justyna41 24.04.07, 15:48 Ciekawi mnie co to dla Was znaczy? Czym się charakteryzuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piesbaskervill Re: Zharmonizowana psychika 24.04.07, 15:50 nie ma czegoś takiego, każdy ma jakieś skrajności Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.on1 Re: Zharmonizowana psychika 24.04.07, 16:22 O tym są prawie wszystkie mądre książki, a Ty chcesz tak ot po prostu uzyskac odpowiedź? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
justyna41 Re: Zharmonizowana psychika 24.04.07, 16:50 Wiem i czytałam ich wiele :) Ale chodzi mi raczej o taki ogólny, skrócony opis - taka syntezę. Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.on1 Re: Zharmonizowana psychika 24.04.07, 17:03 najkrócej? by się chciało chcieć, a emocje w ekstremalnych odcieniach są odstawione w kąt, do tego bym dodał szczerość i uczciwość wobec siebie, umiejętność spojrzenia z dystansem, widzenie rzeczy takimi jakimi one są, pokora wobec otoczenia (w sensie że to nie my o wszystkim decydujemy), znajomość własnych słabości (bo to jest nasza siła), szacunek wobec ludzi wraz z dawaniem wolności ich wyborom (co za tym idzie brak ocen), umiejętność obserwowania siebie i otoczenia, wiara, umiejętność oddzielenia fantazji od rzeczywistości, dążenie do odkrycia swego miejsca w świecie i dążenie do tego... Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.on1 Re: Zharmonizowana psychika 24.04.07, 17:26 można tak długo wymieniać...:) ale każdy w sobie innego diabełka :) Odpowiedz Link Zgłoś
justyna41 Re: Zharmonizowana psychika 24.04.07, 18:08 Dzięki :) Tylko jak ją osiągnąc? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.on1 Re: Zharmonizowana psychika 25.04.07, 08:05 Zatrzymać się by pracować nad sobą, a potem wejść w życie. Dobrze jak jest wsparcie z zewnątrz: psycholog, grupa, ksiądz, przyjaciel. Bo jak mądre książki mówią, to każdy z nas ma prawdę wypisaną na grzbiecie, więc potrzebny jest ktoś kto nam ją przeczyta...:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewag52 Re: Zharmonizowana psychika 25.04.07, 09:24 osiągają to nieliczni. Wystarczy ciąg zdarzen w okolicznościach skrajnego wyciszenia, lub skrajnie dramatycznych. Zazwyczaj, bez jakiejkolwiek stymulacji z zewnatrz przy nijakim życiu, nie da rady Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Zharmonizowana psychika 25.04.07, 11:06 jest to efekt długotrwałej pracy własnej Odpowiedz Link Zgłoś
justyna41 Re: Zharmonizowana psychika 25.04.07, 15:10 Chyba tak ;) Ale chyba też słuszne jest stwierdzenie, o tej prawdzie wypisanej na grzbiecie, którą ktoś musi nam przeczytac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Zharmonizowana psychika 25.04.07, 15:33 co to jest prawda na grzbiecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
justyna41 Re: Zharmonizowana psychika 25.04.07, 16:35 Ja rozumiem to w ten sposób, że często inni widzą nas "lepiej", widzą w nas rzeczy (wady, błędne postawy), których my sobie nie uświadamiamy, a dla nich są oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś