kwieto 14.05.03, 06:51 Z sympatycznej rozmowy z Fnollem, gdzies na watku o "ja" wyniknelo pytanie - kim jest ekscentryk? Czy ma jakies cechy szczegolne? Jak odroznic ekscentryka "prawdziwego" od tego stworzonego jedynie na potrzeby popkultury? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ela Re: Kim jest ekscentryk IP: *.ia.polsl.gliwice.pl 14.05.03, 08:40 kwieto napisał: > Kim jest ekscentryk? Czy ma jakies cechy szczegolne? Definicja ekscentryk (fr. excentrique z ś.łc. excentricus) 1. osoba zachowująca się w sposób odbiegający od ogólnie przyjętej normy, dziwak. 2. tech. okrągła tarcza osadzona na wale w ten sposób, że ich osie nie pokrywają się; mimośród. Przykład plfoto.com/zdjecie.php > Jak odroznic ekscentryka "prawdziwego" od tego > stworzonego jedynie na potrzeby popkultury? Coś mi się widzi, że sedno prawdziwości eksentryka tkwi w okrągłej tarczy osadznej na wale, tzw. mimośródzie. Pozdr. Ela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meee:) Re: Kim jest ekscentryk IP: *.MAN.atcom.net.pl 14.05.03, 10:32 kwieto napisał: > Z sympatycznej rozmowy z Fnollem, gdzies na watku o "ja" > wyniknelo pytanie - kim jest ekscentryk? Czy ma jakies cechy > szczegolne? Jak odroznic ekscentryka "prawdziwego" od tego > stworzonego jedynie na potrzeby popkultury? EKSCENTRYK - jak sama nazwa wskazuje eks - centralnie się zachowuje, czyli przemyka się poboczami /jesli nieśmiałością podszytyj/, tudzież -jesli zupelnie odwrotne zapatrywania chcarakterne jego - z dumnie uniesionym odwłokiem /tak mi zostalo po wczorajszym, panie Fnoll... czy 'sorry' wystarczy, czy tez pójdziesz na noże tudzież ostre języczki? ;)/ więc z tymże odwłokiem kroczy sobie dumnie po gumnie, ciepłym moczem centrum zlewając............ jak odróżnić prawdziwego od podszywającego się? hmmmmm intuicją bym się posłużyła, a wyroki tej są niezbadane i trudno uchwycic jej dzialanie... póki co wstrzymam sie od odpowiedzi. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll eks-centryk, wciąż centryk 14.05.03, 17:18 Gość portalu: meee:) napisał(a): > więc z tymże odwłokiem kroczy sobie dumnie > po gumnie, ciepłym moczem centrum zlewając............ dodałbym, że gdyby nie to centrum, to ów ekscetryk sam by się niechybnie zalał nie mając gdzie lać - stąd związek między nasadką a trzonem jest ściśle symbiotyczny, a znowuż by się wzmocnić, bo w kupie raźniej - odwłoki lubią chadzać parami, a czasem stadami nawet, no elo ziomale fnoll Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meee:) Re: eks-centryk, wciąż centryk IP: *.MAN.atcom.net.pl 14.05.03, 18:45 fnoll napisał: > Gość portalu: meee:) napisał(a): > > > więc z tymże odwłokiem kroczy sobie dumnie > > po gumnie, ciepłym moczem centrum zlewając............ > > dodałbym, że gdyby nie to centrum, to ów ekscetryk sam by się niechybnie zalał > nie mając gdzie lać - stąd związek między nasadką a trzonem jest ściśle > symbiotyczny, a znowuż by się wzmocnić, bo w kupie raźniej - odwłoki lubią > chadzać parami, a czasem stadami nawet, no > > elo ziomale > > fnoll elo fnoll ;) joł! pod-jęłła on(a)<sic!> wziąłłł on personalnie - toż on ego ma rozbuchane! - to my wiemy, ze wy - ziomale - po Krakowiu to tylko w kupie i stadzie ;) zoczyć zdołano. p.s. hmmm myślą zahaczyła o trzon jego... tylko czy nasadka wytrzyma?! z majowym przytupem centralnie - co byś nie zalał się - pozdrówko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sdfsfdsf Re: Kim jest ekscentryk 14.05.03, 10:42 ekstremalny indywidualista, jak poznac? gdy wchodzi do lokalu wiekszosc glow odwraca sie w jego strone - maksymalnie usmiechnietych lub maksymalnie zdegustowanych, weryfikacja ostateczna nastepuje dzieki rozmowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Re: Kim jest ekscentryk 14.05.03, 14:05 Może to banalnie zabrzmi, ale... ekscentryk to ktoś, kto w dzisiejszych czasach jest sobą. A być dziś sobą, to wielka sztuka. Z telewizorów, czasopism, plakatów - krzyczą do nas slogany, które chcą nas urobić na swoją modłę - głównie po to, by na nas zarobić. Łechcą nasze nadwątlone ego, kamuflują kompleksy - bo przecież wystarczy kupić reklamowany samochód w kolorze koniecznie czerwonym, chodzić na masaże i ubierać się u Arkadiusa... Sam Arkadius jest dla mnie ekscentrykiem, bo tworzy coś z siebie, ale już tabun ubranych u niego ludzi to falsyfikaty... Bądźmy szczerzy, niektórzy ubierają się wyłącznie dla metki. W moim środowisku jest wielka ekscentryczka... przez innych nazwana "kurą domową" ;) Jej wielki ekscentryzm polega na tym, że do niczego się nie zmusza, wychowuje dzieci, smacznie gotuje i prasuje mężowskie koszule. Niektórzy jednoznacznie pukają się w głowę "nie szkoda ci życia?", a ona niezmiennie odpowiada: "jestem sobą". Popularne ostatnio słowo "trendy" zaskoczyło mnie w telewizji, nasza publiczna TV wyemitowała program "Polska jest trendy" (propagujący wejście Polski do UE). Mam alergię na "trendy" odkąd w popularnym kobiecym czasopiśmie próbowano mi wmówić, że ubierając się nasze narodowe kolory będę ekscentryczna. Kolejna moja ekscentryczna znajoma pracuje w bibliotece i chociaż znajomi usilnie próbują przekonać ją "tu się nie dorobisz", ona niezmiennie trwa na posterunku przy burku i czeka na przydział komutera :) Ekscentryk, to człowiek, który nie boi się być sobą i potrafi być sobą wbrew narzucanym przez biznes regułom. Prawdziwy ekscentryzm zabijają wielkie pieniądze. Pozdrawiam. Atlantis :) Odpowiedz Link Zgłoś
cossa Re: Kim jest ekscentryk 14.05.03, 20:50 Atlantis, splodzilas tak dluga wypowiedz, a ja z tylu za Toba szepcze, ze zgadzam sie i bardzo mi sie podoba Twoja "definicja":) cossa Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Dzięki :))) n/t 15.05.03, 13:41 cossa napisała: > Atlantis, splodzilas tak dluga wypowiedz, a ja z tylu za Toba szepcze, ze > zgadzam sie i bardzo mi sie podoba Twoja "definicja":) > > cossa Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: Kim jest ekscentryk 14.05.03, 17:23 kwieto napisał: > Jak odroznic ekscentryka "prawdziwego" od tego > stworzonego jedynie na potrzeby popkultury? najlepiej - prywatnie, w ten sam sposób co aktora grającego czereśniaka od czereśniaka urodzonego Odpowiedz Link Zgłoś