05.08.07, 01:29
Nie wydaje Wam sie, że w naszym życiu brakuje mistyki?
Takiej powagi życia, namaszczenia każdego dnia, spokoju?

...takiego KENSHO

pl.wikipedia.org/wiki/Kensho
..doceniania i przeżywania na "całego" bez strachu, bez rozdwojenia się na to
co wolno i wypada, pozostając w harmonii ze samym sobą.
Obserwuj wątek
    • hazzard Re: Kensho 05.08.07, 01:37
      Uważam, że nazbyt przejmujemy się opinią ludzi, aby w pełni być sobą i nie zważać na to, co wypada a co nie. Tak byłoby łatwiej, bez konieczności udawania, przywdziewania gęby. Ale z 2strony pełne ujawnienie naszego jestestwa mogłoby nas obnażyć w oczach innych, druga rzecz, że bycie sobą może ujawnić także b.mroczną część duszy.
    • hazzard Re: Kensho 05.08.07, 01:42
      A co do mistyki, powagi i namaszczenia-zwykle zatracamy się w wyścigu szczurów, pędzie ku tzw.lepszemu życiu. Kto ma teraz czas czy chęć na mistycyzm czy zatrzymanie się w biegu i kontemplowanie np.uroków przyrody?
      • ja_adam Re: Kensho 05.08.07, 01:51
        ja mam czas, mimo iz pracuje 17 godzin w tygodniu...
        :)
        po prostu fajną mam pracę..
        • ja_adam Re: Kensho 05.08.07, 01:56
          mój mistycyzm...
          mam takie miejsce, podjeżdżam samochodem o 4 rano...gdy jeszcze krwiste słońce
          nie daje znać o sobie, obok siebie żerują jelenie, zające i kuny(może łasice),
          co chwila przystają bacznie rozglądając się za intruzami...
          Nie wiedzą, że na wyciągnięcie dłoni siedzę sobie w samochodzie i obserwuję je
          cichaczem.
          Potem zaczyna się inny spektakl. Słońce...chyba kupie sobie cyfowy aparat i
          podzielę się z Wami...

Czuję się jak nieczłowiek, jak Pan, który nadał im imiona...i wie że to jest
          wszystko dobre!
          • upsik_u Re: Kensho 05.08.07, 02:03
            jeśli Twój opis nie dotyczył by przyrody, to powiedzałabym "nawiedzony
            świr",ale w tej kwestii, mam tak samo, tyle, że ja najczęściej po południu,
            bliżej wieczora obserwuję świat zwierząt wychodzących na żer i mam aparat
            cyfrowy i mam sporo zdjęć :)
            • e_w_a_g_5 Re: Kensho 05.08.07, 08:34
              to miejssce w stolicy daje spokój, wyciszenie, relaks...
              wieczór nad jeziorem jest cudowny, a to tylko 1/2 g. jazdy rowerem...

www.wrzuta.pl/obraz/oDOv2XSv3Z/
              www.wrzuta.pl/obraz/yw3Br8OM9K/
              www.wrzuta.pl/obraz/fRKZ6fnJy0/
              • e_w_a_g_5 Re: Kensho 05.08.07, 09:07
                ale to tylko odskocznia od codzienności i obowiazków.
                By w pełni odczuwac religie i ich mistycyzm, trzeba byc wolnym od obowiazków,
                ktorych codzienna proza, szybko sprowadza na ziemię. Nie każdy może sobie pozwolic.
                Każ człowiekowi, który musi zadbać o utzymanie rodziny i majacy wieczne
                obowiazki domowe, wzgledem bliskich, oddawac sie medytacji...
                Nierealne, ucieczkowe, kwalifikujące sie do leczenia...
                TO NIE JEST życie!
                Życie polega, na byciu tu i teraz w miejscu, gdzie byc i realizować sie powinno
      • upsik_u Re: Kensho 05.08.07, 01:52
        ja, ja kontempluję bardzo często uroki przyrody :)
    • upsik_u Re: Kensho 05.08.07, 01:51
      :) w moim życiu, podobnie pewnie jak w 80 % ludzi(choć raczej nie powinnam
      wypowiadać się za miliony) brakuje spokoju i namaszczenia każdego dnia, ale też
      tego spokoju nie osiągnę dzięki mistycyzmowi, za wiele róznych elementów tu
      wchodzi w grę, często bardzo rozbieżnych, sama idea jest super, jak wypróbujesz
      to podziel się refleksjami, mnie na razie nie stać na mistycyzm, bo realne
      życie daje mi w kość, a pozostawanie w harmonii z sobą samym, to dobra idea,
      jakże często sprzeczna z życiem tu i teraz. może zbyt pesymistycznie moje słowa
      brzmią, ale jestem zmęczona i idę spać, jutro może inaczej na to wszystko
      popatrzę.
      niemniej jednak uważam, że każda droga do osiągnięcia spokoju i constansu i
      zadowolenia, jest słuszną drogą, oby nie po trupach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka