Dodaj do ulubionych

Dopamina-potrzebne info

12.01.07, 11:09
Hej. Mam takie pytanie, na które nie bardzo mogę odnalesc odpowiedz, ale moze
ktos z Was bedzie wiedzial cos wiecej na temat.
Co powoduje wzrost dopaminy i jednoczesny spadek serotoniny? Czy sa jakies
sposoby na obnizenie poziomu dopaminy? Od czego to zależy?
Gdzies wyczytałam, ze takie stany moga doprowadzic do schizofrenii. Czy da sie
zapobiec wejscia w stan chorobowy?
Dzieki
Obserwuj wątek
    • taisy Re:Informacji jest duzo na temat dopaminy itp. 12.01.07, 17:20
      Wrzuc slowo na wyszukiwarke a znajdziesz b.wiele informacji.

Ktos kto produkuje duzo dopaminy nie od razu ryzykuje choroba schizofreni. Tak
      ze mozesz byc spokojna.
      Choroba i stany psychotyczne wiodace do schizofreni to okolicznosci zewnetrzne
      ale i wewnetrzne tak jak obciazenia, choroba genetyczne.
      Sa osoby wrazliwe, ktore maja latwosc zapadania na te chorobe, ale wielu ludzi
      b. wrazliwych sytuacje trudne np. wykanczaja nerwowo, a tylko maly procent
      zaczyna chorowac na schizofrenie.

Na dzien dzisiejszy nauka dzieli schizofrenie na pozytywna i na negatywna.
      Pozytywna to nadmiar dopaminy w stosunku do serotoniny, osoba ma majaki widzi
      czy slyszy rzeczy ktorych nie ma, urojenia, paranoje itp.. Jest oderwana od
      rzeczywistosci.
      Negatywna schizofrenia, to schizofrenia gdzie osoba ma za malo dopaminy. Osoba
      takiej zanikaja uczucia wyzsze, staje sie chlodna uczuciowo, zamyka sie w sobie
      unika kontaktu z innymi, ucieka w inna rzeczywistosc, zaniedbuje podstawowe
      sprawy podtrzymujace zycie.

Aktualnie najlepszym lekiem na schizfreniem depresyjne stany, psychoze, nerwice
      jest lekarstwo, ktore od paru lat jest na rynku nazywa sie ABILIFY. Reguluje
      dopamine i serotonine, dziala na schizofrenie zarowno pozytywna jak i negatywna.
      osoby cierpiace na leki,niepokoje, znerwicowanie, podejrzliwosc, paranoje tez
      moga uzywac leku. jest to najwiekszy krzyk na rynku farmaceutycznym. Ponoc
      dziala blyskawicznie i bardzo skutecznie.
      Jest bardzo drogi ze wzgledu na drogi licencjat. I ma stany uboczne typu bole
      glowy, zmiany temperatury, a takze trudnosci w zasypianiu. Ktore pzrechodza
      szybko albo tzreba zazywac srodka nasennego przez jakis czas.
      Jezeli temat cie interesuje znajdziesz duzo dosc na temat Abilify- pod nazwa na
      Internecie.
      Albo porozmawiaj z lekarzem.
      • margushia Re:Informacji jest duzo na temat dopaminy itp. 15.01.07, 15:48
        Wielkie dzięki. Wpisując w wyszukiwarce informacje, które się pojawiały były
        wszędzie bardzo podobne i tak naprawde niewiele, ale widocznie zbyt szczegółowe
        hasła wpisywałam. A wiesz może skąd to się bierze.. Owszem znajduje się w
        sytuacji, która mnie doprowadza do ruiny psychicznej-te wieczne mega hustawki
        emocjonalne, stres, przez co zaczynają sie problemy ze snem.. jak mi lekarz o
        tym powiedział i potem na necie znalazłam słowo schizofrenia to się
        przestraszyłam. Mam tylko nadzieje, ze u mnie wystarczy jakiś dłuższy
        odpoczynek, na który na razie niestety nie moge sobie pozwolić, i ze to tylko
        to, a nie wstepne objawy choroby...
        A o leku z pewnoscia poczytam. Dzieki
    • hellio Re: Dopamina-potrzebne info 15.01.07, 17:37
      Ale, jeśli można spytać, skąd taka precyzyjna diagnoza, że akurat ta dopamina
      winna? Hania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka