tea_time 26.06.03, 17:13 "Inteligencja jest niczym bez radosci" Pogodnego popoludnia i niech wieczorowi tez niczego nie brakuje:) Tea Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziemiomorze Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 26.06.03, 17:50 tea_time napisała: > "Inteligencja jest niczym bez radosci" "Radosc niczym bez inteligencji" "Eskimos niczym bez foki" "Kot niczym jest doprawdy bez swojego usmiechu" "Najwyborniejszy ser zle wchodzi, jesli nie ma wina" Moze by tak desant na ano_malie? z. PS No wlasnie: czemu jedno ma nie towarzyszyc drugiemu? Odpowiedz Link Zgłoś
tea_time Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 26.06.03, 17:59 > PS No wlasnie: czemu jedno ma nie towarzyszyc drugiemu? Ziemiomorze, moim zdaniem tak wlasnie sie stalo dzis w kilku watkach; postom, ktore tak Cie, moim zdaniem, zirytowaly, moim zdaniem, nie brakowalo ani inteligencji, ani radosci. Tylko blagam nie pytaj, czy proporcje zostaly zrownowazone:) Pozdrawiam Cie serdecznie ( juz w drzwiach, zatem jesli pisana nam jest kontynuwacja rozmowy, prosze o cierpliwosc w oczekiwaniu na odpowiedz:) Tea Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 26.06.03, 18:05 tea_time napisała: > > > PS No wlasnie: czemu jedno ma nie towarzyszyc drugiemu? > > Ziemiomorze, moim zdaniem tak wlasnie sie stalo dzis w kilku watkach; postom, > ktore tak Cie, moim zdaniem, zirytowaly, moim zdaniem, nie brakowalo ani > inteligencji, ani radosci. Tylko blagam nie pytaj, czy proporcje zostaly > zrownowazone:) nie zamierzam w ogole wdawac sie w polemike - nie ma o co, nic wielkiego sie nie stalo, bez afer i kolejnych watkow na ten temat, pliz Gwoli wyjasnienia: zirytowal mnie post o kroliczku - jeden post. Jestem tu nowa i nie zamierzam nikogo rozstawiac po katach i grzmiec, wymachujac netykieta, mam tylko niesmiala propozycjae prosze aby oznaczac posty off topicowe 'OT' (np 'OT: Imie dla kroliczka, co nie wiem jak go nazwac'), jak to sie robi wszedzie, w calym Internecie, wtedy niezainteresowani nie beda ich czytac i juz, to wszystko, z gory wlascicielom zwierzatek dziekuje z. Odpowiedz Link Zgłoś
tea_time Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 26.06.03, 18:16 Postaram sie pamietac:) Tea Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 27.06.03, 08:07 Ale dlaczego należy ułatwiać poważne życie Ziemiomorza oznaczając niektóre wątki, skoro usiłuje narzucać sposób rozmawiania i tematy? Zawsze można założyć własne forum. Moim pojedynczym, skromnym zdaniem naprawdę każdy niech zakłada tu wątki takie jak uważa za stosowne - o ile nie obraża innych czy nie utrudnia funkcjonowania forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cygne Re: Przystanek: Off-topic-owo:) IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 08:46 alfika napisała: > Ale dlaczego należy ułatwiać poważne życie Ziemiomorza oznaczając niektóre > wątki, skoro usiłuje narzucać sposób rozmawiania i tematy? > Zawsze można założyć własne forum. > Moim pojedynczym, skromnym zdaniem naprawdę każdy niech zakłada tu wątki takie > jak uważa za stosowne - o ile nie obraża innych czy nie utrudnia funkcjonowania > > forum. Brawo! Bardzo mądrze powiedziane. Dotyczy to zwłaszcza osób początkujących, próbujących coś napisać, takie zachowanie skutecznie ich zniechęci. Dyktowanie, narzucanie własnego zdania innym jest dość powszechne na forach regionalnych. Na przykład krytykuje pani,(która bardzo sporadycznie na forum głos zabiera) grupę wg niej "dyskutującą", że psują forum itd.. Jeśli nie ma niczego do zaproponowania, a może ma, ale tego nie robi, to po co na to forum zagląda? Chyba tylko odczuwa potrzebę wyładowania złych emocji. Nie ma obowiązku czytania wątków, które się nie podobają, nie trafiają do zainteresowań, nie ma obowiązku pisania swoich opinii. Po to są fora prywatne, żeby gusta zaspokoić. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
szewczyk_dratewka Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 27.06.03, 09:53 ha. po raz kolejny ostatnio ktos próbuje nawracać innych. a przecież jesteśmy tu po to by zaspokajać swe potrzeby. jesli ktoś potrzebuje czytać- czyta, pisać - pisze, a jesli i przy okazji się usmiechnie, to i innym jest lepiej. nie można cały czas pisać na poważne tematy, bo gdyby samo zycie było tak poważne, to byłoby smutno. trzeba mieć w sobie radość. ja ją nawet w nicku zawarłem. zeby nikt mnie czasem zbyt powaznie nie brał. a wątki choćby i o króliczku, są potrzebne dla rozładowania atmosfery wywoływanej przez .. lub ... .jeśli komus taki wątek nie odpowiada, to po co się na nim udziela??? pozdrawiam wszystkich smoczym uśmiechem :) Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: do Szewczyka Dratewki 27.06.03, 10:01 Słuchaj, a tak naprawdę to co zrobiłeś z tym smokiem później?... Odpowiedz Link Zgłoś
szewczyk_dratewka od Szewczyka Dratewki 27.06.03, 10:06 alfika napisała: > Słuchaj, a tak naprawdę to co zrobiłeś z tym smokiem później?... No tu jest już przykra sprawa. Z racji starości ani mięso, ani skóra nie nadawały się do dalszego użytku. Co gorsza, złość, nienawiść, żółć i jad, jaki miał w sobie, zmusiła do pozbycia się go, by nie zarazić mieszkańców grodu Kraka. Morał jest taki, że czy za życia, czy po śmierci prawie nikomu smok się do niczego nie przydał. Tylko Szewczykowi, bo ten urósł do rangi bohatyra. A i paskudne smoczysko samo jedno się dziewicami raczyło. tegom nie mógł ścierpieć Pozdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: od Szewczyka Dratewki 27.06.03, 10:27 szewczyk_dratewka napisał: Z racji starości ani mięso, ani skóra nie > nadawały się do dalszego użytku. Co gorsza, złość, nienawiść, żółć i jad, jaki > miał w sobie, zmusiła do pozbycia się go, by nie zarazić mieszkańców grodu > Kraka. > Morał jest taki, że czy za życia, czy po śmierci prawie nikomu smok się do > niczego nie przydał. Tylko Szewczykowi, bo ten urósł do rangi bohatyra. > A i paskudne smoczysko samo jedno się dziewicami raczyło. tegom nie mógł > ścierpieć > Pozdr :) O! Przy tych ucztach z dziewicami w roli dania głównego odczuwa się pewien dyskomfort psychiczny... W końcu dziewica też człowiek. Ale ale! Post Szewczykowy niech będzie ostrzeżeniem dla tych pełnych żółci, jadu i nienawiści. Trochę wysiłku, żeby więcej zrozumienia i miłości z siebie wykrzesać, choć trochę! Wtedy nawet mięsko i skórka znajdzie amatorów :))) Pozdrawiam też :) Odpowiedz Link Zgłoś
tea_time Potwor-ny urok:) 27.06.03, 10:40 Mialam napisac o tym "przezyciu" w watku "zatrzymaj sie", ale skoro slowo przezycie opatrzylam cudzyslowem zostawie je tutaj:) Jade dzis do pracy, a jade dlugo:), zazwyczaj rozmyslam, uwielbiam ten czas pomiedzy swiatami:), ale dzis siegnalam po gazete, a dokladnie po telewizyjny dodatek GW, przegladam go i nagle szok! Widze cos tak nieprawdopodobnie pieknego, ze az wstrzymalam oddech! Jaka niezwyklosc ksztaltu, jakie zestawienie kolorow, nie moglam oderwac oczu od...skrytogada!:) Od dzis nie powiem jednego zlego slowa o zadnym smoku, nawet dziewiczolubnym:) Tea Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: Potwor-ny urok:) 27.06.03, 10:41 tea_time napisała: > Mialam napisac o tym "przezyciu" w watku "zatrzymaj sie", ale skoro slowo > przezycie opatrzylam cudzyslowem zostawie je tutaj:) > Jade dzis do pracy, a jade dlugo:), zazwyczaj rozmyslam, uwielbiam ten czas > pomiedzy swiatami:), ale dzis siegnalam po gazete, a dokladnie po telewizyjny > dodatek GW, przegladam go i nagle szok! Widze cos tak nieprawdopodobnie > pieknego, ze az wstrzymalam oddech! Jaka niezwyklosc ksztaltu, jakie > zestawienie kolorow, nie moglam oderwac oczu od...skrytogada!:) > > Od dzis nie powiem jednego zlego slowa o zadnym smoku, nawet dziewiczolubnym:) > Tea Nie hoduję telewizora, ale chyba tę gazetę kupię :))) Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: od Szewczyka Dratewki 27.06.03, 10:40 Oj, nie dodałam, że powyższe nie jest osobowo do ziemiomorza. Pierwszym postem opowiedziałam się i skończyłam. I jesli musi być troszkę osobowo, to może zajrzy tu Ów, co przeczytał całe 7 wątków książek?... Odpowiedz Link Zgłoś
tea_time Przystanek: Off-topic-owo:) 27.06.03, 10:34 Mysle dokladnie tak samo. Jednak wczoraj, w pierwszej reakcji na Twoje slowa, Ziemiomorze, pomyslalam, cala ja:), ze byc moze przesadzilam i to moja wina:), z drugiej strony wydawalo mi sie, ze granica dobrego smaku przez nikogo z bawiacych sie slowami nie zostala przekroczona, z trzeciej strony ( Tewje Madralo:) rozumialam Ciebie ( ta cholerna empatia), bo takze nie lubie zasmiecania Forum. Zamknelam jednak drzwi wczoraj spokojna, przypominajac sobie o rownolegle prowadzonych powaznych rozmowach, w ktorych nikt nie wyciagal zadnego kroliczka:) Pozdrawiam serdecznie:) Tea * Hej, Ziemiomorze, jak dzisiaj swiat wyglada?:) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 27.06.03, 10:52 tea_time napisała: > Mysle dokladnie tak samo. Jednak wczoraj, w pierwszej reakcji na Twoje slowa, > Ziemiomorze, pomyslalam, cala ja:), ze byc moze przesadzilam i to moja wina:), Hihi. Titajm - skoro zauwazasz u siebie takie rzeczy, to wyciagaj z nich wnioski, to dobre miejsce do nauki, nie sadzisz? (i nie mowie o sobie) > z drugiej strony wydawalo mi sie, ze granica dobrego smaku przez nikogo z > bawiacych sie slowami nie zostala przekroczona, z trzeciej strony ( Tewje > Madralo:) rozumialam Ciebie ( ta cholerna empatia), bo takze nie lubie > zasmiecania Forum. Dzieki, uff, co za ulga. Nie bede sie powtarzac ani dyskutowac - powtorze jeszcze raz uprzejmie: wole, zeby Marynia chodzila wlasnymi sciezkami, oznaczonymi zgodnie z netykieta 'OT'. Kindersztuba, nic wiecej. > * Hej, Ziemiomorze, jak dzisiaj swiat wyglada?:) Tak jak wczoraj - stety czy niestety, nieuchronnie zmierza do konca ;-) O, mam temat na nowy watek, czulko z. Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 27.06.03, 10:56 ziemiomorze napisała: > > Kindersztuba, nic wiecej. > A ja jeszcze tylko przypomnę, że kindersztuba pozwala znaleźć się z klasą W KAŻDEJ sytuacji (na takim sobie forum oczywiście też :) Odpowiedz Link Zgłoś
szewczyk_dratewka Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 27.06.03, 11:19 tak sobie się zastanawiam, czy przypadkiem nie chcecie się Szewczykiem posłużyć do zwalczenia tu innych potworków? hm, jeśli w słusznej sprawie to zgoda. sam będę zwalczał żółcią i jadem plujących. bez przesady oczywiście, bo ja już swojego smoka pokonałem i teraz mogę spocząć na laurach ( jedna nie wystarczy?) :) PS. Każdy ma jakiegoś "smoka" do pokonania... Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 27.06.03, 11:24 Słowo zucha, że nie! (a zuchem byłam). Nawet mam nadzieję, że jak już wiadomo, co się dzieje ze smokami ziejąco- plującymi, to nikogo nie będzie trzeba kamić siarczystymi barankami ani uszkadzać w inny sposób, bo taki smok to może da się przekonać do zmiany upodobań. Odpowiedz Link Zgłoś
szewczyk_dratewka Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 27.06.03, 11:42 Chciałbym bardzo by się udało tylko na podstawie bajki owej. Ale jak to widać u w., to nie jest takie proste. Niech zywi nie tracą nadziei ! Pozdr :) S Odpowiedz Link Zgłoś
tea_time Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 27.06.03, 11:46 A jednak...poprosze Cie, Ziemiomorze, o zdefiniowanie slowa : kindersztuba. Moim zdaniem nikomu z bawiacych sie jej nie zabraklo. Byc moze to zatem kwestia odmiennego rozumienia slowa:) Tea Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 27.06.03, 14:45 tea_time napisała: > A jednak...poprosze Cie, Ziemiomorze, o zdefiniowanie slowa : kindersztuba. > Moim zdaniem nikomu z bawiacych sie jej nie zabraklo. Byc moze to zatem kwestia > > odmiennego rozumienia slowa:) www.pwn.com: 'umiejetnosc zachowania sie, ogłada towarzyska wyniesione z domu; staranne wychowanie domowe' - latwo to chyba przeniesc na kontekst Internetu, prawda? To specyficzne miejsce takze ma swoj zbior norm. Netykiete mozna znalesc tu: www.wsp.krakow.pl/papers/netykiet.html (cytat: 'Przede wszystkim należy pisać na temat i do własciwej grupy. Każda lista dyskusyjna i grupa Usenetowa ma swój okreslony temat i przesyłki nie na temat (np. rozważania polityczne w grupie takiej jak np. comp.os.msdos.programmer) sa na ogół niemile widziane.') tu: urethan.chem.pg.gda.pl/docs/S_S_vivre.txt ('Dbaj aby Twoje pytania i komentarze odpowiadaly tematowi danej listy.') i tu: www.pg.gda.pl/~agatek/netq.html ('Staraj się pisać na temat. Większość osób biorących udział w dyskusjach w obrębie danej grupy oczekuje listów związanych właśnie z jej tematyką.') Wiem, ze po pewnym czasie kazde miejsce w Internecie, obojetnie od zalozen, zaczyna pelnic takze role towarzyska - nic w tym dziwnego. Mysle jednak, ze netykieta takze wtedy powinna byc przestrzegana, stad moja propozycja 'OT' przed tematem - to chyba nie zbyt wiele? czulko, ziemiomorze Odpowiedz Link Zgłoś
tea_time Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 27.06.03, 16:25 Ziemiomorze, moim zdaniem poruszasz dwie kwestie. Jedna to sprawa wspomnianej kindersztuby, ktorej zasady, moim zdaniem, zostaly zachowane. Jesli uwazasz inaczej, prosze o przyklad-y. Druga to kwestia trzymania sie tematu i tu niewatpliwie masz racje, ze od niego czasami odbiegalismy. Ale jak sama zauwazylas: Forum to zywe miejsce, tworza je ludzie i to oni decyduja o atmosferze i charakterze rozmowy. Jesli wiekszosci jakies zachowanie odpowiada, a mnie nie, wycofuje sie na pozycje obserwatora albo zwyczajnie przenosze sie do innego pokoju. Nie uwazam mojego zdania za jedyne, chociaz wlasne, jednak jedno z wielu w danym miejscu i "pozwalam" wspoistniec innym. Pozdrawiam:) Tea Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 27.06.03, 16:35 Kindersztuba w internecie to wlasnie netykieta. Jej zasady sa lamane. Dyskutujemy o tym juz drugi dzien - czy prosba o dwie literki przed 'tematem nie na temat' jest tego warta? z. Odpowiedz Link Zgłoś
tea_time Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 27.06.03, 16:44 Widzisz, Ziemiomorze, dyskusja trwa tak dlugo, poniewaz zarzucasz cos, czego nie potrafisz udowodnic, a ja nie zwyklam przechodzic obojetnie obok zarzutu o niekulturalne zachowanie, inna sprawa, ze spotkalam sie z nim po raz pierwszy:) Byc moze zmienilabym zdanie i racje Ci przyznala, nie jest to dla mnie zadanie trudne:), gdybys mnie zwyczajnie o tym przekonala, ale do tej pory nie uczynilas tego, wiec trzymam sie zdania swojego:) I nie chodzi o dwie literki, ale o przekonanie o slusznosci wyboru:) Tea * Jestem za skonczeniem tej rozmowy, odnosze wrazenie, ze prowadzi ona do nikad:) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Moje trzy grosze (a nawet cztery) 27.06.03, 17:53 1. Nikt Tobie, Tea, nie zarzuca braku kultury, chyba, ze czegoś nie doczytałam? 2. Dwie literki przed wątkiem można pisać, można nie pisać, tutaj mimo wszystko nie jest usenet tylko forum, które wg mnie, rządzi sie nieco innymi prawami niż rozmowy w grupach dyskusyjnych. Na forach gazety jestem juz ok. 2 lat i, prawdę mówiąc pierwszy raz spotykam się z takimi "przepisami" - widocznie jestem lamerem ;-)). Więc nawet gdyby takie literki przed danym wątkiem były i tak nie wiedziałabym o co chodzi ;-))). 3. Ktoś, dawno temu na tym forum napisał (ach, wato_cukrowa gdzie jesteś?), że są sprawy, których nie da się wytłumaczyć, albo się je "czuje" albo "nie czuje" - kwestia smaku i wyczucia właśnie. I myślę, że właśnie z podobną sytuacją mamy do czynienia tutaj. To sa kwestie subiektywnego postrzegania i nie da się ich "objaśnić" obiektywnie. Moim skromnym zdaniem na tym forum można było sobie darować podobne wątki ale nie uważam za nic zdrożnego zakaładnaie takowych, jeśli ktoś odczuwa taką potrzebę. Uff, skończyłam ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: Przystanek: Off-topic-owo:) 27.06.03, 14:49 A ja zawsze słyszałam, że kindersztuby nie da się wprost zdefiniować, że to się albo ma, albo nie :))) Zaś dobre wychowanie to tylko dobre wychowanie, kindersztuba o wiele więcej! Odpowiedz Link Zgłoś