papiezowa 12.09.07, 09:46 co oznacza, gdy dziecko rysując postać zapomina narysować jej ręce. czy jest jakaś psychologiczna interpretacja takiego rysunku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunon.4 Re: interpretacja rysunku 12.09.07, 10:03 > co oznacza, gdy dziecko rysując postać zapomina narysować jej ręce. > czy jest jakaś psychologiczna interpretacja takiego rysunku. Z 10. Nie przejmuj się :) Odpowiedz Link Zgłoś
papiezowa Re: interpretacja rysunku 12.09.07, 11:53 ja się nie przejmuje tylko tak dociekam.... Odpowiedz Link Zgłoś
brunon.4 Re: interpretacja rysunku 12.09.07, 12:14 papiezowa napisał: > ja się nie przejmuje tylko tak dociekam.... W ramach ciekawości ogólnej? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mam_chomika Re: interpretacja rysunku 15.09.07, 13:33 Ja pamiętam, że postacie z moich rysunków z dzieciństwa miały ogromne ręce. I też nie wiem, co to mogło oznaczać... Odpowiedz Link Zgłoś
dyarnez Re: interpretacja rysunku 12.09.07, 12:16 A to już chyba zależy w jakim wieku jest dziecko i w ilu rysunkach się to pojawia. Bo jak raz zapomniało, to nie ma co panikować-może mu się zwyczajnie zapomniało. Dziecko też jest tylko człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: interpretacja rysunku 15.09.07, 17:05 Podejrzewam, że nie potrafi narysować ręki. Moje postacie często miały ręce w kieszeniach, bo nie umiałam narysować zadowalającej mnie dłoni :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunon.4 Re: interpretacja rysunku 15.09.07, 18:40 asidoo napisała: > Podejrzewam, że nie potrafi narysować ręki. Moje postacie często miały ręce w > kieszeniach, bo nie umiałam narysować zadowalającej mnie dłoni :) Dobra dobra, tak naprawdę to od zawsze miałaś coś do ukrycia i jesteś dusigroszem! Ewentualnie wg innej szkoły masz trudności z wyciągnięciem ręki do drugiej osoby. Albo ... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: interpretacja rysunku 15.09.07, 21:35 Dusigroszem trochę jestem, ale w dzieciństwie nie byłam - pieniądze mnie nie obchodziły ;] Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: interpretacja rysunku 15.09.07, 21:36 Tylko, że teraz moje postaci mają ręce i dłonie, więc nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
papiezowa Re: interpretacja rysunku 05.10.07, 20:32 córcia narysowała raz i starsznie to przeżywa, pewnie gdyby tak nie przezywała to nie zwróciłabym na to uwagi ale ciągle o tym mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
piesbaskervill Re: interpretacja rysunku 05.10.07, 20:50 nie chce być złodziejem jak mamusia i tatuś Odpowiedz Link Zgłoś
brebre Re: interpretacja rysunku 05.10.07, 20:53 jest. pozostaje w konflikcie z tą osobą. np braciszek zabrał mu autko. tak tez może być. zwracaj uwage na barwy w rysunkach , proporcje postaci, brak postaci np z najbliższej rodziny w rysunku rodziny, czy jest podstawa rysunku, znaczy np chodnik podloge trawe, mocny nacisk kredki... temat bardzo ciekawy, jest pare książek na ten temat ale ciężko je kiedys było dostac... Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: interpretacja rysunku 05.10.07, 21:27 Często taką sytuację interpretuje się jako zaakcentowanie bierności rysowanej postaci. Jeśli dziecko tak rysuje siebie - może oznaczać niechęć do działania, jeśli kogoś - brak oczekiwanej od tej osoby reakcji. Ale, jak ktoś wyżej zauważył, może być bardziej prozaicznie - dziecko zostało skrytykowane, że źle narysowało i teraz tego unika... Odpowiedz Link Zgłoś