Dodaj do ulubionych

Skąpstwo.

05.05.07, 18:55
Aktualnie w Danii i w innych krajach, głosno o sprawie starszego pana który
sprzątajac ulice znalazł kupon loteryjny wart okolo 12 miljonów dunskich
koron.

Pan ten sprzątał ulice gdy kupon loteryjny leżał na chodniku.Podniósł kupon i
zaniósł do właściciela.Na drugi dzień przyszły pieniadze ok. 12 miljonów.
Znalzca od własciela dostał 4 flaszki wina, czekoladki i 1000 dk.
Ludzie gdzie idzie granica skąpstwa, bo ja pojąc nie mogę!:))))
No gdyby mi taki człowiek przyniósł kupon loteryjny to dałabym mu 35% z
wygranej. A ile Wy byscie dali?
Obserwuj wątek
    • ja_adam Re: Skąpstwo. 05.05.07, 19:00
      10%
    • wyssana.z.palca Re: Skąpstwo. 05.05.07, 19:03
      zalezy ile bym wygrala.. milJonow...
    • ewag52 Re: Skąpstwo. 05.05.07, 19:11
      człowiek się bardzo zmienia w takich sytuacjach.
      Nie jestem pewna swoich reakcji. Teoretycznie,kiedy to nie dotyczy,
      można sobie spekulowac i rozważac rozmaite wersje.
      Tyle wiem, że nie wiem.
      • taisy Re: Skąpstwo. 05.05.07, 20:08
        Wygrywajac taka sume jest sie w szoku. To prawda. W takim milym szoku:=)))
        • ewag52 Re: Skąpstwo. 05.05.07, 20:12
          jaka szkoda,że mnie taki szok omija. :-(((
          • taisy Re: Skąpstwo. 05.05.07, 20:15
            Mnie tez:=)))
            • sunia11 Re: Skąpstwo. 05.05.07, 20:53
              och ta forsa ,jak w tym kawale "kochane pieniążki przyślijcie rodzice"
              • ewag52 Re: Skąpstwo. 05.05.07, 20:59
                co prawda pieniądze szczęścia nie dają, ale ich brak tym bardziej
                • renkaforever Re: Skąpstwo. 05.05.07, 21:36
                  Latwo powiedziec ale dotrzymac obietnicy juz trudniej. Wystarczy zastosowac sie
                  do ogolnie przyjetych regul na swiecie, ze znalzca ma prawo do calosci lub 10%,
                  zalezy, co znalazl.Przeciez mogl ten kupon wyrzucic do smieci razem z innymi
                  papierami nie byloby zadnej sprawy, ile.
                  Niech sie cieszy dziadek, ze sie przyczynil do czyjegos dlugoletniego
                  szczescia. To lepsze niz forsa miec takiego bogatego "dluznika" wdziecznosci :)
                  • taisy Re: Skąpstwo. 05.05.07, 21:43
                    Mysle ze bym dotrzymala obietnicy>) Mnie by nie pozwolily wyrzuty sumienia aby
                    kogos takiego inaczej potraktowac.
                    • ja_adam Re: Skąpstwo. 05.05.07, 21:55
                      ja jestem zwichnięty...zatrzymałbym dla siebie

Kiedyś spłoszyłem bandziora, który próbował obrabować pijanego.
                      Pobiegłem po pomoc, gdyż ofiara została pobita. W nocy jednak nikogo nie
                      spotkałem, wróciłem z powrotem. Pijaczek zwinął się sam, ale zostawił aktówkę.
                      Miał duzo ciekawych rzeczy w środku, ale zaniosłem ja na Milicję (wtedy).
                      Dyzurny wypytał mnie o wszystko, żadnej notatki, nic. Tydzień później spotkałem
                      tamtego człowieka. Z rozmowy wynikło iż nikt mu jej nie zwrócił...

• taisy Re: Skąpstwo. 05.05.07, 22:03
                        A my w rodzinie jestesmy uczciwi. Corka kiedy byla mniejsza to
                        miala 'szczescie'w znalezieniu portfeli .... z pieniedzmi. W portfelu zawsze
                        byla legitymacja, prawo jazdy, czy inne sprawy, wiec szybko znalazlam wlascieli
                        owych portfeli.I oddalam ze wszytkim. Jeden to byl jakis niemily i rzucil mi
                        30kr na bruk! Glupio mi sie zrobilo.
                        • ewag52 Re: Skąpstwo. 05.05.07, 22:11
                          łał, to i mnie kiedys posądzono o ześwirowanie.
                          Kupowałam papierosy na stadionie, od jakiegoś mało rozgarniętego handlarza.
                          Rąbnął się na 15 zeta. Zorientowałam się na przystanku i... kurcze,
                          wróciłam. Jak mu o tym powiedziałam, to zaniemówił ze zdziwienia.
                          Jak na niespełna rozumu popatrzył. Pewnie pomyślał,że mam nawalone pod
                          czapką
                          • taisy Re: Skąpstwo. 05.05.07, 22:20
                            :))))))Fajne.
                            • taisy Re: Pamietam taki napis w sklepie 05.05.07, 22:21
                              z ubraniami, prywatnym. "Kradzież daje złą karmę." Kiedyś było sporo takich
                              sklepów z takimi szyltami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka