ja_adam 19.07.07, 07:00 "strach to nasz grzech pierworodny" "Błękitny zamek" Montgomery Lucy Maud Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja_adam Re: Cytat z książki 19.07.07, 07:32 bałem się, że nie mi nie odpowiesz na mój wątek... teraz juz mogę iść spać w spokoju... Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Cytat z książki 19.07.07, 07:37 Strach ma wielkie oczy:) Byłam pod prysznicem.....:))) Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Cytat z książki 19.07.07, 07:41 Czytasz takie romansidło? Przeczyatałam to jak miałam z 15 lat :) Pamiętam scenę, w której głównej bohaterce uwiązł but w torach kolejowych a bohater-amant (Edward?) jej go rozpinał. Dobrze to opisano! L. M. Montgomery miała taki osobisty pogląd. Nauczyciel Carpenter z powieści o Emily mówił w przybliżeniu: "Strach jest żródłem wszystkich najbrzyszych rzeczy na świecie". Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Cytat z książki 19.07.07, 07:45 Polemizowałabym z Carpenterem....:) Moim zdaniem największym żródłem zła jest nuda, bezczynność, lenistwo a następnie KłAMSTWO. Odpowiedz Link Zgłoś
blachisblack Re: Cytat z książki 19.07.07, 21:54 kłamstwo powiadasz? zacznij od siebie a potem moze przejdz do pouczania innych Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: Cytat z książki 19.07.07, 07:46 teraz czytam "dom kobiet" moja przyjaciólka to przełożyła... Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Cytat z książki 19.07.07, 07:47 ja_adam napisał: > teraz czytam "dom kobiet" moja przyjaciólka to przełożyła... Czekamy więc na kolejne cytaty.....;) Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Cytat z książki 19.07.07, 07:49 "Dom kobiet"? A tego nie napisała Nałkowska? Czytałam coś takiego... Idę do wyszukiwarki poszperać! Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Cytat z książki 19.07.07, 07:52 A jest jednak inny! Nawet ciekawie się zapowiada, wnioskując z opisu... Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Cytat z książki 19.07.07, 07:55 Chyba jednak jestem w stanie polecić ci ciekawszą lekturę. Barbara Kingsolver, Biblia jadowitego drzewa. Czytałam równo rok temu i nie mogę zapomnieć tej książki :) Odpowiedz Link Zgłoś
synvilla Re: Cytat z książki 19.07.07, 19:13 ja_adam napisał: > > "strach to nasz grzech pierworodny" > > "Błękitny zamek" > Montgomery Lucy Maud ................. Krotkie ale madre.:=) Odpowiedz Link Zgłoś