Dodaj do ulubionych

Terapia Gestalt

08.06.07, 16:35
Czy ktoś z was przeszedł przez taką terapię ? Walczę z lękami,cykliczną
depresją, mam problemy z bliskością i chodzę na terapię gestalt...podoba mi
sie w niej to,że jest bezpośredni kontakt z terapeutą,żywa rozmowa, a nie
tylko mój monolog. Choc trochę zniechęca fakt,że to leczenie długoterminowe.
Ale jestem ciekawa czy macie osobiste doświadczenia związane z tą formą
terapii??I jak na was wpłynęła? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bszalacha Re: Terapia Gestalt 09.06.07, 00:01
      Każda terapia w podobnym przypadku będzie długoterminowa.Jeżeli tylko/co daj
      Boze/terapeuta wie,co robi i do czego zmierza,nie masz sie czego obawiac.
      • lsilanow Re: Terapia Gestalt 09.06.07, 04:34
        mądrzy terapeuci Gestalt, jak większośc mądrych terapeutów, korzystają często z technik i wiedzy z innych szkół terapii i innych dziedzin życia i psychologii, wiele potrafią, bo wiele się dowiadują
        to jest długa terapia,- ale pamiętaj, możesz ją skrócic
        możesz ją skrócic, przerywając ją, porzucając, robiąc sobie przerwę
        korzystając z innych technik i ...
        możesz ją skrócic zupełnie inaczej - szybciej się "wyleczywszy", gdy szybciej dojdziesz do stanu, na którym Ci zalezy :)
    • vie.tka Re: Terapia Gestalt 09.08.18, 22:52
      Odświeżam wątek, bo niewiele zostało powiedziane, a szukam wartościowych informacji o przebiegu terapii i jej skuteczności. Generalnie nie odczuwam bardzo poważnych problemów ze swoim życiu, ale jak każdy człowiek, jak również mam swoje „trupy w szafie” i chciałabym się ich pozbyć, aby żyć w zgodzie z samym sobą, nie stresować się i nie zatruwać sobie życia. Przepracować pewne rzeczy, które siedzą mi dalej w głowie. Czy w takiej sytuacji ta terapia będzie odpowiednia dla mnie? Drugie pytanie to: macie do polecenia dobrego terapeutę w Warszawie? Poszperałam trochę w internecie i znalazłam Justynę Dubanik która prowadzi terapię w centrum Otwarta Przestrzeń, czy ktoś zna tą terapeutkę i przerabiał z nią gestalt?
      • dustaya Re: Terapia Gestalt 10.08.18, 12:09
        Cześć, moja znajoma korzystała z pomocy jakiegoś specjalisty z Otwartej Przestrzeni i była bardzo zadowolona, tylko tyle wiem, ale mogę się jej dopytać, jednak na pewno nie chodziło o terapię Gestalt. Natomiast ja sama chciałabym się na tę terapię zapisać, ale najchętniej na zajęcia grupowe, byłabyś zainteresowana?
        • vie.tka Re: Terapia Gestalt 26.08.18, 17:47
          Cześć, dzięki za odpowiedź. Wiesz co, mnie bardziej jednak interesuje terapia indywidualna, a co do grupowych to zerknęłam na stronę Otwartej Przestrzeni i owszem, mają tam dwie grupy, ale obie skierowane są dla osób nieheteroseksualnych. Gdyby pojawiła się jakaś grupa ogólna to mogłabym ewentualnie rozważyć. Póki co poczytałam opinie i jestem bliska zapisania się do Dubanik.
    • kod_matrixa Re: Terapia Gestalt 11.08.18, 11:07
      Skoro ta kolejna "terapia" jest długoterminowa to tym bardziej należy zafundować sobie ją na NFZ. Możliwe że efekt placebo zadziała na jakiś czas, za to w portfelu nic nie ubędzie.
    • mona.blue Re: Terapia Gestalt 11.08.18, 14:49
      Nie wiem, czy na NFZ prowadzona jest terapia Gestalt, chyba też nie ma za bardzo wyboru rodzaju terapii, trzeba brać z dobrodziejstwem inwentarza, tak mi się wydaje. Ale może się mylę, czy ktoś wie coś na ten temat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka