wiem
                to jak zawsze moje fantazje an temat tego co kto myśli i czuje

jednak twoje zaczepne komentarze bardzo sobie cenię
                szczególnie kiedy zadarza się ze są na temat

;0
            • solaris_38 Isi ostrożnośc 07.06.07, 23:16
              ostrożność bywa na wagę złota
              lecz głupiec co wyrusza z domu choć głupcem pozostaje
              jest święty

nie otwieram sie jak rana za bardzo

otwieram sie jak półprzepuszczalna żywa błona która chce i pozostawić granice
              i wpuścić nowe bo tylko w nim jest pożywienie

dziękuję za prośbę abym jeszcze nie znikała w zmieszaniu ze światem
    • solaris_38 kochanka świata 17.06.07, 02:39
      "nie ma piękniejszej chwili niż ta która tu teraz jest"
      podobno wiedzieli o tym samurajowie popełniając harakiry

ja mogę to czuć raczej w łagodnym pejzażu
      lecz może to prawda ze piękno świata w chwilach próby pokazuje swa wspaniałość
      jeszcze wyraźniej

pogoda jest szlona
      wiatr na przermian ze słońcem i gradem

kiedy wychodzę na spacer w budowanym domu na wzgórzu obok którego zawsze
      przechodzę m robotnicy mówią - idzie burza
      i sama już nie wiem czy czasem nie wychodzę na spacer dokładnie wtedy kiedy
      zbliża sie burza

w każdym razie i ta burzę czuję i tych robotników i trawę i ptaki i zioła

a może mi się tylko zdaje ze wszyscy jesteśmy połączeni

lubię właśnie ten czas

jestem wtedy kochanka świata najmocniej

polecam książkę kapuścińskeigo "nie ogarniam świata bo choć wszędzie na
      plakatach mało kto ją czyta a warto
      no i tradycyjnie polecam medytacje Osho :) :) :)
      sama jestem początkująca ale tym bardziej już wiem ze warto
    • hubkulik Re: świat jest coraz pięknieszy ? 18.06.07, 01:44
      Ten, ktory kocha dostrzega piekno.
      Milosc i piekno - dwie rzeczy, ktore oznaczaja to samo.
      • solaris_38 Re: świat jest coraz pięknieszy ? 25.06.07, 23:47

podoba mi sie taka definicja

ze widzieć piękno znaczy kochać

...

tyle listów pt kocham go i niszczę
        sęk w tym że jak niszczysz to już nie kochasz
        kiedy siebie niszczysz tez sie nie kochasz

i jest w tym wszystkim piękna rzecz
        ze miłości człowiek sie uczy

a jak już kochasz to .. wiesz co robić :)

wakacje

chyba nie bedę miała czasu an razie wpadać
        ale może ktoś coś pieknego napotka i się wpisze

wszystkim czasu kwitnącego owocującego bo taka pora
        i zaspichrzować materiału na jesień i zimę

a kto może wyjechać gdzie to ho ho niech przygodę piękną ma nowe otwiera

hej
        :) ;) ;)

• aretha04 miłego:) 04.07.07, 17:10
          img244.imageshack.us/img244/1120/1011020151079nm8.gif
        • lsilanow Re: świat jest coraz pięknieszy ? 08.07.07, 17:17
          świat jest coraz piękniejszy
          to prawda
          niektórzy niechcący biją rekord Guinessa
          inni zaś idą się pośmiac do pubu, pijąc Guinessa :P
          • blackisblack Re: świat jest coraz pięknieszy ? 06.08.07, 14:18
            a ty wampir czyją krew spijasz aktualnie?
            • ja-wampirus Re: świat jest coraz pięknieszy ? 06.08.07, 15:17
              twoja padalcu, szkoda tylko,że nieświeża
      • m.malone Re: świat jest coraz pięknieszy ? 06.08.07, 14:06
        hubkulik napisał:

> Ten, ktory kocha dostrzega piekno.
        > Milosc i piekno - dwie rzeczy, ktore oznaczaja to samo.

Jest wiele różnego piękna. Dlatego miłość niejedno ma imię:)
    • justyna41 Re: świat jest coraz pięknieszy ? 04.07.07, 17:11
      Faktycznie ostatnio wypiękniał :)
    • elissa2 Jest piękny! :) 08.07.07, 17:02
    • kowianeczka Re: świat jest coraz pięknieszy ? 06.08.07, 15:16
      Oczywiscie! I to od dawna:)
      k.
    • solaris_38 cuda najpiękniejsze 07.08.07, 23:40
      hmm

jakie zdziwienie
      nawet nie patrzyłam czy wątek jest
      odpowiadałam na kolejne watki w których wydawało mi sie że coś mogę powiedzieć
      coś
      zcasem jedno zdanie
      a tu wątek jest :)

to chyba na powitanie
      pewnie już czas go pożegnać
      ale jeszcze skoro tu jestem i on jest chcę napisać
      że czasem kiedy boli ząb
      najpiękniejsze cuda są niewidzialne

jednak wciąż są :)

a kiedy nie boli ząb wciąż niebezpieczna jest euforia
      ona wylewa dziecko z kąpielą

łatwiej jest piękno kontemplować w spokoju ducha

dziękuję wszystkim którzy tu wpadli czasem a nawet coś napisali :)
      bardzo bardzo

• elissa2 Re: cuda najpiękniejsze 08.08.07, 00:35
        solaris_38 napisała:

>
        > jakie zdziwienie
        > nawet nie patrzyłam czy wątek jest
        > odpowiadałam na kolejne watki w których wydawało mi sie że coś
        > mogę powiedzieć
        > coś
        > zcasem jedno zdanie
        > a tu wątek jest :)
        >
        > to chyba na powitanie
        > pewnie już czas go pożegnać
        >
        Pożegnać ten wątek???
        Owszem, kiedyś tam ...! Dwutysięcznypięćsetny post będzie
        pożegnalnym!
        Witaj Sol. :)
        • solaris_38 Re: cuda najpiękniejsze 09.08.07, 00:46
          :) :) :)

fajnie byłoby mieć wątek do którego wpisuje się KIEDY się zdarzy coś pięknego
          przecież codziennie zdarzają się takie piękne wydarzonka
          czasem nawet myśli

ale sama wiem ze z jakichś względów uważamy je za .. mało istotne

przeczytałam ostatnio między innymi :)) :) książek Szczęście sposobem naukowym
          wyłożone

podobno jestesmy tak ewolucyjnie stworzeni aby dazyć do szczęścia a nie być
          szczesliwym
          w zwiąku z tym co co pragmatycznie wazne dla pzretrwania ma zawsze prymat nad
          tym co "tyklko" piękne

w depresji jest kuracja której celem jest uczenie ludzi robienia rzeczy które
          sprawiają im przyjemność
          przyjemność cho0c nagradza zawsze jest mniej ważna niż życiowe priorytety
          i tak potem trzeba ludzi zwyczajnie uczyć na terapii jak tu zachowywać się aby
          zwiększyć sobie w życiu poczucie że nam dobrze przyjemnie

tak samo z pięknem

wszyscy powinniśmy przejść kurację rozglądania sie za tym co piękne a nawet
          aktywnego tego poszukiwania

więc co dla mnie dziś było piękne ....
          szukam wsród rzeczy "banalnie" malutkich ...

może że zadzwoniłam do przyjaciółki i byłyśmy sobie potrzebne w jakiś malutki
          sposób
          a może to było piękne że zachwyciłam się czytając w naukowej gazecie ze matka i
          płód wymieniają ze sobą komórki (badania na ludziach bo na myszach to
          wiedziałam" wide artykuł ze świata nauki płód w mózgu matki o którym pisałam

a może to co przeczytałam u Helingera ze
          możliwa jest tylko częściowa niewinność (jaka ulga)

a może to że założyłam dziś małe wściekle pomarańczowe koraliki
          ten pomarańczowy ...
          nigdy nie miałam odwagi?? czy potrzeby?? go założyć
          a teraz nagle założyłam i czuję jak rozświetla i ogrzewa przestrzeń we mnie
          samej i dookoła

czesć El :) :) :)

• m.malone Re: cuda najpiękniejsze 08.08.07, 18:27
        Witaj S:)

Wątek jest i nadal będzie. A dziękować nie ma za co:)))

i nie ma potrzeby go żegnać
        • solaris_38 sumienie 09.08.07, 00:56
          malonku kochany to cos z Helingera się podzielę

cytat z Helinger " Sumienie miał czyste ..."

"Sumienie czasem przeżywamy jakby istniało tylko jedno.
          Najczęściej jednak podobne jest ono grupie
          w której różni przedstawiciele
          za pomocą poczucia winy i niewinności
          starają sie przeforsować swoje różne cele.
          Czasami się przy tym wspierają,
          czasami wzajemnie trzymają w szachu
          dla dobra całości.
          Na koniec ze wzgledu na ta większą całość
          na wszystkich frontach możliwy jest jedynie częściowy sukces"

albo to:
          "za jeden i ten sam czyn stajemy pzred wieloma sedziami i gdy jeden nas skaże
          inny uniewinnia"

Helinger jest zcasem przerażająco hmm apodyktyczny jednak to inspirujący gość

dziękuję mu za to ze mogę go czytać
          a tobie Malonku ze mogę ci wysłać jakiś interesujący cytat

się miło nawzajem znów na forum spotkać
          • e_w_a_g_5 Re: sumienie 09.08.07, 07:46
            wreszcie, ku własnej uciesze, czytam kogos, do kogo przemawia Hellinger. Nie
            wiem, co robił az tak karygodnego, że stał sie postacia nie tyle kontrowersyjną,
            ile pod pręgierzem wiekszości.
            Przypuszczam, że pozostawal niewłasciwie odbierany. Jego przesłania/metody, do
            tego stopnia burzyły ludziom ich stare schematy,że obciążano go, za wszelkie
            zachowania poterapeutyczne.

Częściowy sukces? Oczywiście, całkowity, kazałby spocząć na lurach
            i nie pozostawił już nic; zwolniłby z jakichkolwiek dążeń

Kiedyś na jednym z ustawień, pewna osoba, odgrywala mój strach.
            Przeganiałam go w najdalszy kąt. Przegoniłam go nawet poza główny
            obszar. Ale...nie zniknął, nie uciekł, przycupnął trochę dalej, szydził i
            straszył z daleka. Podeszłam w końcu bliżej, wzięłam go
            za rękę i porozmawiałam, jak z człowiekiem, który też sie boi.

Przestał krzyczec, poczuł się niepewnie. Co wyniosłam? Już sie go
            nie boję :)

Pozdrawiam Cie Solaris i życze wielu dobrych chwil
            • solaris_38 Re: sumienie 10.08.07, 23:53
              Helinger jest dla mnie kontrowersyjny :) ale to nie zmienia mojego dla niego
              wielkiego szacunku. Uważam że to facet od którego można wiele się nauczyć
              przeczytałam jego wszystkie dostepne książki po polsku
              uczestniczyłam kiedyś (zresztą co ciekawe przypadkiem) w czyichś ustawieniach i
              miałam okazję POCZUĆ jak to działa (nie on prowadził)
              znam wiele relacji ludzi którzy sie ustawiali bezpośrednio u niego
              mój szacunek nie jest bezpodstawny

myślę jednak że pewna grupa ludzi mogłaby zostać skrzywdzona prze niego i mam
              nadzieję że oni obronią się przed nim własnym strachem
              ludzie sa mądrzy
              pozdrawiam serdecznie i cieszę się że możesz od neigo brać
          • m.malone Re: sumienie 10.10.07, 15:42
            ten drugi cytat bardzo mi się podoba ("za jeden i ten sam czyn stajemy pzred wieloma sedziami i gdy jeden nas skaże inny uniewinnia")

Dzięki:)
            • solaris_38 zmiana wektorów u szczytu 12.10.07, 11:26
              mnie też to zrobiło wrażenie

gdzieś na dnie oczekuję bowiem wciąż czystości
              która jest nieosiągalna
              a uporczywe do niej dążenie daje skutek odwrotny
              czyli
              oddala
              • m.malone stąd diametralnie różne wyroki 12.10.07, 12:17
                choć osobiście mam wrażenie, że sędzia jest jeden i zawsze ten sam. tyle że w różnych momentach różnie mnie ocenia - raz skazuje, a kiedy indziej ułaskawia

• solaris_38 sędziowie samowładni 13.10.07, 02:49
                  a u mnie sędziów jak komórek w organizmie
                  prawie o sobie nawzajem nie wiedzą
                  a każdy ma moc nagradzania karania
                  i każde na swój sposób służy organizmowi

na INNY sposób
                  zasadniczo inny
                  wydawać by sie mogło ze sprzeczny

na świecie jest walka
                  ona należy do serca świata nie mniej niż dążenie do harmonii

jak zawsze sprzeczności

"sprzeczność- cudowna istota świata ma sie doskonale" sol

to ty masz lepiej
                  przynajmniej ten sam znany sędzia
                  choć jak piszesz chimeryczny nieco i zmienny :)

dziś byłam na imprezie (super było - lubię tak wielu ludzi !!)
                  i idę spać późno i dopiero po forum
                  jak bywało kiedyś Mistrzu M
                  • m.malone bez sprzeczności - 13.10.07, 13:37
                    - tak dobrze to nie ma. Zresztą... czy pełna harmonia nie byłaby rodzajem sztancy do tworzenia replik?

napisałem tylko, ze mam takie wrażenie (chimerycznych wyroków JEDNEGO sędziego)

• solaris_38 Re: bez sprzeczności - 13.10.07, 13:56
                      pełna harmonia zabiera ruch i zmianę
                      my jesteśmy owocem zmiany i dajmemy zmiany

narzeka na zmienność kto na dole krzywej Gausa lub między niskimi

ale mam wrażenie że to wszystko sie gdzieś .. kompensuje
                      i nie ma powodu do litości nad nikim

litować sie to uznać sie lepszym
                      a sadzę ze można być lepszym tylko pod względem określonej konkretnej cechy
                      ale człowiek jest czymś więcej niż zbiór cech

i to coś więcej
                      nadaje wartość zawsze ta samą każdej istocie która zaistniała

i święty szlachetny nie może sie wynosić nad mordercą

• m.malone Podwodne życie rusałek 06.10.07, 12:17
        www.valkyries.com/

Najwyższy czas wyciągnąć i odkurzyć ten śliczny wątek:)
        • solaris_38 Rusałki i żelazny sternik 06.10.07, 13:05
          ale fajnie :)

faktycznie jak coś TAKIEGO jak te rusałki znajdziesz to zamieszczaj !

ja też coś może napiszę aby uczcić chwilowy wzwód wątku o pięknie

może nie o pięknie ale za to świeżutki

Pływam
          W morzu niewiedzy
          Dali mi sternika
          Jest stary jak świat

Po co ryzykować
          Nie wiedząc nawet
          Jak ma wyglądać zwycięstwo

Nawet gdybym zawsze była nieposłuszna
          Odpłynę ledwie od włos
          Od przeznaczenia

Pływam w morzu niewiedzy
          Przewodniku
          Wiem
          Że w twych żelaznych drogowskazach
          Jest wpisana moja
          Samowola
          I poddanie
          I strategie mieszane

Jednak będę się buntować
    • solaris_38 Jung Olga Szwajgier oraz most 15.08.07, 00:01
      bardzo podoba mi się koncepcja Junga że kobiety sa świadomie irracjonalne za
      to ich podświadomość jest diablo racjonalna
      i odwrotnie faceci świadomie racjonalni a podświadomie po kobiecemu irracjonalni
      nieświadomość jest większa i starsza i nieznana
      ponieważ człowiek jest najbardziej podatny na manipulację tam gdzie jest
      nieświadomy
      a wiec ....

jesli ktoś szuka dziś piękna może zobaczyć je w przedziwnych obrazach
      dzwiękowych Olgi Szwajgier
      kobieta poszerzyła sobie własnymi ćwiczeniami skale głosu do 6 oktaw

ale dopiero po jej warsztatach opowiem czy nauczycielem tez jest pięknym

www.olgaszwajgier.art.pl/
      ;)

a jesli ktoś potrafi dostrzec piekno w grozie dramatu to
      drugoi.livejournal.com/2280005.html
      • zlotyswit Re: Jung Olga Szwajgier oraz most 06.10.07, 13:52
        solaris_38 napisała:

> jesli ktoś szuka dziś piękna może zobaczyć je w przedziwnych obrazach
        > dzwiękowych Olgi Szwajgier
        > kobieta poszerzyła sobie własnymi ćwiczeniami skale głosu do 6 oktaw
        ...
        > a jesli ktoś potrafi dostrzec piekno w grozie dramatu to

..to jak dla mnie (jeśli chodzi o wokalne kompozycje) tylko Arvo Part - Stabat Mater

Pani Olga brzmi bardziej neurotycznie niż dramatycznie, jak dla mnie. wniosek z
        sampli.
        • solaris_38 Stabat Mater 07.10.07, 01:38

z ta kobieta cos ejst ale ma w sobie wiele piękna i ja to podziwiam ;)

co do Stabat Mater
          pierwszy raz usłyszałam
          (szczególnie TEN WSTĘP :) - wzruszenie było tak silne że nie mogłam przestać
          płakać

• solaris_38 Arvo Part 07.10.07, 01:44

szukając czegoś o Arvo Part
            znalazłam coś pięknego :) ;) :)
            a ponieważ to wątek o pięknie więc załączam i dziękuję

może ktoś coś pięknego dorzuci :) :) :)

www.youtube.com/watch?v=6OwdlKiB_ro
            • zlotyswit Re: Arvo Part 07.10.07, 15:50
              solaris_38 napisała:

>
              > szukając czegoś o Arvo Part
              > znalazłam coś pięknego :) ;) :)
              > a ponieważ to wątek o pięknie więc załączam i dziękuję
              >
              > może ktoś coś pięknego dorzuci :) :) :)

Człowiek stworzył w swojej kulturze wiele piękna. Myślę że warto zrobić z tego
              tematu miejsce w którym dzielimy się tymi dziełami.

Jeśli chodzi o wokalne partie to znam jeszcze jeden świetny, wzruszający
              kawałek. Słyszałem go w filmie "wiosna lato, jesień, zima i znowu wiosna" .Nie
              wiem kto jest wykonawcą ale warto obejrzeć film dla muzyki i zdjęć chociażby.

Na początek powrót do Arvo Parta i piano
              pl.youtube.com/watch?v=hP0CAPcedCY
              pl.youtube.com/watch?v=hdWLwRexMRA
              violin
              pl.youtube.com/watch?v=0yYikshdLcw
              będę tu dodawał coś systematycznie jeśli temat nie będzie martwy.
              • solaris_38 wzmacnianie pozytywnych wibracji 07.10.07, 16:20
                jesli o mnie idzie to jestem za :)

ale ludzie generalnei więcej frajdy mają
                kłócąc się i narzekając (i ok - niech każdy ma co chce :) ;) ;) )
                niż szukając i wzmacniając bodzce pozytywne
                np rzeczy piękne

więc może będziemy tu sami
                ale wchodzę w to !
                • zlotyswit Re: wzmacnianie pozytywnych wibracji 08.10.07, 22:36
                  Jednak znalazło się kilka osób które lubią dzielić się pięknem
                  Czasami dobrze jest się pomylić ;)
                  • solaris_38 wzwód 10.10.07, 12:26
                    jestem zdumiona tym wzwodem

może on sie może powtarzać od czasu do czasu (one tak mają) ?
              • solaris_38 Złoty 07.10.07, 16:22
                acha - jak dla mnie wolę zdecydowanie
                dostawać małymi porcjami
                powoli ..
                a nawet z rzadka :) ...
                ... żeby sie delektować i pozostawać w nastroju ...

buziaczki

• zlotyswit Re: Złoty 08.10.07, 22:41
                  to całkiem odwrotnie niż ja. cierpliwość to nie jest moja cecha, jeżeli do
                  czegoś sie zapale to rzucam się na to łapczywie i wykorzystuje jak się da... ale
                  zazwyczaj jest tak że równie szybko mi to nudnie.

dzięki za buziaki, sol invictus! :)
                  • m.malone Złoty 10.10.07, 00:28
                    Sol jest invicta:)

pozdrawiam złoty świt ciemną nocą:))
                    • solaris_38 niezwyciężona kość kwadratowa 10.10.07, 12:07
                      ja tylko znalazłam na wiki, że

"Sol Invictus (łac. Słońce Niezwyciężone) – bóstwo rzymskie, łączące cechy
                      greckiego Apollona i indoirańskiego Mitry"

a teraz idę sie uczyć czym sie różni staw ssaka od gadziego bo mi sie te kości mylą

ave!
                      • zlotyswit Re: niezwyciężona kość kwadratowa 10.10.07, 12:12
                        lol
                        jak możesz nie rozróżniać swojego (ssaczego) stawu od jakiegoś obcego (gadziego) :P
                        ps
                        idę dzisiaj do ortopedy, mam nadzieje że mój lekarz nie ma takich dylematów ;)
                        • solaris_38 Re: niezwyciężona kość kwadratowa 10.10.07, 12:24
                          bo te kości co u gadów stanowią jego staw mocujący zuchwę
                          u mnie sa kosteczkami słuchowymi

przecież to niesamowite
                          jak to sie tak może zmieniać

jaka zamiana
                          kość kwadratowa na kowadełko a stawowa w młoteczek!

i tak stary staw teraz stuka opowieści dla ucha

a ja tez idę do ortopedy ale dopiero na 15 teraz muszę sie uczyć więc spadam :)

• zlotyswit Re: niezwyciężona kość kwadratowa 10.10.07, 20:57
                            Niesamowita egzaltacja :)
                            Nie boisz się że jak tak będziesz się zachwycała wszystkim co wokół przeoczysz
                            coś naprawdę wartościowego. Niektóre rzeczy potrzebują dużo czasu i energii żeby
                            zgłębić ich piękno.
                            • solaris_38 Re: niezwyciężona kość kwadratowa 11.10.07, 23:43
                              jestem egzaltowana
                              potrafię czuć nie tylko euforię ale i ciszę

często czuję euforię często też czuję depresję
                              obu nie dowierzam

wierzę w ciche poczucie połączenia
                              które nadaje sens życiu nawet kiedy cierpisz euforiujesz czy opadasz w byle czym
                              nie czując

wierzę że szczęście jest jak woda życia za darmo

nie trzeba być pięknym ani uzdolnionym ani zaradnym

wystarczy kochać życie
                              • zlotyswit Re: niezwyciężona kość kwadratowa 12.10.07, 00:54
                                szczęście przychodzi wtedy kiedy o nim nie myślisz
                                co to za euforie które mącą czystą wodę twoich pragnień. nie chcesz zobaczyć dna?
                                • solaris_38 przezroczyste pomiędzy 12.10.07, 11:21
                                  zgadzam sie ze euforię macą

dlatego im nie ufam

dna nie chcę zobaczyć

chcę widzieć poprzez

to co najważniejsze dla mnie
                                  jest przezroczyste i pomiędzy
                                  • zlotyswit Re: przezroczyste pomiędzy 14.10.07, 23:54
                                    Dla mnie właśnie dno jest tym czego szukam "tym najważniejszym" czyli źródłem
                                    moich pragnień i ich celem. A emocje mącą mi mój obraz, stwarzają nęcące i miłe
                                    miraże. Wydaje mi się że swoje pragnienia powinniśmy poznawać w spokoju i
                                    zaciszu a poddawać je próbie w chwilach emocjonalnego wzburzenia. czasami burza
                                    jest potrzebna żeby oczyścić dno :)
                                    • solaris_38 Re: przezroczyste pomiędzy 15.10.07, 22:46
                                      zgadzam sie ze emocje mącą

ale to nie jest takie złe

potrzebne jest i to zmącenie
                                      i czystość pozbawiona go , dająca dystans

pewne rzeczy zobaczyć można tylko z oddali
                                      a pewne tylko w zmąceniu i pośrodku

potrzebny i dystans i wejście ciałem w życie

a ciało ma emocje
    • aretha04 trochę jesieni .... jesienią:) 08.10.07, 10:48
      www.youtube.com/watch?v=3Gy5GUYC3Ug
      • solaris_38 Re: trochę jesieni .... jesienią:) 10.10.07, 12:17
        fantastyczne przejścia

a w koncu jesień też jest przejściem

te zdjęcia są dowodem na ewolucję
        człowiek wciąż coś nowego pięknego udoskonala
        • aretha04 Re: trochę jesieni .... jesienią:) 10.10.07, 17:09
          solaris_38 napisała:

> a w koncu jesień też jest przejściem

przejściem, przemijaniem...

"Śmiesznym się ludzki wiek obraca szykiem:
          Z rana półgłówkiem jest i rozrzutnikiem,
          Pysznym w południe a za dnia upadem
          Kutwą łakomym i kłótliwym dziadem..."

Adam Naruszewicz

i jeszcze fragment z "Łuku Triumfalnego” E.M.Remarque`a:

"Umiera tylko czas. Przeklęty czas. Wciąż umiera. My żyjemy. Żyjemy wiecznie. Budzisz się z wiosną, kiedy usypiasz, jest jesień, a między nimi tysiąc razy powraca zima i lato.
          • solaris_38 Re: trochę jesieni .... jesienią:) 11.10.07, 23:44
            ja to mam codziennie
            i łakomstwo i kłótliwy dziad i piękno dziecięcia :)
    • mona.blue Re: świat jest coraz pięknieszy ? 08.10.07, 11:04
      Zgadzam się w zupełności :)

Ostatnio świat wydaje mie się naprawdę piękny, pełen barw i
      zachęcających obietnic. Tylko wyciągnąć rękę, a raczej mocno walczyć
      o swoje szczęscie :)
      • m.malone piękno 08.10.07, 17:44
        jest jak jesienne liście. wystarczy się zatrzymać i popatrzeć...

www.insomniagallery.com/
        • mona.blue Re: piękno 08.10.07, 20:20
          Faktycznie piękne te liście :)
          • zlotyswit Re: piękno 08.10.07, 22:43
            a oto moja cegiełka nawiązująca do poprzedniej
            www.joesnyc.streetnine.com/
            i jedno wybrane ładniejsze zdjęcie
            www.joesnyc.streetnine.com/pix/toronto%20lightning.jpg
            lubię te zdjęcia chociaż nie zawsze są ładne ale często ciekawe. Częsta
            aktualizacja sprawia że zaglądam na tą stronę przynajmniej raz na tydzień.
            • mona.blue Re: piękno 09.10.07, 21:14
              Fajne zdjęcia:)

A dzisiaj były takie piękne chmury na niebie :)
            • solaris_38 menażeria co sie zjada głodna życia 10.10.07, 12:14
              jak ja kocham zdjęcia

one sa jak medytacja

na chwilę jesteś tylko spojrzeniem

ostatnio zdumiałam sie nad zdjeciem najmniejszego ptaka (trzmielaka) który ma
              długości 1.25 cm !
              nie mogę przesłać zdjęcia
              ale taki POZIOMO spijający nektar barwny cudaczek mnie zachwyca

pokazuje ze w tym świecie jest miejsc ei dla gruboskórnych hipopotamów i dla
              kolibrów
              i dla aligatorów i dla bakterii

wszyscy spijamy z hojności świata
            • solaris_38 myślę że myśli 10.10.07, 12:20
              przepiękne :)

czasem myślę ze myśli powstają jak błyskawice

skądś nagle
              dają wiele korzeni
              z nich wyrastają czyny

w ogóle błyskawice przypominają korzenie

czego mogłoby to być korzenie?
              gdzie jest niebieski kwiat i łodyga :) :) :)
        • aretha04 Re: piękno 10.10.07, 09:58
          www.pawelwojcik.com/grandfathersgirls/
          • solaris_38 aretko 10.10.07, 12:15
            chyba mi sie nie ładuje ?

długo czekam i .. nic ?

• zlotyswit moja kraina :) 10.10.07, 20:49
              www.poema.art.pl/site/itm_10785.html
              • jonaszkowalski Re: moja kraina :) 11.10.07, 23:08
                no , siemasz sol :)
                rany - kawał czsau . i pewnie , że tak .
                ale nazbierałaś , nie wszystkie czytałem . ale to i owo widziałem :)
                morza , fontanny i te deski z żaglem , a nawet z żaglowcem .
                i nic mnie nie zdziwiło :)
                a bo , bosinguję , a co ty myślisz.
                bosingującego , nic nie zaskoczy .
                wyrobione stopy to podstawa :)
                pzdr :) jonasz kowalski - walczący ze słabościami stóp .
                • solaris_38 Re: moja kraina :) 11.10.07, 23:51
                  naparwdę bosingujesz?

ale numer

ja bosinguję rzadko ale z wielka radochą:)

faktycznie sie nazbierało :)
                  - jak masz jakiś fajny link to zapodaj :) a najlepiej opowiedz jak
                  bosingujesz? gdzie ? z kim?

mnie sie zawsze pytają jaką to robie pokutę :) albo czy nie szkoda takich
                  ładnych nóżek
                  a one od tego ładniejsze :)
                  i cieplejsze
                  i bardziej żywe

ja po dolinach chodzę
                  ale wracam już w butach

pozdrawiam termojądrowo

• solaris_38 z łoty i kraina 11.10.07, 23:54
                Złoty
                ta kraina mnie przeraża

jest jak zamek Kawki
                może i plaster ucieczki ale ziąb do kości

• zlotyswit Re: z łoty i kraina 12.10.07, 00:51
                  kawka, który ?
                  czytałem tylko jednego - nie zgłębiając, którego mam przczytać ? przeczytam od
                  razu :)
                  nie słusznie cię przeraża, moja kraina to tajemnica a w każdej tajemnicy tkwi
                  moc objetnic; to czy zostaną spełnione to tylko kwestia twojej wyobraźni. spójrz
                  na te góry i łąki, są tylko moje, są jak droga we mgle. wybieram je na wyczucie,
                  jeśli mnie mylą to błędem było całe moje życie. jestem panem mojego mroku czuje
                  się w nim jak w domu ;)
                  • solaris_38 on mnie boli 12.10.07, 11:16
                    ale dlaczego mroku
                    a nie mroku i światła? skąd ta preferencja na ciemności ?
                    wszak my leziemy za światłem

a Kawki znam tylko proces i zamek

podobno wszyscy czytający dzielą sie na dwie grupy jedni którzy sie nim
                    delektują i drudzy którzy go nie moga znieść

ja choc cieszę sie ze go czytałam bo to dla mnie kuriozum było niesamowite
                    jednak należę do tych co go nie mogą znieść

on mnie BOLI

teraz sa całe pokolenie wyrosłe na Kawce i jego klimaty sa powszechnei obecne
                    ale ob był dla mnie pierwszy

• zlotyswit Re: on mnie boli 14.10.07, 23:49
                      solaris_38 napisała:

> ale dlaczego mroku
                      > a nie mroku i światła? skąd ta preferencja na ciemności ?
                      > wszak my leziemy za światłem

Może to napisałem to pod wpływem chwili, albo nie znalazłem równie dobrego
                      wiersza o pogodnym i radosnym świecie.
                      Mrok mnie jednak pociąga bardziej od światła. Ciemność sprawia że się lękam i
                      kieruje swoją uwagę do wnętrza siebie samego. Światłość oszołamia nas swym
                      przepychem barw czasami tak mocno że aż ogłupiająco :)

>
                      > on mnie BOLI

Czemu cię boli? Czytanie nie boli :)
                      A jeśli książka porusza bolesne tematy to musi być bardzo wartościowa i
                      traktować o ważnych aspektach życia. Ból jest bardzo ważny w życiu uczy pokory i
                      właściwego odczuwania rzeczywistości. Należy
                      jednak uważać żeby nie przesadzić i nie uodpornić się na niego. Tworząc coraz
                      grubszą warstwę ochronną stajemy się nie wrażliwi na ważniejsze sprawy, czyli
                      czułość i piękno :)
                      • solaris_38 Re: on mnie boli 15.10.07, 22:50

także widzę plusy ciemności mroku i wilgoci
                        to ponoć typowo jing-owskie klimaty

kocham je

sa macierzą zarodzią odpoczynkiem reagowaniem

ale i jang którego mam tak mało mnie zachwyca i zdumiewa
                        z całym jego pośpiechem działaniem oszołomieniem jasnością i władzą
                      • solaris_38 II 15.10.07, 22:53

boli mnie tak jak boli mnie gwałt ktory widzę

samookaleczenie które widzę
                        szczególnie kiedy nic nie mogę poradzić

muszę oglądać czyjeś jatki

i choć na pewno ma to wartość
                        ale także muszę dbać o swoje :zasoby" i poziom energii
                        abym nie popadła w depresje za bardzo skupiając sie tylko na tym co ciężkie
                        trudne i destrukcyjne

sama destrukcja nie jest zła

wszystko w proporcji
          • zlotyswit Re: piękno 16.10.07, 00:21
            Wątek o mojej krainie nie odniósł zamierzonego skutku tj pokazaniem przez
            wszystkich swojego własnego kąta :)
            Solaris jako że jesteś patronem tego tematu nalegam ażebyś w końcu pokazała
            piękno a nie o nim tylko mówiła :)

www.ga.com.pl
            www.ga.com.pl/foto28/17532d.jpg
            www.ga.com.pl/jaworzy3.htm
            • m.malone Re: piękno 16.10.07, 09:44
              Przecież pokazuje. Trzeba tylko wczytać się w to co pisze:)
            • solaris_38 Re: piękno 16.10.07, 10:30
              hmmm
              piękno można słuchać oglądać czytać smakować dotykać
              rozumiem ze jesteś wzrokowcem
              i chcesz coś zobaczyć

ale spytam czy ogladądaeś wszystkie te cuda załączone w tym wątku
              ?
              jesli nie to chętnie ci wyślę coś z poprzednich bo są cudowne
              np czy oglądałeś womeninart na tubie

a jeśli wszystkie oglądałeś i na-delektowałes sie nimi to poszukam coś nowego :)
              • solaris_38 cos w stylu Woman In Art 16.10.07, 10:36

www.youtube.com/watch?v=k95usWr7338&mode=related&search=
              • aretha04 Re: piękno 16.10.07, 21:39
                wg Arystotelesa pięknem jest wszystko, co wywołuje pozytywne emocje

a tutaj coś dla oczu, uszu i duszy

piękno jesieni, i nie tylko...

www.marhan.pl/FOTO_BOTANICZNY_A.html
                www.marhan.pl/GARDEN_00_00.html

i zachęcam do przeczytania tych kilku słów o autorze strony

bo życie jest piękne, a dużo zależy od nas samych, jak go spożytkujemy, jak się zachowujemy, jak odnosimy się do innych,
                gdyż nawet w cierpieniu można odnaleźć pozytywne emocje
                • zlotyswit kwiaty 17.10.07, 00:15
                  aretha04 napisała:

> wg Arystotelesa pięknem jest wszystko, co wywołuje pozytywne emocje

zdjęcia ogrodu są świetne
                  chciałbym poznać możliwie jak najwięcej kwiatów i nauczyć się ich nazw, czy jest
                  taka strona internetowa ?
                  • solaris_38 uczyć sie sercem 17.10.07, 15:28
                    naucz sie kwiatów z serca... obcując z nimi

imiona czasem w tym pomagają :) :) :)
                    • zlotyswit Re: uczyć sie sercem 17.10.07, 23:48
                      chce z nimi obcować przez internet - inaczej sobie tego nie wyobrażam
                      • solaris_38 Re: uczyć sie sercem 21.10.07, 11:59
                        może też sie da :)

w końcu i tak zawsze mamy do czynienia z odbiciem odbicia
                • solaris_38 madrość 17.10.07, 15:39
                  faktycznie piękne ogrody

posiedziałoby sie z książką WŚRÓD ....

jakoś gdy idzie o piękno zawsze
                  przyroda
                  potem sztuka

może coś o pięknym umyśle znajdziemy :) ;) :)

ja tyle :

www.youtube.com/watch?v=hEDfaPqbFd0
              • zlotyswit Re: piękno 17.10.07, 00:11
                solaris_38 napisała:

> rozumiem ze jesteś wzrokowcem

Czuje się urażony w tym momencie :)
                Nie ograniczaj mnie proszę do jednego zmysłu - jestem wszystkowcem :)

> ale spytam czy ogladądaeś wszystkie te cuda załączone w tym wątku
                > ?
                > jesli nie to chętnie ci wyślę coś z poprzednich bo są cudowne
                > np czy oglądałeś womeninart na tubie

Niestety nie przejrzałem tego wątku całego (ponad 900 odpowiedzi skutecznie mnie
                odstrasza)
                Z chęcią zobaczę co było we wcześniejszych wątkach
                Women in art podbił moje serce, właśnie o coś takiego mi chodzi :)
                • solaris_38 Re: piękno 17.10.07, 15:27
                  dużo ludzi piękne rzeczy zamieściło
                  ja też
                  warto pooglądać
                  poczytać
                  inne zmysły muszą pozostać niezaspokojone drogi wszystkowcu

a ja znikam na jakiś czas bo wyjezdzam
                  jak wkróce będę zn ów tu zaglądać

na chwilowe pożegnanie tekst mojej piosenki
                  lubię ją
                  bo napisana pod wpływem piękna :

JAK DOBRZE

Jak dobrze ...
                  Jak dobrze pod Tobą iść przeogromnym , ogromnym ogromnym
                  Ty wciąż opowiadasz o nieskończoności
                  I wołasz i śpiewasz i milczysz .....
                  Jak dobrze przyglądać się
                  Zwojom rzek Twych, sieciom świateł i odbić .... i baśni
                  Jak dobrze jest czuć, że wciąż wolno mi być
                  I pod drzew koronami iść - z zadartą głową

Ref Bo ja , mała tak - okruch życia rzucony na świat
                  Potargane sukienki i strach - że to wszystko tak szybko przemija
                  Bo ja mała tak, garstka pyłu rzucona na wiatr
                  roztańczone wieczory i blask - od tej ciszy co w sercu narasta ... ach
                  Jak dobrze
                  Jak dobrze pod Tobą iść przeogromnym ogromnym ogromnym
                  Jak dobrze ze wciąż, mogę oglądać Cię
                  I swym ciałem w Twym ciele zanurzyć się - z sercem
                  Jak dobrze dotykać Cię i nagimi stopami po skórze Twej łazić
                  Jak dobrze że wciąż jeszcze pozwalasz mi
                  Się napatrzeć Twych cudów kolczastych

Ref Bo ja , mała tak - okruch życia rzucony na świat
                  Potargane sukienki i strach - że to wszystko tak szybko przemija
                  Bo ja mała tak, pyłek kwiatu rzucony na wiatr
                  roztańczone wieczory i blask - od tej ciszy co w sercu narasta ... ach
                  Jak dobrze

Jak dobrze przed Tobą stać
                  I tak patrzeć w oczy Twych ludzi
                  Jak dobrze zaśpiewać Im
                  - że tak dobrze tak dobrze mi z Wami

Ref. Bo My mali tak ziarna uczuć rzucone wśród gwiazd
                  Zabiegani aż czasu nam brak
                  Na tą miłość - co serce otwiera .... ach
                  Jak dobrze

• zlotyswit Re: piękno 17.10.07, 23:54
                    a może tak jeden wiersz o ogromie a potem drugi o małości? :/
                    Strasznie dołujący ten twój wiersz. Czuję się bezwładny, mały i błahy wobec
                    wieczności tych rzeczy na które spoglądam, a które choć też przeminą, dla innych
                    będą trwać wiecznie.

• solaris_38 uciekająca kość złudzeń 21.10.07, 11:57
                      a ja lubię sobie wyobrażać że juz mnie nie ma w miejscu którym jestem
                      ze ktoś śpi na moim łóżku
                      je z moich talerzy

wyrzuca moje rzeczy lub nosi je ...:)

to sprawia ze zamiast przywiązywać sie do tego co mniej istotne zapatruję sie w
                      wieczność i oddycham nią
                      i .. nie boję się

skupiam się na teraźniejszości i żywię sie nią smakowicie
                      choć inni przechodzą obok
                      i głodni wpatrują w uciekająca kość złudzeń
                      co im w głowie majaczy

nie mam czasu na wędrówki po swej głowie
                      muszę tu i teraz się najeść
                      aby sie przeobrazić po śmierci
                      w coś równie szczęśliwego jak za życia

• zlotyswit Re: uciekająca kość złudzeń 22.10.07, 00:07
                        solaris_38 napisała:

> a ja lubię sobie wyobrażać że juz mnie nie ma w miejscu którym jestem
                        > ze ktoś śpi na moim łóżku
                        > je z moich talerzy
                        >
                        > wyrzuca moje rzeczy lub nosi je ...:)

smutne :( nie widzę żadnej radości w przemijaniu, raczej nadzieję.

> to sprawia ze zamiast przywiązywać sie do tego co mniej istotne zapatruję sie
                        > w
                        > wieczność i oddycham nią
                        > i .. nie boję się

skąd wież co w życiu jest istotne? mówisz jakbyś odkryła wszystkie karty. zdradź
                        mi tajemnicę życia-potem.

> skupiam się na teraźniejszości i żywię sie nią smakowicie
                        > choć inni przechodzą obok
                        > i głodni wpatrują w uciekająca kość złudzeń
                        > co im w głowie majaczy

dziękuje stwórcy za głód który mnie pobudza do aktywności i za krótkie momenty
                        kiedy czuję się zaspokojony.
                        Trzeba czasem spojrzeć krytycznie na swoje miejsce w świecie żeby zobaczyć co
                        można w nim zmienić na lepsze. zawsze może być lepiej. nigdy nie jest idealnie.
                        • solaris_38 Re: uciekająca kość złudzeń 24.10.07, 19:11
                          smutne jest tylko dopóki nie "puścisz" przywiązania do pewnych rzeczy

potem już nie
                          potem zostajesz z większą radoscią
                          i nie chcesz uronić ani sekundy z tego co masz TERAZ

pytasz skąd wiem co w życiu jest istotne
                          w tej sprawie można mieć tylko złudzenia
                          jednak są pewne poszlaki którymi sie wszyscy kierujemy
                          ja np kieruję sie poczuciem radosci i uczuciem połączenia

ale tak sobie myślę ze gość idący zabijać w imię boga .. może też tym samym
                          się kieruje
                          radoscią w służbie swego boga ... cóż ... ?

nawet nie umiem uchwycić różnicy
                          może to że moja radość jest teraźniejsza
                          a jego oczekuje ZAPŁATY
                          ma wiec coś w sobie z długu ..

nic nie wiem o życiu potem nawet tego ze jest
                          wszystko co mam jest tu i teraz

ładnie napisałeś
                          dziękuję stwórcy za głód ...
                          myśler ze i głód i nasycenia na przemian połączone sa istota życia
                          kóre pulsuje miedzy sprzecznościami

zgadzam sie ze nigdy nie jest idealnie

'dlatego nie ufam wiecznie uśmiechniętym i łagodnym
                          pomijają ważne rzeczy

ja płaczę i smieję sie i milczę i jestem nijaka
                          i temu ufam
                          różnorodności
                          i dwóm stronom osi X
                          dwóm biegunom dobra i zła
                          zimna i ciepła

i wszystkiemu co pomiędzy i ponad

• aretha04 Hymn do Piękna 18.10.07, 17:16
      Czy jesteś, Piękno, z nieba czy też z piekła rodem?
      W twym spojrzeniu anielskim i szatańskim płynie
      Cnota mącona zbrodnią, przesyt truty głodem,
      Możesz przejść się w sobie jak pragnienie w winie.

W twych oczach jutrznie wstają, zapadają zorze,
      Zapach świeżości roisz jak po burzy kwiecie,
      Przez filtr całunków z ust swych podobnych amforze
      Sączysz słabość w herosa a zuchwałość w dziecię.

Idziesz po trupach drwiąc z ich daremnych żywotów.
      Gnój nie jest twym diamentem najskromniej bajecznym,
      Mord, ulubieniec twoich najdroższych klejnotów
      Na brzuchu wzdętym pychą drga w transie tanecznym.

Czy jesteś blaskiem gwiazdy, czy prochem ciemności?
      Jak wierny pies za tobą idzie przeznaczenie.
      Rządzisz, za nic nie biorąc odpowiedzialności
      I jak popadło siejesz radość i cierpienie.

Ćma skwiercząc w ogniu świecy modli się: kapłanko
      Światła, bądź pochwalona, spal sny nierozumne!
      Kochanek gdy pochyla się drżąc nad kochanką
      Jest jak umierający, co pieści swą trumnę.

Nieważne, czy przybywasz z nieba czy też z piekła,
      Jeśli, monstrum genialne z marzenia i błota,
      Do tej nieskończoności, która mnie urzekła
      Tajemnicą wieczystą, otworzysz mi wrota.

Nieważne, czy cię począł Bóg czy bies w otchłani,
      Czy lśnią welurem oczu wstydy czy bezwstydy,
      Jeśli ujmiesz, jedna królowo i pani,
      Choć trochę nędzy życiu, a światu ohydy.

Charles Baudelaire
      • zlotyswit Pieśn najwyższej wieży 18.10.07, 23:50

Niech przyjdzie, niech nie zwleka
        Pora co nas urzeka.

Cierpliwość mi przyniosła
        Na zawsze zapomnienie.
        Uleciały w niebiosa
        Obawa i cierpienie.
        I głód porażający
        Ciemność mi w żyły sączy.

Pora co nas urzeka.

Podobny jestem łące
        Na niepamięć wydanej,
        Zarosłej i kwitnącej
        Kąkolem i tymiankiem,
        Gdy zaciekle znad trawy
        Much brzęczy rój plugawy.

Pora co nas urzeka.

Arthur Rimbaud
        • solaris_38 \nurzać się w mroku 21.10.07, 12:08
          zwraca moja uwagę fakt że

jak mu odeszła obawa i cierpienie
          hłe hłe
          to stał sie głodny

bardzo lubie Rembaud
          ale on też jak Baudlaire mroczny i lubujący sie w mroku

sądze że ten mrok sam sobie potajemnie zapodawał
          aby sie w nim nurzać ..

dodatkowo (orócz upodobania do kapieli w mroku)
          z perspektywy owego mroku
          piękno zdaje sie być prawdziwie monumentalne
          a nie takie tam
          .....zwyczajne

jest w tarocie Osho taka piękna karta zwyczajność

jestem ZA
          • zlotyswit Re: \nurzać się w mroku 22.10.07, 00:26
            Spojrzenie na świat z perspektywy mieszczanina przełomu xix/xx wieku. Nie żadne
            nurzanie się w mroku - piękne uchwycenie tego przez co zostało się
            ukształtowanym. Realne, żywe przedstawienie uczuć. posuwające się aż do bólu,
            arogancji i prowokacji. Każdy kwiat jest piękny lecz tylko burza jest wyjątkowa,
            zmienna i zawsze inna :)
            • solaris_38 Re: \nurzać się w mroku 24.10.07, 19:25
              niby tak ale zarazem każdy kwiat jest inny wyjątkowy i zmienny a każda burza
              piękna

spektakularność nie jest dowodem każdy murzyn jednaki
              dla nienawykłego do jego odmienności
              • zlotyswit Re: \nurzać się w mroku 25.10.07, 00:23
                solaris_38 napisała:

> niby tak ale zarazem każdy kwiat jest inny wyjątkowy i zmienny a każda burza
                > piękna
                niby tak :)

> spektakularność nie jest dowodem każdy murzyn jednaki
                > dla nienawykłego do jego odmienności

a tego nie rozumiem, kręcą cię murzyni ? :P
                niektórzy nie widzą odmienności a nawet chcą ją niszczyć. (?)
                "gdyby wszyscy byli tacy sami premiowana była by każda odmienność" gdiześ w
                artykule na gazeta.pl to przeczytałem.
      • solaris_38 Hymn do niewoli 21.10.07, 12:02
        Baudelaire należał do tych
        co w pięknie doskonałym musieli poczuć
        pikanterię zła
        gdyż powinno ono być zniewalające
        a każda niewola staje sie zaczątkiem nienawiści
        • solaris_38 to do Aretki nt 21.10.07, 12:09
        • zlotyswit Re: Hymn do niewoli 22.10.07, 00:29
          Zło jest wyrazem buntu, a bunt jest reakcją na zniewolenie.
          • m.malone Re: Hymn do niewoli 23.10.07, 11:06
            zlotyswit napisał:

> Zło jest wyrazem buntu, a bunt jest reakcją na zniewolenie.

Czy zło jest wyrazem buntu? Cóż... może. Jednak nie zawsze
            • solaris_38 Re: Hymn do niewoli 24.10.07, 21:02
              można być wyrazem czegoś pierwotniejszego
              gdyby zło było wyrazem buntu musiałoby go poprzedzać

czyli bunt najpierw .. potem zło
              bądź ich tożsamość

podejście lucyferyczne

bunt Prometeusza zatem także ma naturę lucyferyczną

• m.malone Re: Hymn do niewoli 25.10.07, 11:16
                właśnie z Prometeuszem skojarzyło mi sie słowo bunt

lucyferyczny = światłotwórczy (światłodajny)

zły?
          • aretha04 Re: Hymn do niewoli 23.10.07, 17:15
            zgadzam się, że zło jest pewnego rodzaju buntem, to obrona i lęk przed krzywdą

Wiele w życiu musimy. Ale nie musimy czynić zła. A jeśli jakaś siła, jakiś strach, zmusza nas do czynienia zła, to nie zmusi nas do tego, byśmy tego zła chcieli. Tym bardziej nie zmusi nas do tego, abyśmy trwali w tym chceniu. W każdej chwili możemy wznieść się ponad siebie i zacząć wszystko od nowa.

ks. Józef Stanisław Tischner
          • solaris_38 Re: Hymn do niewoli 24.10.07, 19:30
            dla mnie zło jest brakiem dobra
            w braku dobra następuje degeneracja zasady twórczej

bunt jest niezgodą
            kto zna ciemność i krzywdę buntuje sie przeciw dobru któremu nie ufa
            • zlotyswit Re: Hymn do niewoli 25.10.07, 00:20
              czemu zło nie może być twórcze ? np hitler stworzył wiele ..zła :) a przede
              wszystkim strach przed kolejną wojną.

czyli dobro nie zna ciemności i krzywdy ?
              to tylko kontrast dla dobra, dzięki któremu lepiej je widzimy :)
            • aretha04 Re: Hymn do niewoli 25.10.07, 19:02
              każdy się buntuje, bo nie ma ludzi idealnych, którzy ze wszystkim się zgadzają, przyjmują wszystkie zasady

często bunt powstaje z niewiedzy, a nie tylko z idei, bo chcemy coś zmienić
              bunt jest przywilejem ludzi młodych, którzy buntuja się dla zasady,
              a jak twierdził Józef Piłsudski: "Kto nie był buntownikiem za młodu, będzie świnią na starość"
              • solaris_38 kto nie był buntownikiem za młodu będzie świnia .. 27.10.07, 19:01
                na starość

podoba mi się ten cytat z Piłsudskiego

ciekawam czy prawdziwy

czy czasem młodzi buntownicy nie gorzkienieją i nie zamieniają sie w świnki ;)
    • solaris_38 Re: świat jest coraz pięknieszy ? 24.10.07, 19:43
      a na 1000 wpis
      chcę dać piosenkę dla mojej mamy
      napisałam ją w ciemnym zimnym pokoju
      nocą

tęskniąc za nią

ona była moja bramą do świata

to tak jakby mi ktoś zamknął bramę ...
      chciałam aby była otwarta

dla nas obu
      z łańcuchem przyszłości i przeszłości wpiętym w duszę

.... Więc jesteś
      Więc jesteś dookoła ....

Więc jesteś
      Więc dotknij mnie
      Jeśli jesteś przy mnie
      Więc jesteś
      jesteś dookoła

Dotknij mnie
      Proszę dotknij mnie
      Proszę dotknij mnie
      Proszę dotknij mnie przecież wiem
      Że jesteś
      Przecież czuję
      czuję cię gdzieś w powietrzu

Stoję w tobie zanurzona
      Stoję wśród gwiazd
      Na małej małej ziemi

Dotknij mnie
      Dla ciebie ta piosenka
      Dotknij mnie
      Dotknij mnie za rękę
      ... Ze mną bądź
      • aretha04 Sol, gratuluję :) 24.10.07, 19:51
        img158.imageshack.us/img158/3025/100r8tk.jpg
        • solaris_38 dla każdego :) 24.10.07, 20:16
          po jednym kwiatku dla każdego kto dodał coś piękego bądź poczuł coś pięknego :)
          • zlotyswit Re: dla każdego :) 25.10.07, 00:38
            amen :)
            • solaris_38 Re: dla każdego :) 27.10.07, 18:57
              tylko nie amen bo amen to rodzaj końca a jeszcze tyle pięknego do zbadania ;)
              :) :)

sam jeszcze podzielisz się wewnętrznymi krainami nie raz na bieżąco

mnie dziś np zdarzyło się pięknego to
              że kiedy pod drzewem przechodziłam
              ono całe z liści było opadłe
              i te liście wciąż bardzo soczyste i zielone były
              a drzweo bez nich wyglądało jak martwe

i tak żywe drzewo wyglądało na martwe a umierające liście wyglądały tak
              soczyście i zielono jak na wiosnę

i takie było odwrócenie jakieś

że przez chwile długo stałam urzeczona
              w ciszy całkowitej
              świętej
    • zlotyswit Synteza 25.10.07, 00:11
      www.darmoweprzytulanie.pl/
      www.mirpralat.republika.pl/index.htm
      adonai.pl/perelki/szczescie/?id=13
      plfoto.com/1104933/zdjecie.html
      naradykalnymszlaku.pl/do_pobrania/dom_dla_gosci.doc
      youtube.com/watch?v=6-p7bPdCjj0
      youtube.com/watch?v=G1wHRo0w8nk
      www.youtube.com/watch?v=4Cyb9m9uq6o
      www.siecm.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1361&Itemid=232
      www.youtube.com/watch?v=R2F_hGwD26g&mode=related&search=
      plaszewski.netgaleria.pl/
      www.youtube.com/watch?v=9LO6R9WCB8k
      www.zwoje-scrolls.com/zwoje44/text12p.htm
      student.icis.pcz.pl/~93696/ciekawe/stereogramy.htm
      galaxy.uci.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml
      • zlotyswit Re: Synteza 25.10.07, 00:13
        web.mit.edu/kenta/www/six/snowflake/400.gif
        forum.o2.pl/temat.php?id_p=1101340&start=810
        www.poezja.org/index.php?akcja=wierszeznanych&ude=6820
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3917705.html
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=57427276
        www.poezja.org/index.php?akcja=wierszeznanych&ude=316
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=57415534
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=57419567
        www.poezja.org/index.php?akcja=wierszeznanych&ude=98
        youtube.com/watch?v=r1y5Ewr0lt8
        youtube.com/watch?v=z3yIKHjAwXY
        youtube.com/watch?v=dTnJqD2SnPs
        youtube.com/watch?v=Zx1fq79M3Fc
        www.youtube.com/watch?v=-kBIbz-jXrM&mode=related&search=
        www.youtube.com/watch?v=tIF5enX6rSo
        www.3gp-cinema.com/?aboutdialog
        mp3.wp.pl/ftp/s/11/117159.mp3?fname=Torian_Kel-Dezyderata
        www.pracownia.org.pl/prac/index.php?d=dzialania&e=artykuly&idm=121&id=468
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=57655875
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=57862841
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=58582437
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=57982543
        www.petatv.com/tvpopup/video.asp?video=fur_farm&Player=wm&speed=_med
        video.google.com/videoplay?docid=8922875251875301807
        profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=45005125
        profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=49304976
        teledyski.onet.pl/10172,1215628,teledyski.html
        youtube.com/watch?v=tqVnOLiH0FM
        kuglarstwo.pl/forum/album_page.htm?pic_id=1393
        www.youtube.com/watch?v=Ab7Yj5UgdwA
        www.kartkiflash.pl/kartki_files2/kartka_5.swf
        www.youtube.com/watch?v=cN70OtpROjA&mode=related&search=
        www.youtube.com/watch?v=dvbu1kTn-8s&mode=related&search=#
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=58701965
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=58964676
        youtube.com/watch?v=MSdIgAhzWdM&mode=related&search=#
        youtube.com/watch?v=gwQjOZ7ZIPA&mode=related&search=
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=59095835
        www.youtube.com/watch?v=pHzaIK8fGVg
        www.youtube.com/watch?v=HEd95cbLIKM
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=59220646
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=59258803
        ecards.riversongs.com/improve/up.html
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=59464648
        ludzie.gazeta.pl/m.malone/0,0.html
      • zlotyswit Re: Synteza 25.10.07, 00:14
        www.dailymotion.com/video/x1fn16_la-magia-delle-mani#
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=60595384
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=61274511
        www.flickr.com/photos/marcusjb/169796142/in/set-72157594169703812/
        www.chihuly.com/seaforms/selsea.html
        www.chihuly.com/seaforms/seafA006.html
        milosc.info/
        www.ewa.bicom.pl/chwile2/s241.htm
        www.ewa.bicom.pl/chwile/s79.htm
        www.youtube.com/watch?v=RHrT2x8_S6Q
        www.youtube.com/watch?v=NCdIRjMFz7g&mode=related&search=www.chagallpaintings.org/paintings.html
        images.google.pl/images?q=marc+chagall&svnum=10&um=1&hl=pl&lr=&start=20&sa=N&ndsp=20
        www.gnosis.art.pl/iluminatornia/sztuka_o_inspiracji/marc_chagall/marc_chagall.htm
        www.oficyna4k.iq.pl/kartprzyr_seria2_pliki/b36.jpg
        www.youtube.com/watch?v=PpzkHhgcZG4&mode=related&searchdobranoc
      • zlotyswit Re: Synteza 25.10.07, 00:14
        www.youtube.com/watch?v=ukaOQeb5Bv4
        www.youtube.com/watch?v=ASi4C3Ft7FU&mode=related&search=
        www.youtube.com/watch?v=nUDIoN-_Hxs
        img244.imageshack.us/img244/1120/1011020151079nm8.gifwww.valkyries.com/
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=70089537www.olgaszwajgier.art.pl/
        drugoi.livejournal.com/2280005.html
        www.youtube.com/watch?v=6OwdlKiB_ropl.youtube.com/watch?v=hP0CAPcedCY
        pl.youtube.com/watch?v=hdWLwRexMRA
        pl.youtube.com/watch?v=0yYikshdLcw
        www.youtube.com/watch?v=3Gy5GUYC3Ug
        www.insomniagallery.com/---------------------
        www.joesnyc.streetnine.com/
        www.pawelwojcik.com/grandfathersgirls/
        www.poema.art.pl/site/itm_10785.html
        www.ga.com.pl
        www.marhan.pl/FOTO_BOTANICZNY_A.html
        www.marhan.pl/GARDEN_00_00.html
        www.youtube.com/watch?v=hEDfaPqbFd0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=70654076
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=70718022
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=52916961&a=70736847
        • zlotyswit Re: Synteza 25.10.07, 00:30
          przejrzałem pobieżnie cały temat, wybrałem wiersze i linki. kiedyś może je
          wszystkie przejże :)
          • solaris_38 Re: Synteza 27.10.07, 18:59
            zachęcam do przejrzenia
            a ja jak coś nowego zobaczę pięknego
            lub ty jak zobaczysz to .. napisz link wiersz zdjęcie historję skargę lub zachwyt
    • zlotyswit Piękno 25.10.07, 01:05
      www.youtube.com/watch?v=V4XFFB5BK0s
      • zlotyswit Re: Piękno 25.10.07, 01:12
        niezwykły ptak...
        www.youtube.com/watch?v=fX54XDZuT-M
        • solaris_38 Re: Piękno 25.10.07, 21:12
          przepiękne
          .. całe kosze dla Ciebie :)

ten PTAK .. bardzo zmysłowy drapieżny magiczny
      • aretha04 "Niby nieważne" 29.10.07, 20:40
        Kiedy czujesz się zraniony, czasami próbujesz wmówić sobie, że cię to nie obchodzi: osoba, która cię skrzywdziła, nagroda, której nie wygrałeś, okrutny uczynek lub słowo, które zostało bezmyślnie wypowiedziane.
        Udawanie, że nic się nie stało, to w pewien sposób unikanie prawdziwego życia, bo próbując udawać, że coś cię nie obchodzi, niepostrzeżenie odcinasz także swoje uczucia. Więc nie odczuwasz szczęścia, smutku, złości, nie czujesz się kochany i nie czujesz, że kochasz.
        Sposób na przebrnięcie przez to, co cię boli, polega na zbliżeniu się do tego, pozwoleniu sobie poczuć, pozwoleniu sobie na płacz, który cię oczyści i zmyje ból. Udawanie, że nic się nie stało, prowadzi do tego, że tak naprawdę przestajesz w ogóle cokolwiek odczuwać i w rezultacie przestajesz tak naprawdę żyć. Tak więc pozwól sobie to poczuć! Czuj, płacz i zdrowiej. Tak, abyś znowu mógł czuć, że coś się dzieje. Abyś mógł żyć. Abyś mógł kochać.

Daphne Rose Kingma
        Tłumaczenie: Marta Woźniak
        • zlotyswit Re: "Niby nieważne" 30.10.07, 22:50
          tak tylko z czasem się znieczulasz, albo zostajesz tylko kąsany nieznacznie tak
          że nie przywiązujesz do tego wagi (a może tak się tylko wydaje bo już się
          zobojętniało)
          udawanie jest proste, prawdziwe życie wymaga odwagi na którą niewielu stać.
          czasami tez proste życie jest celem, nie skutkiem braku odwagi.
          • solaris_38 Re: "Niby nieważne" 31.10.07, 15:54
            być może prawdziwe życie dla każdego znaczy co innego
            kto ma odwagę zmierzyć sie z więkeszą niż inni porcją prawdy niech nie wypomina
            temu co uniesie znacznie mniej

kto ma moc i odwagę na pewno sięgnie po więcej
            lecz i on uniesie ledwie krople z oceanu
            tak wiec wszyscy widzimy tylko troszeczkę
            reszta wydaje się być chaosem

udawanie ze sie czegoś nie widzi jest mechanizmem obronnym całkiem mądrym
            ale do czasu
            i ma swoją cenę

i każdy kogo stać na odrzucenie udawania jak kolejnego pancerza wylinki
            niech odrzuca kokon ochronny i staje sie motylem

kto musi jeszcze pozstac niech spoczywa w spokoju :)

• solaris_38 cudownosci 31.10.07, 16:32
              ludzkie ciało potrafi być przecudowne

nie mogę przestać sie patrzeć
              już nawet muzyka mi sie spodobała choć taka trochę techno-polo

ta kobieta jest i seksi i sporti i model i duchowa
              ja nie mogę
            • solaris_38 acha - tylko jeszcze jaka kobieta 31.10.07, 16:33
              otóż TA:

www.youtube.com/watch?v=N-skaEbqA0Q
              • solaris_38 henna 31.10.07, 16:52
                i jeszcze henna bardzo mi sie spodobała :)

www.youtube.com/watch?v=Xjc4Z0w1UaE
                • zlotyswit Re: henna 01.11.07, 23:16
                  kiedyś kobieta była na obrazach teraz nim się stała :)
                  ładna i ciekawa kultura
                  orient zawsze mnie pociągał...
              • zlotyswit Re: acha - tylko jeszcze jaka kobieta 01.11.07, 23:13
                au i fe :P
                szpagat i brudne nogi :F
    • zlotyswit Re: Piękno 01.11.07, 23:17
      coś na temat
      www.youtube.com/watch?v=s3Ni6fA-AKQ
      www.youtube.com/watch?v=XTZbM4dJLkc
      • solaris_38 Gothan 02.11.07, 22:02
        bardzo lubie i Republikę i Raz Dwa Trzy
        ale jeszcze bardziej Gothan Project

np
        www.youtube.com/watch?v=3zD9W9SZj9w
        • solaris_38 Bent 02.11.07, 23:55
          i kocham Benta
          choć smutny
          głęboko smutny

www.youtube.com/watch?v=_hE4lvL4oYc
    • zlotyswit Re: halloween 04.11.07, 01:25
      na temat
      na początek ciekawe ciało
      www.youtube.com/watch?v=J_tD-0Vs7fU
      a teraz już się straszymy:
      Ninth Gate - W Kilar
      www.youtube.com/watch?v=ZUOGSWD0uIM
      Shining - K Penderecki
      www.youtube.com/watch?v=NyN41Hf77C8
      Jacob's Ladder
      www.youtube.com/watch?v=OPIr3znXWIA
      Silent hill
      www.youtube.com/watch?v=wrxeLnKSO1Y
      Bohren & der Club of Gore
      www.youtube.com/watch?v=NoooscPFiyc
      Lustmord, Cam DeLeon i Tony Koehl
      www.youtube.com/watch?v=3OlcDuzbo5o
      wiersz Poego w wykonaniu Antonego
      www.youtube.com/watch?v=ue86XlCg8gk
      opowiadanie Poego Czarny Kot
      www.poema.art.pl/site/itm_553.html
      Current 93; to już koniec, buu! :)
      www.youtube.com/watch?v=AB5f6pZ6d5Y
      • solaris_38 lubie kiedy ludzie tworza piekne klimaty 04.11.07, 13:10

www.youtube.com/watch?v=p20fEmHi52U
        moja dusza śpiewa z nimi
        • aretha04 Re: lubie kiedy ludzie tworza piekne klimaty 04.11.07, 16:28
          a ta piosenka wyzwala we mnie za każdym razem dreszczyk emocji:)

www.youtube.com/watch?v=VJdsCm2PV80
          • solaris_38 supernowa 04.11.07, 19:13
            Vangelis jest MONUMENTALNY :)

a ja jeszcze lubię historyjki gwiazdowe:

www.youtube.com/watch?v=1u4YTXRzdz8
          • zlotyswit Re: lubie kiedy ludzie tworza piekne klimaty 04.11.07, 23:07
            www.youtube.com/watch?v=oEfFbuT3I6A
            • solaris_38 klasyka gitary 05.11.07, 20:29
              tez piękna rzecz

sama sie uczę na gitarze od roku :) :) :)
              wirtuozem nie będę ale już prosta poezję śpiewaną zagram ;) co jest wspaniałym
              uczuciem
              synchronizacji z wrażliwymi tego swiata
              • zlotyswit Re: klasyka gitary 05.11.07, 23:28
                znam wielu którzy się uczą a jakoś żaden nie potrafi się nie nauczyć ;)
                to musi być bardzo trudne - grać na gitarze
                www.youtube.com/watch?v=1weccvlnCHE
                koncerty w kościele są bardzo klimatyczne
                zwłaszcza z burzą w tle, widzialny znak niewidzialnego boga ;)
                • m.malone gitara i nie tylko 07.11.07, 15:25
                  można i słuchać, i oglądać:)

www.youtube.com/watch?v=ipzR9bhei_o
                  • solaris_38 super 09.11.07, 20:13
                    zapiszę sobie linka i bedę to kontemplować geometrycznie ;) ;) ;) dzięki M :)
      • zlotyswit Re: halloween 04.11.07, 23:09
        tylko mi udzielił się klimat świąt ?
        www.youtube.com/watch?v=ttfB07jm4sA
        www.youtube.com/watch?v=0rnPtJ52X4w
        to już wszystko.
        • solaris_38 Re: halloween 05.11.07, 20:58
          Beksiński jest oniryczny przestrzenny i sf i jestem jego fanka od wczesnej młodości

ale haloween choć lubię to święto dla zabawy ( i to innych)
          jednak generalnie wszelkie horrory choć maja swoich miłośników mnie nie kręcą

ale jak straszyć to Hasiorem ;)
          świetne jego muzeum jest w Zakopanem

www.youtube.com/watch?v=N0dFtIX9ICA
          • zlotyswit Re: halloween 05.11.07, 23:24
            oooto chodziło.. trzeba wykorzystywać wszystkie okazje które dają trochę emocji
            w życiu... lubię się bać... ale wtedy gdy wiem że mi nic nie grozi
            www.youtube.com/watch?v=BLe3P0xYd50
            • zlotyswit Re: halloween 06.11.07, 11:49
              znikam na jakiś czas
              www.youtube.com/watch?v=T6dIE5SNXk4
              • solaris_38 piekna 09.11.07, 20:15
                znikaj i pojawiaj sie :)

czekam ;)

sol
    • solaris_38 Vincent 14.11.07, 12:54

właśnie coś piękego dostałam to sie dzielę

www.youtube.com/watch?v=nkvLq0TYiwI
      jeszcze tam więcej jest skarbów :)

www.youtube.com/watch?v=nkvLq0TYiwI
      • solaris_38 Klimt 14.11.07, 13:05

szczególnie w takiej niepokojącej aranżacji i transformacji:)

www.youtube.com/watch?v=Kwe9BrkJXd4
      • aretha04 samo życie:-))) 16.11.07, 12:24
        www.youtube.com/watch?v=EEhF-7suDsM
        • solaris_38 genialne :) !! super !!! 16.11.07, 20:36

wyślę wszystkim :)
          dynamika krótki jest jednak urzekająca w swym abstrakcie

;)
    • jarty Re: świat jest coraz pięknieszy ? 16.11.07, 19:42
      solaris_38 napisała:

> własnie doszłam do tego
      >
      > najpierw myślałam ze on jest tak samo piękny tylko ja nauczyłam
      > sie go widzieć ;) ;) ale teraz przyszło mi do głowy ze on ...
      > pięknieje

ja jednak wolę wersję, że wszystko wokół jest jakim było, tylko moje
      postrzeganie się poprawia...
      • solaris_38 ewolucja 16.11.07, 20:33
        też niezła wersja :)

ale z drugiej strony popatrz ewolucyjnie
        jak wyglądała ziemia kilka miliardów lat temu

pustynia

może i piękna ale pustynia

a potem .. jak zaczęła kwitnąc .. najpierw roślinkami robaczkami rybami płazami
        gadami ptakami i .. człowiekiem obrodziła

a choć człowiek to wciąż zwierze jednak już dolne do dążenia do bycia kimś
        więcej niż zwierzę

do bycia świadomym elementem wielkiego żywego systemu

ziemia zaroiła sie

czyż nie jest piękniejsza od pustyni?

?
    • solaris_38 Leslie Feist 16.11.07, 21:14
      Właśnie rozkochałam sie w piosence
      gate keeper Leslie Feist

jej barwa głosu w tej piosnce ma jakiś taki matowy delikatny smak
      obiecuje wielkie bogactwo własnych ścieżek
      zawiera łagodną obietnicę malutkiego skarbu
      stanowi kontemplację piekna
      kusi aby zobaczyć niewidzialne
      czaruje klimatem bajki

a na scenie .. kurcze kobieta wygląda .. dość ostro
      wiec jest i obietnica pikantnych smaków

jestem zachwycona
      zaczarowana i trochę zaniepokojona ?

jak ktoś jej nie zna (ja wczoraj pierwszy raz posłuchałam jej)
      to zaznajcie i wy

może i kogoś z was urzeknie

ale mam tylko wersję w pliku
      a na youtube są tylko niestety nie najlepsze lajfy

cóż jednak polecam
      choć najlepiej posłuchać płyty studyjnej

tam wychodzi cały jej kunszt i precyzja

na tym wygląda dos nietypowo bo mało rokowo (na innych jest .. inna)
      a tu z kwiatkiem hłe hłe

www.youtube.com/watch?v=xZiLbdbDL2s

• solaris_38 Leslie Feist 2 16.11.07, 21:16

www.youtube.com/watch?v=kgZ8bZ9TuO0&feature=related
      • jan_stereo KT Tunstall 16.11.07, 22:30
        mnie ona nie urzeka co prawda,odwdzieczam sie jednak innymi wokalistkami :"))

Ta w tytule wydaje mi sie troche ciekawsza z glosu, taki on zachrypniety fajnie:

www.youtube.com/watch?v=M0j_VEs3kXA&feature=related
        a z lagodniejszych pian dla panow i pan, Sevara:

www.youtube.com/watch?v=F2Dgva3RXo8&feature=related
        albo refleksyjna Madeleine Peyroux:

www.youtube.com/watch?v=FktNzLg_te4
        calkiem niezla jest tez Beth Nielsen Chapman:

www.youtube.com/watch?v=Ib0Hate5mYw
        Powyzszy teledysk co prawda, przeczy nieco tematowi watku,ale ma tez ta pani bardzo wesole piosenki, niestety nie udalo sie wygrzebac takowej w marnych zasobach youtube...

ps. cala masa tych spiewaczek, tylko sluchac..

Pozdrawiam
        • solaris_38 balet z ważką 16.11.07, 23:05
          wszytkie mi sie podobały ..
          dzięki

ale Lesile jest dla mnie z zupełnie innego poziomu wzruszenia
          od lat nikt mnie tak wzruszył

a tak przy okazji znalazłam coś na stronie z poleconymi piosenkami

www.youtube.com/watch?v=Ocf11DfJ0GI&feature=dir
          ale mi sie spodobało
          balet z wazką
          • jan_stereo Re: balet z ważką 16.11.07, 23:26
            Mam wrazenie, ze to nie ona Cie wzruszyla, ale wzruszenie Cie jakos tak dopadlo tylko czesciowo za jej udzialem...a moze sie myle,moze dzis nie mialem smaku na nia, ja ja odbieram troche jak wode destylowana (nie wiem jak to ujac lepiej, a delikatnie zarazem).

ps. balet jest ok :L)
            • solaris_38 balet z Janem 18.11.07, 00:17
              najlepiej jak zarówno twórca jak i odbiorca mają natchnienie :)

• elissa2 Świątynia tygrysów kilkadziesiąt kilometrów od ... 18.11.07, 01:02
      ... od Kanchanaburi w Tajlandii,
      klasztor mnichów buddyjskich,
      los sprawił, że "wylądowały" u nich osierocone tygrysiątka
      bez jakiegokolwiek przygotowania zajęli się ratowaniem ich i
      wychowaniem, wychowali tak dobrze (lub niedobrze, bo na wolności już
      żyć nie mogłyby, nie miałyby szans), że są łagodne jak kanapowe
      pieski, Burza i Grzmot
      "W kolejnych latach przybywa tygrysów i innych osieroconych
      zwierząt, z czasem też pojawiają się młode. I tak okazuje się, że
      Opat i jego buddyjscy bracia, nie mając najmniejszego doświadczenia
      w hodowli, nie mając ani pieniędzy ani niezbędnej wiedzy tworzą to,
      co nie udało się chyba nigdzie indziej. Dorodne i lśniące tygrysy
      żyją tu, rozmnażają się i przechadzają między osłupiałymi turystami,
      jak domowe kocięta ... (...) nagle ścianami kanionu wstrząsa potężny
      ryk. Kilkanaście kroków od nas dwa młode tygrysy rzucają się na
      siebie. Stojąc na tylnych łapach uderzają się przednimi i tańczą jak
      bokserzy. Opadają i wzbijając kurz zataczają kręgi, po to, by po
      chwili znów się zerwać się do walki z przejmującym rykiem. Pozostałe
      koty podnoszą się i prężą jakby do skoku. Zaczynamy się cofać, ale
      nogi mam jak z waty. Ryk wzmaga się coraz bardziej. W tumanach kurzu
      ledwie widzę, co się dzieje. Nagle jeden z mnichów podnosi się i
      powoli, spokojnie podchodzi do walczących zwierząt. Machnięciem ręki
      uspokaja tygrysy jakby to były psy w parku i odwraca się do nas z
      uśmiechem. W ogłuszającej ciszy niemal słychać westchnienie ulgi.

Słońce zbliża się do krawędzi skał topiąc wszystko w bursztynowym
      świetle, musimy wracać, za chwilę mnisi i zwierzęta zasiądą do
      jedynego w ciągu dnia posiłku. I jak zwykle mnichom będzie musiała
      wystarczyć miska ryżu, a tygrysom, zamiast turystów, karma dla psów
      i przyniesione przez wieśniaków resztki.
      Brama z tym samym głuchym jękiem otwiera się przed nami tyle, że my
      nie bardzo chcemy wyjść. Siadam na kamieniu, przyglądam się swoim
      zakurzonym butom i zastanawiam czy ktoś mi kiedykolwiek uwierzy, że
      byłam w raju i Grzmot drapałam za uchem..."
      tu cały tekst
      www.odyssei.com/pl/travel-article/2948-14.html
      a na animal planet zobaczyć można kapitalny film

I jeszcze jedna niezwykła rzecz, najstarszy z mnichów (i rangą i
      wiekiem chyba), opat Archan Poosit 25 lat temu usłyszał diagnozę,
      nieuleczalna białaczka, rychła śmierć. Ale on ... nie ma na to
      czasu! :) Drwiąc z lekarskich diagnoz, żyje i wprost emanuje
      zdrowiem i witalnością.
      • solaris_38 Świątynia tygrysów 18.11.07, 17:09
        jakże chciałabym w świątyni pobyć chwile z mnichami o spokojnych umysłach
        mój niespokojny

myśli jak tygrysy :)
        przydałby się jakiś święty aby je zdumione rozdzielić

piękną opowieść dziękuję :)
        mój dzień będzie bogatszy o ta opowieść

• zlotyswit Re: Świątynia tygrysów kilkadziesiąt kilometrów o 20.11.07, 09:43
        www.youtube.com/watch?v=yugSuMRRIy8
        jestem ciekaw kto to śpiewa
        fragment filmu
        piękne zdjęcia
        • zlotyswit Re: Świątynia tygrysów kilkadziesiąt kilometrów o 20.11.07, 10:10
          znalazłem:
          www.youtube.com/watch?v=YBR980uFSJE&feature=related
          a tak poza tym:
          www.youtube.com/watch?v=N-YHY7a5MxQ
          www.youtube.com/watch?v=pJkmTdoYQYE&feature=related
          www.youtube.com/watch?v=NNx-EmRCb4I
          www.youtube.com/watch?v=hqhNPY882kE&feature=related
          www.youtube.com/watch?v=J4LKGSeD8Co&feature=related
          • solaris_38 świątynia śpiewów 22.11.07, 22:38
            dlaczego muzyka DZIAŁĄ
            czemu ludzie zbierają sie i dmą w różne rurki, naciągają struny
            wydają dźwięki
            komponują
            czemu to wzrusza potrafi dotknąć serca głęboko
            w sama ludzkość

z drugiej strony niektórzy najstraszniejsi hitlerowcy bardzo lubili słuchać
            muzyki poważnej

wielu wzruszających twórców było niegodziwcami

to jak to jest z ta ludzkością
            i dlaczego muzyka działą

• solaris_38 Re: Świątynia tygrysów kilkadziesiąt kilometrów o 22.11.07, 22:26
          własnie tego filmu nie oglądałam
          a mam na niego ochotę od dawna

czas go wreszcie oglądnąć
          lubię klimaty buddyjskich kontemplacji :)

one mają swój własny sens wewnętrzny który nigdy nie jest oczywisty jak
          zarabiania na chleb czy walka o przetrwanie

one wskazują na coś
          poza schematem ogólnoświatowego skupienia energii

eksplorują obszary na zachodzie jeszcze słabo docenione gdyż nie związane
          bezpośrednio z żadnym celem
    • maria_antonieta Re: świat jest coraz pięknieszy ? 18.11.07, 12:04

Coz, z obserwacji dostrzegam cos przeciwnego. Swiat robi sie coraz
      bardziej brzydszy, glupszy, arogancki. Ludzie na nim zyjacy z dnia
      na dzien staja sie masa matolow. Natura zeszla na ostatni plan.
      Czesto jak widze postepowanie ludzi, wstydze sie,ze o je tez naleze
      do tego agresywnego, obrzydliwego gatunku.

Swiat moglby byc piekny, jednak bez udzialu ludzi.
      • solaris_38 Re: świat jest coraz pięknieszy ? 18.11.07, 17:06
        ja .. także czasem boję sie ludzi i ich frustracji braku wyobraźni empatii
        lecz nikt nie urodził sie kim chciała lecz jest jak ziarno rzucone
        na glebę
        jedno trafili na urodzajną glebę i urosła im wyobraźnia is erce z
        inni od pokoleń pod kamieniem
        złe miejsca
        złe energie
        nieprzyjazne życiu

i tacy i oni

odbicie świata w którym wyrośli

ale patrząc na całokształt świat zachwyca mnie ze w tych małych jak moja głowach
        lęgną się teorie względności
        a ludzie którzy choć może sa złymi ojcami i sąsiadami
        wymyślają rakiety lekarstwa

nie chciałabym żyć w świecie bez ludzi

ludzie dają mi drogi, domy, prąd, technikę, literaturę , przyjaźń, inspirację,
        pracę, leki, muzykę, pomocną dłoń gdy kostkę skręcę w górach

wiec choć i ja czasem sie wstydzę i boję i nie mogę pojąć
        jednak jak śpiewa Niemen wierze ze ludzi dobrej woli jest więcej i nie zginie
        nigdy ten świat w którym i my jesteśmy jako jego cześć

dojrzewająca dopiero pół-ślepa niemądra jak nastolatek agresywna

wszak w wieku stosownym zmądrzeje zrozumie zobaczy pojmie ?
        lub
        na manowcach wyśle ostania rozpaczliwą modlitwę choć będzie za późno

świat bez ludzi zapewne także jest piękny lecz ja go kocham jak swoja macierz
        ślepo i gorąco
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka